Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τουρκικές απειλές προς Ελλάδα-Κύπρο για το θέμα των Κούρδων.
- Στο αυτόφωρο οι 145 νεαροί, που συνελήφθησαν στα χθεσινά επεισόδια.
- Ασχημα τα... φορολογικά νέα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία από το "Εκόνομιστ".
- Υπέρ των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
- Μαύρη λίστα για εταιρίες που κάνουν κακοτεχνίες στα δημόσια έργα.
- Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τρεις Αλβανούς κακοποιούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τουρκικές απειλές προς Ελλάδα-Κύπρο για το θέμα των Κούρδων.

Σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα προέβη η ελληνική κυβέρνηση, για τις απειλές κατά Ελλάδος και Κύπρου, που εξαπέλυσε η Τουρκία για το θέμα των Κούρδων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωσή του τονίζει ότι η υπόθεση Οτσαλάν επανέφερε στο φως την τραγική διάσταση της πλήρους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και της κατάφορης αθέτησης των κανόνων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Στο αυτόφωρο οι 145 νεαροί, που συνελήφθησαν στα χθεσινά επεισόδια.

Στο αυτόφωρο παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο και μεθαύριο και οι 145 νεαροί, που συνελήφθησαν γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια κατά την πορεία στη γιορτή του Πολυτεχνείου. Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και διατάραξη κοινής ειρήνης. Οι νεαροί μέχρι να δικαστούν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ασχημα τα... φορολογικά νέα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυξημένος 14% κατά μέσο όρο θα είναι ο φόρος που θα καταβάλουν για τα φετινά εισοδήματα οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αυξάνεται κατά μία μονάδα ο συντελεστής μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης. Ετσι σε συνδυασμό με την αύξηση της επαγγελματικής και εμπορικής αμοιβής, οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας κατά 14%. Για παραλογισμό, ανικανότητα και κοινωνική αναλγησία κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ.

Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία από το "Εκόνομιστ".

Μετά τον ΟΟΣΑ και το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ" κάνει θετικές εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Εκόνομιστ, η Ελλάδα θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους όρους του Μάαστριχτ για ένταξη στην ΟΝΕ, αν και εκφράζει κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο πληθωρισμός θα πέσει στα επιθυμητά επίπεδα το 1999. Προβλέπει όμως ότι μετά τις μειώσεις των εμμέσων φόρων το κριτήριο αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Υπέρ των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Την υποστήριξή του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, διαλύοντας έτσι κάποιες παρεξηγήσεις που είχαν γίνει με παλαιότερες δηλώσεις του. Σε συνάντησή που είχε το πρωί με μαθητές, ο κ.Χριστόδουλος τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση γίνονται για να αναβαθμιστεί η Παιδεία και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει σταματήσει παρά τις αντιδράσεις.

Μαύρη λίστα για εταιρίες που κάνουν κακοτεχνίες στα δημόσια έργα.

Σε μαύρη λίστα θα γράφονται οι κατασκευάστριες εταιρίες που κάνουν κακοτεχνίες στην κατασκευή των μεγάλων έργων, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα και έχουν δοθεί εντολές για αποκατάσταση των κακοτεχνιών, σε 18 εταιρίες. Το κόστος ανέρχεται σε 7 δισ δρχ και θα το πληρώσουν οι ίδιες οι εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττικό Μετρό, η οποία καλείται να δαπανήσει 3 δισ δρχ για αποκατάσταση κακοτεχνιών.

Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τρεις Αλβανούς κακοποιούς.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη τριών Αλβανών κακοποιών, οι οποίοι μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες τους, που συνελήφθησαν είχαν στην κατοχή του έξι χειροβομβίδες, τρία καλάσνικοφ και 103 κιλά χασίς. Οι κακοποιοί εντοπίσθηκαν στα Τρίκαλα, με κλεμένο αυτοκίνητο και μάλιστα απείλησαν τους αστυνομικούς με δύο χειροβομβίδες. Οι αστυνομικοί όμως κατάφεραν να τους αφοπλίσουν και να τους συλλάβουν, αλλά οι τρείς κατόρθωσαν να διαφύγουν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από ένα δυνατό αλλά μέτριο σχετικά παιχνίδι η εθνική μας δεν κατάφερε να νικήσει την Αλβανία, στο κατάμεστο από Αλβανούς "Κεμάλ Σταφά", μένοντας στο 0-0 και χάνοντας συνάμα και δύο πολύτιμους πόντους για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000. Η αλβανική ομάδα ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και πίεσε στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου την εθνική μας, η οποία δύσκολα έφθανε στην αντίπαλη περιοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο η ελληνική ομάδα έγινε πιο επιθετική και προς το τέλος πίεσε την αντίπαλη ομάδα. Η Αλβανία είχε δοκάρι στο 23', αλλά και δύο τρεις πολύ καλές ευκαιρίες για να πετύχει ένα τέρμα, ενώ η εθνική μας είχε δοκάρι στο 61'με τον Νικολαϊδη και στο 86'με τον Γεωργάτο. Καλύτερος της εθνικής ο σταθερότατος Ατματσίδης, ενώ απογοήτευσαν οι Μαχλάς και Φραντζέσκος, ενώ όλοι οι παίχτες της Αλβανίας προσπάθησαν για το καλύτερο. Ο Ισπανός διαιτητής ήταν γενικά καλός και προστατευτικός προς το εθνικό μας συγκρότημα. Γενικά το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο, αφού και οι δύο ομάδες είχαν τις ευκαιρίες, αλλά και διαστήματα που έλεγχαν το παιχνίδι.

Την 8η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες της Ευρωλίγκα πέτυχε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με 83-70 (ημ. 37-30) της Τσιμπόνα, στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ετσι οι πρωταθλητές εξακολουθούν να είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης και να φυσικά να βρίσκονται στην κορυφή του Β' ομίλου με 16 βαθμούς. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού που εξέτεινε το σερί των νικών του σε 18-0, ήταν ο Ντέγινα Μποντίρογκα που σημείωσε 30 πόντους.

Με ήττα ξεκίνησε τους αγώνες της στον δεύτερο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, η εθνική μας ομάδα των ανδρών, αφού στο τέταρτο παιχνίδι της στην διοργάνωση, έχασε από την Ολλανδία με 3-0 (15-2, 15-8, 15-4).

Το "εισιτήριο" για τους 32 του Κυπέλλου Κόρατς πήρε η ομάδα του Παπάγου, η οποία σε αγώνα για την 6η ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Χολαργού, επικράτησε με 91-81 της Τέλεκομ Βόνης. Οι "στρατηγοί" έτσι κατέκτησαν την δεύτερη θέση στον 11ο όμιλο. Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον 16ο όμιλο, η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου που νίκησε με 81-61 τη σλοβακική Χεμοσβίτ.

Η εξέταση του δευτέρου δείγματος ούρων του Αμερικανού μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου, Στιβ Χένσον, θα γίνει αύριο στο εργομετρικό κέντρο του ΟΑΚΑ. Οπως είναι γνωστό, το πρώτο δείγμα του παίκτη είχε βρεθεί θετικό (η ουσία ήταν η ψευδοεφεδρίνη), στο ντόπινγκ-κοντρόλ που έγινε στις 30 Οκτωβρίου. Ο Χένσον κινδυνεύει με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα 1-3 μήνες.

"Γλυκειά" ήττα γνώρισαν τα κορίτσια του Σπόρτιγκ, στη Βοσνία με 52-49 (ημ.: 24-28) από την Μπάνια Λούκα. Η ελληνική ομάδα χρειαζόταν νίκη ή ακόμη και ήττα με μέγιστη διαφορά 13 πόντων για να προκριθεί στους ''32'' του κυπέλλου Ρονκέτι. Ετσι ο Σπόρτιγκ πέρασε ως δεύτερος από τον ΙΒ` Ομιλο, με πρώτη την Πάρμα, ενώ η Μπάνια Λούκα έμεινε τρίτη και αποκλείστηκε.

Δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Ευμνορφία Ντόνα στο διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής της Γάνδης. Η μνεαρή πρωταθλήτρια κατετάγη 3η στην μπάλα με 9.683β, όπως και στο στεφάνι με 9.725. Η Ντόνα ήταν έκτη στο σύνθετο ατομικό, 4η στην κορδέλα και 5η στο σχοινάκι. Εξάλλου η εθνική μας ομάδα ενόργανης γυμναστικής γυναικών, κατέκτησε τη 2η θέση στο σύνθετο ομαδικό του τριεθνούς τουρνουά που διεξήχθη στο Βερολίνο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,29 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,76, γαλλικό φράγκο προς 50,90, λίρα Αγγλίας προς 475,81, ελβετικό φράγκο προς 207,23, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,00, τη λίρα Κύπρου προς 577,77 και την ECU προς 336,01 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η αγορά του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή μικρή διορθωτική υποχώρηση. Η υψηλή ζήτηση που εκδηλώωθηκε αρχικά για μετοχές των Τραπεζών και επεκτάθηκε στη συνέχεια για μετοχές όλων σχεδόν των κλάδων οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών σε σημαντική άνοδο 2,12%, στις 2.352,60 μονάδες. Αυξημένος παρουσιάστηκε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 55,1 δισ. δρχ. Με άνοδο 1,21% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν αύριο στα δυτικά, κεντρικά και νότια ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σ'ολόκληρη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, στα Δυτικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο θυελλώδεις και στα Ανατολικά μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 16 και στο Αιγαίο 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Βροχή το απόγευμα και καταιγίδα το βράδυ, μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα βρέξει το βράδυ, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 9 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 18 November 1998 - 19:00:25 UTC