Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τα προβλήματα των σεισμών εξετάστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή.
- Οι Αθηναίοι δεν πτοήθηκαν από τις Κασσάνδρες για επικείμενο σεισμό.
- Κοντά-κοντά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΟΠΙΝΙΟΝ.
- Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, που τους ξέφυγαν δύο ανήλικοι.
- Στον εισαγγελέα δύο άτομα που έκλεβαν αντικείμενα από το Ελληνικό.
- Λύθηκε η παρεξήγηση ανάμεσα σε Ιερά Σύνοδο-αμερικανικής πρεσβείας.
- Με Α.Παπαρήγα και Ν.Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε η Α.Διαμαντοπούλου.
- Η Τουρκία αρνείται να πληρώσει αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα προβλήματα των σεισμών εξετάστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή.

Τα προβλήματα από τους σεισμούς εξετάσθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές είναι μεγαλύτερες απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τους ελέγχους που έγιναν σε 185.000 κτίρια το 33% είναι επισκευάσιμα και το 7% ακατοίκητα. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν εγκατασταθεί τα 4.000 λυόμενα σπίτια, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση η πολιτεία προσέφυγε και στο εξωτερικό.

Οι Αθηναίοι δεν πτοήθηκαν από τις Κασσάνδρες για επικείμενο σεισμό.

Ελαφρώς αυξημένη ήταν η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αθηναίοι δεν πτοήθηκαν από τις Κασσάνδρες για επικείμενο νέο σεισμό. Στο μεταξύ, ασθενής σεισμική δόνησης 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή της Αμφιλοχίας. Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για μεμονωμένο γεγονός από το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει γενικότερη διέγερση, στην περιοχή.

Κοντά-κοντά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΟΠΙΝΙΟΝ.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΟΠΙΝΙΟΝ για την Ελεθεροτυπία. Στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα έχει κλείσει στο 0,6% υπέρ της ΝΔ. Σε άλλη δημοσκόπηση της Βι Πι Αρ Σι για λογαριασμών των Νέων, διαπιστώνεται σημαντική άνοδος της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 33,6%, στο υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας, ενώ ως καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται σταθερά ο κ. Σημίτης με 41%, έναντι 31,8% του κ. Καραμανλή.

Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, που τους ξέφυγαν δύο ανήλικοι.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ πέντε αστυνομικοί που έχασαν μέσα από τα μάτια τους δύο ανήλικους Ιρακινούς, που κρατούντο στα κρατητήρια της αστυνομίας στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δύο 15χρονοι κρατούντο κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και επρόκειτο να μεταχθούν στο σωφρονιστικό κατάστημα νέων Βόλου.

Στον εισαγγελέα δύο άτομα που έκλεβαν αντικείμενα από το Ελληνικό.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν δύο υπάλληλοι του τελωνείου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπές αντικειμένων. Πρόκειται για τον αποθηκάριο Νίκο Μπουγά και τον υπάλληλο του Σουϊσέρ Γιώργο Νικολαϊδη, οι οποίοι συνελήφθησαν, ύστερα από πληροφορίες για κλοπές αντικειμένων μεγάλης αξίας. Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά από τα κλοπιμαία.

Λύθηκε η παρεξήγηση ανάμεσα σε Ιερά Σύνοδο-αμερικανικής πρεσβείας.

Σε μεταφραστικό λάθος απέδωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου τις κατηγορίες περί κατασκοπείας, σε βάρος της χώρας μας από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος του εξήγησε ότι δεν υπήρχε δόλος αλλά απλώς ένα μεταφραστικό λάθος είχε ως αποτέλεσμα η Σύνοδος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική πρεσβεία ασκεί κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας.

Με Α.Παπαρήγα και Ν.Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε η Α.Διαμαντοπούλου.

Διαδοχικές συναντήσεις με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, είχε η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Αννα Διαμαντοπούλου. Στις συναντήσεις, που εντάσσονται στον κύκλο των επαφών της Ελληνίδας επιτρόπου με τους πολιτικούς αρχηγούς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν άμεση σχέση με τη χώρα μας.

Η Τουρκία αρνείται να πληρώσει αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία την αναγκάζει (διατάζει) να πληρώσει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου, επειδή της στερεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Τζεμ στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για μία υπόθεση που συμβαίνει "σε άλλη χώρα". Πάντως, η άρνηση της εφαρμογής της απόφασης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την απομπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η υπόθεση θα εξεταστεί και πάλι στις 5 Οκτωβρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα δύσκολα έπεσαν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή κλήρωση για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που έγινε σήμερα στη Γενεύη, ενώ οι δύο ομάδες της Αθήνας στάθηκαν πιο τυχερές και ιδίως ο Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη φημισμένη, αλλά σε πτώση τα τελευταία χρόνια πορτογαλική Μπενφίκα, που, ωστόσο, φέτος δείχνει να έχει βρει το δρόμο της επιτυχίας, καθώς μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε πάλι στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο συμπολίτης του Αρης, έχει το πιο δύσκολο έργο, αφού θα αντιμετωπίσει την ισπανική Θέλτα του Βίγκο, μία δυνατή ομάδα, που τελευταίως πρωταγωνιστεί στο πριμέρα ντιβιζόν. Η ΑΕΚ θα κοντραριστεί με την Εμ Τε Κα Βουδαπέστης, την περσινή πρωταθλήτρια Ουγγαρίας, μία ομάδα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως. Τέλος, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την αυστριακή Καζινό Γκρατζ, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα σταθεί σοβαρό εμπόδιο για την πράσινη ομάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, συναντήθηκε στο Μόναχο με το Γενικό Γραμματέα της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, με τον οποίο συζήτησε τρία βασικά θέματα, τα οποία άπτονται της αναβάθμισης του αθλήματος, ενόψει των προκλήσεων της νέας χιλιετίας. Τα τρία αυτά θέματα ήταν η επέκταση του ΝΒΑ στην Ευρώπη, η διοργάνωση της Ευρωλίγκας του 2000 και ο περιορισμός των ξένων παίκτών.

Στον αστερισμό της προόδου βρίσκεται η προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σύμφωνα με τα όσα τόνισε το προεδρείο της Ο.Ε. Αθήνα 2004, σε συνέντευξη Τύπου. Η αντιπρόεδρος της Ο.Ε. Νίκη Τζαβέλλα, επεσήμανε ότι δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος στον τομέα των έργων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μπακούρης, τόνισε ότι η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού θ' αρχίσει τον Μάρτιο του 2001 και θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο του 2004.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας του Ανσάμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής στην Οζάκα. Η ελληνική ομάδα πήρε μέρος στις κορδέλες και τα στεφάνια του σύνθετου, όπου βρέθηκε στην πρώτη θέση με 19.700β, μαζί με τη Ρωσία που συγκέντρωσε την ίδια βαθμολογία. Το Ανσάμπλ βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση ακόμη και του χρυσού μεταλλίου, αφού αύριο θα εκτελέσει το πρόγραμμά στις κορίνες, αγώνισμα που μπορεί να συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,93 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 293,75, ελβετικό φράγκο προς 208,77, τη λίρα Κύπρου προς 574,79, δολάριο Καναδά προς 212,31, δολάριο Αυστραλίας 204,33, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

Δύο πρόσωπα παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε απο τη μεγάλη διακύμανση των τιμών των μετοχών, ενδεικτικό της "νευρικότητας" που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των επενδυτών. Αρχικά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όλων των κλάδων και ιδιαίτερα για μετοχές των κατασκευών και της Παράλληλης Αγοράς, με αποτέλεσμα ο δείκτης να καταγράψει ανώτερη τιμή στις 5.803 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,40%. Στο τελευταίο ημίωρο, οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά στις τράπεζες, επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε μετοχές άλλων κλάδων και ο δείκτης υποχωρούσε λίγο πριν το κλείσιμο στις 5.561 μονάδες, με απώλειες έως και 2%. Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς η αγοραστική παρέμβαση σε μετοχές που επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη, περιόρισε τις απώλειες. Η αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες φημολογίες, που κυκλοφόρησαν σε δεκάδες ΕΛΔΕ, ότι απο την ερχόμενη εβδομάδα "έρχεται" μεγάλη πτώση της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.632,27 μονάδες, έναντι 5.667,60 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας πτώση 35,33 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 62%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός, με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βορειοδυτικά και στη συνέχεια τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς και στο Ιόνιο μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια 15 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 31 και στα νησιά του Αιγαίου 19 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασια θα κυμανθεί 19 με 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 1 October 1999 - 18:00:34 UTC