Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο χάος κινδυνεύει να πέσει πάλι η Αλβανία.
- Μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και αυτοκίνητα για πτώση πληθωρισμού.
- Καταγράφονται οι ζημιές στη Ναύπακτο.
- Απεργούν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.
- Σωρεία φορολογικών παραβάσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Βόμβες μολότοφ στην πυλοτή πολυκατοικίας που διαμένει ο Κ.Λαλιώτης.
- Αθώωθηκαν εννέα μέλη της Γκρινπίς για την κινητοποίηση στη ΛΑΡΚΟ.
- Συνάντηση Κ.Σημίτη με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Φιλανδίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο χάος κινδυνεύει να πέσει πάλι η Αλβανία.

Στο χάος κινδυνεύει να πέσει πάλι η Αλβανία. Βίαια επεισόδια προκάλεσαν οπαδοί του πρώην προέδρου, Σαλί Μπερίσα, με αφορμή τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να καταλάβουν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, το ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια τους βρίσκονται τέσσερα άρματα μάχης. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο αγνοώντας τις απειλές του Μπερίσα να παραιτηθεί, απηύθυνε έμμεση έκκληση, μέσω του εκπροσώπου του, για μια διεθνή επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα. Την ανησυχία της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα. Αυξημένα μέτρα έχει λάβει η Ελλάδα στα σύνορα με τη γείτονα χώρα.

Μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και αυτοκίνητα για πτώση πληθωρισμού.

Στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα και αυτοκίνητα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την πτώση του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του 1999, ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για μείωση των φόρων μέσα στο 1999, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς.

Καταγράφονται οι ζημιές στη Ναύπακτο.

Τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία, προσπαθούν να επουλώσουν οι κάτοικοι της Ναυπάκτου, αφήνοντας αιχμές για ολιγωρία του κράτους στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Συνεργεία της Νομαρχίας άρχισαν ήδη την καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές, ενώ όπως ανακοινώθηκε, οι πλημμυροπαθείς θα πάρουν σε πρώτη φάση έκτακτο βοήθημα 200.000 δρχ.

Απεργούν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της απεργίας των γιατρών που αντιδρούν στον τρόπο πληρωμής των εφημεριών. Ετσι στα νοσοκομεία εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Σωρεία φορολογικών παραβάσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σωρεία φορολογικών και άλλων παραβάσεων στη διακίνηση και χρήση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και άλλων πετρελαιοειδών, προέκυψαν από ελέγχους του ΣΔΟΕ τον Αύγουστο. Οι παραβάσεις αφορούν παράνομη διακίνηση ή χρήση πάνω από 500.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 200.000 λίτρων διάφορων πετρελαιοειδών.

Βόμβες μολότοφ στην πυλοτή πολυκατοικίας που διαμένει ο Κ.Λαλιώτης.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, που πραγματοποίησαν άγνωστοι στην πυλοτή πολυκατοικίας, στο Λυκαβηττό, όπου βρίσκεται και η κατοικία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Οι δράστες έριξαν έξι βόμβες μολότοφ και από την πυρκαγιά που ακολούθησε, προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αυτοκίνητα.

Αθώωθηκαν εννέα μέλη της Γκρινπίς για την κινητοποίηση στη ΛΑΡΚΟ.

Αθωώθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας τα εννέα μέλη της Γκρίνπις που συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος γιατί παρεμπόδιζαν φορτηγίδα της εταιρίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα να ποντίσει σκουριά της εταιρίας στον Ευβοϊκό.

Συνάντηση Κ.Σημίτη με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Φιλανδίας.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό είχε ο πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η κατάσταση στη Ρωσία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικό θεωρεί τον αγώνα της Τετάρτης με την Ντιναμό Κιέβου, για το τσάμπιονς λιγκ, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ και θεωρεί ότι θα κρίνει πολλά για την πορεία της ομάδας του στη συνέχεια της διοργάνωσης. Πάντως χαρακτήρισε πολύ δυνατή την ομάδα του Κιέβου, το παιχνίδι της οποίας χαρακτηρίζουν οι γρήγορες επιστροφές και ο αιφνιδιασμός, ενώ τόνισε ότι η ομάδα του έχει τις δυνατότητες να ξεκινήσει νικηφόρα το τσάμπιονς λιγκ.

Στην Ολλανδία βρίσκεται η ΑΕΚ για τον αυριανό αγώνα με τη Βίτεσε για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Ενωση θα προσπαθήσει να δείξει το καλό της πρόσωπο και να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο Στεπάνοβιτς, που έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται για την αξία του, θέλει ένα τέρμα από τους επιθετικούς του, δηλαδή... τον Ντέμη Νικολαϊδη. Η Βίτεσε με τον Μαχλά στη συνθεσή της θα προσπαθήσει να πετύχει γρήγορα ένα γκολ, πράγμα που φοβάται και ο Στεπάνοβιτς από την αμυνά του, που παρουσιάζεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη.

Αλλαγή έδρας στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Αλβανίας ζήτησε η ΕΠΟ με επιστολή που έστειλε στην UEFA. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί 10 Οκτωβρίου στα Τίρανα για την προκριματική φάση του EURO 2000, αλλά η ελληνική Ομοσπονδία ζήτησε αλλαγή της έδρας διεξαγωγής του παιχνιδιού λόγω των αναταραχών που έχουν προκύψει και πάλι στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,87, γαλλικό φράγκο προς 51,87, λίρα Αγγλίας προς 495,80, ελβετικό φράγκο προς 211,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,61, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,22, τη λίρα Κύπρου προς 587,48 και την ECU προς 341,85 δραχμές.

Η σημαντική ανάκαμψη που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές καθώς η κρίση φαίνεται να εκτονώνεται, οδήγησαν σήμερα τις τιμές των μετοχών σε ισχυρή άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.225,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,15%. Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και ανήλθε στα 34,4 δισ. δρχ. Με άνοδο 1,91% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με τοπικές νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 20 με 29 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το πρωί, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 18 με 25 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 14 September 1998 - 18:00:18 UTC