Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεισόδια σε βάρος πρωθυπουργού-υπουργών στο Πολυτεχνείο.
- Εκρηξη από γκαζάκια στο γραφείο του βουλευτή Σ.Βαλυράκη.
- Επισκέψεις στα σχολεία αρχίζει ο υπουργός Παιδείας.
- Μετ'εμποδίων τέθηκαν σε ισχύ οι νέες τιμές στα αυτοκίνητα.
- Την Τετάρτη θα βγει από το νοσοκομείο ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
- Αυξημένο φόρο θα καταβάλουν το 1999 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
- Δύο 15χρονοι παρέδωσαν πορτοφόλι με 1,5 εκατομμύριο.
- Επτάχρονος μαθητής πέθανε από μηνιγγίτιδα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
- Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τους Ελληνες φοιτητές στην Ιταλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεισόδια σε βάρος πρωθυπουργού-υπουργών στο Πολυτεχνείο.

Επεισόδια δημιούργησαν ομάδες νεαρών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών, στους χώρους των δύο πολυτεχνείων για να αποτίσουν φόρο τιμής, στα θύματα της εξέγερσης. Δεν μπορεί μικρές ομάδες να καπηλεύονται τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με πράξεις βίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ πάνω από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τυχόν επεισόδια.

Εκρηξη από γκαζάκια στο γραφείο του βουλευτή Σ.Βαλυράκη.

Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από γκαζάκια, πραγματοποίησαν άγνωστοι, στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος ήταν η πολυκατοικία επί της οδού Ομήρου 34, στο δεύτερο όροφο της οποίας, βρίσκεται το γραφείο του πρώην υπουργού δημόσιας τάξης Σήφη Βαλυράκη. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο δεύτερο όροφο, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά και προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της επίθεσης.

Επισκέψεις στα σχολεία αρχίζει ο υπουργός Παιδείας.

Επισκέψεις στα σχολεία αρχίζει από τις 25 του μηνός ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να συζητήσει με μαθητές και καθηγητές για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ο κ. Αρσένης προειδοποιεί ότι σε όσα σχολεία γίνουν καταλήψεις, η ύλη θα διδαχθεί οπωσδήποτε, ακόμη και αν χρειασθεί να παραταθεί το σχολικό έτος. Η κυβερνητική πολιτική στο τομέα της παιδείας ναυάγησε, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μετ'εμποδίων τέθηκαν σε ισχύ οι νέες τιμές στα αυτοκίνητα.

Μετ'εμποδίων τέθηκαν σε ισχύ οι μειωμένες τιμές στα ΙΧ, καθώς πολλές αντιπροσωπείες δεν έδωσαν τους καταλόγους με τις νέες τιμές. Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν και στον εκτελωνισμό, καθώς δεν είχαν περάσει στο μηχανογραφικό σύστημα των τελωνείων οι νέες τιμές. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα υπήρχε για τα λεγόμενα μεσαίου κυβισμού, δηλαδή μέχρι 1400 κυβικά, όπου η μείωση της τιμής τους κυμαίνεται από 5 μέχρι και 8%.

Την Τετάρτη θα βγει από το νοσοκομείο ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Την Τετάρτη αναμένεται να βγεί από το νοσοκομείο ο δημοφιλής κωμικός μας Ντίνος Ηλιόπουλος, που νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό με λοίμωξη του αναπνευστικού. Τον 90χρονο ηθοποιό τίμησε για την 60χρονη προσφορά του στο θέατρο και την Εβδομη Τέχνη, το Φεστιβάλ ΘεσσαλονίΚης σε ειδική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν συνάδελφοί του, σκηνοθέτες και άλλοι καλλιτέχνες, ενώ τιμητική πλακέτα παρέλαβαν οι δύο κόρες του κορυφαίου ηθοποιού.

Αυξημένο φόρο θα καταβάλουν το 1999 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυξημένο φόρο από 6 μέχρι 8% θα κληθούν να καταβάλουν το 1999 για τα φετινά τους εισοδήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με βάση το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος. Και τούτο γιατί αυξάνεται κατά 100.000 δρχ η εμπορική και η επαγγελματική αμοιβή, που χρησιμοποιούνται αντίστοιχα για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.

Δύο 15χρονοι παρέδωσαν πορτοφόλι με 1,5 εκατομμύριο.

Μαθήματα ήθους έδωσαν δύο 15χρονοι από το χωριό Κοπανός Ναούσης. Πρόκειται για τους Συμεών Αυγερινό και Ευσέβιο Δούμο, οι οποίοι βρήκαν πορτοφόλι με 1, 5 εκατομμύρια δρχ, σε χρήματα και επιταγές και χωρίς να το ανοίξουν, πήγαν αμέσως και το παρέδωσαν στην αστυνομία. Εκτός από το δημόσιο έπαινο των συγχωριανών και των καθηγητών τους, τα δύο παιδιά ανταμοίφθηκαν από 40.000 δρχ το καθένα, από τον κάτοχο του πορτοφολιού Θεόδωρο Φωτιάδη.

Επτάχρονος μαθητής πέθανε από μηνιγγίτιδα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ενας επτάχρονος μαθητής δημοτικού πέθανε από μηνιγγίτιδα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Για προληπτικούς λόγους το σχολείο που πήγαινε ο μικρός Γρηγόρης Πιτλόγλου παρέμεινε κλειστό και έγινε απολύμανση. Ο επτάχρονος παρουσίασε το Σάββατο υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε.

Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τους Ελληνες φοιτητές στην Ιταλία.

Γραφειοκρατικά προβλήματα, που δυσχεραίνουν την παραμονή τους, αντιμετωπίζουν οι Ελληνες φοιτητές στην Ιταλία και κυρίως στις πόλεις Μπάρι, Νάπολι και Κατάνια, όπου υπάρχει η έξαρση των λαθρομεταναστών από Κόσοβο και Αλβανία. Οι Ελληνες φοιτητές ζητούν να ενημερωθούν για τις νέες ρυθμίσεις της ΕΕ που διευκολύνουν τη μετακίνηση και διαμονή των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και για την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αλβανοί ενόψει του αγώνα της Τετάρτης με την Εθνική μας στα Τίρανα γιά τα προκριματικά του EURO 2000. Μάλιστα, ο προπονητής του αλβανικού συγκροτήματος Αστριντ Χαφίζι, δήλωσε ότι κατά την γνώμη του, οι πιθανότητες της ομάδας του φτάνουν το ...100 %, εκπλήσσοντας τους πάντες. ``Θα γίνει ένα πολύ καλό μάτς. Εμείς παίζουμε γιά πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια στο γήπεδο μας και φυσικά θα αγωνιστούμε γιά το νίκη. Από την ελληνική ομάδα υπολογίζω αρκετά το κέντρο και την επίθεση, όμως πιστεύω ότι έχει προβλήματα στην άμυνα και εμείς εκεί θα κτυπήσουμε``

Με μια προπόνηση ολοκληρώθηκε στα Τίρανα η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας των ελπίδων, ενόψει του αυριανού αγώνα με την αντίστοιχη της Αλβανίας που θα γίνει στο στάδιο Κεμάλ Στάφα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Γιάννης Κόλλιας μετά την προπόνηση ανακοίνωσε την 11άδα με την οποία θα παραταχθεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και η οποία αποτελείται από τους Κοτσώνη, Χατζηζήση, Κατσαρό, Αλεξόπουλο, Κουλακιώτη, Κυριαζή, Καραγκούνη, Πατσατζόγλου, Κούτρα, Κωνσταντινίδη και Καφφέ.

Εφτασαν σήμερα στην Αθήνα τα ``κουρασμένα παληκάρια`` της εθνικής μας ομάδας Αρσεως Βαρών, που κυριάχησαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φιλανδίας κατακτώντας την πρώτη θέση στην βαθμολογία των ανδρών και 15 μετάλλια, από τα οποία 6 χρυσά, 4 ασημένια και 5 χάλκινα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, που καθοδήγησε και πάλι τους αθλητές μας στον δρόμο των επιτυχιών δήλωσε: ``Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Μία ημέρα πρίν τελειώσουν οι αγώνες μας έστειλε μήνυμα με τον χαιρετισμό και την αγάπη του και μας ζέστανε όλους γιά να αγωνιστούμε την κρίσιμη τελευταία ημέρα και να πάρουμε την πρώτη θέση στην κατάταξη. Συγκινηθήκαμε με αυτή την ενέργεια και αισθανθήκαμε κοντά μας όλους τους Ελληνες όπου και άν βρίσκονται. Γιά μένα, προσωπικά, η πρώτη θέση ήταν όνειρο ζωής. Πρέπει πάση θυσία να την διατηρήσουμε``.

Ο Ουόλτερ Μπέρι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 10ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας. Στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 25 ΜΜΕ απ` όλη την Ελλάδα, ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 37 βαθμούς, ενώ ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Ντίνο Ράτζα 22 βαθμούς.

Η Παναχαϊκή σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 10η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωαθλήματος της Β' εθνικής κατηγορίας, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τον Πιερικό στην Κατερίνη. Ετσι η ομάδα της Πάτρας, έμεινε στη 2η θέση της κατάταξης με 19 βαθμούς και δεν κατάφερε να πιάσει στην πρώτη θέση την Καλλιθέα που προηγείται με 21. Ο Πιερικός είναι στην 7η θέση με 14 βαθμούς, μαζί με τα Τρίκαλα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,96 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,82, γαλλικό φράγκο προς 50,97 , λίρα Αγγλίας προς 476,64, ελβετικό φράγκο προς 207,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,12, τη λίρα Κύπρου προς 577,61 και την ECU προς 335,93 δραχμές.

Σε "θερμό" κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς στη Σοφοκλέους καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών κυρίως του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Θετικά επέδρασε σήμερα η έκθεση της "Μόργκαν Στάνλεϊ" για την ελληνική οικονομία στην οποία επισημαίνεται οτι θα επιτευχθεί ο στόχος ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ και εκτιμά οτι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1999 θα υποχωρήσει στο 2,5%. Επίσης η αγορά επηρεάστηκε σήμερα απο το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία προεξοφλούν νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε πάνω απο τις 2.300 μονάδες και στα υψηλότερα σημεία της ημέρας, ενδεικτικό της έντασης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, και διαμορφώθηκε στις 2.316,08 μονάδες καταγράφοντας υψηλά κέρδη 3,66%. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 54,6 δισ. δρχ. Με άνοδο 1,57% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι δυτικοί μέτριοι και τοπικά στα νότια πελάγη ισχυροί, αλλά αργότερα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 19 και στο Αιγαίο 13 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 19 και 6 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 16 November 1998 - 20:00:09 UTC