Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τη ματαίωση του Ολυμπιακού Βιντεολόττο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
- Μείωση των επιτοκίων 0,5% ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
- Σημαντική άνοδο 5,87% στο Χρηματιστήριο.
- Πακέτο μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
- 80.000 κατοικίες και 4.000 επιχειρήσεις έχουν πληγεί από το σεισμό.
- Υγεία, παιδεία και απασχόληση απασχολούν την κυβέρνηση.
- Απόλυτα αρνητική στάση τηρεί ο Ντεκτάς για το Κυπριακό.
- Διάκριση ομογενή. Ορκίστηκε υπουργός στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη ματαίωση του Ολυμπιακού Βιντεολόττο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα τη ματαίωση λειτουργίας του Ολυμπιακού Βιντεολόττο. Στη δήλωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τη ΝΔ να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και να εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα του τζόγου και των κουλοχέρηδων. Ο κ. Σημίτης κατηγορεί τη ΝΔ ότι στην αδυναμία της να διατυπώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο, κατέφυγε στο γνώριμο σε αυτή ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο της σκανδαλολογίας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόφαση της κυβέρνησης και τόνισε όταν συγκρούονται οι δυνάμεις της διαφθοράς και οι δυνάμεις των ολίγων με τους πολίτες αυτής της χώρας, οι νικητές είναι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι.

Μείωση των επιτοκίων 0,5% ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενα πρώτο βήμα για σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα της ζώνης του ευρώ, έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκτίμησε ότι στο τέλος του 2000 τα επιτόκια στην Ελλάδα θα βρίσκονται στο επίπεδο του 3%, γεγονός που σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, τους βιοτέχνες και αυτούς που θέλουν να αγοράσουν σπίτι.

Σημαντική άνοδο 5,87% στο Χρηματιστήριο.

Επανήλθαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, καθώς μείωση των επιτοκίων και η θετική εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων, οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές αγορές. Μετά από 4 συνεδριάσεις συνεχούς πτώσης, ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου σημείωσε σημαντική άνοδο 5,78%, με την τιμή 230 μετοχών να κλείνει στο απόλυτο όριο ανόδου του 8%. Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία του χρηματιστηρίου διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα σκαμπανεβάσματα.

Πακέτο μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την αύξηση από 1-1-2000 από 2,5 έως 6% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ για τους αγρότες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Σημίτης δεσμεύθηκε επίσης ότι από το νέο έτος θα μειωθούν και τα επιτόκια δανεισμού της Αγροτικής Τράπεζας προς τους αγρότες και θα διαμορωθούν κάτω του 10%, ενώ το χορηγούμενο για αγροτική χρήση ηλεκτρικό ρεύμα, θα παρέχεται με έκπτωση 38%. Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του.

80.000 κατοικίες και 4.000 επιχειρήσεις έχουν πληγεί από το σεισμό.

Περίπου 80.000 κατοικίες και πάνω από 4.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό στην Αττική, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε. Την προσεχή Παρασκευή θα δοθεί μαζί με τη σύνταξη του Νοεμβρίου το έκτακτο βοήθημα των 120.000 δρχ στους σεισμοπαθείς συνταξιούχους του δημοσίου, ενώ εντός της εβδομάδας θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση δανείων, σχετικά με την επισκευή των σπιτιών.

Υγεία, παιδεία και απασχόληση απασχολούν την κυβέρνηση.

Εμφαση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της απασχόλησης θα δώσει η κυβέρνηση το 2.000, όπου τα σχετικά κονδύλια θα είναι αυξημένα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τη συναντησή του με τον προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε επίσης ότι αυξημένες θα είναι και οι δαπάνες για για τις συντάξεις του δημοσίου και πρόσθεσε ότι το πρόσφατο πακέτο των μέτρων για ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, θα ακολουθήσουν και άλλα τα επόμενα χρόνια.

Απόλυτα αρνητική στάση τηρεί ο Ντεκτάς για το Κυπριακό.

Δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για τις συνομιλίες στον ΟΗΕ μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας παράλληλα την απόλυτα αρνητική στάση που τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Στη Λευκωσία συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Κληρίδη οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Μόουζες και Γουέστον, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση καλή.

Διάκριση ομογενή. Ορκίστηκε υπουργός στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Ο ομογενής Γιάννης Πανταζόπουλος ορκίστηκε σήμερα υπουργός Τυχερών Παιχνιδιών, Πολιτειακών Εκδηλώσεων και Εργων, Τουρισμού και βοηθός του νέου πολιτειακού πρωθυπουργού, Στίβ Μπράκς σε θέματα πολυπολιτισμού στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια. Με το Εργατικό Κόμμα, εκτός του κ.Πανταζόπουλου, εξελέγησαν βουλευτές και οι Φάνος Θεοφάνους, Αλέκος Ανδριανόπουλος και Τζένη Μικάκου. Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξελέγησαν οι Παναγιώτης Κατσαμπάνης και Νίκος Κότσιρας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας άρχοντας του αθλητισμού και της ζωής δεν υπάρχει πια. Ο Λουκάς Μπάρλος απεβίωσε σήμερα, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην οικογένεια της ΑΕΚ. Επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης, την οδήγησε στη μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία της, στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1976-77, καθώς και στην κατάκτηση ενός νταμπλ και ενός πρωταθλήματος, ενώ επί προεδρίας του κατασκευάστηκε με δικά του χρήματα η σκεπαστή εξέδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια και έφερε στην αγαπημένη του ομάδα μεγάλους άσους όπως το Θωμά Μαύρο και τον Χρήστο Αρδίζογλου, από τις πιο ακριβές μεταγραφές που έχουν γίνει ποτέ. Ο Μαύρος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Λουκά Μπάρλου δήλωσε ότι "έχασα τον πατέρα μου".

Στη χειρότερη περίοδο της ``σύγχρονης`` ιστορίας του, βρίσκεται ο Ολυμπιακός που έχασε στο Λάσκο από την Πιβοβάρνα με 63-56 στην 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Ηταν η πρώτη ήττα των ``ερυθρολεύκων`` στον Γ' όμιλο, αλλά και τρίτη συνεχόμενη γενικά, αφού προηγήθηκαν αυτές από Αρη και ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα της Α1. Καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Δημήτρης Παπανικολάου (14π.) και ...χερότερος ο Τζέιμς Ρόμπινσον ο οποίος ήταν ``ωσεί παρών`` σε ολόκληρο το διάστημα του αγώνα.

Αισιόδοξοι ότι θα γυρίσουν με ένα θετικό αποτέλεσμα από τη Βουδαπέστη, οι παίχτες και η τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στην πανέμορφη ουγγρική πρωτεύουσα, όπου αύριο το βράδυ θα αντιμετωπίσει την ΜΤΚ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Τουμπάκοβιτς χαρακτήρισε την ΜΤΚ επικίνδυνη ομάδα και καλή τόσο στον επιθετικό όσο και στον αμυντικό τομέα. Ο προπονητής της ΜΤΚ υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι ο παίχτης που κάνει τη διαφορά στην Ενωση είναι ο Τσίριτς,ο οποίος αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για την ομάδα του.

Στο Γκρατς της Αυστρίας βρίσκεται η αποστολή του Παναθηναϊκού, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο την ομώνυμη ομάδα, με στόχο να πετύχει ένα γκολ και φυσικά να μη χάσει. Ωστόσο, η απουσία του Μίκλαντ είναι κάτι που προβληματίζει τον Κυράστα, ο οποίος προορίζει για τη θέση του τον Κιάσσο. Στην επίθεση των πρασίνων αναμένεται να αγωνιστούν οι Λυμπερόπουλος και Σιμπνιέφσκι, ενώ στο πάγκο θα καθήσει ο Βαζέχα.

Εστω και μετά ...βίας, το Περιστέρι, κατάφερε να νικήσει με 77-68 της Τσίτλουκ στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου". Η βοσνιακή ομάδα δυσκόλεψε αναπάντεχα τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη, που στην επανάληψη σοβαρεύθηκαν κι έφτασαν στη νίκη, τη δεύτερή τους στη διοργάνωση. Το Περιστέρι, έφτασε τους 5 βαθμούς και ``έπιασε`` την Τσίτλουκ στην πρώτη θέση του 14ου ομίλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,31 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 517,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 292,03, ελβετικό φράγκο προς 210,20, τη λίρα Κύπρου προς 578,83, δολάριο Καναδά προς 208,58, δολάριο Αυστραλίας 201,39, το γερμανικό μάρκο προς 171,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, γαλλικό φράγκο προς 51,00, και το ευρώ προς 334,54 δραχμές.

Ραγδαία αλλαγή σκηνικού παρατηρήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, όπου το "γκρίζο φόντο" των τεσσάρων προηγούμενων ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης υποχώρησε συνολικά 12,39%, έδωσε σήμερα τη θέση του στο "άσπρο". Το έναυσμα για τη θεαματική αλλαγή έδωσε σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρώντας σε μείωση κατά 0,50% του επιτοκίου παρέμβασης, κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσουν και οι εμπορικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δημιούργησε σήμερα κλίμα πρόσφορο για αγορές. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους είναι και το γεγονός ότι μόλις 4 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 230 μετοχές βρέθηκαν στο πλαφόν ανόδου του 8%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.704,26 μονάδες, έναντι 5.392,32 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 311,94 μονάδων ή σε ποσοστό 5,78%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός, καθώς στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και προς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στο Αιγαίο 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 27 και 15 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 20 October 1999 - 19:00:17 UTC