Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποδέχθηκε το Βελιγράδι τις προτάσεις των "Οκτώ".
- Τι προβλέπει το σχέδιο.
- Ικανοποίηση από ΕΕ.
- Επιφυλάξεις απο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
- Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.
- Μολυσμένο και το βελγικό χοιρινό.
- Απασχόληση και κοινή πολιτική στο επίκεντρο συνόδου κορυφής της ΕΕ.
- Στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο στην ΟΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Γιάννης Κυράστας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναικού.
- Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ.
- Αύριο ο αγώνας, της εθνική μας ποδοσφαίρου με την Γεωργία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποδέχθηκε το Βελιγράδι τις προτάσεις των "Οκτώ".

Ανοιξε πλέον ο δρόμος για πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση μετά την αποδοχή χθες από το Βελιγράδι του ειρηνευτικού σχεδίου της ομάδας των Οκτώ, που παρουσίασαν στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, οι μεσολαβητές της ΕΕ, κ. Αχτισαάρι και της Ρωσίας, κ. Τσερνομίρντιν. Ο κ. Αχτισαάρι δήλωσε οτι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσαν να σταματήσουν μερικές μέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας, ενω ο κ. Τσερνομίρντιν πρόσθεσε οτι οι προσπάθειες για ειρήνευση τέθηκαν τελικώς υπο τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Τι προβλέπει το σχέδιο.

Το σχέδιο προβλέπει επαληθεύσιμη απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο, παύση των βομβαρδισμών, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό τον ΟΗΕ, παραμονή μικρού αριθμού Σέρβων στρατιωτών στην περιοχή, αλλά και αυτονομία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας και αποστρατιωτικοποίηση του UCK. Επίσης προβλέπεται έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας το αργότερο σε 15 ημέρες.

Ικανοποίηση από ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, κ. Αχτισαάρι, ενημέρωσε τους 15 Ευρωπαίους ηγέτες για την αποδοχή του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κολονίας, οι οποίοι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, διατύπωσε την εκτίμηση οτι η Ελλάδα συνέβαλε στην τελική συμφωνία. Πρόσθεσε ακόμη οτι η ΕΕ δεν θα αφήσει τα Βαλκάνια στη τύχη τους, καθώς ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια αρνητική εμπειρία για αυτά. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Βελιγραδίου εξέφρασαν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Επιφυλάξεις απο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Κλίντον, εξέφρασε επιφύλαξη για την αποδοχή των όρων της Δύσης από το σερβικό κοινοβούλιο για την ειρήνη στο Κοσσοβο, τονίζοντας ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει "επαληθεύσιμη αποχώρηση" των σερβικών δυνάμεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Τάλμποτ, ενημέρωσε το μόνιμο συμβούλιο του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας τόνισαν οτι δεν συντρέχει λόγος πανηγυρισμών πριν επιβεβαιωθεί η πλήρης αποδοχή του σχεδίου.

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν οτι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν στόχους στη Σερβία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τρεις πύραυλοι έπληξαν το χωριό Γκραμπόβνιτσα, στη νότια Σερβία. Στόχος έγινε και το προάστειο Μαρκόβιτσι της κωμόπολης Κουρσούμλιγια, απο "πέντε κύματα" επιθέσεων από νατοϊκά αεροσκάφη, όπου προκλήθηκαν "σημαντικές" ζημιές. Στο Κοσσυφοπέδιο δέχθηκε επιθέσεις η κωμόπολη Πρίζρεν, ενω μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς γύρω απο το Βελιγράδι.

Μολυσμένο και το βελγικό χοιρινό.

Το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την επέκταση των προληπτικών μέτρων, που ισχύουν για πουλερικά Βελγίου και στο χοίρειο και βόειο κρέας παραγωγής Βελγίου, λόγω του ενδεχόμενου μόλυνσης απο διοξίνη. Από σήμερα απαγορεύεται κάθε εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία χοιρείου και βόειου κρέατος προέλευσης Βελγίου, που έχει παραχθεί απο τη 15η Ιανουαρίου 1999. Στο ίδιο μέτρο έχει προβεί και το Βέλγιο, ενω έτοιμο είναι και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας να δεσμεύσει όλα τα χοιρινά και πουλερικά, που προέρχονται από την ΕΕ.

Απασχόληση και κοινή πολιτική στο επίκεντρο συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Το σύμφωνο απασχόλησης, η κοινή εξωτερική πολιτικής και άμυνας, η σύνθεση και λειτουργία της νέας Κομισιόν και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής πρώτης ημέρας στη σύνοδο κορυφής στην Κολονία. Η προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα οτι ο γγ του ΝΑΤΟ, κ. Σολάνα θα είναι ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ. Την ανακοίνωση διορισμού του Σολάνα έκανε ο Γερμανός καγκελάριος, κ. Σρέντερ, καθώς και του Γάλλου πρέσβη στην ΕΕ, Πιερ ντε Μπουασιό, στη θέση του αναπληρωτή του.

Στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο στην ΟΑ.

Στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει για σήμερα και αύριο απο τις 5 μέχρι τις 9 το πρωί και απο τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το βράδυ οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία. Διαμαρτύρονται οτι δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες υπερωρίες και άλλα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Κυράστας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναικού.

Αιφνιδιαστική αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Η ``πράσινη`` ΠΑΕ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιάννη Κυράστα στη θέση του Χουάν Ραμόν Ρότσα.Ετσι, ο 47χρονος τεχνικός επιστρέφει στο ``στρατόπεδο``του Παναθηναϊκού, τη φανέλα του οποίου φορούσε στο μέσο της δεκαετίας του 1980.Η πρόσληψή του οριστικοποιήθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς θα είναι ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ για την επόμενη περίοδο. Ο Σέρβος τεχνικός,υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την "Ενωση". Και στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚτα νέα για τους οπαδούς της ομάδας είναι ευχάριστα.Τα δύο μεγάλα αστέρια της ο Ντέμης Νικολαϊδης και ο Ηλίας Ατματσίδης ανανέωσαν το συμβόλαιότους για επτά και τρία χρόνια, αντίστοιχα, ενώ ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς είναι και τυπικά ο νέος προπονητής, αφού υπέγραψε τριετές συμβόλαιο.

Αύριο ο αγώνας, της εθνική μας ποδοσφαίρου με την Γεωργία.

Στην Τιφλίδα βρίσκεται η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου,η οποία αύριο στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2000, θα αντιμετωπίσει την Γεωργία.Ο αγώνας είναι πολύ κρίσιμος και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Δανιήλ επανέλαβε ότι η εθνική ομάδα δεν έχει άλλη επιλογή από τη νίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 316,92 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,12, γαλλικό φράγκο προς 50,12, λίρα Αγγλίας προς 508,65, ελβετικό φράγκο προς 206,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 261,47, τη λίρα Κύπρου προς 569,78 και το ευρώ προς 328,81 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρός προβλέπεται,στα βορειοανατολικά με τοπικές βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και είναι πιθανό να βρέξει στα ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 16 με 36,στο Ιόνιο 18 με 34 και στο Αιγαίο 19 με 31 βαθμούς. Αίθριο καιρό ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 35 και 18 με 33 βαθμούς, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 4 June 1999 - 7:00:14 UTC