Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Η 15η ημέρα του πολέμου

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Κλείνει η ψαλίδα
  • [02] Δηλώσεις Αβραμόπουλου
  • [03] Βουλή-Οτσαλάν
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Διαδηλώσεις στην Ελλάδα
  • [05] Το Πάσχα έφθασε
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [07] Ερευνες για τον ψαρά
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Μεσολάβηση Κυπριανού για τη απελευθέρωση των αιχμαλώτων
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Στις Βρυξέλλες ο Κόεν
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Η οικονομία μας
  • [11] Χρηματιστήριο - Ανοδος 7,13%
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Η 15η ημέρα του πολέμου

    07/04/99

    Νέα σφοδρότατη επίθεση αυτή τη φορά και εναντίον Σερβικών τεθωρακισμένων εξαπέλυσαν τη νύχτα οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε ο Μιλόσεβιτς.

    Σκληρή η Μαντλίν Ωλμπράϊτ δήλωνε ότι η επιχείρηση στο Κόσοβο είναι το προμήνυμα για το τι θα πράξει το ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα.

    Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων φάλαγγα Σερβικών τεθωρακισμένων στο Κοσσυφοπέδιο που παίρνουν μέρος στις εθνικές εκκαθαρίσεις.

    Εν' τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Η Ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την απόδραση του Μιλόσεβιτς ώς ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και ο κ.Σημίτης είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολογούς του.

    Την μονομερή κατάπαυση πυρός απέρριψαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ, όμως η Γερμανία την χαρακτήρισε ανεπαρκή αλλά απαραίτητη. Ο Μπόρις Γέλτσιν απέστειλε σήμερα επιστολές σε ξένους ηγέτες με προτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης.

    Η κατάσταση των προσφύγων παρ' ότι ορισμένοι μεταφέρθηκαν ήδη στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι δραματική.

    Η Γιουγκοσλαβία έκλεισε νωρίς το πρωϊ το μεθοριακό φυλάκιο Μορίνα ανακοινώνοντας στους πρόσφυγες ότι μπορούν να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

    Σήμερα μεταβαίνει στα Σκόπια ο Γιώργος Παπανδρέου για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Σκοπιανό ομολογό του θα μεταβεί στην Αλβανία για να πάρουν τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών και θα μεταβούν στο Λουξεμβούργο όπου αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Στο πολεμικό πέδιο, οι ΝΑΤΟϊκες δυνάμεις έπληξαν τη νύχτα στόχους στην περιφέρεια του Βελιγραδίου και πολυκατοικίες στο κέντρο της Πρίστινα με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ αμάχων, όπως μετέδωσε η Σερβική τηλεόραση.

    Χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες καυσίμων και το αεροδρόμιο Σλατίνα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Κλείνει η ψαλίδα

    07/04/1999

    Στο 1,5% μειώθηκε η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες της κρίσης στο Κόσοβο.

    [02] Δηλώσεις Αβραμόπουλου

    07/04/1999

    Παραμένω Δήμαρχος, θέλω να είμαι παρών και χρήσιμος, δήλωσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην τηλεόραση του Αntenna, δεν διευκρίνησε όμως για πόσο διάστημα θα παραμείνει στη δημαρχία.

    [03] Βουλή-Οτσαλάν

    07/04/1999

    Χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της Ν.Δ συνεχίζει την καταθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Σάββας Καλεντερίδης για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Εκ' μέρους της Ν.Δ ο κ.Βαρβιτσιώτης με δηλωσή του κατήγγειλε τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Χρήστο Ροκκόφυλλο, ότι αποφασίζει αυθαίρετα για κρίσιμα θέματα των συνεδριάσεων και προκειμένου να αποφύγει την είς βάθος εξέταση του Σάββα Καλεντερίδη προκάλεσε αιφνιδίως τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής.

    Μάλιστα η Ν.Δ απαιτεί να προσέλθει να καταθέσει και πάλι ο κ.Καλεντερίδης τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Διαδηλώσεις στην Ελλάδα

    07/04/99

    Μαζικό χαρακτήρα παίρνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς και συμπαράστασης στους Σέρβους και επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Συλλαλητηρια διαμαρτυριας και λαμπαδηφοριες γίνονται σημερα σε 11 πολεις με πρωτοβουλία των πολιτικών νεολαιών.

    Στις επτά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και στις 8 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Το Πάσχα έφθασε

    07/04/99

    Επιστρέφονται από σήμερα οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εν' όψει του Πάσχα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στο point system ή οι άδειες που αφαιρέθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

    Με έκτακτα δρομολόγια από σήμερα και ως την Κυριακή του Πάσχα, θα εξυπηρετήσουν τους εκδρομείς Ολυμπιακή, ΚΤΕΛ και ΟΣΕ.

    Εκτακτα δρομολόγια και στα πλοία από το απόγευμα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    07/04/99

    Καταδίωξη ενόπλου είχαμε στην Κυψέλη το πρωϊ, όταν το πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης προσπάθησε να ελέγξει δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή. Ο ένας απείλησε τους αστυνομικούς με δύο περίστροφα, τους ακινητοποίησε, σταμάτησε διερχόμενο μοτοσυκλετιστή και τον υποχρέωσε να τον μεταφέρει σε διαμέρισμα στην οδό Θεοφράστου.

    Επειτα από διαπραγματεύσεις πείστηκε από τους αστυνομικούς να αφήσει ελεύθερο τον όμηρο και να παραδοθεί.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Λεγάκη, ο οποίος εξετάζεται στην Ασφάλεια ενώ ο αδελφός του αναζητείται.

    Ληστεία με τραυματισμό στην οδό Πλαστήρα στο Μενίδι. Δύο άγνωστοι πυροβόλησαν στα πόδια τον εργολάβο Παναγιώτη Χούσιο και του άρπαξαν τσάντα με τρία εκατομμύρια. Ο εργολάβος νοσηλευέται στο Υγεία.

    [07] Ερευνες για τον ψαρά

    07/04/99

    Σε εξέλιξη έρευνες του Λιμενικού για την ανεύρεση του ψαρά Μαρίνου Ρούπα, που αγνοείται στα ανοιχτά του Πειραιά όταν η πλαστική λέμβος του εμβολίστηκε από άγνωστο ταχύπλοο.

    Ο φίλος του, Μάνος Πυλιαμίδης που ήταν μαζί του, περισυνελέγη και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Το περιστατικό ανέφεραν οι ναυτικοί του ΑΝΝΙΤΑ Τ, γνωστού από την υπόθεση του αλιευτικού Λυμπέριος.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Μεσολάβηση Κυπριανού για τη απελευθέρωση των αιχμαλώτων

    07/04/99

    Νέα κίνηση καλής θέλησης του Μιλόσεβιτς ένα 24ωρο μετά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός.

    Οπως πρώτο μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος αποφάσισε ν'απελευθερώσει τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους και με μεσολάβηση της Κύπρου να τους παραδώσει στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μεγαλόνησο.

    Για το λόγο αυτό ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, σπεύδει στο Βελιγράδι με αεροσκάφος που θα τους διαθέσει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραλάβει τους τρεις στρατιώτες.

    Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ.Κυπριανού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της αποστολής του που ξεκίνησε -όπως είπε- από μια δική του σκέψη που ούτε κι ο ίδιος πίστευε ότι θα ευωδοθεί.

    Ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θέλησε να ανακοινώσει λεπτομέρειες γύρω από τη μεσολάβησή του, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα συμβάλει θετικά στην εξέλιξη του Κυπριακού.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [09] Στις Βρυξέλλες ο Κόεν

    07/04/1999

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν έφθασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις νατοικές επιχειρήσεις με την ηγεσία τς Συμμαχίας, μετά την απόφαση σχεδόν του συνόλου των πολιτικών ηγετών της να απορρίψουν την χθεσινή πρόταση της Γιουγκοσλαβίας για μονομερή κατάπευση του πυρός στο κόσοβο, ως προπαγανδιστικό κόλπο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Κοέν θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα ο οποίος επανέλαβε πάντως σήμερα πως "δεν υπάρχει απόφαση για την ανάπτυξη στρατευμάτων δια της βίας" στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ταυτόχρονα σε τέσσερεις ευρωπαικές και μια αμερικανική εφημερίδα.

    Ο Σολάνα μιλησε για την ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης την σχετική απόφαση για την οποία πρέπει όμως να λάβουν οι συμμαχικές κυβερνήσεις", ενώ τόνισε πως η ανάπτυξη της στο Κοσσυφοπέδιο προβλέπεται μόνο σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Κόεν θα έχει επίσης συνάντηση με τον αμερικανό στρατηγό Ουέσλι Κλάρκ, ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη ενώ στη συνέχεια, θα επισκεφθεί την Ιταλία όπου θα έχει συνομιλίες με μέλη της αμερικανικής βάσης του Αβιάνο.

    Σ'αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει και μια αναφορά στο νέο ηγεμονικό ρόλο του ΝΑΤΟ μέσα στον 21ο αιώνα όπως τον εξήγησε χθες η Μαντλήν Ολμπράιτ, στο ινστιτούτο Μπρούκινγκ της Γουάσιγκτον, ενόψει των 50 χρόνων της Συμμαχίας.

    Συμφωνα λοιπόν με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ η επιχείρηση στο Κόσοβο αποτελεί το μοντέλο για τις νέες αποστολές που θα αναλαβει το ΝΑΤΟ πέρα από τα εδάφη που ανήκουν στις χώρες-μέλη του μεσα στον επόμενο αιώνα.

    Σε άλλες ειδήσεις η Ιταλια πρότεινε επίσης τη σύγκληση του συμβουλίου της Ατλαντικής Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών , μέσω του μονίμου αντιπροσωπου της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέστειλε τέλος σήμερα επιστολές σε αρκετούς ξένους ηγέτες με προτάσεις για τον τερματισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης, ωστόσο το περιεχόμενο των επιστολών είναι ακόμη αγνωστο.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλλωστε ότι έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τον κατάπλου γιουγκοσλαβικών πλοίων στους αμερικανικούς λιμένες και τα χωρικά ύδατα της χώρας.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Η οικονομία μας

    07/04/99

    Καμμία επίπτωση δεν έχουν τα γεγονότα του Κοσόβου στην Ελληνική Οικονομία δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Βαδίζουμε, είπε, ολοταχώς προς την ΟΝΕ με μείωση πληθωρισμού, πτώση επιτοκίων και ισχυροποίηση της δραχμής. Υπογράμμισε οτι υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία, γεγονός που φαίνεται και από το Χρηματιστήριο.

    Νέα μείωση του πληθωρισμού στο 3,4 ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συσκεψή του Οικονομικού Επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό.

    [11] Χρηματιστήριο - Ανοδος 7,13%

    07/04/99

    Με άνοδο 7,13%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.535,66 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 125 δισεκατομμύρια 557 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    'Ανοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται για την Πέμπτη σε ολόκληρη την χώρα και μόνο το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με θερμοκρασία που θα φθάσει τους 23 βαθμούς κελσίου.

    Αιθριος καιρός και στην Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία που θα φθάσει και τους 21 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Χαλάει τελικά τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός με νοτιάδες και βροχές, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Το Πασχα, παρότι βελτιώνεται κάπως, ωστόσο δεν θα λείπουν οι τοπικές βροχές, κυρίως στα Βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο. Πάντως, όσοι επιστρέφουν τη Δευτέρα του Πασχα δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, μια και ο καιρός αναμένεται να είναι αρκετά βελτιωμένος.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί θα αρχίσει να βρέχει στα Δυτικά. Μάλιστα, σταδιακά οι βροχές θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, φαινόμενα που μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν ακόμη στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι νότιοι, στα Δυτικά 6 με 7 μποφώρ, στα Ανατολικά αρχικά 4 με 5 ενισχυόμενοι προς το μεσημέρι σε 6 μποφώρ και η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα φθάσει στα Βόρεια στους 21 με 22 βαθμούς και στους 23 με 24 στην υπόλοιπη χώρα.

    Το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχει συννεφιά με παροδικές βροχέ και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στη Δυτικη, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφώρ, σταδιακά όμως από τα Δυτικά θα γίνουν δυτικοί και θα εξασθενήσουν.

    Οσο για τη θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 19 με 20 βαθμούς στα Βόρεια και στους 21 με 22 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 7 April 1999 - 13:30:53 UTC