Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα αγροτικά χρέη, απ'την κυβέρνηση.
- Επέμβαση εισαγγελέα για τις κινητοποιήσεις των γιατρών.
- Φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά ύποπτο για τη βύθιση του ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.
- Τη Δευτέρα οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.
- Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.
- Ισχυρη οικονομικά η Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική τράπεζα.
- Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας είχε ο Σπυρίδων.
- Εντονη αντίδραση της Αθήνας σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα αγροτικά χρέη, απ'την κυβέρνηση.

Πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα αγροτικά χρέη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την υπουργική σύσκεψη. Το πακέτο περιλαμβάνει διαγραφή όλων των τόπων υπερημερίας, διαγραφή του 50% των δεδουλευμένων τόκων και τη σύναψη νέου δεκαετούς δανείου για την εξόφληση του υπόλοιπου ποσού, με επιτόκιο τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από το ισχύον για τα δύο πρώτα χρόνια. Κατ'αρχήν θετική ήταν η αντίδραση των αγροτών της Θεσσαλίας, που ζητούν όμως μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερη τιμή στο βαμβάκι.

Επέμβαση εισαγγελέα για τις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε η νομιμότητα και αν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών, διέταξε η εισαγγελία Αθηνών. Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση στο χώρο της υγείας. Η ΕΙΝΑΠ εξήγγειλε 6ωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα κατέρχεται το επιστημονικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά ύποπτο για τη βύθιση του ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.

Στο Ικόνιο του Περάματος βρίσκεται και εξετάζεται το υπό σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι εμβόλισε το αλιευτικό ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ. Το σκάφος έχει σοβαρές ζημιές στην πλώρη και βατραχάνθρωποι του λιμενικού ερευνούν τα ύφαλά του. Ο καπετάνιος και το 13μελές πλήρωμα του σκάφους ανακρίνονται, αλλά αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται πως οι ζημιές έγιναν όταν το σκάφος προσέκρουσε σε αβαθή κοντά στη Μακρόνησο.

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, λόγω των καταλήψεων. Ο Γεράσιμος Αρσένης απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχθεί το αίτημα μαθητών και καθηγητών, για παράταση του διδακτικού έτους, ενιαία για όλα τα σχολεία, απάντησε οτι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει δημοκρατικά και αποκεντρωμένα, ανά σχολική μονάδα.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Επιφυλάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει στη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον προτείνει και πάλι για την Προεδρία. Μετά τη συνάντηση μιας ώρας που είχαν οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε για την πρόταση, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα κόμματα θα συμφωνήσουν και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ.Στεφανόπουλου.

Ισχυρη οικονομικά η Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική τράπεζα.

Επενδείστε ανεπιφύλακτα σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα γιατί η Ελλάδα παραμένει ισχυρό χαρτί σε ένα ασταθές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό συνιστά η γερμανική τράπεζα Ντόϊτσε Μπάνκ η οποία σε εκθεσή της κάνει θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, και κυρίως για την πορεία των επιτοκίων και του Χρηματιστηρίου. Η Ντόϊτσε Μπάνκ εκτιμά ότι μέχρι τέλος του έτους ο το χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 3.600 μονάδες και τα επιτόκια στη διατραπεζική θα πέσουν μέχρι το καλοκαίρι από το 12 στο 8,5%.

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας είχε ο Σπυρίδων.

Την εκτίμηση ότι εγκαινιάζεται ένα νέο είδος σχέσεων μεταξύ της ομογένειας της Αμερικής και της ελληνικής πολιτείας, διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Οπως ο κ. Σπυρίδων πρόκειται για ένα φάσμα σχέσεων που ξεκινά από θέματα συνεργασίας και καταλήγει σε ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια προώθησης των εθνικών μας θεμάτων.

Εντονη αντίδραση της Αθήνας σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε κτίριο κοντά στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Η Αγκυρα με τη στάση της δεν συμβάλλει στο κλίμα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε την Τουρκία ότι ακολουθεί πολιτική έντασης και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως εισαγγελέας και τιμητής των πάντων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξ αναβολής αγώνα της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, ο Αρης νίκησε 1-0 την Προοδευτική με τέρμα που σημείωσε ο Κυζερίδης στο 6'. Το παιχνίδι διεξήχθη στο Βόλο, λόγω τιμωρίας της έδρας του Αρη. Ετσι, ο Αρης ανέβηκε στην 5η θέση με 33 βαθμούς, ενώ η Προοδευτική παρέμεινε στην 14η με 17 βαθμούς. Εξάλλου, ισόπαλος χωρίς τέρματα τελείωσε ο αγώνας Αθηναϊκού-Καλαμάτας, που έγινε στο Βύρωνα, για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας.

Σε εξ αναβολής αγώνες της 18ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Τρίκαλα-Πιερικός 1-0, Καλαμαριά-Ιάλυσος 3-1 και Γιάννινα-Καρδίτσα 1-0. Ετσι τώρα μετά από 19 αγώνες προηγούνται Καλλιθέα και Καλαμάτα με 38 βαθμούς, έναντι 35 του ΠΑΣ Γιάννινα, 34 της Παναχαϊκής και 33 των Τρικάλων.

Στους αγώνες της 11ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νότιος Ομιλος Παναιγιάλειος- ΕΑΡ 1-0, Παναργειακός-Αιγάλεω 0-2, Ναυπακτιακός-Κερατσίνι 2-0, Αιολικός- Αγερσανί αναβλήθηκε, Μαρκό-Αχαϊκή 1-1 και Ατρόμητος-Λεβαδειακός 1-1. Ετσι τώρα προηγείται ο Ναυπακτιακός με 23 βαθμούς, έναντι 22 του Αιγάλεω και του Παναιγιάλειου, 19 του Λεβαδειακού και 16 του Κερατσινίου και του Ατρόμητου. Βόρειος Ομιλος Ολυμπιακός Βόλου-Πρέβεζα 5-0, Ποσειδών Μηχανιώνας-Κιλκισιακός 2-0 Νάουσα-Αμπελόκηποι 2-1 Καστοριά-Δόξα Δράμας 3-1 Αετός Σκύδρας-Καρδίτσα 2-1 και Απόλλων Κρύας Βρύσης-Κοζάνη 1-2. Προηγείται η Κοζάνη με 24 βαθμούς, έναντι 23 της Νάουσας, που έχει έναν αγώνα λιγότερο, 22 του Ολυμπιακού Βόλου και του Ποσειδώνα Μηχανιώνας και 20 του Κιλκισιακού και του Αετού Σκύδρας.

Μια νίκη και μια ήττα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στα Κύπελλα Ευρώπης. Η γυναικεία ομάδα των Βριλησσίων στον πέμπτο αγώνα της για τον Β' όμιλο του κυπέλλου κυπελλούχων, νίκησε εντός έδρας με 3-0 την πολωνική Μπιέλσκο Μπιάλα. Ετσι το αθηναϊκό συγκρότημα σημείωσε την 5η συνεχή νίκη του και εκτός απροόπτου εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο φαϊναλ φορ, που θα γίνει στην Προύσσα της Τουρκίας 13-14 Μαρτίου. Αντίθετα με ήττα συνέχισε τις υποχρεώσεις του στο κύπελλο πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός, αφού στον αγώνα του για τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης, έχασε στην Γλυφάδα με 3-1 από την βελγική Νόλικο Μαασέϊκ.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Μεσολόγγι, νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Πολωνίας, με γκολ των Παντελή Καφέ (60') και Σωτήρη Κωνσταντινίδη (88').

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,31 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,99, γαλλικό φράγκο προς 49,79, λίρα Αγγλίας προς 471,42, ελβετικό φράγκο προς 204,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,01, τη λίρα Κύπρου προς 559,54 και το ευρώ προς 326,60 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης και έκλεισε στις 3.224,47 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,14%. Αρχικά η Σοφοκλέους επηρεαζόμενη απο την αστάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υορκης άνοιξε με σημαντική υποχώρηση 1,80% και ο δείκτης υποχώρησε κάτω απο τις 3.200 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά εκδηλώθηκε σταδιακά αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα στο κλείσιμο οι τιμές των μετοχών να καλύψουν τις αρχικές απώλειες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και σήμερα μετοχές των Κατασκευών καθώς και μετοχές εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί οτι 60 μετοχές έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Απο το απόγευμα ομως στα κεντρικά και νότια ο καιρός θα παρουσιάσει διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νότιοι μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις αλλα βαθμιαία και απο τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 6 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με παροδικές βροχές, πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 15 και 6 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 10 February 1999 - 19:00:12 UTC