Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποχώρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη διανομή φαγητού.
- Μυστήριο με το ναυάγιο του πλοίου ΚΑΤΕΡΙΝΑ στη Φαλκονέρα.
- Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά τον κ.Παπαδήμο.
- Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
- Βομβιστική επίθεση σε ομογενειακό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.
- Συντομεύεται ο χρόνος έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους δημοσίου.
- Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 40χρονος ταξιτζής Η.Τούλης.
- Συνελήφθη Τούρκος δουλέμπορος στην Κω.
- Η ετήσια συνάντηση της ομογενειακής οργάνωσης "Ελληνική Ηγεσία".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποχώρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη διανομή φαγητού.

Με καταγγελίες κατά των εταιριών κέτερινγκ για κρούσματα αισχροκέρδειας, αποχώρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από το ρόλο του ενδιάμεσου για τη διανομή φαγητού στους σεισμοπαθείς και στο εξής η ευθύνη περνά στους δήμους και τις κοινότητες. Σε σύσκεψη της επιτροπής εκτάκτων αναγκών αποφασίσθηκε ο στρατός και η Πυροσβεστική να προχωρήσουν σε αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ώστε σε περίπτωση καταιγίδων να μεταφέρονται οι άστεγοι σε κλειστούς χώρους.

Μυστήριο με το ναυάγιο του πλοίου ΚΑΤΕΡΙΝΑ στη Φαλκονέρα.

Κανένα ίχνος ναυαγίου δεν βρέθηκε ανοικτά της νήσου Φαλκονέρα, από το πλοίο φάντασμα ΚΑΤΕΡΙΝΑ, το οποίο εξέπεμψε ΣΟΣ και υποτίθεται ότι βυθίστηκε ύστερα από πυρκαγιά. Μοναδικά ευρήματα είναι μια κηλίδα και ένα πλαστικό κάλυμα προβολέα, χωρίς ωστόσο οι λιμενικοί να έχουν στοιχεία για το πόσα άτομα επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο όμως δεν είχε πάρει άδεια απόπλου από κανένα λιμάνι ή μαρίνα της χώρας. Οι λιμενικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για φάρσα.

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και ΝΔ, για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο υιοθέτησαν και οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητήσει την προσχώρησή της στην ΕΕ. Για απεμπόλιση πάγιων ελληνικών θέσεων και συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις υπέρ της Τουρκίας, κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση. Το ψήφισμα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί εντάσσεται στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, απάντησε ο υπουργός Τύπου και κατηγόρησε τη ΝΔ για παρελκυστική και αντιστόρητη τακτική.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά τον κ.Παπαδήμο.

Ανοιχτό άφησε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο και το ύψος της μείωσης. Ο κ. Παπαδήμος συνδύασε την εξέλιξη αυτή με την πορεία του πληθωρισμού και τη διατήρησή του σε επίπεδα κάτω του 2%.

Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μετά τις καταγγελίες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια λάσπης εναντίον του. Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο για εμπλοκή σε μηχανισμούς προβολής και για εκκοσμίκευση της εκκλησίας, ενώ ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος απάντησε στον ιεράρχη Ζακύνθου ότι δεν μπορεί αυτός να μιλά για εκκοσμίκευση της εκκλησίας όταν δίνει συνεντεύξεις σε περιοδικό για τις προγαμιαίες σχέσεις.

Βομβιστική επίθεση σε ομογενειακό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.

Η οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, που σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα έξω από το ομογενειακό σχολείο του Ζωγραφίου στην περιοχή του Πέρα. Η οργάνωση που στο παρελθόν έχει διεκδικήσει επιθέσεις εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν διευκρίνησε για ποιο λόγο επιτέθηκε στο ελληνικό σχολείο. Πάντως, η έκρηξη δεν ανέστειλε τη λειτουργία του σχολείου, που σήμερα δέχθηκε και πάλι τα παιδιά για μάθημα.

Συντομεύεται ο χρόνος έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους δημοσίου.

Συντομεύεται από τέσσερις σε ένα μήνα ο χρόνος έκδοσης και απονομής των συντάξεων στους δικαιούχους του δημοσίου, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Επίσης θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο με τον τετραψήφιο αριθμό 1604, στο οποίο οι συνταξιούχοι θα παίρνουν όποιες πληροφορίες θέλουν και έχουν σχέση με τις συντάξεις τους.

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 40χρονος ταξιτζής Η.Τούλης.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε τελικά ο 40χρονος ταξιτζής Ηλίας Τούλης, ο οποίος πρίν από μέρες εγκατέλειπε ένα ένα τα έξι παιδιά του στην Εθνική οδό και πρόσφατα ξυλοκόπησε τον 17χρονο γιό του. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα. Στη δίκη παρέστη και η μητέρα των παιδιών που ζει στη Γερμανία και υποσχέθηκε στους δικαστές να αναλάβει η ίδια την επιμέλεια των παιδιών της.

Συνελήφθη Τούρκος δουλέμπορος στην Κω.

Κάτω από τον καταιγισμό προειδοποιητικών βολών των Λιμενικών Τούρκος δουλέμπορος αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει το μικρό ξύλινο σκάφος του, με το οποίο είχε αποβιβάσει 18 Κούρδους λαθρομετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω. Από τις βολές ο δουλέμπορος, που προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό περιπολικό, τραυματίστηκε στο μηρό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.

Η ετήσια συνάντηση της ομογενειακής οργάνωσης "Ελληνική Ηγεσία".

Τη δέσμευση πως θα κάνει οτι μπορεί για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Αλ Μόουζες, μιλώντας στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της ομογενειακής οργάνωσης "Ελληνική Ηγεσία" που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Στην εκδήλωση μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, που ζήτησε από την ελληνοαμερικανική κοινότητα να χρησιμοποιήσει τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει για να απαιτήσει και να πετύχει την πραγματοποίηση των συνομιλιών Κληρίδη-Ντεκτάς το συντομότερο δυνατό. Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΑΕ Αντι Αθενς, που εμφανίστηκε προβληματισμένος για την πορεία του Κυπριακού και ζήτησε από τον κ.Μόουζες να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνήθεια έχουν γίνει στον Ολυμπιακό οι νίκες επί τουρκικού εδάφους. Η ομάδα του Ιωαννίδη, που βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο της, συνέτριψε με 86-64 (ημ. 50-38) την Ούλκερ στην Κωνσταντινούπολη και παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα του Γ' ομίλου. Χαρακτηριστικό της συνάντησης, η ζεστή ατμόσφαιρα που επικράτησε στο γήπεδο και το χειροκρότημα των Τούρκων φιλάθλων προς την ελληνική ομάδα, πριν την έναρξη αλλά και μετά το τέλος του αγώνα.

Χωρίς τον τραυματία Γεωργάτο και τον τιμωρημένο Ουζουνίδη, η αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών βρίσκεται στο Μάριμπορ, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Σλοβενίας στο τελευταίο παιχνίδι της για τα προκριματικά του EURO 2000. Ενα παιχνίδι που έχει χαρακτήρα γοήτρου, αφού το "τρένο της πρόκρισης" έχει χαθεί εδω και αρκετό καιρό, μετά τις απογοητευτικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Εναντίον της Σλοβενίας αγωνίζεται η εθνική μας ομάδα των ελπίδων. Ο αγώνας είναι "ζωής ή θανάτου" αφού με νίκη εξασφαλίζει την πρόκρισή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο προπονητής Γιάννης Κόλλιας εξέφρασε τη βέβαιότητά του για νίκη της ελληνικής ομάδας και είπε επίσης ότι η ίδια πίστη στη νίκη διέπει και τους διεθνείς μας. Ο αγώνας θα γίνει στην πόλη Ρούσε, 20 χιλιόμετρα από το Μάριμπορ.

"Διαδικαστικό" χαρακτήρα είχε η συνάντηση του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό, στο ΟΑΚΑ για το κύπελλο Ελλάδας. Οι "πράσινοι" πραγματοποιώντας μια καλή προπόνηση, επικράτησαν με 5-1 και πέτυχαν την πέμπτη τους νίκη σε ισάριθμους αγώνες στον Α' όμιλο της διοργάνωσης. Φυσικά ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ ελπίδες διατηρεί και η ομάδα του Αγρινίου.

Οριστικά παρελθόν αποτελεί για την ΑΕΚ, ο Μιλοβάνοβιτς. Ο Σέρβος μέσος, έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με την Ενωση, καθώς ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς του είχε δείξει εδώ και καιρό ότι δεν τον συμπεριλαμβάνει στα πλάνα του. Στο μεταξύ, την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη ο τεχνικός της ΑΕΚ, συνοδευόμενος από τον μάνατζερ της ομάδας, Βασίλη Δημητριάδη.

Ο Κ. Πολυχρονίου υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Ιωνικού. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής υπέβαλε την παραίτησή του στην διοίκηση της ΠΑΕ. Ο πρόεδρος του Ιωνικού, Ν.Κανελλάκης, έκανε δεκτή την παραίτηση του Πολυχρονίου και ήδη, ψάχνει γιά τον νέο προπονητή της ομάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνστανίνος Στεφανόπουλος, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τα "χρυσά κορίτσια" της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής και τα τίμησε για την μεγάλη επιτυχία τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα, όπου κατέκτησαν δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Ακόμη ο κ Στεφανόπουλος δέχθηκε και την Μαρία Κουβάτσου, την οποία συνεχάρη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων του σκάκι, που έγινε στην Αρμενία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,25 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 514,99, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 288,34, ελβετικό φράγκο προς 209,32, τη λίρα Κύπρου προς 514,99, δολάριο Καναδά προς 211,99, δολάριο Αυστραλίας 205,74, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν, κατά δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, οι συναλλαγές, η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 400 δισ. δραχμές. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης προσέγγισε τα επίπεδα των 6.000 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στα 5.988 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,77%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.911,47 μονάδες, έναντι 5.884,05 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας μικρή άνοδο 27,42 μονάδων ή σε ποσοστό 0,47%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 12 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 26 και στα νησιά του Αιγαίου 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 25 και 15 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 7 October 1999 - 19:00:18 UTC