Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 23/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέα κούρσα ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
- Αγνωστη μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
- Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε ο ΓΠαπανδρέου την επίσκεψη Κλίντον.
- Την κυβέρνηση κατηγορεί η Παπαρήγα για τα επεισόδια στην Αθήνα.
- Μέτρα για όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν δεύτερη εργασία.
- Πλημμύρες σε Αχαϊα και Ηλεία από καταρρακτώδεις βροχές.
- Απεβίωσε ο επίσκοπος Νέας Υερσέης Γεώργιος.
- Ομογενής καθηγητής τιμήθηκε στην Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα κούρσα ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη νέα κούρσα ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, που προκαλεί ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα και ασκεί πληθωριστικές πιέσεις. Οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αυξηθούν από 2 έως και 4 δρχ το λίτρο. Η πορεία της οικονομίας είναι σταθερή και τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι δεν θα επηρεαστεί η πορεία πρός την ΟΝΕ και δεν πρόκειται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Αγνωστη μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ισες είναι οι πιθανότητες για το ναί ή το όχι της Ελλάδας στο Ελσίνκι, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η στάση της χώρας μας θα εξαρτηθεί απο τη θέση των άλλων πλευρών. Υπάρχουν θετικά μηνύματα, αλλά δεν αρκεί η καλή διάθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο Γ.Παπανδρέου έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε ο ΓΠαπανδρέου την επίσκεψη Κλίντον.

Τριγμούς σε ΝΔ και ΣΥΝ συνεχίζει να προκαλεί η στάση των κομμάτων αυτών στην επίσκεψη Κλίντον, καθώς κορυφαία στελέχη τους, διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή των ηγεσιών τους. Μετά τις διαφορετικές εκτιμήσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Εβερτ, σε σχέση με την επίσημη θέση της ΝΔ, στο Συνασπισμό, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Μπίστης, κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος ότι έσυρε ως ουρά τον ΣΥΝ στο τρένο του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ. Απόλυτα επιτυχημένη επί της ουσίας χαρακτήρισε την την επίσκεψη Κλίντον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Την κυβέρνηση κατηγορεί η Παπαρήγα για τα επεισόδια στην Αθήνα.

Σε προβοκάτσια της κυβέρνησης απέδωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κουκουλοφόροι έδρασαν κατ'εντολή της κυβέρνησης. Η κυρία Παπαρήγα υποστήριξε μάλιστα ότι οι δράστες βγήκαν από το χώρο του υπουργείου Εσωτερικών. Στο μεταξύ, ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους, οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες στα επεισόδια. Εναντίον των οκτώ, που είναι μέλη του ΚΚΕ, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και για σειρά πλημμελημάτων.

Μέτρα για όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν δεύτερη εργασία.

Με αυτόφωρο απειλούνται γιατροί του ΕΣΥ που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία καθώς και καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία και ταυτόχρονα παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Η ηγεσία του ΣΔΟΕ, έχει δώσει σαφείς εντολές στους ελεγκτές του σώματος να εφαρμόζουν τη διαδικασία αυτή στις περιπτώσεις που οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί συλλαμβάνονται επ`αυτοφώρω.

Πλημμύρες σε Αχαϊα και Ηλεία από καταρρακτώδεις βροχές.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές των νομών Αχαϊας και Ηλείας, λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ κινδύνευσαν και κάτοικοι σε πολλά χωριά. Επίσης προκλήθηκαν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ ζημιές υπέστη και το επαρχιακό οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων.

Απεβίωσε ο επίσκοπος Νέας Υερσέης Γεώργιος.

Πέθανε χθες αιφνιδίως απο εγκεφαλικό επεισόδιο ο επίσκοπος Νέας Υερσέης Γεώργιος σε νοσοκομείο της Βηθεσδα στο Μέριλαντ, όπου είχε μεταφερθεί αποβραδίς μετά απο επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια δείπνου στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ουάσιγκτον. Ο επίσκοπος Γεώργιος βρισκόταν εκεί για να συνεορτάσει με το πλήρωμα της πρώην ενορίας του τα 27 χρόνια της υπηρεσίας του στο ναό που άφησε το περασμένο έτος προκειμένου να εγκατασταθεί στην Επισκοπή της Νέας Υερσέης. Ο επίσκοπος Γεώργιος (Παπαϊωάννου) ενθρονίστηκε επίσκοπος Νέας Υερσέης στις 17 Απριλίου 1999.

Ομογενής καθηγητής τιμήθηκε στην Αυστραλία.

Ενας ομογενής πανεπιστημαικός καθηγητής είναι μεταξύ των τριών ερευνητών που τιμήθηκαν με το βραβείο του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών για την κατασκευή μιας ρομποτικής συσκευής που θεωρείται "επαναστατική" για πολλές βιομηχανίες. Πρόκειται για τον καθηγητή Ηλία Σιώρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Ερευνών του πανεπιστημίου Σουίμπουρν (IRIS) της Μελβούρνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυστυχώς, αλλά αυτή τη φορά, μία αρκετά καλή ΑΕΚ -για πρώτη φορά εφέτος- βρήκε μπροστά της εκτός από μία ιδιαίτερα σοβαρή ευρωπαϊκή ομάδα τη Μονακό και έναν ανεκδιήγητο διαιτητή, που δεν αρμόζει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να της στερήσει τη νίκη και να φέρει ως μαγική εικόνα το τελικό αποτέλεσμα στο 2-2... Πρόκειται για το Δανό διαιτητή Λάρσεν, που κατάφερε σε 90 λεπτά να μην μετρήσει κανονικό τέρμα του Τσίριτς, να μη δώσει δύο πέναλτι στην Ενωση και να τη σταματήσει αρκετές φορές με ανύπαρκτα οφ σάιτ. Για την ΑΕΚ, που εκτός από το χλωμό εαυτό της βρήκε ξανά τον εκτελεστή Ντέμη Νικολαϊδη, που όλοι ξέρουμε. Αλλωστε, ο άσος της Ενωσης είναι αυτός που πέτυχε και τα δύο τέρματα με εξαιρετικές προσπάθειες. Για τους Γάλλους, που έδειξαν πως παίζεται το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, χωρίς πολλές θυσίες, αλλά με πλήρη οικονομία δυνάμεων, σκόραραν οι Ζιουλί και Σιμόνε. Τώρα, φυσικά, η ελληνική ομάδα ελπίζει μόνο σε ένα μικρό θαύμα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Δύο αργυρά μετάλλια κατέκτησε ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών. Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν δεύτερος στο αρασέ (με 145 κιλά) και στο σύνολο (με 315 κιλά) ενώ κατέλαβε την 4η θέση στο ζετέ με 170 κιλά. Στην κίνηση του ζετέ μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κινέζος Λε Μάοσενγκ που με 180,5 κιλά πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο ίδιος ήταν νικητής και στο σύνολο με 320κ., ενώ στο αρασέ το χρυσό μετάλλιο πήρε ο συμπατριώτης του Σι Ζιγιόνγκ με 147,5κ.

Χωρίς τον Βασίλη Καραπιάλη θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός στο μεθαυριανό αγώνα με την Γιουβέντους, που θα γίνει στο ΟΑΚΑ για τον γ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Λαρισαίος μέσος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του (ταλαιπωρείται από λουμπάγκο) και έτσι, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν, τον απέκλεισε από την αποστολή. Αντίθετα, στην διάθεση του Ιταλού τεχνικού, τέθηκε ο Πίτερ Οφορίκουε, που είναι πλέον απόλυτα έτοιμος να ενισχύσει την επιθετική γραμμή των πρωταθλητών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ``ερυθρόλευκοι`` θα παραταχθούν με τους Ελευθερόπουλο, Καραταίδη, Αμανατίδη, Μαυρογενίδη, Αντζα, Πουρσανίδη, Νινιάδη, Πουρσαϊτίδη, Πασσαλή, Τζιοβάνι και Οφορίκουε. Ισως όμως, ο Μπιγκόν προτιμήσει τον Τζόρτζεβιτς, κάτι που σημαίνει ότι αν παίξει ο Σέρβος τότε θα μείνει εκτός ενδεκάδας ο Αντζας.

Μία εμφάνιση ανάλογη με αυτή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αναζητά ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Λα Κορούνια, θέλει ο Κυράστας, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την αναχώρηση της ομάδας για την Ισπανία, όπου οι πράσινοι θα αγωνιστούν για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στόχος του Παναθηναϊκού είναι ένα αποτέλεσμα που να δίνει ελπίδες για πρόκριση στη ρεβάνς, υποστήριξε ο Κυράστας και πρόσθεσε ότι η Λα Κορούνια είναι μία πολύ καλή ομάδα, πλήρη σε όλες τις γραμμές και πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Την επανάληψη του αγώνα της με τον Αρη, ώστε να τονωθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, προτείνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, δια στόματος του Π. Στάθη. Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου, που είδε μόνο ο διαιτητής Μποροβήλος, οδήγησε την διοίκηση της ΠΑΕ στην πρόταση αυτή. Στο μεταξύ,στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ ελπίζει η ΠΑΕ ΑΕΚ για μείωση των ιδιαίτερα σκληρών ποινών που της επέβαλε χθες ο αθλητικός δικαστής, για τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Εξάλλου, η ΑΕΚ ζήτησε επίσημα σήμερα από την ΕΠΑΕ να ορισθεί στο γήπεδο Αλεξανδρούπολης, ο αγώνας με τον ΟΦΗ, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οπως είναι γνωστό, η Ενωση θα αγωνιστεί πέντε αγωνιστικές μακριά από το γηπεδό της, λόγω τιμωρίας στο ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε στη ΦΙΦΑ, μέσω της ΕΠΟ, το Σλοβένο άσο Ζάχοβιτς για αντισυμβατική συμπεριφορά. Ακόμη η πειραϊκή ΠΑΕ, ενημέρωσε τη διεθνή ομοσπονδία ότι κάλεσε τον ποδοσφαιριστή σε απολογία, σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία και είναι αποφασισμένη να ζητήσει τη διακοπή του συμβολαίου του για αρκετό χρονικό διάστημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 323,09 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 525,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 308,62, ελβετικό φράγκο προς 208,44, τη λίρα Κύπρου προς 577,53, δολάριο Καναδά προς 219,82, δολάριο Αυστραλίας 206,09, το γερμανικό μάρκο προς 170,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,87, και το ευρώ προς 333,73 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αφορμή την ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, μετά το νέο ρεκόρ ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη διάρκεια των συναλλαγών υποχώρησε και κάτω από τα επίπεδα "στήριξης" των 5.500 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 5.480 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες που "άγγιζαν" το 2%, για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς στο κλείσιμο. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών Επενδύσεων και των Βιομηχανιών, ενώ με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές των Ασφαλειών και των Διάφορων Επιχειρήσεων. Στο πλαφόν ανόδου έκλεισε η τιμή 10 μετοχών και στον αντίποδα έκλεισε η τιμή 14 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.532,44 μονάδες, έναντι 5.603,09 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 70, 65 μονάδων ή σε ποσοστό 1,26%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός εκτός από από τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχών νωρίς το πρωί. Οι ανεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα νότια θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση απο το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 2 εως 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 18 βαθμούς κελσίου. Αίθριο καιρό, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 15 και 5 με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 23 November 1999 - 20:00:34 UTC