Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το Κόσοβο.
- Συνεχίζουν τη δράση τους τα νατοϊκά αεροσκάφη στη Γιουγκοσλαβία.
- Δεν θα μειωθούν περαιτέρω σε αυτή τη φάση τα επιτόκια.
- Δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία για Ελλάδα τονίζει το Φόρεϊν Οφις.
- Σε νοσοκομείο ο Γ.Κούλας, που θεωρείται ύποπτος για φόνο.
- Τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο πρωθυπουργός.
- Νέα ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.
- Η 58η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το Κόσοβο.

Υπό το βάρος των εντεινόμενων βομβαρδισμών κατά της Σερβίας, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο, με επίκεντρο τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο αμερικανός αξιωματούχος Τάλμποτ, είχε στη Μόσχα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιβάνοφ και τον απεσταλμένο του Κρεμλίνου Τσερνομίρντιν, ο οποίος είπε ότι έχει νέες προτάσεις, μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Στη Μόσχα μετέβη και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, για συνομιλίες με τον Γιέλτσιν, ενώ ο γερμανός καγκελάριος βρίσκεται στο Πεκίνο για συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία.

Συνεχίζουν τη δράση τους τα νατοϊκά αεροσκάφη στη Γιουγκοσλαβία.

Για όγδοη εβδομάδα τα νατοϊκά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιχειρήσεις με στόχους αποθήκες καυσίμων, γέφυρες, εργοστάσια, κατοικημένες περιοχές, ακόμη και καταυλισμούς προσφύγων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Η Αγκυρα επιβεβαίωσε ότι έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ, βάσεις για αεροπορικές επιθέσεις κατά της Σερβίας, ενώ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ελλάδα δεν θα επιτρέψει να περάσουν πάνω από τον εναέριο χώρο αεροσκάφη για επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Δεν θα μειωθούν περαιτέρω σε αυτή τη φάση τα επιτόκια.

Να μη μειωθούν περαιτέρω σε αυτή τη φάση τα επιτόκια συμφώνησαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη δίωρη συνάντησή τους, όπου εξετάσθηκε η πορεία της οικονομία, την οποία χαρακτήρισαν ικανοποιητική. Οι κύριοι Παπαντωνίου και Παπαδήμος συμφωνησαν επίσης οτι χρειάζεται προσοχή στο θέμα της συγκράτησης του πληθωρισμού με δεδομένο ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά των τιμών πετρελαίου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Σερβία, υπολογίζεται στο 0, 5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία για Ελλάδα τονίζει το Φόρεϊν Οφις.

Διευκρινιστική γραπτή δήλωση εξέδωσε η Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, σχετικά με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, στην οποία υπήρχε αναφορά για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον βρετανικών συμφερόντων στην Αθήνα. Στη δήλωση της Βρετανικής πρεσβείας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία και ότι η ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις ήταν ένα είδος ενημέρωσης των Βρετανών πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τη δυσφορία του πάντως για την ενέργεια αυτή, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε νοσοκομείο ο Γ.Κούλας, που θεωρείται ύποπτος για φόνο.

Σε ημικωματώδη κατάσταση, λόγω λήψης μεγάλης ποσότητας ηρεμιστικών χαπιών, εισήχθη εσπευσμένα από συγγενείς του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο 40χρονος Γρηγόρης Κούλας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για το θάνατο της συζύγου του, δικηγόρου Αδαμαντίας Σίμου, 38 χρόνων, η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη στο διαμέρισμά της στην Κηφισιά. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αστυνομικοί της ασφάλειας για να του πάρουν κατάθεση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο πρωθυπουργός.

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, κήρυξε και τυπικά ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, σε συγκέντρωση των εκλογικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, Αττικής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε ημερίδα του κόμματός του, στην Αρτέμιδα Αττικής. Το ΚΚΕ, παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του, επικεφαλής τους οποίου είναι ο βουλευτής Στρατής Κόρακας με δεύτερο τον ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά και τρίτο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Αλυσσανδράκη.

Νέα ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

Νέα ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς τα τρόλαϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας των υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων.

Η 58η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία.

Με λαμπρότητα πρόκειται να γιορτασθεί και φέτος η 58η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας,αφού στην ιστορική αυτή μάχη πήραν μέρος και πολυάριθμοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες. Για τους εορτασμούς βρίσκεται, ήδη,στην Αυστραλία, αντιπροσωπεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοικτούς λογαριασμούς σε ότι αφορά στην κατάληψη της δεύτερης θέσης στην βαθμολογία και το τσάμπιονς λιγκ, άφησαν σήμερα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Το αθηναϊκό ντέρμπι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και έτσι η ΑΕΚ διατήρησε την διαφορά τριών βαθμών από τους πράσινους, οι οποίοι όμως έχουν ευνοϊκότερο πρόγραμμα στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός που κέρδισε στο Καραϊσκάκη τον Εθνικό με 3-0, συνεχίζει ακάθεκτος για τον τίτλο.

Στους υπόλοιπους αγώνες για τη 30η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α'εθνικής, που άρχισαν νωρίτερα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-2, Ηρακλής-Ξάνθη 2-2, Πανηλειακός-ΕΘνικός Αστέρας 1-0, Εθνικός-Ολυμπιακός 0-3, Βέροια-Ιωνικός 0-2, Καβάλα - Απόλλων 0-1 και Πανελευσινιακός-Αρης 0-1.

Πέντε ομάδες διεκδικούν τις θέσεις που οδηγούν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πιό συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ (53 βαθμοί), που έχασε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ (48β) με 3-2, ο Αρης (51 β) που επικράτησε στο ουδέτερο της Λειβαδιάς του Πανελευσινιακού με 1-0, η Ξάνθη (50β) που απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τον Ηρακλή και ο Ιωνικός (50β) που νίκησε στην Καβάλα με 2-0. Σε άλλο αγώνα για την 30η ημέρα, ο Πανηλειακός νίκησε τον Εθν. Αστέρα με 1-0, ενώ αύριο παίζουν Προοδευτική-Πανιώνιος.

Στην πιο πολυδάπανη μεταγραφή της ιστορίας της, προχώρησε η ΚΑΕ Περιστέρι. Οι ''κίτρινοι'' συμφώνησαν με την διοίκηση της Νηαρ Ηστ για την απόκτηση του Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος αποτελούσε το ''μήλον της έριδος'' για αρκετές ομάδες. Η διοίκηση της ομάδας της Καισαριανής, έβαλε στο ταμείο της από τη μεταγραφή του 20χρονου φόργουορντ, 250 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο παίκτης για τετραετές συμβόλαιο θα εισπράξει 300 εκατομμύρια δραχμές.

Ο Ολυμπιακός στον πρώτο τελικό για το πρωτάθλημα Βόλεϊ της Α1 ανδρών, που έγινε στο γήπεδο της Γλυφάδας, νίκησε εύκολα 3-0 τον Ηρακλή. Ετσι τώρα ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα και θέλει δύο ακόμη νίκες για να κατακτήσει τον τίτλο. Εξάλλου ο ΠΑΟΚ, στον πρώτο αγώνα για τις θέσεις 3-4, που έγινε στη Θεσσαλονίκη νίκησε 3-2 την Ορεστιάδα και θέλει μία ακόμη νίκη για να πάρει την 3η θέση. Οι επόμενοι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο σε Θεσσαλονίκη και Ορεστιάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,66, γαλλικό φράγκο προς 50,29, λίρα Αγγλίας προς 500,95, ελβετικό φράγκο προς 205,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,04, τη λίρα Κύπρου προς 568,69 και το ευρώ προς 329,88 δραχμές.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στη σημερινή συνεδρίαση. Ο δείκτης στη διάρκεια των συναλλαγών κινήθηκε "νευρικά", λόγω των πολιτικών γεγονότων στη Ρωσία, καθώς τα γεγονότα αυτά μπορούν να επηρεάσουν με τη σειρά τους τις εξελίξεις στη γιουγκοσλαβική κρίση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.089,48 μονάδες, έναντι 4.104,69 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας πτώση 15,21 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 37%. Για μία ακόμη συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενδεικτικό της υψηλής ρευστότητας που υπάρχει στη χρηματιστηριακή αγορά με τους ιδιώτες επενδυτές να είναι σήμερα αγοραστές, σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές μάλλον περιμένουν χαμηλότερα και "ελκυστικότερα" επίπεδα τιμών για να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 6,39%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι αύριο ο καιρός εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 11 έως 31 και στα νησιά 15 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 30 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, με νεφώσεις το απόγευμα και πιθανή βροχή ή καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 28 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 12 May 1999 - 19:00:11 UTC