Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απειλές για νέα ένταση από την Τουρκία.
- Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδήλωση εκπαιδευτικών.
- Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα της κυβέρνησης.
- Προανάκριση διενεργεί η αστυνομία για το ξυλοδαρμό του Κουσούρη.
- Μάχη δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν τρία κορίτσια στη ζωή.
- Καθοριστική η αυριανή μέρα για την Ιονική.
- Την άρση ασυλίας του βουλευτή Καραμηνά ζήτησε ο εισαγγελέας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απειλές για νέα ένταση από την Τουρκία.

Με μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο και απειλές για νέα ένταση, δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, απαντά η Τουρκία, στη στάση που τήρησε η Ελλάδα, σχετικά με τις σχέσεις Αγκυρας-ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Κάρντιφ, κάνοντας λόγο για αναμενόμενες εξελίξεις και αναπάντεχα γεγονότα, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε σε έλληνα υπάλληλο στις Βρυξέλλες, που πρότεινε εναλλακτική λύση για χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδήλωση εκπαιδευτικών.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου των εκπαιδευτικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου δέκα μασκοφόροι πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ ένα περιπολικό αυτοκίνητο. Εντός του περιπολικού βρισκόταν και ο οδηγός αστυφύλακας, τα ρούχα του οποίου πήραν φωτιά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Αυτοσχέδιες βόμβες έριξαν και σε εμπορικά καταστήματα, στη γωνία των οδών Βερανζέρου και Κάνιγγος. Στην περιοχή, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ανοίγει αύριο η αυλαία των γενικών εξετάσεων και οι περίπου 170.000 υποψήφιοι καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να εξασφαλίσουν μια από τις 62.000 θέσεις των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αύριο οι υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών διαγωνίζονται στην έκθεση, ενώ στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν το Σάββατο οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους την κάρτα του υποψηφίου και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, η οποία υπολοίπεται κατά 5,4 μονάδες της ΝΔ, αλλά και της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και του Κώστα Καραμανλή, προκύπτει από δημοσκόπηση της Εμ Αρ Μπι. Πάντως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει ναί στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στις αποκρατικοποιήσεις. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε πρόσκαιρη την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη αποδοχή των βασικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.

Προανάκριση διενεργεί η αστυνομία για το ξυλοδαρμό του Κουσούρη.

Την επίσπευση της προανάκρισης που διενεργεί η αστυνομία, για τον άγριο ξυλοδαρμό του 23χρονου φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, από ομάδα ροπαλοφόρων, έξω από τα δικαστήρια, ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας. Ο φοιτητής νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή. Η κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την απρόκλητη αυτή επίθεση, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μάχη δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν τρία κορίτσια στη ζωή.

Μάχη δίνουν οι γιατροί των νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας, για να κρατήσουν στη ζωή τα τρία μικρά κοριτσάκια, από την Ορμύλια Χαλκιδικής, που ήπιαν φυτοφάρμακο. Τα τρία αδελφάκια ηλικίας 8, 6 και 1,5 χρόνων αντίστοιχα νοσηλεύονται στην εντατική διασωληνωμένα και υπό πλήρη καταστολή και η καταστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή αλλά κρίσιμη. Ηδη υποβλήθηκαν σε δύο αιμοκαθάρσεις, ενώ οι γιατροί ανησυχούν για πιθανές βλάβες σε ζωτικά τους όργανα.

Καθοριστική η αυριανή μέρα για την Ιονική.

Καθοριστική για την πώληση της Ιονικής χαρακτηρίζεται η αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Στη συνέλευση θα μετάσχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένεται να ταχθούν κατά της πώλησης της τράπεζας. Για αύριο η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις τράπεζες.

Την άρση ασυλίας του βουλευτή Καραμηνά ζήτησε ο εισαγγελέας.

Την άρση ασυλίας του βουλευτή Σάμου της ΝΔ Κώστα Καραμηνά, που εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο, ζητά ο εισαγγελέας ποινικής αγωγής Αθηνών, με σχετικό αίτημα του στον πρόεδρο της Βουλής. Ο εισαγγελέας ζητά την άρση της ασυλίας, προκειμένου να ασκηθεί στον βουλευτή δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για οδήγηση αυτοκινήτου σε κατάσταση μέθης, καθώς όπως είναι γνωστό, ο κ. Καραμηνάς αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, επικαλούμενος τη βουλευτική ιδιότητα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισοπαλες με 1-1 αναδείχθηκαν Δανία και Νότιος Αφρική, μετά από ένα ενδιαφέροντα αγώνα, στον οποίο χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες, ενώ ο μέτριος διαιτητής απέβαλε δύο παίχτες από τη Δανία και έναν από τη Νότιο Αφρική. Η Δανία προηγήθηκε νωρίς, στο 13' και μέχρι να τελείωση το πρώτο ημίχρονο κυριάρχησε έχοντας δύο δοκάρια και δύο μεγάλες ευκαιρίες. Στο δεύτερο, όμως, 45λεπτο οι παίχτες της Νότιας Αφρικής βγήκαν μπροστά και κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 52. Μετά την ισοφάριση, οι Δανοί έχασαν τη ψυχραιμία τους, με αποτέλεσμα η ομάδα της Αφρικής να χάσει σπουδαίες ευκαιρίες με σημαντικότερη ένα δοκάρι στο 88' του αγώνα.

Σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ Καλαφατάκη από τον πρόεδρο της ΚΑΕ Φιλίππου, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά την ομάδα. Ο Καλαφατάκης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να φτιάξει μία ομάδα διάρκειας και ότι έχει βαρύ φορτίο, αφού αντικαθιστά τον Ιωαννίδη. Εξάλλου, ο Φάνης Χριστοδούλου θα παραμείνει για δύο ακόμα χρόνια στον Παναθηναϊκό, μετά από συμφωνία των δύο πλευρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,14, γαλλικό φράγκο προς 51,35, λίρα Αγγλίας προς 513,50, ελβετικό φράγκο προς 205,89, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,47, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,39, τη λίρα Κύπρου προς 587,32 και την ECU προς 340,36 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2.475,12 μονάδες ενισχυμένος κατα 2%. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της Ιονικής ενόψει της αυριανής κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας. Να σημειώσουμε οτι η τιμή της μετοχής της Εμπορικής σημείωσε ισχυρή άνοδο 7,5%, ενώ αξιόλογη άνοδο πέτυχε και η μετοχή της Ιονικής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 50,3 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, αλλά στη Μακεδονία και τη θράκη ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 15 μέχρι 30 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα πιθανόν να εκδηλωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 15 με 27 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 18 June 1998 - 19:00:07 UTC