Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπέρ μίας πολιτικής λύσης στην κρίση του Ιράκ, τάχθηκε ο Κ.Σημίτης.
- Ομηροι των μαθητών έχουν γίνει χιλιάδες πολιτών.
- Τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός.
- Κακοκαιρία πλήττει την κεντρική και νότια Ελλάδα.
- Κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ.
- Περίπου 20.000 μικρά και μεγάλα έργα σε εξέλιξη, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα για τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
- Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη των εννέα νεαρών, στη Θεσσαλονίκη.
- Ζωντανή γλώσσα η ελληνική στην Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπέρ μίας πολιτικής λύσης στην κρίση του Ιράκ, τάχθηκε ο Κ.Σημίτης.

Κατά των βομβαρδισμών και υπέρ μιας πολιτικής λύσης, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόσθεσε επίσης ότι πρώτιστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε επαφή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα καμία διευκόλυνση για τη νέα επιχείρηση στον Περσικό. Στο μεταξύ, τρίτο κύμα αεροπορικών επιδρομών δέχθηκε η Βαγδάτη, από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, ενώ στην Ουάσινγκτον μέσα σε κλίμα αψιμαχιών άρχισε η συζήτηση καθαίρεσης του Μπιλ Κλίντον. Από την πλευρά της, η Μόσχα ανακάλεσε τους πρέσβεις της από Ουάσινγκτον και Λονδίνο και απείλησε να επαναξετάσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

Ομηροι των μαθητών έχουν γίνει χιλιάδες πολιτών.

Ομηροι των μαθητών έχουν γίνει χιλιάδες πολιτών, που αδυνατούν να μετακινηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, με μεγάλη ένταση συνεχίζονται οι καταλήψεις εκατοντάδων σχολείων, ενώ το αυτόφωρο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή σε 18χρονο μαθητή, για καταστροφές που προκάλεσε στο υπό κατάληψη σχολείο της Τούμπας.

Τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, την άνοιξη, μαζί με τις ευρωεκλογές, έθεσε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2000 και χαρακτήρισε κρίσιμη χρονιά το 1999. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και κόμμα δεν ασχολούνται με τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και των συνεργασιών.

Κακοκαιρία πλήττει την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Χιονιάς και θυελλώδεις άνεμοι επικρατούν στην κεντρική και νότια Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις συγκοινωνίες. Στην ορεινή Ηλεία και Αρκαδία έχουν αποκλειστεί χωριά από τα χιόνια, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Χιόνια πέφτουν και στην Πάρνηθα, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία.

Κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ.

Νέες κινητοποιήσεις στις 21, 22 και 23 του μηνός, με άλλα αιτήματα, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίησή τους. Ετσι θα πραγματοποιήσουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας καθημερινώς, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών.

Περίπου 20.000 μικρά και μεγάλα έργα σε εξέλιξη, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Περίπου 20.000 έργα μικρά και μεγάλα, βρίσκονται σε εξέλιξη σε εθνικό και περιφερειακό δίκτυο, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν διασφαλιστεί πόροι 4,3 τρισ. δρχ. Με την πορεία των μεγάλων έργων ασχολήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως δήλωσε ο κ. Λαλιώτης μέχρι το 2000 θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα για τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται, από τους γιατρους, τα προσεχή 24ωρα για την πορεία της υγείας του Ντίνου Ηλιόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, με αναπνευστική λοίμωξη για τρίτη ημέρα. Ο κορυφαίος ηθοποιός είναι διασωληνωμένος και η αναπνοή του στηρίζεται μηχανικά.

Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη των εννέα νεαρών, στη Θεσσαλονίκη.

Για αύριο τελικά αναβλήθηκε στο αυτόφωρο η δίκη των εννέα νεαρών, οι έξι από τους οποίους ανήλικοι, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων κατά την εξέλιξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Αρη και του Ολυμπιακού, στο γήπεδο Χαριλάου. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού.

Ζωντανή γλώσσα η ελληνική στην Αυστραλία.

Ενας στους τέσσερις κατοίκους της Αυστραλίας είναι μετανάστης, βεβαιώνει ανάλυση των δεδομένων της απογραφής πληθυσμού του 1996. Ο όγκος του μεταναστευτικού πληθυσμού βρίσκεται στα δύο μεγάλα κέντρα, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, με την πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών (47%) να έχουν εγκατασταθεί στη Μελβούρνη. Η καθημερινή χρήση της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σπίτια παραμένει υψηλή. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι γλώσσες που μιλούνται συχνότερα, εκτός της αγγλικής, είναι η ελληνική, η καντονέζικη, η αραβική και η ιταλική.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για μεταγραφή που θα προκαλέσει πάταγο κάνουν λόγο πάλι στον Ολυμπιακό, καθώς η διοίκηση των ερυθρολεύκων φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει την ομάδα ενόψει του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, αλλά και της συμμετοχής στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι οι παίχτες του Ολυμπιακού μετά τα όσα συνέβησαν στο χθεσινό αγώνα με τον Αρη, για το κύπελλο Ελλάδος.

Μετά τα φοβερά και τρομερά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχουν προκαλέσει την πλειοψηφία της αθλητικής κοινής γνώμης και έχουν απομακρύνει τους φιλάθλους από τα γήπεδα, ο αθλητικός δικαστής βρήκε τον αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού να εξαντλήσει την αυστηροτητά του και να συντάξει ένα σφοδρό κατηγορητήριο εναντίον της Ενωσης, αφού υποστηρίζει ότι 250 οπαδοί της γηπεδούχου πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς πριν την έναρξη του αγώνα... Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον αγώνα οι δύο προπονητές, όπως και Τύπος, φίλαθλοι, παράγοντες, παραδέχθηκαν ότι το ντέρμπι κύλησε σε ήρεμο κλίμα χωρίς τα αποκρουστικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σε άλλους αγώνες.

Παρουσία περίπου 500 οπαδών του θα αγωνιστεί την Κυριακή ο ΠΑΟΚ στον Πύργο με τον τοπικό Πανηλειακό. Ο "δικέφαλος του Βορρά" προετοιμάζεται στην Αμαλιάδα και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Αναστασιάδης, είναι η απουσία του Καπετανόπουλου. Επίσης, δεν θα παίξουν οι Νάγκμπε και Ολιβάρες.

Χωρίς τον Ασάνοβιτς, που είναι τιμωρημένος, θα παραταχθεί την Κυριακή στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Απόλλωνα ο Παναθηναϊκός. Ακόμη αποκλείσθηκαν οι Αλεξούδης, Χαλκιάς και Γεωργιάδης, ενώ στην ενδεκάδα θα επανέλθουν οι Μπασινάς και Κωνσταντινίδης. Τη βασική ενδεκάδα των πρασίνων θα αποτελούν οι Βάντσικ, Λαγωνικάκης, Μπασινάς, Μιλόγεβιτς, Γκούμας, Κωνσταντινίδης, Κόλα, Μίκλαντ, Αποστολάκης ή Σιπνιέφσκι, Βαζέχα και Λυμπερόπουλος.

Οι δύο "μεγάλοι" του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Αρης, θα συναντηθούν στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ο οποίος θα διεξαχθεί 30 Ιανουρίου στο στάδιο ειρήνης και φιλίας. Στον άλλο ημιτελικό θα παίξουν Ηρακλής-ΑΕΚ. Οι νικητές θα προκριθούν στον τελικό, που θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Μέσα σε 12 λεπτά εκδίκασε την υπόθεση που αφορά στα κατηγορητήρια σε βάρος Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, για την επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών τους στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ο αθλητικός δικαστής, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, οι εκπρόσωποι και των δύο ΠΑΕ υποστήριξαν ότι δεν ευθύνονται για τα επεισόδια.

Οπως αναμενόταν, ο Πανιώνιος συμφώνησε με το αίτημα της Λάτσιο για την αλλαγή της έδρας των αγώνων τους, στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων. Ετσι, ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Νέα Σμύρνη στις 4 Μαρτίου και ο επαναληπτικός στην έδρα των "Λατσιάλι" στις 18 Μαρτίου. Πάντως, την τελική απόφαση θα πάρει η ΟΥΕΦΑ, που έχει ήδη ενημερωθεί για το αίτημα των Ρωμαίων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,71 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,49, γαλλικό φράγκο προς 50,80, λίρα Αγγλίας προς 475,68, ελβετικό φράγκο προς 210,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,52, τη λίρα Κύπρου προς 574,69 και την ECU προς 334,77 δραχμές.

Σε ήπιους τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος με το γενικό δείκτη τιμών να καταγράφει μικρές ανοδικές διακυμάνσεις γύρω απο την περιοχή των 2.500 μονάδων. Εκλεισε στις 2.498,73 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης σημείωσε ανοδο κατά 1,54%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα έφθασε τα 71.451 δισ. δρχ. ενώ η μέση αξία των συναλλαγών ανα συνεδρίαση την εβδομάδα αυτή ανήλθε τα 57,1 δισ. απο 76,2 δισ. της τελευταίας εβδομάδος. Με πτώση 0,47%, έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία και στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά το πρωί θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -4 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 14 και στο Αιγαίο 7 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική είναι πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο το πρωί, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 6 με 13 βαθμούς. Αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία -2 με 10 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 18 December 1998 - 20:00:23 UTC