Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται και πάλι η Αλβανία.
- Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τη μείωση του φόρου κατανάλωσης το 1999.
- Προβλήματα με τη διανομή βιβλίων στα Λύκεια.
- Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.
- Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Στάσεις εργασίας αύριο σε τρόλεϊ, ηλεκτρικό και πράσινα λεωφορεία.
- Κλειστά τα δικαστήρια απο 7 εως και 16 Οκτωβρίου λόγω εκλογών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε απο τον Αρη στο μπάσκετ για το κύπελο Ελλάδας.
- Σήμερα ο αγώνας της ΑΕΚ με την Βίτεσε για το κύπελο Ουέφα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται και πάλι η Αλβανία.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη μεθόριο με την Αλβανία, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στα Τίρανα Σήμερα οι οπαδοί του πρωην προέδρου, Σαλί Μπερίσα, έχουν ανακοινώσει νέες διαδηλώσεις για σήμερα το μεσημέρι στα Τίρανα. Την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ωστόσο, πληροφορίες φέρνουν ως πολύ πιθανή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης απο τα κόμματα που συμμετέχουν και στη τωρινή.

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τη μείωση του φόρου κατανάλωσης το 1999.

Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της επιβεβαίωσε χθες οτι σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας θα προχωρήσει το 1999 στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ΙΧ, με στόχο να περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 2,5%. Στο μεταξύ, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Καρατζάς, απέφυγε χθες να προσδιορίσει πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, λέγοντας οτι αυτό συμπορεύεται με τις εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών.

Προβλήματα με τη διανομή βιβλίων στα Λύκεια.

Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά για χιλιάδες παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων, που ακόμα δεν έχουν παραλάβει τα βιβλία τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα, που θα ακολουθήσουν στο νέο ενιαίο Λύκειο. Τα μαθήματα για τα παιδιά της Β' Λυκείου θα ξεκινήσουν μετά από δέκα ημέρες τουλάχιστον, καθώς στο διάστημα αυτό οι μαθητές θα ενημερώνονται για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζεται μέχρι και αύριο η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, που αντιδρούν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες. Στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Απο αύριο και ως τις 2 Οκτωβρίου θα γίνονται οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο, προβλήματα αναμένονται στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν αποχή απο τις εγγραφές.

Στάσεις εργασίας αύριο σε τρόλεϊ, ηλεκτρικό και πράσινα λεωφορεία.

Πολύωρες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει για αύριο οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία. Στα τρόλεϊ η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί απο τις 10 το πρωί εως τις 4 το μεσημέρι και στον ηλεκτρικό και στα πράσινα απο τις 12 το μεσημέρι εως τη λήξη της νυκτερινής βάρδιας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις ρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Κλειστά τα δικαστήρια απο 7 εως και 16 Οκτωβρίου λόγω εκλογών.

Μέχρι και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παραμονή του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θα μπορούν να εκδώσουν νέα βιβλιάρια όσων έχουν καταστραφεί ή απωλεσθεί. Στο μεταξύ, τα δικαστήρια, λόγω των εκλογών δεν θα λειτουργήσουν απο τις 7 εως και τις 16 Οκτωβρίου και σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα παραμείνουν κλειστά εως και τις 22 Οκτωβρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε απο τον Αρη στο μπάσκετ για το κύπελο Ελλάδας.

Ο κάτοχος του τροπαίου Αρης προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, αφού στους προημιτελικούς της διοργάνωσης επικράτησε με 79-69 του Παναθηναϊκού. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Στο φάιναλ φορ είχαν ήδη προκριθεί η ΑΕΚ και ο Ηρακλής, ενώ εκκρεμεί ο τέταρτος προημιτελικός μεταξύ ΠΑΟΚ και Σπόρτιγκ.

Σήμερα ο αγώνας της ΑΕΚ με την Βίτεσε για το κύπελο Ουέφα.

Αρκετά "διαβασμένος" φαίνεται ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, σε ότι αφορά την Βίτεσε, η οποία είναι ο αντίπαλος της "Ενωσης" στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μιλώντας λοιπόν για τον σημερινό αγώνα με την ομάδα του Νίκου Μαχλά, από το Αρνεμ όπου βρίσκεται η αποστολή της ΑΕΚ, ο ξένος τεχνικός, είπε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τον Ελληνα άσο, αλλά από το σύνολο. Αισιόδοξος παρουσίαστηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς,κατά την αναχώρηση του Ολυμπιακού για το Ο'Πορτο, όπου οι "ερυθρόλευκοι" την Τετάρτη θα αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας για το Τσάμπιονς Λιγκ. Καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια του Παναθηναϊκού στο τσάμπιονς λιγκ, θεωρεί ο προπονητής του Βασίλης Δανιήλ, τον πρώτο αγώνα, με την ουκρανική Ντιναμό, την Τετάρτη στο γήπεδο της ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,87, γαλλικό φράγκο προς 51,87, λίρα Αγγλίας προς 495,80, ελβετικό φράγκο προς 211,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,61, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,22, τη λίρα Κύπρου προς 587,48 και την ECU προς 341,85 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι ο καιρός στα δυτικά,κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοίισχυροί, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 22 με 29 βαθμούς. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα έχει στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 20 με 29 βαθμούς. Αστατος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανή βροχή τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 18 με 25 βαθμούς.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 15 September 1998 - 7:00:14 UTC