Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ριζικές αλλαγές στην αστυνομία, προανήγγειλε ο Πετσάλνικος.
- Ανυποχώρητος ο Αρσένης για την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση.
- Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ από το Μαξίμου.
- Επιχείρηση απομάκρυνσης των "αόρατων" παιδιών από τα φανάρια...
- Επεισόδια σήμερα στη Νομική μεταξύ φοιτητών και ομάδα αναρχικών.
- Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης-δημάρχων για τα δημοτικά τέλη.
- Κριτική στο σχέδιο Καποδίστριας άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
- Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα τελωνεία της Β.Ελλάδος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ριζικές αλλαγές στην αστυνομία, προανήγγειλε ο Πετσάλνικος.

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της αστυνομίας, προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, ιδρύεται αρχηγείο αστυνομίας, αναμόρφωνεται το σύστημα κρίσεων και προαγωγών, γίνεται αναδιάταξη όλων των τμημάτων στην Αττική, επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Παράλληλα πυκνώνουν οι πεζές περιπολίες και αποδεσμεύονται περίπου 4.000 αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες, για να ριχθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Ανυποχώρητος ο Αρσένης για την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση.

Ανυποχώρητος στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εμφανίσθηκε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος προανήγγειλε καθημερινές επισκέψεις σε σχολεία για να συζητήσει με τους μαθητές και τους καθηγητές. Ο κ. Αρσένης απέδωσε τις αντιδράσεις στο φόβο και την αβεβαιότητα του καινούργιου και τόνισε ότι στόχος του νέου συστήματος είναι να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους και να μην υπάρξει αποκλεισμός των μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ από το Μαξίμου.

Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ από τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ.Σημίτης, επικαλούμενος τις δεσμεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, παρέπεμψε σε διάλογο το 1999 τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η στήριξη των χαμηλόμισθων και των ανέργων, οι οποίοι εκτός θα οφεληθούν και από την πτώση του πληθωρισμού και η μείωση των επιτοκίων και των έμμεσων φόρων.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των "αόρατων" παιδιών από τα φανάρια...

Σύντομα θα απομακρυνθούν από τα φανάρια τα μικρά παιδιά, με μια συντονισμένη επιχείρηση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Υγείας. Στόχος της ενέργειας είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, αν υπάρχουν ή ή να τύχουν της φροντίδας της πολιτείας. Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 3.000 παιδιά βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν "το μεροκάματο του τρόμου", αφού συχνά βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Επεισόδια σήμερα στη Νομική μεταξύ φοιτητών και ομάδα αναρχικών.

Στο αυτόφωρο οδηγούνται κατά ομάδες οι νεαροί που συνελήφθησαν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Από τους 32 νεαρούς της πρώτης ομάδας που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, οι 30 ζήτησαν αναβολή, ένας ήταν απών και ένας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών. Στο μεταξύ, ομάδα αναρχικών προσπάθησε να δημιουργήσει επεισόδια στη Νομική, όπου συνεπλάκη με φοιτητές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Στου Ζωγράφου, εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός στα τοπικά γραφεία του ΚΚΕ.

Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης-δημάρχων για τα δημοτικά τέλη.

Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης και δημάρχων, οι οποίοι απειλούν με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μέχρι και 50%, αν δεν τους δοθούν άμεσα τα 60 δισ δρχ, τα οποία υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για παράνομες αυξήσεις, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα και κατήγγειλε ότι ποσά που προορίζονταν για μισθοδοσία των υπαλλήλων, διατέθηκαν για προεκλογικούς σκοπούς.

Κριτική στο σχέδιο Καποδίστριας άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Κριτική στο σχέδιο Καποδίστριας και τις δοιικητικές αλλαγές στους δήμους και τις κοινότητες, άσκησε από την Αρναία Χαλκιδικής ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ύπαιθρος ερημώνει και οι μόνοι που παραμένουν είναι οι κληρικοί. Για το λόγο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους οικομικούς υπουργούς να χορηγήσουν επίδομα παραγωγικότητας και στους κληρικούς.

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα τελωνεία της Β.Ελλάδος.

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στα τελωνεία της Βορείου Ελλάδος, στους Κύπους, του Προμαχώνα και των Ευζώνων, καθώς δεν γίνονται εκτελωνισμοί, εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων. Μετ' εμποδίων όμως γίνονται και οι εκτελωνισμοί των αυτοκινήτων, μετά μάλιστα και την αυξημένη κίνηση λόγω της μείωσης της τιμής των ΙΧ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θρίλερ μυστηρίου με τον Ιορντανέσκου, τελικά, εξελίσσεται όπως τα περισσότερα ποδοσφαιρικά θέματα στη χώρα μας σε κωμωδία του παραλόγου, με αθέατους πρωταγωνιστές, για μία ακόμη φορά, τους παράγοντες-υπαλλήλους των συμφερόντων μεγάλων ΠΑΕ, αυτούς που έχουν φέρει το άμοιρο ποδοσφαιρό μας στο χάλι που βρίσκεται και επιμένουν να το καταδιώκουν μέχρι το σημείο που και ο πιο φανατικός οπαδός του το... ρίξει στην άρση βαρών! Χωρίς να βγουν φανερά -αυτό ποτέ δεν το κάνουν- δημιούργησαν αρνητικό κλίμα, λίγο πριν από τον αγώνα με την Αλβανία, και πιο πριν άλλα προβλήματα στον προπονητή, που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, ενώ τώρα διοχετεύουν αρνητικά σχόλια για την αξία του Ιορντανέσκου, ενός καταξιωμένου προπονητή σε ολόκληρη την Ευρώπη, θέλοντας να επαναφέρουν στο τιμόνι της εθνικής τους μαθητευόμενους γέροντες, που μπορεί να μη γνωρίζουν τίποτα από το σύγχρονο ποδόσφαιρο -μερικές φορές ούτε καν από ποδόσφαιρο- μόνο και μόνο επειδή είναι πειθήνια οργανά τους...

Την πρώτη θέση στο Γ' όμιλο της Ευρωλίγκα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός που νίκησε στην Κωνσταντινούπολη με 89-79 την Ούλκερ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 43-31 του πρώτου μέσους και να πετύχουν μια σπουδαία νίκη. Ετσι, μετά τις 8 πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός έχει 7 νίκες και έφτασε τους 15 βαθμούς, έναντι 13 της Κίντερ Μπολόνια, που χθές έχασε από την Αλμπα στο Βερολίνο με 75-72.

Αλλη μία ήττα, την τέταρτη σε πέντε αγώνες, γνώρισε τα ξημερώματα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο δέυτερο παιχνίδι του για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, έχασε από την Γιουγκοσλαβία με 3-1 (15-11, 3-15, 9-15, 5-15), συνεχίζοντας τις απογοητευτικές του εμφανίσεις στην Ιαπωνία.

Τρεις μεταγραφές ζήτησε να γίνουν στην ομάδα ο προπονητής του Πανιωνίου, Ρόνι Γουίλαν, ο οποίος τις κρίνει απαραίτητες λόγω και της ευρωπαϊκής πορείας των "κυανέρυθρων". Οπως άφησε με διπλωματικό τρόπο να φανεί, επιθυμεί την ενίσχυση της ομάδας και στις τρεις γραμμές της, πράγμα που σημαίνει, ότι θέλει, έναν επιθετικό, έναν αμυντικό και ένα μέσο.

"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει, ότι κατήγγειλε σήμερα τη σύμβαση του Πατρίκ Κομνηνού, για σπουδαίους λόγους". Με αυτή τη λακωνική ανακοίνωση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αθηναϊκή ΠΑΕ, τέλειωσε και τυπικά τη συνεργασία της με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της. Τις επόμενες ημέρες η ΠΑΕ ΑΕΚ πρόκειται να καταγγείλει και τις συμβάσεις των Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς και Πέτρου Ραβούση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,40 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,41, γαλλικό φράγκο προς 51,42, λίρα Αγγλίας προς 476,25, ελβετικό φράγκο προς 207,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,28, τη λίρα Κύπρου προς 574,49 και την ECU προς 335,24 δραχμές.

Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών καθώς και οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Οι πληροφορίες που θέλουν τους δύο διεθνούς κύρους Οίκους αξιολόγησης της πιστωληπτικής ικανότητας "Μούντις" και "Στάνταρντ εντ Πούρ" να αναβαθμίζουν τη θέση της ελληνικής οικονομίας, δημιούργησαν ιδιαίτερα θερμό κλίμα σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών ξεπέρασε τις 2.400 μονάδες κλείνοντας στις 2.433,85 με υψηλά κέρδη 3, 45%. Ο όγκος των συναλλαγών "εκτινάχθηκε" στα 85,7 δισ. δρχ. Πρωταγωνιστές και στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι Τραπεζικές μετοχές καθώς και η μετοχή του ΟΤΕ για τις οποίες σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων. Με άνοδο 0,94% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και τα χιόνια ακόμη και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας. Το βράδυ στα βορειοδυτικά ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί αλλά από το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 14 και στο Αιγαίο 10 με 16 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Βροχές, καταιγίδες και χιόνι στα γύρω ορεινά θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 1 με 5 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 19 November 1998 - 19:00:15 UTC