Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/07/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Καμίνι όλη η Ελλάδα. Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο και αύριο.
- Πανικός από φωτιά στο ΚΑΤ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
- Ανοδος των βάσεων στην τέταρτη δέσμη, μικρή πτώση στις υπόλοιπες.
- Βόλτα με το... μετρό έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός.
- Στη φυλακή 18χρονος για τη μολότοφ που πέταξε σε μαθητή.
- Πέθανε η μητέρα που είχε πιει επικίνδυνο φυτοφάρμακο.
- Παράνομη χαρακτηρίζει ο Γιαννόπουλος την έφοδο των εισαγγελέων.
- Το πόρισμα για τα οικονομικά της εκκλησίας στον Χριστόδουλο.
- Επαφές με την ελληνική κοινότητα της Οτάβα είχε ο Ε.Βενιζέλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καμίνι όλη η Ελλάδα. Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο και αύριο.

Σε καμίνι έχουν μετατραπεί πολλές περιοχές της χώρας, καθώς ο υδράργυρος ήδη έφτασε τους 42 βαθμούς, ενώ την ίδια θερμοκρασία θα έχουν και αύριο αρκετές περιοχές. Το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Ηδη αναφέρθηκαν έξι κρούσματα θερμοπληξίας, ενώ αυξημένα κατά 35% ήταν τα περιστατικά που κατέληξαν στα νοσοκομεία. Αφόρητη η κατάσταση στην Αθήνα, από τους 40 βαθμούς και το νέφος. Η ΔΕΗ προχώρησε σε ολιγόωρες διακοπές ρεύματος, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ, καθώς παρατηρήθηκε ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Πανικός από φωτιά στο ΚΑΤ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του ΚΑΤ, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο υπόγειο όπου υπάρχουν αποθήκες. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά σβήστηκε μετά από μισή ώρα, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους και επειδή υπήρχαν πυκνοί καπνοί, απομακρύνθηκαν περίπου 80 ασθενείς, από την παιδοχειρουργική και τη Γναθοχειρουργική κλινική.

Ανοδος των βάσεων στην τέταρτη δέσμη, μικρή πτώση στις υπόλοιπες.

Ανοδος των βάσεων στην τέταρτη δέσμη, μικρή πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές της πρώτης και άνοδος στις υψηλόβαθμες, καθώς και πτωτική τάση των βάσεων στις άλλες δύο δέσμες, προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων. Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν μεταξύ 20 και 25 Ιουλίου. Αύριο πέφτει οριστικά η αυλαία των γενικών εξετάσεων και για τους υποψηφίους των ειδικών μαθημάτων.

Βόλτα με το... μετρό έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Επίσημα πρόσωπα μετέφερε σήμερα το μετρό της Αθήνας, κανονικός συρμός του οποίου έκανε το παρθενικό του ταξίδι, από την οδό Δεληγιάνη στο σταθμό των Σεπολίων. Επιβάτες ήταν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και ξένοι επίσημοι. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το μετρό θα λειτουργήσει στο τέλος του 1999, ενώ σε δηλώσεις του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2000 και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν οι αριθμοί αλλά οι πράξεις και τα έργα.

Στη φυλακή 18χρονος για τη μολότοφ που πέταξε σε μαθητή.

Στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού οδηγήθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, ο 18χρονος Κώστας Κριεμπάρδης ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας των νεαρών που πέταξε τη μολότοφ στον 17χρονο μαθητή Μιχαλη Δερβετζή. Αύριο θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια πέντε νεαροί, ανάμεσά τους και μια 18χρονη κοπέλα, κατηγορούμενοι οτι συμμετείχαν στην επίθεση.

Πέθανε η μητέρα που είχε πιει επικίνδυνο φυτοφάρμακο.

Εχασε τελικά τη μάχη της ζωής η 28χρονη Αννα Θέμελη απο την Ορμύλια Χαλκιδικής η οποία είχε πιει το επικίνδυνο φυτοφάρμακο γκραμοξόν. Από το ίδιο δηλητήριο είχε δώσει η Θέμελη και στα τρία ανήλικα κοριτσάκια της τα οποία βγήκαν από την εντατική του νοσοκομείου Παίδων και σύμφωνα με τους γιατρούς έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Παράνομη χαρακτηρίζει ο Γιαννόπουλος την έφοδο των εισαγγελέων.

Οχι μόνο άκομψη, αλλά και παράνομη, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης την έφοδο των εισαγγελέων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κατά τον κ. Γιαννόπουλο, από τη στιγμή που οι καταγγελίες αφορούσαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στη βουλή, που είναι αρμόδια να αποφασίσει. Πάντως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει σύννομη την ενέργεια των δύο εισαγγελέων, ενώ χαμηλούς τόνους για την υπόθεση τήρησε ο υπουργός Τύπου.

Το πόρισμα για τα οικονομικά της εκκλησίας στον Χριστόδουλο.

Παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το πόρισμα για τα οικονομικά της εκκλησίας, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς την προσεχή εβδομάδα από τους συνοδικούς μητροπολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες σε κληρικούς και σε λαϊκούς, που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την επίμαχη περίοδο 1988-96.

Επαφές με την ελληνική κοινότητα της Οτάβα είχε ο Ε.Βενιζέλος.

Με επαφές με την ελληνική κοινότητα της Οτάβα, ολοκλήρωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την τριήμερη επίσκεψή του στην καναδική πρωτεύουσα, όπου έλαβε μέρος στη διεθνή διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της καναδικής κυβέρνησης. Στις επαφές του με τους Ελληνες ομογενείς της Οτάβα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουν την προσπάθεια του Ελληνα πρέσβη στον Καναδά Ιωάννη Θωμόγλου, να θέσει σε λειτουργία το κινητό μουσείο της ελληνικής ιστορίας, ένα "εποχούμενο" μουσείο που θα προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό ανά τον Καναδά. Αναφερόμενος στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό, έδωσε έμφαση στο νεοσύστατο θεσμό της ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Αμερικής, που εγκαινιάζεται φέτος από τη Βοστώνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα, το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου παίρνει "φωτιά" από αύριο, με τους αγώνες που θα κρίνουν την τελική τετράδα. Ετσι, στις 5,30 το απόγευμα Γαλλία και Ιταλία συγκρούονται σε ένα παιχνίδι που βγάζει, εκτός απροόπτου, τη μία ομάδα του... τελικού. Ενα παιχνίδι που μοιάζει με ντέρμπι του καμπιονάτο, καθώς ο Ζιντάν, αλλά και οι καλύτεροι παίχτες της γηπεδούχου αγωνίζονται σε ιταλικές ομάδες. Στις 10 το βράδυ, η Βραζιλία θα θελήσει να αποδείξει ότι σωστά τη θεωρούν οι περισσότεροι το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο προσπερνώντας και το εμπόδιο των Δανών, των αδελφών Λάουντρουπ.

Πάντως, ήδη άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την πορεία του Μοντιάλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλό ποδοσφαίρο, σε γενικές γραμμές, είδαμε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις -αν όχι όλες- κάνανε οικονομία δυνάμεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους κρίσιμους αγώνες που αρχίζουν από αύριο. Αλλωστε, η εποχή που διεξάγεται το Μοντιάλε βρίσκει τους ποδοσφαιριστές των μεγάλων κυρίως ευρωπαϊκών συλλόγων καταπονεμένους. Ωστόσο, ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την όχι καλή εικόνα της διοργάνωσης στον αγωνιστικό τομέα, οφείλεται στην παρουσία πολλών ομάδων μικρής δυναμικότητας, που προς το παρόν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο. Οσο για τη διαιτησία, αυτή πάντα θα παίζει το δικό της παιχνίδι...

Οριστικά εκτός εθνικής ομάδας τέθηκε ο Φάνης Χριστοδούλου. Ο δυναμικός φόργουορντ του Παναθηναϊκού, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στη μέση, για το οποίο μάλιστα ίσως χρειαστεί να υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, για την αίτηση αναστολής της ΕΠΑΕ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία όρισε τριμελή επιτροπή, προκειμένου αυτή να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση. Στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, που έγινε σε ήρεμο κλίμα, ο Εθνικός διαχώρισε τη θέση του από τις υπόλοιπες ΠΑΕ, που είναι σε κόντρα με τη διοίκηση της ΕΠΑΕ.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους είναι και με την "βούλα" παίκτης της Νιούκαστλ, αφού το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ αποφάσισε να στείλει στην Αγγλία την "μπλέ" κάρτα του διεθνούς ποδοσφαιριστή, παρά την οικονομική διαφορά που έχει με τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,80 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,73, γαλλικό φράγκο προς 50,92, λίρα Αγγλίας προς 515,09, ελβετικό φράγκο προς 202,93, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,00, τη λίρα Κύπρου προς 582,08 και την ECU προς 338,27 δραχμές.

Υψηλές "θερμοκρασίες" επεκράτησαν και στη Σοφοκλέους καθώς εκδηλώθηκε υψηλή ζήτηση κυρίως για μετοχές τραπεζών και βιομηχανιών. Ο γενικός δείκτης τιμών, "εκτοξεύτηκε" κατά 121,54 μονάδες ή σε ποσοστό 5,05%, και έκλεισε στις 2529, 90 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 70,9 δισ. δρχ. Στο επίκεντρο του ειδναφέροντος για μια ακόμα συνεδρίαση βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών αλλά έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε και για "ισχυρά χαρτιά" των βιομηχανιών. Με άνοδο 1,49% έκλεισε και ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με ασθενείς ανέμους οι οποίοι στα πελάγη θα είναι βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί 21 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 23 με 41 και κατά τόπους 42 και στα νησιά 25 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 26 με 41 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 24 με 38 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 2 July 1998 - 19:00:08 UTC