Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αμυδρές ελπίδες για την κρίση στο Γιουγκοσλαβικό.
- Το κέντρο του Βελιγραδίου βομβάρδισαν οι νατοϊκές δυνάμεις.
- Δριμύτατη κριτική στον Μιλόσεβιτς από τον Α.Τσοχατζόπουλο.
- Εντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση στις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου.
- Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων.
- Αρνηση της Αθήνας να δεχθεί πρόσφυγες από το Κόσοβο.
- Η 17 Νοέμβρη πίσω από την έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι.
- Λεωφορείο του ΟΑΣΑ προκαλεί θανάσιμο τραύμα σε γυναίκα.
- Εκδηλώσεις στη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμυδρές ελπίδες για την κρίση στο Γιουγκοσλαβικό.

Μια αμυδρή ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, διαφαίνεται στον ορίζοντα, μετά την αποδοχή, από τη δύση, της ρωσικής πρότασης για σύγκληση της ομάδας των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, σύν τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί πολιτική λύση. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι μετά από τηλεδιάσκεψη της ομάδας των οκτώ, αποφασίσθηκε συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, την προσεχή εβδομάδα. Προηγουμένως θα συγκληθεί η ομάδα επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το κέντρο του Βελιγραδίου βομβάρδισαν οι νατοϊκές δυνάμεις.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι νατοϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι κάνουν ανθρώπινη αλυσίδα σε μη στρατιωτικούς στόχους, όπως γέφυρες και εργοστάσια, για να αποτρέψουν τους βομβαρδισμούς. Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στο βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, κάνοντας λόγο για βάρβαρες πράξεις και πόλεμο εξολόθρευσης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Δύο πύραυλοι του ΝΑΤΟ, έπεσαν έξω από τα Τίρανα.

Δριμύτατη κριτική στον Μιλόσεβιτς από τον Α.Τσοχατζόπουλο.

Δριμύτατη κριτική στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άσκησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κάνοντας λόγο για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο και εθνική κάθαρση που προωθεί την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή και κρατά σε ομηρία όλους τους λαούς της Βαλκανικής. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται να απευθύνει αυτές τις κατηγορίες, γιατί έχει υποστεί αυτή την πολιτική με τους διωγμούς στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.

Εντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση στις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου.

Κατάπτυστες χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, σημειώνοντας ότι αυτές δεν αποτελούν προσωπική τοποθέτηση, αλλά κυβερνητική θέση. Για απαράδεκτες δηλώσεις έκανε λόγο το ΔΗΚΚΙ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Υπέρ του αρραγούς μετώπου και πέραν από κομματικές σκοπιμότητες, τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο στα βαλκάνια, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει θέμα συνόρων.

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων.

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Εκτιμάται ότι πάνω από 120.000 Κοσοβάροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αλβανία, περίπου 50.000 στα Σκόπια και άλλοι τόσοι στο γειτονικό Μαυροβούνιο. Η κατάσταση είναι τραγική καθώς οι χώρες αυτές δεν μπορουν να εξυπηρετήσουν τόσο κόσμο, ούτε κάν με τα στοιχειώδη αγαθά για το προς το ζείν.

Αρνηση της Αθήνας να δεχθεί πρόσφυγες από το Κόσοβο.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε επίσημα απο την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί περίπου 20.000 πρόσφυγες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί πρόσφυγες, παρά μόνο αν ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί καταμερισμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειώνεται ότι φτάνει αύριο στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου.

Η 17 Νοέμβρη πίσω από την έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι.

Η 17 Νοέμβρη κρύβεται πίσω από την έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στο Γαλάτσι, εκτιμούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εξέτασαν τη συνδεσμολογία του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού. Στη 17 Νοέμβρη είχε αποδοθεί και η επίθεση, προ ημερών, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, με ρουκέτα, η οποία τελικά δεν εξερράγη. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Λεωφορείο του ΟΑΣΑ προκαλεί θανάσιμο τραύμα σε γυναίκα.

Λεωφορείο του ΟΑΣΑ της γραμμής Αθήνα - Χαϊδάρι κύλησε από την αφετηρία όπου είχε σταματήσει, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα μια διερχόμενη γυναίκα και να προξενήσει φθορές σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα. Οπως είπε ο οδηγός του λεωφορείου, είχε τραβήξει το χειρόφρενο πριν κατέβει, αλλά για άγνωστο λόγο αυτό λύθηκε και κύλησε στην κατηφόρα.

Εκδηλώσεις στη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Με σειρά εκδηλώσεων θα τιμήσουν οι Πόντιοι της Μελβούρνης την 79η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απο τους Τούρκους. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 2 Μαϊου και θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο, ειρηνικό συλλαλητήριο, έξω απο το τουρκικό προξενείο, την Κυριακή 16 Μαϊου. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν όλα τα ποντιακά σωματεία της Μελβούρνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 25ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, νίκησε 2-0 τον Πανιώνιο. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού, που από το 81` αγωνίστηκε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κωνσταντινίδη, σημείωσαν οι Βαζέχα (8`) και Λαγωνικάκης (58`). Ετσι οι ''πράσινοι'' με τη νίκη τους αυτή έφθασαν τους 53 βαθμούς και παρέμειναν στο ``κυνήγι`` των πρωτοπόρων Ολυμπιακού και ΑΕΚ που βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση με 59 και 55 βαθμούς αντίστοιχα και έναν αγώνα λιγότερο.

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε η διοίκηση της ΑΕΚ, όπου αναφέρθηκε στο ταξίδι της ομάδας στη Γιουγκοσλαβίας τη προσεχή Τετάρτη για το φιλικό παιχνίδι στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν. ``Πάμε στο Βελιγράδι χωρίς καμιά εγγύηση. Θα είναι το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της ΑΕΚ. Πάμε να κατακτήσουμε τον τίτλο της ανθρωπιάς``, δήλωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ Ντέμης Νικολαίδης τόνισε: ``Είμαστε υπερήφανοι που θα πάμε στη Σερβία``.

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι του Βύρωνα ανάμεσα στη Δόξα και τον Αθηναϊκό για την 27η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Ετσι ο Αθηναϊκός παρέμεινε στην 10η θέση με 34 βαθμούς, ενώ η Δόξα Βύρωνα ``έπιασε`` στην 12η την Καλαμαριά με 31, που έχει όμως έναν αγώνα λιγότερο. Προηγείται η Καλλιθέα με 49 βαθμούς και ακολουθούν, Καλαμάτα και Τρίκαλα με 47, Παναχαϊκή και Γιάννενα με 46.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ ανδρών, αφού στον ημιτελικό του φάιναλ φορ που διεξάγεται στη Δράμα, επικράτησε 3-1 του Πανελληνίου. Ετσι στον τελικό της διοργάνωσης που θα γίνει αύριο, η ΑΕΚ θ' αντιμετωπίσει το νικητή του δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Στο πάνθεο των μεγάλων της ελληνικής δημοσιογραφίας πέρασε από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα ο Αθανάσιος Σέμπος. Ο πρώτος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ο άνθρωπος που πριν από 52 χρόνια πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συνδέμου, πέθανε σήμερα στο σπίτι του σε ηλικία 90 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Δευτέρα (4 μ.μ.) από το Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Σοκ στον Ολυμπιακό, αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης ο Ιλια Ιβιτς υπέστη υποτροπή στον τραυματισμό του στο ισχύο. Το διάστημα αποθεραπείας του υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου δύο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ο Σέρβος επιθετικός πολύ δύσκολα θα προλάβει κάποιον από τους αγώνες που υπολείπονται, έως το τέλος της περιόδου. Αρα, όλα συνηγορούν στο ότι ο Ιβιτς θα ξανααγωνιστεί με τον Ολυμπιακό, στη νέα αγωνιστική σεζόν.

Μπορεί το δελτίο Τύπου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να ανέφερε ότι η συνάντηση του Βασίλη Δανιήλ με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση, ήταν μια απλή συζήτηση των όρων της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επήλθε και συμφωνία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και με άλλα λόγια ο Βασίλης Δανιήλ θα είναι προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος των ανδρών μέχρι το Μουντιάλ του 2002.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,33, γαλλικό φράγκο προς 50,49, λίρα Αγγλίας προς 493,04, ελβετικό φράγκο προς 207,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,92, τη λίρα Κύπρου προς 573,35 και το ευρώ προς 331,19 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με συννεφιά, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλα θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα Νότια .Απο το βράδυ και απο τα Βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι ανεμοι θα πνέουν στα Δυτικά τα κεντρικά και τα Βόρεια, Βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα Νοτιοδυτικοί με την ιδια ενταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια απο 6 εως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 7 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πιθανή καταιγίδα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 8 με 16 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 3 April 1999 - 19:00:11 UTC