Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν οι νέες τιμές στα ΙΧ.
- Μόνο υποσχέσεις έδωσε στη ΓΣΣΕ ο Γ.Παπαντωνίου.
- Διευκρινήσεις Γ.Αρσένη για την εξεταστέα ύλη.
- Δεν υπάρχει θέμα επιστρφοφής του Α.Σαμαρά στη ΝΔ.
- Υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων τάχθηκε ο Κ.Λαλιώτης.
- Ολοκληρώθηκαν στην Αίγινα οι εκδηλώσεις για τον Αγιο Νεκτάριο.
- Συνελήφθησαν δύο κακοποιοί. Καταζητείται ένας ακόμα.
- Ληστεία σε βάρος 23 Κούρδων έγινε στη Μάνδρα Αττικής.
- Συνεχίζει το ταξίδι του στην Αυστραλία ο Ε.Βενιζέλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν οι νέες τιμές στα ΙΧ.

Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν νέες τιμές στα ΙΧ, μειωμένες 5,5% κατά μέσο όρο. Για αυτοκίνητα μέχρι 900 κυβικά η μείωση θα είναι 6%, μέχρι 1.400, 7%, από 1.400 μέχρι 2.000 κατά περίπου 6,10%, ενώ η μείωση για αυτοκίνητα κυβισμού από 2.000 και πάνω θα είναι 4,9%. Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν και στα ΙΧ μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παραγωγής από 1996 και μετά.

Μόνο υποσχέσεις έδωσε στη ΓΣΣΕ ο Γ.Παπαντωνίου.

Για το 1999 παρέπεμψε το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για αύξηση του αφοφολογήτου ορίου, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση των μισθών και συντάξεων. Ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε αναστροφή της φορολογικής πολιτικής το 1999, το οποίο χαρακτήρισε έτος ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και εκτίμησε ότι στα μέσα του έτους θα πέσει σημαντικά ο πληθωρισμός και τα επιτόκια. Οι συνδικαλιστές δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του υπουργού και προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διευκρινήσεις Γ.Αρσένη για την εξεταστέα ύλη.

Κατά 60% μικρότερη θα είναι η εξεταστέα από τη διδακτέα ύλη, στην οποία θα εξετασθούν οι μαθητές του λυκείου, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και απέδωσε σε προπαγάνδα των ιδιωτικών φροντιστηρίων τις φήμες ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι φέτος εκτεταμένη και δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα στις τάξεις, άρα χρειάζονται φροντιστήρια. Ο υπουργός διευκρίνισε πως η εξεταστέα ύλη θα αφορά αντιπροσωπευτικά θέματα σε κάθε μάθημα.

Δεν υπάρχει θέμα επιστρφοφής του Α.Σαμαρά στη ΝΔ.

Δεν τίθεται κανένα θέμα είτε επιστροφής είτε συνεργασίας της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για κάτι τέτοιο. Στη Ρηγίλλης έγινε σύσκεψη των τομεαρχών για την πορεία των ΔΕΚΟ, όπου διαπιστώθηκε όργιο σπατάλης, ενώ ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαίσιου, ώστε να μη μπορούν εξωπανεπιστημιακά και εγκληματικά στοιχεία να δρουν μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

Υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων τάχθηκε ο Κ.Λαλιώτης.

Υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων και στην Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων να συνεργαστεί με όμορες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναπτύσουν διάφορες απόψεις για τα θέματα της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ολοκληρώθηκαν στην Αίγινα οι εκδηλώσεις για τον Αγιο Νεκτάριο.

Με τη λιτάνευση της εικόνας και της κάρας του Αγίου Νεκταρίου ολοκληρώθηκαν στην Αίγινα οι εκδηλώσεις για τη σημερινή εορτή του Αγίου. Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος διάβασε τη συνοδική απόφαση με την οποία ζητείται συγγνώμη από τον Αγιο Νεκτάριο, έστω και μετά θάνατον, για τις διώξεις που υπέστη εν ζωή ως επίσκοπος Πενταπόλεως. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση των τουρκικών αρχών να καταργήσουν την Εφορευτική Επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τόνισε πως το μέτρο αυτό αποσκοπεί να αφαιρέσει βακούφικα κτήματα από τη διαχείριση των νόμιμων φορέων τους και να τα μεταβιβάσει στο τουρκικό κράτος.

Συνελήφθησαν δύο κακοποιοί. Καταζητείται ένας ακόμα.

Δράστες της ένοπλης ληστείας που είχε γίνει στις 2 Νοεμβρίου στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας Καλυβίων Αττικής είναι οι δύο κακοποιοί που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών στην Ανω Γλυφάδα. Ο τρίτος της παρέας, ο 32χρονος Μερκούριος Σοφρώνης, διαφεύγει και καταζητείται για άλλες ληστείες.

Ληστεία σε βάρος 23 Κούρδων έγινε στη Μάνδρα Αττικής.

Ληστεία σε βάρος 23 Κούρδων έγινε στη Μάνδρα Αττικής, όταν τρεις δράστες ακινητοποίησαν φορτηγό και αφού τους απέσπασαν, με την απειλή όπλων, 182.000 δραχμές και 220 δολάρια εξαφανίστηκαν. Οι Κούρδοι είχαν μισθώσει το φορτηγό για να τους μεταφέρει σε εργοστάσιο της περιοχής όπου θα αναζητούσαν δουλειά.

Συνεχίζει το ταξίδι του στην Αυστραλία ο Ε.Βενιζέλος.

Με τέσσερα σημαντικότατα αρχαία αντικείμενα του 5ου πχ αιώνα στις αποσκευές του, θα επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αυστραλία, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κένετ δεσμεύθηκε ότι η χώρα του κάθε φορά που θα εντοπίζει στο εδαφός της παράνομο ελληνικό αρχαίο αντικείμενο θα το επιστρέψει στην Ελλάδα. Επίσης, θα υποστηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του "Θησαυρού των Αηδονιών" στο Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μελβούρνης, το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 2-0 επικράτησε ο Ολυμπιακός επί του Ιωνικού, σε παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 35 με εξαιρετικό τέρμα του Ιβιτς, ενώ το δεύτερο τέρμα πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Γεωργάτος. Να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός έχασε δύο πέναλτι, ενώ ο Ιωνικός αγωνίστηκε με εννέα παίχτες για σημαντικό διάστημα, καθώς αποβλήθηκε στο 45 ο Αντριόλι και στο 75 ο Κλάεβιτς. Εξάλλου, το δεύτερο σημερινό παιχνίδι για το πρωτάθλημα, ανάμεσα σε Πανιώνιο και ΟΦΗ, που άρχισε στις πέντε το απόγευμα, διεκόπη μετά από 30 λεπτά, αφού δεν υπήρχε φωτισμός για να συνεχιστεί. Μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα ο ΟΦΗ προηγείτο με 1-0.

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρεσκειά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας για όσα υποστήριξαν παράγοντες του ΠΑΟΚ, πως ευνοούνται δηλαδή οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πολιτεία θα δώσει 10 δις δρχ για το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ο Φούρας τόνισε πως "ο ΠΑΟΚ είναι το μοναδικό ελληνικό σωματείο που έχει ευεργετηθεί τόσο πολύ από την Πολιτεία. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο εύνοιας σε άλλη ομάδα".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,91, γαλλικό φράγκο προς 50,94, λίρα Αγγλίας προς 477,03, ελβετικό φράγκο προς 206,74, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,56, τη λίρα Κύπρου προς 576,52 και την ECU προς 336,11 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,23% στις 2.250,59 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα σημαντικά αρχικά του κέρδη που έφθαναν το 1,80%. Ο γενικός δείκτης τιμών προσπάθησε, για τέταρτη φορά το τελευταίο διάστημα, να "παραβιάσει ανοδικά" τα επίπεδα των 2.300 μονάδων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζεται επιφυλακτική, αναμένοντας τις κινήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος στο θέμα των επιτοκίων. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα απο αυτά της Παρασκευής και η αξία τους έφθασε τα 44,5 δισ. δρχ. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0, 69%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 3 με 22 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 16 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 9 November 1998 - 20:00:10 UTC