Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 15/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελεύθερος αφέθηκε ο λοχαγός Γ.Κόπανος από ενόπλους στην Αμπχαζία.
- Στην Αθήνα η ιερή εικόνα της Παναγιάς του Αξιον Εστί.
- Αρχισε στο Τάμπερε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 15 της ΕΕ.
- Με 2,7% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
- Τέρμα η αναταραχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θέτει νομοσχέδιο.
- Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό βίντεο- λόττο.
- Εχασε στα 60 του χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο ο Μάκης Δεμίρης.
- Ενθουσιασμένοι 50 Αυστραλοί εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελεύθερος αφέθηκε ο λοχαγός Γ.Κόπανος από ενόπλους στην Αμπχαζία.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του έλληνα λοχαγού Γιώργου Κόπανου τον οποίο μαζί με ένα Σουηδό, κρατούσαν ομήρους ένοπλοι στην Αμπχαζία της Γεωργίας. Οι απαγωγείς τους άφησαν ελεύθερους, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Γεωργίας. Οι δύο απελευθερωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και όπως έγινε γνωστό, τελικά οι δράστες δεν πήραν τα 300.000 δολάρια που ζητούσαν ως λύτρα.

Στην Αθήνα η ιερή εικόνα της Παναγιάς του Αξιον Εστί.

Σε λαϊκό προσκήνυμα στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα, για την ηθική και υλική συμπαράσταση των σεισμοπαθών της Αττικής, θα εκτίθεται για δέκα μέρες η ιερή εικόνα της Παναγίας του Αξιον Εστί, που μεταφέρθηκε από το Αγιον Ορος στην Αθήνα και της αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους. Στο μεταξύ, δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική, την οποία η επιστήμονες εντάσουν στη μετασεισμική ακολουθία, του εστιακού χώρου της Πάρνηθας. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει καταγραφή των ζημιών στην Αθήνα και σε άλλες 23 περιοχές της Αττικής.

Αρχισε στο Τάμπερε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 15 της ΕΕ.

Την πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η τελευταία να δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών θέσεων και επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια του δείπνου που είχαν οι 15 της ΕΕ στο Τάμπερε της Φιλανδίας, όπου συζητήθηκε και το θέμα αυτό. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσουν τους 15 εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, τον Δεκέμβριο.

Με 2,7% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΑΛΚΟ, αλλά στο ερώτημα για το ποιός θα είναι ο νικητής των εκλογών το 45.2% των ερωτηθέντων προβλέπει το ΠΑΣΟΚ έναντι 32,8% της ΝΔ. Εντυπωσιακά ανεβασμένη εμφανίζεται και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, καθώς οι θετικές κρίσεις από το 35% ανήλθαν στο 46%, έναντι 41% του Κώστα Καραμανλή.

Τέρμα η αναταραχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θέτει νομοσχέδιο.

Τέρμα στην αναταραχή που επικράτησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, θέτει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Παιδείας και επιλύονται όλα τα νομικά και άλλα προβλήματα. Με άλλο νομοσχέδιο κυρώνεται τυπικά και από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών επί της εξεταστικής διαδικασίας στη Β' Λυκείου.

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό βίντεο- λόττο.

Σκληρή γλώσσα για τη ΝΔ χρησιμοποίησε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, σχετικά με τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση διεξαγωγής του Ολυμπιακού βίντεο-λόττο, τα έσοδα του οποίου θα πάνε για την Ολυμπιάδα του 2004. Ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε για αντιπολίτευση των κουλοχέρηδων, τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της βουλής, ζητώντας την παρέμβασή του και χαρακτηρίζοντας ντροπή και αίσχος τη σύμβαση η οποία όπως είπε, είναι διάτρητη.

Εχασε στα 60 του χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο ο Μάκης Δεμίρης.

Στα 60 χρόνια του έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε επί 15 χρόνια, ο ηθοποιός Μάκης Δεμίρης, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την πολύ δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "η γειτονιά μας" Η κηδεία του θα γίνει αύριο στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύται στο νοσοκομείο και η γνωστή μας ηθοποιός Ρένα Ντόρ, 83 ετών, η οποία υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενθουσιασμένοι 50 Αυστραλοί εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα.

Ενθουσιασμένοι επέστρεψαν απο την Ελλάδα οι 50 Αυστραλοί διευθυντές δημόσιων σχολείων και τεχνοκράτες που υπουργείου Παιδείας μετά απο ενα δεκαπενθήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης. Αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας δήλωσε ότι ήταν ένα πολύ χρήσιμο ταξίδι, με σημαντικές επαφές και σεμινάρια, αλλά το κυριότερο "μάθαμε για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας". Εντός του 2000 αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα άλλη μία ομάδα 50 Αυστραλών εκπαιδευτικών στα πλαίσια των προσπαθειών να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την ρυθμική, ήρθε η σειρά της ενόργανης γυμναστικής να χαρίσει στη χώρα μας επιτυχίες και μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Τάμπακος, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των κρίκων του παγκοσμίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που διεξαγεται στο Τιαντζίν της Κίνας. Ο νεαρός αθλητής, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση συγκεντρώνοντας 9,712 βαθμούς. Ακόμη, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, που είναι η μεγάλη μας ελπίδα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του άλματος, κατετάγη 4ος στις ασκήσεις εδάφους με 9,637 βαθμούς.

``Ερυθρόλευκο`` χρώμα θα έχει για ακόμη αγωνιστική, η ...κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α` Εθνικής κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός, με ηγέτη τον Καραπιάλη, ο οποίος σημείωσε ένα τέρμα και δημιούργησε άλλα δύο, συνέτριψε με 5-0 εκτός έδρας την Καβάλα, η οποία από το 56` αγωνίστηκε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κεφαλά. Τα τέρματα των πρωταθλητών, που έφτασαν τους 12 βαθμούς αφού έχουν τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, πέτυχαν οι Καραπιάλης (32`), Γιαννακόπουλος (64`, 76`), Τζιοβάνι (68`) και Ζάχοβιτς (78`). Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 4ης ημέρας έχει ως εξής: Τρίκαλα- Πανηλειακός, Αρης-Πανιώνιος, Παναθηναϊκός-Καλαμάτα, Ξάνθη-Παναχαϊκή, ΠΑΟΚ- Εθνικός Αστέρας, ΟΦΗ-Προοδευτική, ΑΕΚ-Ηρακλής και Ιωνικός-Απόλλων.

Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα γίνει το ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής, μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Η ΕΠΑΕ μετέθεσε το ντέρμπι, που ήταν προγραμματισμένο για το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, λόγω της επίσκεψης στη χώρα μας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Θετικό βρέθηκε το πρώτο δείγμα του μέσου της Παναχαϊκής, Δημήτρη Ιωάννου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΑΕ. Ο ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής, όπως γνώρισε το εργαστήριο του ΟΑΚΑ στην ΕΠΑΕ, βρέθηκε θετικός στην ουσία Σαλβουταμόλη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,80 δραχμές, λίρα Αγγλίας 512,41, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας 290,77, ελβετικό φράγκο 210,31, λίρα Κύπρου 576,13, δολάριο Καναδά προς 207,60, δολάριο Αυστραλίας 199,91, γερμανικό μάρκο 170, 79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες 17,25, γαλλικό φράγκο 50,92, και το ευρώ 334, 03 δραχμές.

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 5.800 μονάδων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε σταθεροποιητικά για να εκδηλωθεί σημαντική προσφορά προς το μέσον των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει κατώτερη τιμή στις 5.704 μονάδες (-3,06%), για να βελτιωθεί η εικόνα του προς το κλείσιμο. Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από τη νέα "πίεση" στη δραχμή που οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος σε πώληση 150 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις πρωινές εκτιμήσεις στη Wall Street ότι θα υπάρξει πτώση στη Νέα Υόρκη. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Κατασκευών και των Βιομηχανιών, ενώ άνοδο σημείωσαν οι Ασφάλειας και το Λήζινγκ. Στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή 18 μετοχών ενώ στο πλαφόν της πτώσης τερμάτισε η τιμή 8 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.788,49 μονάδες, έναντι 5.916, 68 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 128,19 μονάδων ή σε ποσοστό 2,17%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται για αύριο λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 εως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 25 και στα νησιά 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 εως 24 βαθμούς. Παροδικές νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 15 October 1999 - 19:00:18 UTC