Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η διπλωματία κέρδισε τελικά τη μάχη της ειρήνης στο Κόσοβο. Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη.
- Αρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής στην Κολωνία.
- Σε εφιάλτη εξελίσσεται η διατροφή των Ευρωπαίων.
- Στον Κορυδαλλό οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση καρτέλ κοκαϊνης.
- Ερευνάται υπόθεση κακοποίησης παιδιών σε εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο.
- Ληστεία σε τράπεζα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στην Αργυρούπολη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η διπλωματία κέρδισε τελικά τη μάχη της ειρήνης στο Κόσοβο. Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη.

Η διπλωματία κέρδισε τελικά την κρίσιμη μάχη της ειρήνης στο Κόσοβο και έτσι μετά την αποδοχή από το Βελιγράδι του ειρηνευτικού σχεδίου της ομάδος των οκτώ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για πολιτική λύση στην κρίση. Ο μεσολαβητής της ΕΕ Μάρτι Αχτισαάρι, έχοντας στις αποσκευές του τη θετική απάντηση του Μιλόσεβιτς, ενημέρωσε τους Ευρωπαϊους ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κολωνίας. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν όλες σχεδόν τις χώρες, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναμένουν επίσημη ενημέρωση για να προβούν σε σχόλια. Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επαληθεύσιμη απόσυρση, των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο, παύση των βομβαρδισμών ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, υπό τον ΟΗΕ και ενιαία διοίκηση, παραμονή μικρού αριθμού σέρβων στρατιωτών στην περιοχή, ευρεία αυτονομία στο Κόσοβο, εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας, αποστρατιωτικοποίηση του UCK και έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας το αργότερα σε 15 μέρες.

Αρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής στην Κολωνία.

Η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνας, η σύνθεση και λειτουργία της νέας Κομισιόν και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ήταν τα βασικά θέματα της πρώτης ημέρας στη σύνοδο κορυφής της Κολωνίας. Η γερμανική προεδρία παρουσίασε επιστολή του τούρκου πρωθυπουργού, στην οποία εκφράζει την πρόθεση για ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας και προτάθηκε να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε θετική την επιστολή, αλλά δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι η Αγκυρα θα κάνει πράξη ό,σα υπόσχεται, και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η διατροφή των Ευρωπαίων.

Μετά τα μολυσμένα με διοξίνη κοτόπουλα, τα αυγά και τα παράγωγα τρόφιμα, οι βελγικές αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθεί από τα καταστήματα και το χοιρινό κρέας, ενώ επεκτείνονται οι έλεγχοι και στα βοοειδή. Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες έχουν κατασχεθεί πάνω από 140 τόνοι κοτόπουλα, αυγά και άλλα προϊόντα από το Βέλγιο, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι σε αποθήκες εταιριών. Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της εταιρίας Κανάκη, στα ψυγεία της οποίας βρέθηκαν 8,5 τόνοι μολυσμένα κοτόπουλα.

Στον Κορυδαλλό οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση καρτέλ κοκαϊνης.

Στον Κορυδαλλό καταλήγουν μετά τις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση με το καρτέλ κοκαϊνης. Ηδη έχουν οδηγηθεί στις φυλακές οι τέσσερις πρώτοι από τους οκτώ κατηγορούμενους που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια, ενώ συνεχίζεται η απολογία και των άλλων κατηγορουμένων. Παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και άλλων μελών που τυχόν έχουν σχέση με το κύκλωμα, το οποίο διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαϊνης από την Κολομβία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ερευνάται υπόθεση κακοποίησης παιδιών σε εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο.

Μία υπόθεση κακοποίησης παιδιών σε εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο, ερευνά η αστυνομία και η δικαιοσύνη. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε δύο υπάλληλοι του ορφανοτροφείου της εκκλησίας στη Βουλιαγμένης, κακοποίησαν έξι ανήλικα αγοράκια. Εναντίον των υπαλλήλων Αντώνη Μπαρχαρίδη και Μλάντεν Στογιάνοβιτς, καθώς και του διευθυντή του ορφανοτροφείου, ιερέα Κώστα Δεληγιάννη, σχηματίσθηκε δικογραφία.

Ληστεία σε τράπεζα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στην Αργυρούπολη.

Ληστεία με το καλημέρα σημειώθηκε στο υποκατάστημα της ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Αργυρούπολης. Οι δύο δράστες εισέβαλαν στην Τράπεζα και με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξαν από τα ταμεία τέσσερα εκατομμύρια δρχ και διέφυγαν με μοτοσικλέτα, αφού προηγουμένως πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός έκανε σήμερα την έκπληξη, καθώς προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Γιάννη Κυράστα, στη θέση του Ρότσα. Την πρόσληψη του 47χρονου παλιού διεθνή ποδοσφαιριστή, που φόρεσε τη φανέλλα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ανακοίνωσε σήμερα η πράσινη ΠΑΕ. Ο Κυράστας, που θεωρείται από τους ικανότερους νέους προπονητές στην Ελλάδα, εργάστηκε τα προηγούμενα χρόνια σε Προοδευτική, Εθνικό, Πανιώνιο και Πανηλειακό. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Βαζέχα πιθανώς να αγωνιστεί του χρόνου στην Κύπρο, αφού έχει στα χέρια του μία πολύ δελεαστική πρόταση.

Μπαράζ ευχάριστων εκπλήξεων για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας Ντέμης Νικολαϊδης ανανέωσε το συμβολαιό του για επτά ακόμη χρόνια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα αγνοηθεί μία μεγάλη προσφορά από ευρωπαϊκό σύλλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ετήσιες αποδοχές του ηγέτη της ΑΕΚ θα ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια δρχ. Χθες, επίσης, ο Ατματσίδης ανανέωσε το συμβολαιό του για τρία χρόνια, ενώ από σήμερα ο Τουμπάκοβιτς είναι και τυπικά ο νέος προπονητής της Ενωσης, με τριετές συμβόλαιο, έναντι 500.000.000 δρχ συνολικά.

"θα βρούμε τις λύσεις και πιστεύω πως με σοβαρότητα και πειθαρχία θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε", δήλωσε ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Βασίλης Δανιήλ, κατά την αναχώρηση σήμερα το πρωί, με πτήση τσάρτερ, της αποστολής για την Τυφλίδα, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την εθνική Γεωργίας, για τα προκριματικά του EURO 2000. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός για μια ακόμη φορά τόνισε την απουσία βασικών στελεχών της εθνικής (Νικολαίδης, Λυμπερόπουλος), επανέλαβε όμως πως υπάρχουν οι λύσεις για να καλυφθούν όσο το δυνατό καλύτερα τα κενά και να διεκδικήσει η ομάδα τη νίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 316,92 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,12, γαλλικό φράγκο προς 50,12, λίρα Αγγλίας προς 508,65, ελβετικό φράγκο προς 206,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 261,47, τη λίρα Κύπρου προς 569,78 και το ευρώ προς 328,81 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς τα μηνύματα αισιοδοξίας για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και οι πληροφορίες για μείωση-έκπληξη του πληθωρισμού τον Μάϊο, βελτίωσαν την ψυχολογία των επενδυτών. Πάντως αρκετοί επενδυτές διατήρησαν κάποια επιφυλακτικότητα, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να περιορισθούν σημαντικά τα αρχικά κέρδη του δείκτη. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.123,02 μονάδες, έναντι 4.071,31 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 51,71 μονάδων ή σε ποσοστό 1,27%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της Ηπειρου, της Μακεδονίας και της Θράκης . Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στα νότια μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 16 εως 36 βαθμούς, στο Ιόνιο 18 με 34 βαθμούς και στο Αιγαίο 19 με 31 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 35 και 18 με 33 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 3 June 1999 - 20:00:13 UTC