Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Η συνέχεια της υπόθεσης Οτσαλάν

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Xρυσοχοϊδης - Αβραμόπουλος
  • [02] Kλειστά τα χατιά του Αβραμόπουλου
  • [03] Παραίτηση Μικρούτσικου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Κτύπησε πάλι το Βιάγκρα
  • [05] Στο χειρουργείο ο Ακης Πάνου
  • [06] Σεισμός
  • [07] Στάσεις εργασίας
  • [08] Γενικές Εξετάσεις
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [10] O γύρος του κόσμου με αερόστατο
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Πάγωμα τιμών
  • [12] Με σταγονόμετρο οι αυξήσεις
  • [13] Χρηματιστήριο-Ανοδος 0,67%
  • [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Η συνέχεια της υπόθεσης Οτσαλάν

    03/03/99

    Συνεχίζει τις απειλές πολέμου η Αγκυρα, για το θέμα Οτσαλάν, στο ιδιο μοτιβο που εχει ξεκινησει απο καιρο, και τη σκυταλη αυτη τη φορα πηρε ο υφυπουργος Εξωτερικων Κορμάζ Χάκτανιρ.

    Δήλωσε πως άν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη στάση της θα υπάρξουν πολύ χειρότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ακόμη, υποστηριξε οτι η 17 Νοεμβρη ειναι κομμα του ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας οτι τεσσερις Τουρκοι διπλωματικοι εχουν δολοφονηθεί στην Ελλαδα.

    Η σύλληψη Οτσαλαν έχει πυροδοτήσει τη μάχη διαδοχής του. Οπως αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες, τη θέση του στο ΠΕ ΚΑ ΚΑ θα καταλαβει ο Τσεμιλ Μπαγίκ, αρχηγος της ενοπλης πτερυγας του κομματος. Πρόκειται για βετερανο του ενοπλου αγωνα, που ζει στα βουνα του βορειου Ιρακ και της νοτιοανατολικης Τουρκιας.

    Την ίδια ώρα, διαψεύστηκαν οι φήμες για επιδείνωση της υγείας του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,με την εμφάνιση του ίδιου στην τηεόραση.

    Τις φημες για την υγεια του τουρκου προεδρου πυροδοτησε αλλαγη του δρομολογιου του αεροσκαφους του Ντεμιρελ που τον μετεφερε αππο το Μπαγκλαντες και προσγειωθηκε ξαφνικα στην Αγκυρα αντι αλλου αεροδρομιου οπου ηταν προγραμματισμενο.

    Παρέμβαση με νόημα από τον επίτιμο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Τόνισε ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία βρίσκονται στο λεπτότερο και πλέον επικίνδυνο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και σημείωσε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ρίξουμε άλλο λάδι στη φωτιά.

    Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και γενικότερες και ειδικότερες ευθύνες στην παρούσα φάση τις οποίες ελπίζει όπως επισημαίνει ότι τις κατονοούν.

    Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτηρίζει αποδυναμωμένη και πολιτικά ανάπηρη την κυβέρνηση όμως με αυτήν θα πρέπει να πορευτούμε τον αμέσως προσεχή χρόνο για να αντιμετωπίσουμε όπως ανεφέρει μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική μας πορεία.

    Στη 13.00μμ ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των συναντήσεων του υπουργού για ενημέρωση στο θέμα Οτσαλάν.

    Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης Οτσαλάν τώρα το εισαγγελικό πόρισμα αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρέσβης κ.Κωστούλας κατέθεσε ότι δέχοταν πιέσεις από το υπουργείο Εξωτερικών να διώξει από την πρεσβεία τον Κούρδο ηγέτη.

    Την έκθεση του Ελληνα πρέσβη με τα συμβάντα στο Ναϊρόμπι ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Απαισιόδοξος για τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας μετά το θέμα Οτσαλάν εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών," δήλωσε ο Κόφι Αννάν.

    Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται το εισαγγελικό πόρισμα για τις συνθήκες εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά και για τη σύλληψη του στην Κενυα.

    24 ώρες διήρκεσε η κατάθεση του πρώην πρεσβευτής μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Κωστούλα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο κ.Κωστούλας κατέθεσε οτι δέχοταν πιέσεις από το υπουργείο Εξωτερικών να διώξει από την πρεσβευτική κατοικία τον Οτσαλάν.

    Την παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον για δίκαιη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και διεθνοποίηση του Κουρδικού θα ζητήσει, την Παρασκευή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ'Αλέμα, απο τον Αμερικανό πρόεδρο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Xρυσοχοϊδης - Αβραμόπουλος

    03/03/1999

    Για το θεμα της συνεργασιας της Δημοτικης Αστυνομιας με την ελληνικη Αστυνομια σε θεματα ευταξιας της πολης συναντηθηκε ο Δημαρχος της Αθηνας με τον Υπουργο Δημοσιας Ταξης.

    Ο κ.Αβραμοπουλος δεν δεχθηκε ερωτησεις για θεματα που δεν αφορουσαν το αντικειμενο της συναντησης λεγοντας χαρακτηριστικα οτι ειμαστε στο υπουργειο δημοσιας ταξης και δεν επιτρεπονται οι αταξιες.

    Με επιστολη στον πρωθυπουργο θα ζητα την χρηση και τη διαχειρηση παρκων αλσυλιων και πλατειων . Θα επανελθουν τα παρκομετρα υπο δημοτικο καθεστως. Θα επεκταθουν τα προγραμματα φωτισμου της πολης, μικροπωλητες θεματα ηχορυπανσης αγορανομικα κλπ.

    [02] Kλειστά τα χατιά του Αβραμόπουλου

    03/03/1999

    Ανοικτό άφησε και πάλι το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επεσήμανε ότι οι Ελληνες πρέπει να στηρίξουν τη χώρα τους σ'αυτές τις δύσκολες ώρες. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ζήτησε, όμως από τη Ν.Δ και τα άλλα κόμματα να ρίξουν τους τόνους.

    Για τη δημιουργία νέου κόμματος, επανέλαβε ότι οι πράξεις του ορίζονται από το εθνικό συμφέρον.

    [03] Παραίτηση Μικρούτσικου

    03/03/1999

    Με βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού παραιτήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος από τη θέση του προέδρου και διευθυντή του φεστιβάλ Αθηνών, μια ημέρα μετά τη συναυλία στο Σύνταγμα.. Αφορμή η απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου να παραχωρήσει το Ηρώδειο στη Λυρική σκηνή την περίοδο του Φεστιβάλ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Κτύπησε πάλι το Βιάγκρα

    03/03/99

    75χρονος από τα Χανιά ενδέχεται να είναι ο πρώτος νεκρός απο Βιάγκρα στην Ελλάδα.

    Ο θανατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια αλλά τα παιδιά του 75χρονου βρήκαν στο συρτάρι του ένα άδειο κουτί Βιάγκρα το οποίο όπως είχε ενημερώσει το γιατρό του, το έλαβε ταχυδρομικώς από τις ΗΠΑ.

    [05] Στο χειρουργείο ο Ακης Πάνου

    02/03/99

    Σε χειρουργική επέμβαση στο πάγκρεας υποβλήθηκε Ακης Πάνου, στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

    [06] Σεισμός

    02/03/99

    Ο Εγκέλαδος ξύπνησε σήμερα τη Σάμο

    Τα 4,9 Ρίχτερ έγιναν ιδιαίτερα αισθητά στην πόλη του Πυθαγορείου, αλλά και στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

    [07] Στάσεις εργασίας

    02/03/99

    Στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00μμ πραγματοποίησαν σήμερα, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    Χωρίς τρολεϋ αύριο η Αθήνα απο 10.00 το πρωί έως τις 16.00μμ.

    [08] Γενικές Εξετάσεις

    02/03/99

    Στα Λύκεια όλης της χώρας θα έχουν σταλεί ώς το τέλος της εβδομάδας, τα μηχανογραφικά για τους μαθητές της τρίτης τάξης.

    Περιλαμβάνουν 41 νέες σχολές ενώ ο αριθμός εισακτέων από 65000 που ήταν πέρισι, αυξάνει στους 72.000 φέτος. Τα μηχανογραφικά θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί από τους υποψηφίους ως το τέλος Μαρτίου.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [09] Κοσσυφοπέδιο

    03/03/99

    Οι Αλβανόφωνοι Κοσοβάροι φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία.

    Την άποψη αυτή διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ αλλά και μέλος της αντιπροσωπείας των Αλβανόφωνων στις συνομιλίες του Ραμπουϊγιέ.

    Συμφωνία στον ορίζοντα μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανοφώνων βλέπει και ο αμερικανός διαπραγματευτής Κρίστοφερ Χιλ,παρά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Χθες,οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριά κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, αναγκάζοντας χιλιάδες Αλβανόφωνους να αναζητήσουν άσυλο στο έδαφος των Σκοπίων.

    Για το Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν σήμερα στην Αγκυρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    [10] O γύρος του κόσμου με αερόστατο

    03/03/1999

    Στην Ταυλάνδη βρισκεται το αεροστατο των δυο βρετανων που ξεκινησαν στις 17 φεβρουαριου από την Ισπανία για να κανουν το γυρο του κοσμου χωρίς σταση. Μεχρι στιγμής έχουν διανυσει δεκατρεισήμισυ χιλιάδες χιλιομετρα και σημερα πετουν επανω από τη Ταυλάνδη εχοντας αφησει πισω τους το Κολπο της Βενγγάλης.

    Στο μεταξυ ολα πανε καλα και για το πληρωμα του δευτερου αεροστατου που απογειωθηκαν 12 ημερες αργοτερα από την Ελβετια που και εκεινοι ξεκινησαν για το γυρο του κοσμου χωρίς σταση σε 16 ημερες. Ο βρετανος κυβερνητης και ο ελβετος συγκυβερνητης του δευτερου αεροστατου ξεκινησαν το μακρυ ταξιδι του τη Δευτερα και ηδη βρισκονται στη βορεια Αφρική.

    Μονο που αυτοι έχουν το πρασινο φως από το πεκινο για να διασχισουν τον εναεριο χωρο της Κινας κατι που δεν εξασφαλισαν οι βρετανοι του πρωτου αεροστατου. Αυτό σημαινει οτι αν και τα δυο αεροστατα απογειωθηκαν με 12 ημερες διαφορα, το δευτερο μαλλον θα φθασει στο τελικο προορισμό του γρηγοροτερα από το πρωτο.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [11] Πάγωμα τιμών

    03/03/1999

    Συμφωνία κυρίων για πάγωμα τιμών καθ'όλη τη διάρκεια του 1999 επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης κι εκπροσώπων της αγοράς.

    Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν θα υπάρξει καμμία αύξηση στις τιμές της χονδρικής πώλησης. Η συμφωνία αφορά σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης.

    Παράλληλα, με συμφωνίες κυρίων, θα επιχειρηθεί μείωση του κόστους των τραπεζικών εργασιών, ενώ θα περιοριστούν και οι απαιτήσεις αυξήσεων από εταιρείες και από δημόσιες επιχειρήσεις για την παροχή υπηρεσιών.

    Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τους επιχειρηματίες ως προς την κερδοφορία των επιχειρήσεων κι επεσήμανε ότι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ θα επιτευχθεί με οικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζεται αμείωτη η μάχη κατά του πληθωρισμού.

    [12] Με σταγονόμετρο οι αυξήσεις

    03/03/1999

    Αυστηρότερη από κάθε άλλη χρονιά η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για τους Δημόσιους Υπαλλήλους. Αυξήσεις από 2%-2,2% ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης

    [13] Χρηματιστήριο-Ανοδος 0,67%

    03/03/1999

    Με άνοδο 0,67%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.340,39 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 110 δισεκατομμύρια 433 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 04/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        291,2        299,1        294,5
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,5        167,0        164,4
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        470,0        482,9        475,5
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,8        205,3        202,2
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,4         49,7         49,0
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        240,2        246,8        243,0
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        191,2        196,4        193,4
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        181,9        186,9        184,0
                      E.C.U. (ECU)        317,9        326,6        321,6
    

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Σταδιακή αλλαγή θα παρουσιάσει το επόμενο 24ωρο ο καιρός, με νοτιάδες και βροχές, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και την Παρασκευή θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από την Κυριακή το μεσημέρι.

    Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά περιμένουμε την Παρασκευή, αλλά μετά το μεσημέρι θα υπάρχουν και κάποια διαστήματα με βελτίωση κυρίως στα Νοτια.

    Οι άνεμοι αρχικά νότιοι-νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7, ίσως πρόσκαιρα στο Αιγαίο και 8 μποφωρ, με τάση όμως το απόγευμα από τα Δυτικά να γίνουν νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει στους 16 με 17 βαθμούς στα Βορεια και στους 18 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    Το Σάββατο, στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα εχουμε και πάλι τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες, κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 6 και κατά τόπους στα πελάγη 7 μποφώρ και η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα φθάσει στους 14 με 15 βαθμούς στα Βόρεια και στους 16 με 18 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 3 March 1999 - 16:47:15 UTC