Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διέψευσε ο πρωθυπουργός σενάρια για άμεση ένταξη στην ΟΝΕ.
- Με το σπαθί της στην ΟΝΕ η Ελλάδα, τόνισε ο Γ.Παπαντωνίου.
- Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Νις.
- Στάση αναμονής τηρεί το Βελιγράδι στην πρόταση των "Οκτώ".
- Διαφωνία κυβέρνησης και ΝΔ για το χαρακτήρα των ευρωεκλογών.
- Οπλοστάσιο μέσα σε... τηλεόραση εντοπίστηκε στις φυλακές Διαβατών.
- Τιμάται η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που θυσιάστηκαν στο Μαουτχάουζεν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διέψευσε ο πρωθυπουργός σενάρια για άμεση ένταξη στην ΟΝΕ.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο πρωθυπουργός τα σενάρια περί άμεσης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με ταυτόχρονη υποτίμηση της δραχμής και τη διενέργεια διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Οι φήμες αυτές, προκάλεσαν αναστάτωση στη χρηματαγορά και οδήγησαν σε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και σε εκροή περίπου ενός δισ. δολαρίων, που περιόρισαν τελικά την εξασθένηση της δραχμής έναντι του ευρώ. Ο κ. Σημίτης απέδωσε τις φήμες ανεύθυνους κύκλους με ιδιοτελείς σκοπούς.

Με το σπαθί της στην ΟΝΕ η Ελλάδα, τόνισε ο Γ.Παπαντωνίου.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ την άνοιξη του 2000, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που το κριτήριο του πληθωρισμού δεν ικανοποιείται, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα, όπως η μείωση ορισμένων εμμέσων φόρων. Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την κρίση στο Κόσοβο, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι αυτές είναι προς το παρόν μικρές, αφού η οικονομία μας επέδειξε μεγάλη αντοχή και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Νις.

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση, από τη νέα επίθεση Νατοϊκών αεροσκαφών, στην πόλη Νις, όπου επλήγη το κεντρικό νοσοκομείο και μια υπαίθρια αγορά. Τη νύχτα βομβαρδίσθηκαν επίσης πολλές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, ενώ Σέρβοι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν τρία αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, γεγονός που δεν επιβεβαίωσε η Συμμαχία. Στο μεταξύ, άλλος ένας πύραυλος, ο πέμπτος κατά σειρά έπεσε στο Βουλγαρικό έδαφος, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Στάση αναμονής τηρεί το Βελιγράδι στην πρόταση των "Οκτώ".

Δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής το Βελιγράδι στο κείμενο των επτά σημείων της ομάδος των "Οκτώ", για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο. Η Μόσχα χαρακτήρισε το κείμενο ως μια καλή λύση για ειρηνική επίλυση της διένεξης. Ικανοποιημένος και δικαιωμένος για τις ελληνικές θέσεις, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ορισμένες από τις προτάσεις μας αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας στην Ομάδα των "8" και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλές πλευρές θα καταλήξουν σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα.

Διαφωνία κυβέρνησης και ΝΔ για το χαρακτήρα των ευρωεκλογών.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη αναμέτρηση για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ, αλλά δεν αποτελούν δημοψήφισμα, τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα για την κυβέρνηση θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές του 2000, οπότε ο λαός θα κρίνει το κυβερνητικό έργο και θα δώσει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, χαρακτήρα δημοψηφίσματος δίνει στις ευρωεκλογές η ΝΔ και όπως υποστηρίζει θα κριθεί εντός και εκτός Ελλάδος η πολιτική του κ.Σημίτη.

Οπλοστάσιο μέσα σε... τηλεόραση εντοπίστηκε στις φυλακές Διαβατών.

Ενα οπλοστάσιο κρυμμένο σε συσκευή τηλεόρασης προσπάθησε να περάσει στις φυλακές διαβατών Ρουμάνος κρατούμενος. Πρόκειται για τον Γκίλμπερ Μιχίτα, ο οποίος θεωρείται συνεργάτης του Σορίν Ματέι και σε βάρος του έχουν εκδοθεί πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα. Στην τηλεόραση βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, ένα περίστροφο, πλαστική εκρηκτική ύλη, πυροκροτητές, καψούλια και χειροπέδες.

Τιμάται η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που θυσιάστηκαν στο Μαουτχάουζεν.

Η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο εκεί ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα τιμηθεί μεθαύριο Κυριακή σε τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μάουτχαουζεν στην Ανω Αυστρία, από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της εκκλησίας και μαζικών φορέων, καθώς και πλήθος Ελλήνων της ομογένειας από ολόκληρη την Αυστρία. Ανάμεσα στους ομιλιτές θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς στο ματς με την Καβάλα". Αυτό είναι το σκεπτικό του προπονητή της ΑΕΚ Ολεγκ Μπλαχίν, αλλά και των παικτών της ομάδας, όσον αφορά τη μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Στο μεταξύ, ο Τόνι Σαβέβσκι δεν πήρε μέρος στην προπόνηση λόγω μία ίωσης που τον ταλαιπωρεί και θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει την Κυριακή, ενώ τη θέση του θα πάρει ο Μαλαδένης.

Στους διαιτητές ρίχνει την ευθύνη για τη χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Με ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε αναφέρει ότι οι δυο διαιτητές έπεσαν σε δυο λάθη στα τελευταία λεπτά του χθεσινού πρώτου τελικού της Α1 που έγινε στο ΣΕΦ τα οποία ήταν καθοριστικά για την έκβαση του αγώνα. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός διά στόματος του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Σαλονίκη, απάντησε ότι οι πράσινοι ευνοήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα.

Σοκ στον Αρη. Οι μπασκετμπολίστες της ομάδας, Ντίνος Αγγελίδης και Μάρτιν Μιούρσεπ, διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών στους αγώνες με τον Ολυμπιακό για την ημιτελική φάση του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της FΙBA οι παίκτες αποκλείστηκαν από τον αυριανό κρίσιμο αγώνα της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ, ενώ κινδυνεύουν με διετή αποκλεισμό.

Η ιστορική Δόξα Δράμας αποκλείστηκε και τυπικά από το βόρειο όμιλο της Γ' εθνικής κατηγορίας, μετά τη σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή. Η δραμινή ομάδα που ήδη έχει υποβιβαστεί, αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα, επειδή δεν έχει καταβάλει τα χρήματα που οφείλει σε ποδοσφαιριστή της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,14, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 500,32, ελβετικό φράγκο προς 206,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,62, τη λίρα Κύπρου προς 573,45 και το ευρώ προς 330,80 δραχμές.

Ιστορική ήταν η σημερινή ημέρα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς "κατέκτησε" και την "κορυφή" των 4.000 μονάδων. Ο δείκτης κατέγραψε το 25-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους, ενώ για δεύτερη ημέρα ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε πάνω απο τα 200 δισ. δρχ., ενδεικτικό της δυναμικής που έχει απαντήσει η Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.037,02 μονάδες, έναντι 3.962,38 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 74,64 μονάδων ή σε ποσοστό 1,88%. Απο τις αρχές του έτους ο δείκτης έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 47,47%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 6 με 20 βαθμούς, στα δυτικά 8 με 24 και στην υπόλοιπη χώρα 10 με 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 11 εως 21 βαθμούς. Λίγες νεφάωσεις θα έχει και η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 7 May 1999 - 18:00:11 UTC