Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
- Αρθρο του γ.γ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο ΒΗΜΑ.
- Ετοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ελλάδα.
- Ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα η συμφωνία για την "Ατζέντα 2000".
- Δηλώσεις οικονομικών παραγόντων για τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.
- Σήμερα οι προσφορές για την εξαγορά της Ιονικής.
- Θετικό ψήφισμα για την Κύπρο προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
- Στο 3,5% ο πληθωρισμός το μήνα Φεβρουάριο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, προκρίθηκε η ομάδα του Ολυμπιακού.
- Σήμερα ο αγώνας της εθνικής Ελπίδων με τη Νορβηγία.
- Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να κάνει τελικά χωρίς Ελληνες.
- Οι αγώνες για το Κύπελλο Σαπόρτα, λόγω Κόσοβο, στη Θεσσαλονίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εξαπέλυσε το βράδυ το ΝΑΤΟ κατά στρατιωτικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία. Το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ακόμη δυο αεροσκάφη, το οποίο διέψευσε το ΝΑΤΟ. Απο την πρώτη επίθεση υπήρξαν 70 νεκροί και 220 τραυματίες. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης δήλωσε οτι "αν το ΝΑΤΟ σταματήσει τις επιθέσεις και η Γιουγκοσλαβία θα σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά των Κοσσοβάρων".

Αρθρο του γ.γ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο ΒΗΜΑ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ τονίζει οτι το ΝΑΤΟ δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ή του σερβικού λαού. Η στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ, τονίζει, αποσκοπεί στη διακοπή των βίαιων επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο απο το γιουγκοσλαβικό στρατό, αλλά και να δείξει στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς οτι η συμφωνία του Ραμπουγιέ είναι η μόνη οδός προς την ειρήνη, αν είναι αυτό που τελικά επιθυμεί. Ο κ. Σολάνα υπογραμμίζει οτι μια βιώσιμη πολιτική διευθέτηση σημαίνει διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.

Ετοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί οτι με τις νατοϊκές επιθέσεις το μήνυμα εστάλη και θα πρέπει τώρα να αρχίσουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε οτι αν δεν πραγματοποιούντο οι βομβαρδισμοί, θα εθίγετο η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν για σήμερα στάση εργασίας απο 1-3μμ.

Ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα η συμφωνία για την "Ατζέντα 2000".

Εννέα τρισεκατομμύρια δραχμές θα εισπράξει η Ελλάδα εως το 2006 απο τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, που είναι αυξημένα κατά 13% απο τα αντίστοιχα της περιόδου 1993-1996. Αυτό προβλέπει η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το πρωί οι ηγέτες της ΕΕ και για την οποία εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Επίσης, δήλωσε ότι οι δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα επτά χρόνια θα αυξηθούν κατά 50% φθάνοντας τα 15 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ διευρύνονται πλέον τα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δηλώσεις οικονομικών παραγόντων για τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Περιορισμένες επιπτώσεις, που δεν πρόκειται να μεταβάλουν την οικονομική και νομισματική πολιτική της χώρας, εκτιμά ότι θα έχει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Παπαδήμος, με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ. Θεωρεί δε οτι το Κοσσυφοπέδιο ήταν η αφορμή για διόρθωση στο Χρηματιστήριο. Αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας δηλώνει και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου επισημαίνει οτι σε τέτοιες περιόδους κρίσης χάνουν οι επενδυτές, που πανικοβάλονται.

Σήμερα οι προσφορές για την εξαγορά της Ιονικής.

Η ώρα της Ιονικής έφθασε. Με την κατάθεση στις 7μμ των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 51% ολοκληρώνεται με επιτυχία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιδιωτικοποιήση της αρχαιότερης σε λειτουργία τράπεζας στη χώρα μας. Κλείνει έτσι και η πρώτη φάση ιδιωτικοποιήσεων κρατικών τραπεζών που άρχισε περίπου πριν ένα χρόνο με την πώληση των Τραπεζών Μακεδονίας - Θράκης, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος και Αθηνών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζει στο ΒΗΜΑ την αισιοδοξία του οτι το τίμημα για την Ιονική θα είναι ικανοποιητικό.

Θετικό ψήφισμα για την Κύπρο προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για την ένταξη της Κύπρου, στο οποίο χαιρετίζεται η πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις και επικρίνονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, που είχαν ταχθεί κατά της κυπριακής ένταξης, αν δεν αρθεί η διχοτόμηση της Κύπρου. Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και επισημαίνει οτι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται και απο τη στάση της στο Κυπριακό. Καλεί την Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Στο 3,5% ο πληθωρισμός το μήνα Φεβρουάριο.

Ελάχιστα αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός για την Ευρώπη των "15" και πέρασε από 0,9% τον Ιανουάριο σε 1% το Φεβρουάριο 1999, ενώ πέρσι το Φεβρουάριο ήταν 1,3%. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στα 11 κράτη μέλη του Ευρώ, ο πληθωρισμός φέτος το Φεβρουάριο παρέμεινε σταθερός σε 0,8%, με 1,1% πέρσι. Στην Ελλάδα παρέμεινε, επίσης, σταθερός σε 3,5%, με 4,1% το Φεβρουάριο 1998.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, προκρίθηκε η ομάδα του Ολυμπιακού.

Στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, προκρίθηκε για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Το συγκρότημα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, στον δεύτερο αγώνα για την φάση των ``8`` που έγινε στο ``Αστρομπάλ`` της Λιόν, επικράτησε με 81-77 της Βιλερμπάν και πήρε το ``εισιτήριο`` για το φάιναλ φορ της διοργάνωσης που θα γίνει 20-22 Απριλίου στο Μόναχο. Οι ``ερυθρόλευκοι``, που θα αντιμετωπίσουν στα ημιτελικά του φάιναλ φορ την Ζαλγκίρις Κάουνας, είχαν επικρατήσει της γαλλικής ομάδας και στο ΣΕΦ με 70- 57.

Σήμερα ο αγώνας της εθνικής Ελπίδων με τη Νορβηγία.

Με δύο σημαντικές απουσίες θα παραταχθεί η εθνική μας ομάδα των Ελπίδων στον αγώνα με την αντίστοιχη της Νορβηγίας, που θα γίνει σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιά τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πρόκειται γιά τους Παναγιώτη Κατσιαρό και Απόστολο Λιολίδη, οι οποίοι δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους τραυματισμούς τους και θα μείνουν εκτός αγώνα.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να κάνει τελικά χωρίς Ελληνες.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να κάνει τελικά χωρίς Ελληνες. Μπορεί να παραχώρησε πρόσφατα τον Βασίλη Μπορμπόκη στην Ντέρμπι, όμως ο Τραϊανός Δέλλας παρέμεινε στην δύναμή της, ενώ χθες, οι ``Λεπίδες`` απέκτησαν και τον Γιώργο Δώνη.Ο Ελληνας επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου, με προοπτική ανανέωσής εφ' όσον φυσικά ικανοποιήσει τους παράγοντες της Γιουνάιτεντ με την απόδοσή του.

Οι αγώνες για το Κύπελλο Σαπόρτα, λόγω Κόσοβο, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η έδρα του επαναληπτικού ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Σαπόρτα ανάμεσα στη Μπούντοτσνοστ και την Μπενετόν Τρεβίζο. Σύμφωνα με απόφαση της FIBA, λοιπόν, έδρα του αγώνα δεν θα είναι η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου αλλά το Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, δεδομένου ότι το βράδυ στο ίδιο γήπεδο θα διεξαχθεί το ματς του Αρη με την Βαλένθια για την ίδια διοργάνωση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 301,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,52, γαλλικό φράγκο προς 50,24, λίρα Αγγλίας προς 493,33, ελβετικό φράγκο προς 206,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,73, τη λίρα Κύπρου προς 569,82 και το ευρώ προς 329,61 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και ενίσχυση των ανέμων προβλέπονται στα δυτικά. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι,στα δυτικά νοτιοανατολικοί μέτριοι και στο Ιόνιο πολύ ισχυροί Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 0 με 18, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 19 και στο Αιγαίο 8 με 20 βαθμούς.Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις θα έχει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αλλά το απόγευμα θα γίνουν νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 6 με 19 και στη πόλη της Θεσσαλονίκης 3 με 17 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 26 March 1999 - 8:00:13 UTC