Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/07/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απειλές και προκλήσεις των Τούρκων στα κατεχόμενα της Κύπρου.
- Συνεχίζονται οι φωτιές σε αρκετά σημεία της χώρας.
- Επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου στην Αλβανία.
- Βέβαιος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Γ.Παπαντωνίου.
- Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ολυμπιακή ο Δ.Ρέππας.
- Ικανοποίηση από τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ.
- Στο Συμβούλιο Δεοντολογίας αύριο οι Γιακουμάτος και Γιοβανούδας.
- Αρχισαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού.
- Εκδηλώσεις σε Καναδά για την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απειλές και προκλήσεις των Τούρκων στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Να επαναλάβει τα γεγονότα του '74 στην Κύπρο, απείλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε προκλητικά τα κατεχόμενα, με αφορμή την 24-η επέτειο του Αττίλα. Προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, στα κατεχόμενα βρίσκονται τουρκικά μαχητικά και πολεμικά σκάφη. Δεν θα δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στο διεθνή παράγοντα να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Συνεχίζονται οι φωτιές σε αρκετά σημεία της χώρας.

Σε ύφεση βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ορεινή Αιγιαλεία και στην Γορτυνία, αν και εκφράζονται φόβοι ότι οι άνεμοι μπορεί να τις αναζωπυρώσουν. Από τις φωτιές απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και μέχρι στιγμής έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργίσιμης γης και δασικής έκτασης. Υπο έλεγχο βρίσκεται και η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Χαλκιδικής καθώς και στη Χίο. Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Αχαία και τη Ναύπακτο.

Επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου στην Αλβανία.

Την παρέμβαση της Ελλάδας, ώστε να ασκήσει την επιρροή της στο Βελιγράδι για την εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, ζήτησε η αλβανική ηγεσία από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, που επισκέπτεται τα Τίρανα. Ο κ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλία και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να προχωρήσει η ενιαία πολιτική έκφραση του λαού του Κοσσυφοπεδίου.

Βέβαιος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Γ.Παπαντωνίου.

Βέβαιος ότι από την 1.1.2001 η Ελλάδα θα είναι το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ, καθώς μέσα στο 1999 θα εκπληρώσει ολα τα κριτήρια ένταξης, εμφανίσθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ανάπτυξης της οικονομίας με ρυθμό που θα φθάνει το 6% στις αρχές του 21ου αιώνα, ωστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινωνικού κράτους.

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ολυμπιακή ο Δ.Ρέππας.

Ολοκληρώθηκε από την επιτροπή προσλήψεων της Ολυμπιακής η διαδικασία πρόσληψης 74 αεροσυνοδών, για την κάλυψη κενών θέσεων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή και τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος εξυγίανσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Ικανοποίηση από τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ.

Ικανοποιημένος από την πορεία της τρίτης φάσης μετοχοποίησης του ΟΤΕ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Χρυσολούρης μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε, ότι οι Τράπεζες του Εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερα θετικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του ΟΤΕ. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη Πανελλαδική απεργία για τις 23 του μηνός αντιδρώντας στη μετοχοποίηση μεχρι 45% του Οργανισμού, .

Στο Συμβούλιο Δεοντολογίας αύριο οι Γιακουμάτος και Γιοβανούδας.

Εξηγήσεις στο Συμβούλιο Δεοντολογίας της ΝΔ θα δώσουν αύριο οι βουλευτές Γιακουμάτος και Γιοβανούδας. Ο πρώτος για τις απειλές ότι θα πυροβολήσει μέσα στη βουλή τον υπουργό δημόσιας τάξης, επειδή μπήκαν κλέφτες στο σπίτι του και ο δεύτερος για τον ξυλοδαρμό της 25χρονης φοιτήτριας Μαρίας Καταβάτη, η οποία έχει υποβάλει εναντίον του μήνυση. Η φοιτήτρια βγήκε από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν μετά τον ξυλοδαρμό της.

Αρχισαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού.

Αρχισαν το πρωί στην Αθήνα οι εργασίες της 2ης συνάντησης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, στην οποία συμμετέχουν 40 ομογενείς πολιτικοί, που εκλέγονται σε ξένα κοινοβούλια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε πρακτικά την ελληνική διασπορά. Οπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του 1999 θα συγκεντρώσει πλήθος Ελλήνων της διασποράς υψηλού επιπέδου, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται με την πολιτική, είτε στον επιχειρηματικό χώρο, είτε στον καλλιτεχνικό και στα ΜΜΕ.

Εκδηλώσεις σε Καναδά για την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Με την παρουσία του υπουργού Εμπορίου και Τουρισμού της Κύπρου Νίκου Ρολάνδη, τελέσθηκαν οι εκδηλώσεις της ομογένειας στο Τορόντο και το Μόντρεαλ, για την 24η επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Μετά την πορεία που έγινε, εγκρίθηκε ψήφισμα, που ζητεί, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σεβασμό και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο βαθος του ...ορίζοντα της ΑΕΚ δεν φαίνεται η μεγάλη μεταγραφή, καθώς η ENIC δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλλει και άλλα χρήματα, ενώ παράλληλα δίνει προτεραιότητα στην επαγγελματική οργάνωση της ΠΑΕ. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο γενικός διευθυντής της αγγλικής επενδυτικής εταιρίας Λίβι σε σημερινές του δηλώσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια."Η ENIC έχει δώσει για την ΑΕΚ 6 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χορηγοί. Πρέπει πρώτα να οργανωθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα η ΠΑΕ και μετά να κάνει σιγά-σιγά τα ανάλογα βήματα" τόνισε ο Λιβι, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νικολάου πρόσθεσε: "δώσαμε πολλά λεφτά στον Νικολαϊδη και καταφέραμε να τον κρατήσουμε. Ο Στεπάνοβιτς μας έχει ζητήσει παίκτες ουσίας και όχι μόνο μεγάλα ονόματα. Θέλουμε να κάνουμε βήματα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Θέλουμε να έχουμε να πληρώσουμε...το φως". Οσον αφορά στο ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Τσάρτα, ο Νικολάου διευκρίνησε: "Διαπραγματευόμαστε με τον Τσάρτα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα λεφτά που ζητά η Σεβίλη".

Η Πέμπτη είναι η κρίσιμη ημέρα για τον τραυματισμένο σέντερ της εθνικής μας Τσακαλίδη, οπότε και θα προσπάθήσει να προπονηθεί και πάλι, αν και σήμερα παρουσίασε ελαφρά βελτίωση. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να είναι έτοιμος, τη θέση του 19χρονου παίκτη, θα πάρει ένας άλλος νεαρός, ο Μάγλος, που είχε "κοπεί" την προηγούμενη εβδομάδα από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιαννάκη.

Την τρίτη θέση με 6 μέτρα 84 εκατοστά κατέκτησε η πρωταθλήτριά μας του μήκους, Νίκη Ξάνθου στην πρεμιέρα των αγώνων "Καλής Θέλησης" που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. Η επίδοση της ελληνίδας αθλήτριας είναι η καλύτερη φέτος στην Ελλάδα. Πρώτη ήταν η Ουίλιαμς από τις ΗΠΑ με 6.93μ και δεύτερη η Ρωσίδα Γκαλκίνα με 6.85μ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,10 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,49, γαλλικό φράγκο προς 50,25, λίρα Αγγλίας προς 493,39, ελβετικό φράγκο προς 199,74, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 216,16, τη λίρα Κύπρου προς 574,91 και την ECU προς 332,54 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε ένα ακόμη νέο ιστορικό ρεκόρ. Εκλεισε στις 2.770,91 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,18%. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές των Κατασκευών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 5,96%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 58,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με ανέμους βόρειους, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριους και στα ανατολικά ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα δυτικά θα κυμανθεί 18 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 34 και στο Αιγαίο 21 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό θα έχει αύριο η Αθήνα, με ανέμους ισχυρούς και τοπικά πολύ ισχυρούς και θερμοκρασία από 22 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με ανέμους ασθενείς μέχρι μέτριους και θερμοκρασία 20 με 32 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 20 July 1998 - 19:00:09 UTC