Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/08/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στη δίνη της διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής και η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να σημειώνει ελεύθερη πτώση 7,7%.
- Σε επιφυλακή η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δέχθηκε ισχυρές πιέσεις η δραχμή.
- Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο, αν δεχθεί απειλή επανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με το Γλαύκο Κληρίδη.
- Μέχρι την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία.
- Η Ιερά Σύνοδος δεν ασχολείται με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, δηλώνει ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος.
- Αυξήσεις της τάξης του 2,5% για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ το 1999.
- Νέα βομβιστική επίθεση στη Νασιονάλ ντε Παρί στο Μαρούσι.
- Ληστεία με λεία δυο εκατομμύρια δρχ στην Αγροτική Τράπεζα Κυψέλης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη δίνη της διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής και η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να σημειώνει ελεύθερη πτώση 7,7%.

Στη δίνη της διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αντέδρασε εντελώς αρνητικά με το γενικό δείκτη να σημειώνει ελεύθερη πτώση με απώλειες 7.7% Μεγάλη πτώση σημείωσαν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου και κυρίως του Τόκιο, όπου ο γενικός δείκτης έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κρίση αυτή δεν έχει σχέση με το εσωτερικό της χώρας, ή την πώληση της Ιονικής.

Σε επιφυλακή η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δέχθηκε ισχυρές πιέσεις η δραχμή.

Στην αγορά συναλλάγματος η δραχμή δεν δέχθηκε τελικά πιέσεις, καθώς παρατηρήθηκε μικρή εκροή συναλλάγματος, περίπου 240 εκατομ. δολαρίων.Η τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ σημειώθηκε αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση επίπτωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και πρόσθεσε πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ρωσίας και της Ασίας, δεν θα υπάρξει ουσιαστική θεραπεία της κρίσης.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο, αν δεχθεί απειλή επανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με το Γλαύκο Κληρίδη.

Τη δέσμευση της Ελλάδος ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο σε περίπτωση που δεχθεί απειλή, επανέλαβε ο πρωθυπυργός, μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου. Τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Κληρίδης τόνισαν ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των S-300, οι οποίοι όπως τόνισαν, δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Πρόσθεσαν επίσης ότι ο κεντρικός πυρήνας του Κυπριακού είναι η εισβολή και παράνομη κατοχής τμήματος του νησιού.

Μέχρι την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία.

Την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα περίπου 9.500 εκπαιδευτικών που διορίζονται.

Η Ιερά Σύνοδος δεν ασχολείται με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, δηλώνει ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος.

Η Ιερά Σύνοδος έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα από τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, τόνισε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος, κληθείς να σχολιάσει την κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο. Αναφερόμενος στις πληροφορίες περί δυσφορίας του οικουμενικού Πατριαρχείου για τις δηλώσεις Χριστόδουλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία από το Φανάρι.

Αυξήσεις της τάξης του 2,5% για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ το 1999.

Αυξήσεις της τάξης του 2,5% αναμένεται να πάρουν το 1999 οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων να βάλουν πλαφόν 2,5% στην αύξηση δαπανών μισθοδοσίας. Παράλληλα το υπουργείο διαμηνύει προς τις διοικήσεις να μην προσδοκούν σε αύξηση των τιμολογίων.

Νέα βομβιστική επίθεση στη Νασιονάλ ντε Παρί στο Μαρούσι.

Καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό αποτελούμενο από 17 γκαζάκια, σε βάρος της γαλλικής τράπεζας Νασιονάλ ντε Παρί, στο Μαρούσι. Η επίθεση είναι πανομοιότυπη με αυτή στην Εμπορική Τράπεζα στην Κυψέλη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση επαναστατικοί πυρήνες εξεγερτικής δράσης.

Ληστεία με λεία δυο εκατομμύρια δρχ στην Αγροτική Τράπεζα Κυψέλης.

Ληστεία με λεία δύο εκατομμύρια δραχμές, έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κυψέλη. Οι δύο δράστες με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα. Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη φορά που η τράπεζα αυτή γίνεται στόχος ληστών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αγιαξ, η Πόρτο και η Κρόασια του Ζάγκρεμπ θα είναι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, μετά από κλήρωση που έγινε στο Μόντε Κάρλο, ενώ αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τις Λάνς, Αρσεναλ και Δυναμό Κιέβου. Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον Α' Ομιλο και ο Παναθηναϊκός στον Ε', ενώ στον Β' θα κοντραριστούν οι Γιουβέντους (Ιταλία), Ατλέτικο Μπιλμπάο (Ισπανία), Ρόζενμποργκ (Νορβηγία), Γαλατά Σαράι (Τουρκία), στον Γ' οι Ρεάλ Μαδρίτης (Ιταλία), Ιντερ (Ιταλία), Στούρμ Γκράτζ (Αυστρία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) στον Δ' οι Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Μπρόντμπι (Δανία) και στον ΣΤ' οι Καϊζερσλάουτερν (Γερμανία), Αϊντχόβεν (Ολλανδία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Ελσίνκι (Φινλανδία)

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας των Ελπίδων, Γιάννης Κόλλιας, κάλεσε 18 ποδοσφαιριστές στο εθνικό μας συγκρότημα ενόψει του αγώνα με το αντίστοιχο της Σλοβενίας, που θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο στάδιο "Νίκος Γκούμας". Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Λυμπερόπουλος (Καλαμάτας), Χιώτης (ΑΕΚ), Σταυρακάκης (ΟΦΗ), Κατσιαρός και Λιολίδης (Αρη), Κουλακιώτης (ΠΑΟΚ), Αλεξόπουλος (Παναθηναϊκού), Μοσχογιάννης (Πανηλειακού), Κυριαζής και Κωνσταντινίδης (Ηρακλή), Γαζής και Κάφαλης (Πανιώνιου), Χατζηζήσης (Καβάλας), Κατσουράνης (Παναχαϊκής), Ηλιόπουλος (Ξάνθης), Τζιωρτζόπουλος (Ολυμπιακού), Καφφές (ΠΑΟΚ) και Γκαλαμέλος (Καλλιθέας). Οι ποδοσφαιριστές θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης.

Νέα νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, στο πλαίσιο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε με 3-0 το αντίστοιχο της Ουκρανίας, στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Αμύνταιου και έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση του στα τελικά, που θα γίνουν του χρόνου το Σεπτέμβριο στην Αυστρία.

Η Εύα Ρούση και η Λένα Δανιηλίδου, νίκησαν σήμερα και προκρίθηκαν στα προημιτελικά του διεθνούς τουρνουά 10.000 δολλαρίων, που διεξάγεται στη Σκιάθο. Ετσι αύριο θα παίξουν μεταξύ τους για το ''εισιτήριο'' που οδηγεί στην ημιτελική φάση του τουρνουά. Η Δανιηλίδου νίκησε 2-0 τη Γιουγκοσλάβα Μίσιτς, ενώ η Ρούση κέρδισε τη Γιαπωνέζα Ατάκα, η οποία εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού, ενώ το σκορ ήταν 5-3 στο πρώτο σετ.

Ο αθλητικός δικαστής του Βόλεϊ κάλεσε σε απολογία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, τους παράγοντες Κώστα Χασάπη του Παναθηναϊκού και Δημήτρη Κρόκο του Κτησιφώντα Παιανίας για δυσφημηστικές δηλώσεις. Ο πρώτος για δηλώσεις που έκανε σε βάρος του προέδρου της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομμάτη και των μελών της επιτροπής και ο δεύτερος κατά μελών του ΔΣ της ΕΟΠΕ.

Με στόχο να επαναλάβουν την πρόσφατη επιτυχία του Αιμίλιου Παπαθανασίου, που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, αναχωρούν το Σάββατο για την Πάλμα της Ισπανίας, οι κορυφαίοι ιστιοπλοοι μας (άνδρες- γυναίκες) της ολυμπιακής κλάσης 470. Πρόκειται για τους Ανδρέα Κοσματόπουλο-Κώστα Τριγκώνη, Ιορδάνη Πασχαλίδη-Θανάση Παχούμα και Σοφία Μπεκατώρου-Αιμιλία Τσουλφά, που θα λάβουν μέρος στους αγώνες οι οποίοι θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου. Οι άνδρες θα διεκδικήσουν μία από τις πρώτες 9 θέσεις, που δίνουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι γυναίκες μία θέση στις 6 πρώτες της τελικής κατάταξης.

Στα Χανιά θα διεξαχθεί από αύριο μέχρι και την Κυριακή το 8ο Μεσογειακό κύπελλο Συγχρονισμένης κολύμβησης. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 130 αθλήτριες από τις εξής 15 χώρες: Καναδά, Κροατία, Τσεχία, Αίγυπτο, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία και Ελλάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 317,20 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175, 54, γαλλικό φράγκο 52,40, λίρα Αγγλίας 522,70, ελβετικό φράγκο προς 211,64, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,79, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 222,11, τη λίρα Κύπρου προς 598,80 και την ECU προς 347 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Η ζέστη και η υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τα αυριανού καιρού, ο οποίος αρχικά θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία, ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες. Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι Νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 17 με 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 35 και στο Αιγαίο 22 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 22 με 35 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Η.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 27 August 1998 - 18:00:15 UTC