Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μετασεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ από την Πάρνηθα.
- Μάχη με το χρόνο δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στέγαση των σεισμόπληκτων.
- Στην Κωνσταντινούπολη ο Γ.Παπανδρέου.
- Επιφυλακτικός ο Α.Τσοχατζόπουλος για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό.
- Υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου ο Κ.Μητσοτάκης.
- Μία ακόμη τάση στο Συνασπισμό από 28 στελέχη του κόμματος.
- Αρχίζουν οι εργασίες της νέας συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μετασεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ από την Πάρνηθα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.03, με επίκεντρο τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την Πάρνηθα. Σεισμολόγοι τόσο από το Αστεροσκοπείο όσο και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μετά από την έντονη φημολογία περί επικείμενου σεισμού το Σαββατοκύριακο δημιουργήθηκε μία πρόσκαιρη ανησυχία στους Αθηναίους. Πάντως, οι σεισμολόγοι θεωρούν τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ αναξιόπιστα, ενώ από αύριο, συνεργεία θα διενεργήσουν έρευνα στην περιοχή της Λαμίας, προκειμένου να διακριβωθεί αν τα ηλεκτρικά σήματα, που κατέγραψε το ΒΑΝ, οφείλονται στις μετρήσεις που πραγματοποιεί στον αγωγό φυσικού αερίου η ιταλική εταιρία ΕΝΙ.

Μάχη με το χρόνο δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στέγαση των σεισμόπληκτων.

Αρχίζει αύριο η νέα σχολική χρονιά των μαθητών στα 43 σχολεία, στα οποία είχε καθυστερήσει η επισκευή των ζημιών που υπέστησαν απο το σεισμό. Απο την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει μάχη με το χρόνο για τη γρήγορη στέγαση όλων των σεισμόπληκτων σε λυόμενους οικισμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Λαλιώτη, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν παραδοθεί 5.000 οικίσκοι. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις συνέπειες απο τον καταστροφικό σεισμό.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γ.Παπανδρέου.

Τα προβλήματα με την Τουρκία συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά οι ανθρωπιστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν τους σεισμούς στην Τουρκία και την Ελλάδα βοηθούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, δήλωσε απο την Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ.Παπανδρέου, θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις και θα συναντηθεί αύριο, με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Επιφυλακτικός ο Α.Τσοχατζόπουλος για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Αμφιβολίες, κατά πόσον πρώτιστος στόχος της Ουάσιγκτον είναι η επίλυση του Κυπριακού ή η ενίσχυση της Τουρκίας, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ", δημοσιεύει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αναφέρουν οτι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα τερματισθεί αν τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία θα συμμετάσχουν στην κυπριακή άσκηση "Νικηφόρος", προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Κύπρου.

Υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου ο Κ.Μητσοτάκης.

Την πεποίθησή του ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βαδίσουν ειρηνικά σε μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία, εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον "ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ". Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος με συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, για τις επιλογές του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μία ακόμη τάση στο Συνασπισμό από 28 στελέχη του κόμματος.

Μια νέα τάση, που φέρει τον τίτλο "Κίνηση" δημιουργήθηκε σήμερα στους κόλπους του Συνασπισμού μετά από πρωτοβουλία 28 στελεχών του κόμματος. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, στο Συνασπισμό υπάρχει έλλειψη συνεκτικότητας και σαφούς πολιτικής στρατηγικής. Αναφέρεται ακόμη ότι "έχουν τραυματιστεί καίρια ο ευρωπαϊσμός, ο προγραμματικός μεταρρυθμισμός, η εναντίωση στον εθνικισμό και η συγκρότηση του Συνασπισμού ως κόμματος συνολικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία".

Αρχίζουν οι εργασίες της νέας συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της νέας συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Το πρωί θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός και θα ακολουθήσει η εκλογή του νέου προεδρείου. Την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σοβαρά επεισόδια στην Ριζούπολη στο παιχνίδι Απόλλωνα-Ολυμπιακού στιγμάτισαν την 3η αγωνιστική της Α' εθνικής. Οπαδοί του ΟΣΦΠ συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έγιναν ορισμένες συλλήψεις. Η ομάδα του Μπάγεβιτς νίκησε με 1-0, ενώ νίκησε και η ΑΕΚ στην έδρα του Εθνικού Αστέρα με 3-1. Ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ έμεινε στο 1-1. Η Παναχαϊκή νίκησε στην Πάτρα με 3-1 τον ΟΦΗ, ο Ηρακλής 4-1 τα Τρίκαλα, Καλαμάτα και Ξάνθη ήταν ισόπαλες 0-0, ενώ ο Πανηλειακός νίκησε με 2-0 την Καβάλα.

Τρία στα τρία για την ομάδα του Αγίου Νικολάου, η οποία νίκησε στην Κρήτη εύκολα τον Εθνικό με 4-1. Η ομάδα της Κρήτης έμεινε μόνο πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού ο Αθηναϊκός έχασε έδαφος μένοντας στο 1-1 στη Νάουσα με την τοπική ομάδα. Σημαντική νίκη πέτυχε η Ελευσίνα στο γήπεδο της με 2-1 επί του Αιγάλεω, ενώ ο Ιάλυσος σάρωσε με 5-1 την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Συνεχίζουν τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής που γίνεται στην Οζάκα της Ιαπωνίας, οι Ελληνίδες αθλήτριες του Ανσάμπλ. Ετσι μετά το ασημένιο μετάλλιο που πήρε χθες η ομάδα μας στο σύνθετο του Ανσάμπλ, σήμερα πρόσθεσε στη συλλογή της δύο ακόμη χρυσά μετάλλια. Το ελληνικό Ανσάμπλ πήρε την πρώτη θέση στις κορίνες με 19.816 βαθμούς, όπως και στο αγώνισμα με κορδέλες και στεφάνια με 19.835β.

Την 7η θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών στο FINA CUP του Σίδνεϊ, αφού σε αγώνα κατάταξης επικράτησε 10-9 της Αυστραλίας. Την πρώτη θέση στο Σίδνεϊ κατέκτησε η Ουγγαρία, η οποία στον τελικό νίκησε 5-3 την Ιταλία και την η Ισπανία που επικράτησε στον ``μικρό`` τελικό της Ρωσίας με 9-8. Τέλος για τις θέσεις 5-6 η Γιουγκοσλαβία νίκησε 8-4 τις ΗΠΑ.

Νέος πρόεδρος της ΕΠΑΕ πρόκειται να είναι και τυπικά από αύριο ο Βίκτωρας Μητρόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΠΑΕ, που είναι αντιπρόεδρος παίζει χωρίς αντίπαλο στις εκλογές της Ενωσης, που θα γίνουν αύριο το μεσημέρι (12.00) σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Κώστα Αλαμάνου, ο οποίος παραιτήθηκε κάνοντας παράλληλα καταγγελίες εις βάρος σχεδόν όλων των φορέων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,93 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 293,75, ελβετικό φράγκο προς 208,77, τη λίρα Κύπρου προς 574,79, δολάριο Καναδά προς 212,31, δολάριο Αυστραλίας 204,33, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος και υγρός θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ θα σημειωθούν ομίχλες κυρίως το πρωί. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 3 October 1999 - 19:00:16 UTC