Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το ζήτημα του Κοσόβου.
- Τα έξυπνα όπλα του ΝΑΤΟ κτύπησαν στα περίχορα της Σόφιας.
- Την κυβέρνηση επέκρινε ο Κ.Καραμανλής για τη στάση της στην κρίση.
- Η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ΟΝΕ, εκτίμησε ο Παπαδήμος.
- Συνάντηση με τον Μπερνς είχε ο Γ.Νιώτης.
- Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
- "Οι Φιλελεύθεροι" το νέο κόμμα του Στέφανου Μάνου.
- Η ΔΑΠ διατήρησε την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το ζήτημα του Κοσόβου.

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για διευθέτηση της κρίσης στο Κόσοβο και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η περιοδεία του απεσταλμένου του Κρεμλίνου Τσερνομίρντιν, σε Βόνη, Ρώμη και Βελιγράδι, κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Στη Μόσχα ο γγ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Ελλάδος και Καναδά, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον Μπόρις Γιέλτσιν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανάν προετοιμάζει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής λύσης.

Τα έξυπνα όπλα του ΝΑΤΟ κτύπησαν στα περίχορα της Σόφιας.

Τα έξυπνα όπλα του ΝΑΤΟ έκαναν και νέο λάθος, ευτυχώς χωρίς θύματα. Με καθυστέρηση 15 ωρών το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι πύραυλος ξέφυγε και έπεσε σε τριώροφη κατοικία στα περίχωρα της Σόφιας. Κατά τα άλλα τα νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ολονύχτιες επιθέσεις σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας, χτυπώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες καυσίμων, διυλιστήρια, αναμεταδότες, γέφυρες, αεροδρόμια, αλλά και κατοικημένες περιοχές.

Την κυβέρνηση επέκρινε ο Κ.Καραμανλής για τη στάση της στην κρίση.

Την απεμπλοκή της χώρας μας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς και επέκρινε την πολιτική της εθνοκάθαρσης που ακολουθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ.Καραμανλής δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τη στάση της στην κρίση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ελληνική φωνή και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απουσία τόλμης και θάρρους και για διγλωσσία. Επίσης επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ΟΝΕ, εκτίμησε ο Παπαδήμος.

Η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους συμμετοχής της στην ΟΝΕ, εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σημειώνοντας όμως ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός και χαλάρωση. Κατά τον κ.Παπαδήμο ο πληθωρισμός τους θερινούς μήνες θα προσεγγίσει το 2%, κάλεσε τους βιομηχάνους να περιορίσουν τα κέρδη τους και χαρακτήρισε αμελητέες της επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στο Κόσοβο. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ΟΝΕ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μιλώντας σε συνέδριο του Εκόνομιστ.

Συνάντηση με τον Μπερνς είχε ο Γ.Νιώτης.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις απειλές που εκτοξεύονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα, μετέφερε στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, με αφορμή το πρόσφατο φονικό τρομοκρατικό κτύπημα στο Ιντερκοντινένταλ. Στον κ. Μπερνς τονίσθηκε οτι η Ελλάδα θα εκλάβει ως μή φιλική πράξη, ενδεχόμενη ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Το νέο τύπο μαχητικών αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η πολεμική μας αεροπορία, θα επιλέξει αύριο το ΚΥΣΕΑ, ενώ παράλληλα θα εξετάσει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμύνης, ο οποίος δήλωσε ότι ήδη έχουν εξευρεθεί οι πόροι για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας ύψους 1,3 τρισ. δραχμών.

"Οι Φιλελεύθεροι" το νέο κόμμα του Στέφανου Μάνου.

"Οι Φιλελεύθεροι" είναι το όνομα που έδωσε ο Στέφανος Μάνος στο νέο κόμμα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές και με σήμα έναν ταύρο και χρώμα το κόκκινο. Ανακοινώνοντας την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, την οποία υπογράφουν 350 πολίτες, ο κ. Μάνος κατεβαίνει με το κεντρικό σύνθημα "κάποιος πρέπει να τολμήσει".

Η ΔΑΠ διατήρησε την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.

Η διατήρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην πρώτη θέση και η αισθητή μείωση της αποχής, που περιορίσθηκε στο 45%, έναντι 55% περυσι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φοιτητικών εκλογών. Για άλλη μια χρονιά η ΕΦΕΕ δεν κατάφερε να εκδώσει κοινά αποδεκτά αποτελέσματα και έτσι η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της. Κοινό σημείο όλων είναι ότι η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη με δεύτερη την ΠΑΣΠ και τρίτη την ΠΣΚ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βραζιλιάνος διεθνής αμυντικός του Παναθηναϊκού Χούλιο Σέζαρ έλαβε μέρος κανονικά στη σημερινή προπόνηση των ``πρασίνων`` αλλά δεν συζήτησε τίποτα για το θέμα της απουσίας του, με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο τελευταίος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενόψει του αγώνα με την Ξάνθη αφού έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη σημερινή προπόνηση. Απουσίαζαν μόνοι οι ξένοι διεθνείς (Μίκλαντ, Ασάνοβιτς, Κόλα), ενώ οι Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος που έπαιξαν με την εθνική ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα και ο Βάντσικ θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτός οκτάδας ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έμεινε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των παίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στον τρίτο αγώνα του για την προκριματική φάση της διοργάνωσης που έγινε στην Τσεχία, ηττήθηκε με 2-0 από το αντίστοιχη της διοργανώτριας χώρας, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις του με μια νίκη και δυο ήττες.

Με πρόστιμο 1.300.000 δραχμών τιμώρησε ο αθλητικός δικαστής της ΕΠΑΕ τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με τον Ιωνικό. Εξάλλου τιμώρησε και την ομάδα της Νίκαιας με πρόστιμο 150.000 δραχμών για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στο ίδιο παιχνίδι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,60, γαλλικό φράγκο προς 50,56, λίρα Αγγλίας προς 503,68, ελβετικό φράγκο προς 206,28, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 262,27, τη λίρα Κύπρου προς 572,46 και το ευρώ προς 331,71 δραχμές.

Μετά απο δύο ημέρες έντονης ανοδικής κίνησης των τιμών των μετοχών, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει άνοδο 9,15%, στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά του Χρηματιστηρίου υποχώρησε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.523,54 μονάδες, έναντι 3.549,70 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση 26,16 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 74%. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η συμπεριφορά της αγοράς ήταν αρκετά καλή, καθώς η όποια προσφορά εκδηλώθηκε για αποκομιδή βραχυχρονίων κερδών, απορροφήθηκε σχετικά εύκολα, με δεδομένο ότι όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της πολεμικής κρίσης είναι ανοικτά και με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να εντείνονται μεν αυτή την περίοδο, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον έως σήμερα το μεσημέρι.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός καιρός με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και είναι πιθανό το απόγευμα να σημειωθούν σποραδικές βροχές στα βόρεια. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Ιόνιο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 9 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 29 και στα νησιά 13 με 25 βαθμούς Κελσίου. Ζεστό και υγρό καιρό, με αραιές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 και 12 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 29 April 1999 - 18:00:15 UTC