Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αύριο η κρίσιμη συνάντηση διπλωματών στη Μόσχα. Στο Βελιγράδι ο Κ.Μητσοτάκης.
- Σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ θα έχει ο Γ.Παπανδρέου για το ζήτημα του Κοσόβου.
- Το ΝΑΤΟ, διά στόματος Σολάνα απέρριψε το αίτημα για προσωρινή ανακωχή.
- Μειώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ.
- Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε το Κοινοβούλιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
- Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα.
- Τον Ιούνιο θα καταβληθεί το αυξημένο κατά 50% Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.
- Επίσκεψη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αρχίζει αύριο ο Γ.Αρσένης.
- Εγκαινιάστηκε στη Μαδρίτη έκθεση γλυπτών κυκλαδικής τέχνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση διπλωματών στη Μόσχα. Στο Βελιγράδι ο Κ.Μητσοτάκης.

Στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση, στη Μοσχα των διπλωματών από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για εκτόνωση της έντασης στο Κόσοβο. Οι κύριοι Αχτισαάρι, Τσερνομίρντιν και Τάλμποτ θα έχουν νέα συνάντηση και την Πέμπτη οι δύο πρώτοι θα μεταβούν στο Βελιγράδι, για συνομιλίες με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Στο Βελιγράδι μεταβαίνει αύριο και ο Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς, τον Πατριάρχη της Σερβίας και αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Αύριο επίσης ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιβανόφ θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με θέμα τη Γιουγκοσλαβική κρίση.

Σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ θα έχει ο Γ.Παπανδρέου για το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στις ΗΠΑ θα έχει σειρά σημαντικών επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον, στους οποίους θα παρουσιάσει την ελληνοτσεχική πρόταση για προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών. Την πρόταση αυτή, που θα κατατεθεί και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στηρίζουν Ολλανδία, Ιταλία και Κίνα. Την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν το πολύ σε μια εβδομάδα, διατύπωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Το ΝΑΤΟ, διά στόματος Σολάνα απέρριψε το αίτημα για προσωρινή ανακωχή.

Το ΝΑΤΟ, δια στόματος του γγ της Συμμαχίας, Σολάνα, απέρριψε το αίτημα για προσωρινή ανακωχή και κατέστησε σαφές ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Στο πολεμικό μέτωπο, τα νατοϊκά αεροσκάφη συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Βελιγραδίου και στο Κόσοβο, ενώ σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και παροχής νερού αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Σερβίας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων και του Ου Τσέ Κα.

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ.

Μειώνεται σταθερά η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος, στοιχεία της οποίας παραθέτει το ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ συγκεντρώνει το 31,9% και το ΠΑΣΟΚ το 29,5%. Τρίτο κόμμα με πάνω από 7% έρχεται το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, συγκεντρώνουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των εθνικών εκλογών. Στο ερώτημα ποιός θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης προηγείται σταθερά, πάνω από 50%, με μεγάλη διαφορά από τον Κώστα Καραμανλή.

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε το Κοινοβούλιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε το Κοινοβούλιο σε τιμητική συνεδρίασή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δέχθηκε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", όπου έχει καταλύσει, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα προς τιμή του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και το βράδυ επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τους παίχτες και τη διοίκηση της ΑΕΚ, ενώ δήλωσε ότι αισθάνεται Ενωσίτης και τους έδωσε ευχές για μία λαμπρή πορεία.

Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα.

Σε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα. Ετσι ρυθμίζονται όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια μέχρι τις 31/12/96 με παράλληλη διαγραφή του 50% των συμβατικών τόκων και όλων των τόκων ποινής και μείωσε το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων από 16% σε 12%. Επίσης όσοι αγρότες υπέστησαν ζημιές το 1998 και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να τις ρυθμίσουν με διάρκεια έως 10 χρόνια και με επιτόκιο 12% για τα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια με επιτόκιο ευρώ.

Τον Ιούνιο θα καταβληθεί το αυξημένο κατά 50% Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Με τη σύνταξη του Ιουνίου θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες και το αυξημένο κατά 50% Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στους χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ότι μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου θα καταβληθούν και τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν απο τις αρχές του 1999.

Επίσκεψη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αρχίζει αύριο ο Γ.Αρσένης.

Επίσημη επίσκεψη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αρχίζει αύριο ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο "Ουκρανία- Ελλάδα: Ιστορική κληρονομιά και προοπτικές συνεργασίας". Το συνέδριο διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την ίδρυση της Μαριούπολης, στην οποία διαμένουν 254.000 κάτοικοι ελληνικής καταγωγής. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ.Αρσένης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας και άλλους αξιωματούχους της χώρας, καθώς και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας.

Εγκαινιάστηκε στη Μαδρίτη έκθεση γλυπτών κυκλαδικής τέχνης.

Την έκθεση γλυπτών της κυκλαδικής τέχνης της συλλογής ΝΠ Γουλανδρή εγκαινίασε η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, στο "Εθνικό Μουσείο - Κέντρο Τέχνης Ρέινα Σοφία", της Μαδρίτης παρουσία της προέδρου του ιδρύματος Γουλανδρή, Ντόλυς Γουλανδρή, του Ισπανού υπουργού Πολιτισμού και άλλων επισήμων, ανάμεσα στους οποίους και η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη. Η έκθεση αποτελείται από 58 αντικείμενα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου εντάσσεται στα πλαίσια των ελληνοϊσπανικών πολιτιστικών ανταλλαγών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αποκλεισμό μίας αγωνιστικής ημέρας τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός για τα επεισόδια οπαδών και παραγόντων του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, με σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή. Οι πράσινοι θα εκτίσουν την ποινή τους, εφ'όσον φυσικά δεν "πέσει" στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, στο νέο πρωτάθλημα, αφού δεν προλαβαίνουν στο εφετινό, που λήγει την Κυριακή. Η ΑΕΚ για τα επεισόδια τιμωρήθηκε με πρόστιμο 800.000 δρχ.

Λίγες ημέρες απομένουν για να τελειωσει το φετινό πρωτάθλημα και οι τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα σχεδιά τους για του χρόνου. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δοκιμάζουν παίχτες, με σημερινά τους φιλικά. Οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζουν το Σλοβένο Ατσίμοβιτς, οι πράσινοι τον Βραζιλιάνο Σαμπάιο, ουδεμία σχέση με τον διάσημο μέσοαμυντικό της εθνικής, ενώ παράλληλα ο Χουάν Ρότσα σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να αποκτήσει τρεις -τέσσερις έτοιμους παίχτες. Από την πλευρά της, η ΑΕΚ είναι έτοιμη για συμφωνία με τον Τουμπάκοβιτς, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μπλαχίν στον πάγκο της ομάδας.

Δεν έβγαλε κάποια νέα είδηση, η συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός με τον Ιβκοβιτς. Οι δύο τους συζήτησαν για το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια τελική απόφαση και έτσι έδωσαν νέο ραντεβού για την προσεχή Πέμπτη. Ο Ιβκοβιτς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι η περαιτέρω στάση του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,82, γαλλικό φράγκο προς 50,33, λίρα Αγγλίας προς 496,96, ελβετικό φράγκο προς 206,60, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 253,26, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 330,19 δραχμές.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, απώλειες που έφθαναν το 3% στο άνοιγμα της αγοράς για να περιοριστούν περίπου κατά το ήμισυ στο κλείσιμο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.111,90 μονάδες, έναντι 4.182,57 μονάδων της Δευτέρας, παρουσιάζοντας σημαντική πτώση 70,67 μονάδων ή σε ποσοστό 1,69%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση 1,71%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε ολη την χώρα για αύριο προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 11 εως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 27 και στο Αιγαίο 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 25 και 15 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 25 May 1999 - 19:00:11 UTC