Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Υπέρ της Αγκυρας η Ευρωπαϊκή Ενωση

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Θρίλερ τη νύχτα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο
  • [03] Στην Αγκυρα Ευρωπαίοι ειδικοί
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Θανάσιμος ξυλοδαρμός
  • [05] Δεύτερος γύρος για τους Δικηγόρους
  • [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [06] Αυξήσεις στους Δημοσίους υπαλλήλους
  • [07] Χρηματιστήριο-Πτώση 2,25%
  • [Ε] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Υπέρ της Αγκυρας η Ευρωπαϊκή Ενωση

    02/03/99

    Υπέρ των θέσεων της Αγκυρας τάχθηκαν Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

    Υπέβαλαν σχέδιο κειμένου-απόφασης, διά του οποίου χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ και τρομοκράτη τον Οτσαλάν.

    Το κείμενο θα εγκριθεί σήμερα από την πλειοψηφία του Συμβουλίου εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λυση.

    Στην Ουάσιγκτον, πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ότι δεν προτίθενται να συμεριλάβουν την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    Ψήφισμα για το κουρδικό ζήτημα και υπέρ μίας δίκαιης δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν , υιοθέτησε, στο Μιλάνο, το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος , μετά από κοινή πρόταση Σημίτη- Ντ'Αλεμα

    Στην Αθήνα με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλαν.

    Μαραθώνια κατάθεση του πρέσβη Γιώργου Κωστούλα ενώ κατάθεση έδωσε και ο πρώην υπεύθυνος της αίθουσας V.I.P του αεροδρομίου, Στέφανος Ευαγγελάτος.

    Δεν αποκλείεται να καταθέσει εκ' νέου και ο Σάββας Καλλεντερίδης.

    Το εισαγγελικό πόρισμα πιθανότατα θα εκδοθεί αύριο και θ' αποδίδει ποινικές ευθύνες σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Αθλιότητες και συκοφαντίες χαρακτηρίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του τέως διοικητή της ΕΥΠ, Χαράλαμπου Σταυρακάκη τους ισχυρισμούς της γραμματέως του Οτσαλάν, για τον πελάτη του.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

    02/03/1999

    Κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο θέμα Οτσαλάν ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διέψευδε φήμες που κυκλοφόρησαν για γενικευμένη ένταση στο Αιγαίο.

    Ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε ανυπόστατες αυτές τις φήμες και ανέφερε ότι στοχεύουν στον επηρεασμό του Χρηματιστηρίου είτε του οικονομικού είτε του πολιτικού.

    Υπήρξε είπε μία από τις συνηθισμένες παραβιάσεις που αναχαιτίστηκε αμέσως.

    Ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός, Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, Κάρολος Παπούλιας που ενημερώθηκε το πρωϊ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπούλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου λέγοντας χαρακτηριστικά όλα παίζονται. Πρόσθεσε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί και πρέπει να παρθούν μέτρα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.

    Ο κ.Τσοβόλας που επίσης ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών ζήτησε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε επιζήμιους και απαράδεκτους του κ.Σημίτη στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε να του χορηγηθούν ορισμένα υπηρεσιακά έγγραφα όμως ο υπουργός επιφυλάχθηκε.

    Ο κ.Παπανδρέου ενημέρωσε και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο που ζήτησε Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Μετά τις συναντήσεις ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι είναι στιγμή να προωθηθεί η Διακομματική Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική.

    Απο τη Ρώμη ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Σουηδικού πρακτορείου έκανε λόγο για χαλκεία εντός και εκτός Ελλάδας που στόχο δεν έχουν τον Σημίτη και τον Πάγκαλο αλλά την Ελλάδα.

    Κύκλοι είπε εκτός Ελλάδος τις κατασκευάζουν και κάποιοι κύκλοι εντός Ελλαδος τις χρησιμοποιούν.

    Το περιεχόμενο του κειμένου που διένημε το Σουηδικό πρακτορείο διέψευσε μιλώντας στον Αntenna ο ίδιος ο δημοσιογράφος Γιούνα Λιντγκρεν που φέρεται να πήρε τις δηλώσεις.

    Αυστηρή απάντηση προς την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της περί σχέσεων της Ελλάδας με τον Οτσαλάν και το PKK έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από το Ουζμπεκιστάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Στεφανόπουλος χαρακτήρισε συκοφαντίες τους ισχυρισμούς της Αγκυρας και ανέφερε ότι ουδέποτε η Ελλάδα ενίσχυσε στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το PKK και τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Στη δικαστική διερεύνηση τώρα της υπόθεσης αυτήν την ώρα συνεχίζεται από τις 10.00πμ για δεύτερη μέρα η κατάθεση του πρέσβη Γιώργου Κωστούλα ενώ δίνει συμπληρωματική κατάθεση ο Στέφανος Ευαγγελάτος πρώην υπεύθυνος της αίθουσας VIP του αεροδρομίου.

    Σχετικά με τις δηλώσεις της Ντιλάν Κίλιτς ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Χαράλαμπος Σταυρακάκης διά του δικηγόρου του κατέθεσε μήνυση για όσα έχουν υποθεί εναντίον του.

    [02] Θρίλερ τη νύχτα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο

    02/03/1999

    Θρίλερ τη νύχτα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Φέρεται να έχει δηλώσει, στο Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "αναγκαστήκαμε να δώσουμε τον Οτσαλάν για να αποφύγουμε τα χειρότερα".

    Ο τέως ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη δήλωση αποκύημα της φαντασίας και διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με Σουηδό δημοσιογράφο

    Σύμφωνα με το Σουηδικό πρακτορείο , ο κ.Πάγκαλος είπε για το θέμα ότι ...είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολύ κακές λύσεις, επίλεξαμε αυτή που θα μας στοίχιζε λιγότερο. Πρόσθεσε δε, ότι μπόρουμε να πούμε μόνο ότι αποτύχαμε. Αλλες δυνάμεις ήταν πολύ πιο δυνατές από τις Ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται ότι είπε ο κ.Πάγκαλος.

    Παραποιήθηκε η ανταποκρισή μου από τη σύνταξη του παρακτορείου στη Στοκχόλμη, δήλωσε πάντως στο ΑΠΕ ο Σουηδός δημοσιογράφος, Γιούναφ Λιντγκρενς.

    [03] Στην Αγκυρα Ευρωπαίοι ειδικοί

    02/03/1999

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλνει σήμερα στην Αγκυρα ειδικούς της Επιτροπής εναντίον των βασανιστηρίων για να συναντήσουν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να εξακριβώσουν τις συνθήκες κρατησής και διεξαγωγής της δίκης του.

    Η αντιπροσωπεία της επιτροπής, που έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη, θα μεταβεί σήμερα στο νησί Ιμραλι, στη θάλασσα του Μαρμαρά όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Οτσαλάν, διευκρίνισε ο τούρκος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Μπακί Ιλκίν.

    Την ίδια ώρα οι δύο γιατροί που επιχείρησαν την προηγούμενη εβδομάδα να δουν και να εξετάσουν την κατάσταση του κρατουμένου στην Τουρκία Κούρδου ηγέτη, κατηγορούν την Αγκυρα για ``ψυχικούς βασανισμούς`` του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Οι δύο γιατροί μετέφεραν την άποψη δικηγόρου του Κούρδου ηγέτη που συνάντησαν στην Τουρκία και ο οποίος όπως ανέφεραν τους διαβεβαίωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης είναι ``ψυχικά βασανισμένος``.

    Στο μεταξύ, η Τουρκική διπλωματία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντείνει τις ενέργειές της κατά της Ελλάδας, διανέμοντας διαφόρων ειδών έντυπα καθώς και φωτογραφικό υλικό που - κατά την άποψη της Αγκυρας αποδεικνύουν την ενίσχυση που παρέχει η Ελλάδα στους ``τρομοκράτες του ΡΚΚ``.

    Σήμερα αναμένεται, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ με το Γερμανό ομόλογό του και προεδρεύοντα στο COREPER, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις απόψεις της Τουρκίας, αναφορικά με την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και σε σχέση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει η ΕΕ επί του θέματος αυτού.

    Την ίδια ώρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, δύο χιλιάδες τουρκοι στρατιώτες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων ξεκίνησαν το δεύτερο σκέλος της επίθεσής τους, απο την ημέρα που συνελήφθη ο Κούρδος ηγέτης, εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών του Πέκακα.

    Στην πρώτη τους επίθεση μετα τη σύλληψη Οτσαλάν οι Τουρκοι είχαν επιλέξει να διαλύσουν τους πυρήνες του Πεκακα στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο άλλοτε ηγέτης του Γαλλικού Μάη του '68 και νυν οικολόγος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κονμπεντί επιτέθηκε δριμύτατα στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του κατά της Τουρκίας και των ΗΠΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για φυγάδευση του Κούρδου ηγέτη στη Νότιο Αφρική, υπονομεύτηκε από τις ΗΠΑ, που οργάνωσαν την απαγωγή του Οτσαλάν, στο Ναϊρόμπι.

    Ο Κονμπεντί, αφού χαρακτήρισε την υπόθεση Οτσαλάν μια ακόμη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, ανέφερε ότι η αποτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην άρνηση της Γερμανίας να παραλάβει τον Οτσαλάν από την Ιταλία, άρνηση που, όπως ανέφερε ο άλλοτε ``Κόκκινος Ντάνι``, εξηγείται από το φόβο των Γερμανών να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στους 500.000 Κούρδους και τους δύο εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη Γερμανία.

    Ο Ντανιέλ Κονμπεντί υπογράμμισε ότι παρ' όλα αυτά υπήρχε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη φυγάδευση του Οτσαλάν στη Νότια Αφρική και ότι με τη λύση αυτή είχε συμφωνήσει, μετά από τις απαραίτητες επαφές, ο Νέλσον Μαντέλα. Το σχέδιο αυτό απέτυχε, συνέχισε ο Κονμπεντί, λόγω της αμερικάνικης παρέμβασης και της απαγωγής του Οτσαλάν που οργάνωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Κένυα, οι οποίες στη συνεχεια τον παρέδωσαν στους Τούρκους. Ο Ντανιέλ Κονμπεντί ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να υπονομεύουν -γενικά - τη διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο Κουρδικό ζήτημα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ``παίζουν σε πολλά ταμπλό``, έχοντας όμως ως βασική παράμετρο της πολιτικής τους την ικανοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων στο ζήτημα αυτό.

    Καταλήγοντας ο Κονμπεντί ανέφερε ότι η ΕΕ οφείλει να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην Τουρκία σε σχέση με τη δίκη του Οτσαλάν και του κουρδικό ζήτημα και τόνισε ότι κατά γνώμη του η ΕΕ θα πρέπει να παγώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, απαιτώντας από τη χώρα αυτή να πραγματοποιήσει γενναία βήματα εκδημοκρατισμού.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Θανάσιμος ξυλοδαρμός

    02/03/99

    Ο Βασίλειος Αθανασιάδης 32 ετών, είναι ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε τη νύχτα μέχρι θανάτου από αλλοδαπούς , πιθανότατα Αλβανούς, σε στέκι ομοφυλοφύλων στο Πεδίον του Αρεως.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία οι αλλοδαποί ήθελαν να εκδιώξουν το θύμα από την περιοχή.

    [05] Δεύτερος γύρος για τους Δικηγόρους

    02/03/99

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη για την ηγεσία στους δύο μεγαλύτερους δικηγορικούς συλλόγους της χωρας. Διεκδικητές θα είναι οι κυριοι Ρουπακιωτης-Παξινός στην Αθηνα και Ιγνατιάδης- Παπαδοπουλος στη Θεσσαλονίκη.

    [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [06] Αυξήσεις στους Δημοσίους υπαλλήλους

    02/03/1999

    Αυξήσεις 2% στους δημοσίους υπαλλήλους το '99 ανακοίνωσε και τυπικά σήμερα στην ΑΔΕΔΥ, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Οι αυξήσεις θα υπολογισθνούν στος βασικούς μισθούς.

    [07] Χρηματιστήριο-Πτώση 2,25%

    01/03/1999

    Με πτώση 2,25%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3318,02 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 112 δισεκατομμύρια 566 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ε] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 03/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        292,8        300,8        296,2
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,7        167,2        164,6
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        470,7        483,5        476,1
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,9        205,4        202,2
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,5         49,8         49,1
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        242,8        249,5        245,7
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        191,6        196,8        193,8
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        182,1        187,0        184,2
                      E.C.U. (ECU)        318,3        327,0        322,1
    

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Συνεχίζεται και σήμερα η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, βορειοδυτικούς ανέμους όχι περισσότερο απο 4 μποφώρ και μέγιστη θερμοκρασία να πλησιάζει και πάλι στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

    Αρκετή ηλιοφάνεια θα έχουμε και στην Αττική.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην Αθήνα από 6 έως 19 βαθμούς.

    Καμμιά αλλαγή και στη Θεσσαλονίκη. Ο καιρός παραμένει σχεδόν αιθριος με περιορισμένη ορατότητα το πρωί, ασθενείς ανέμους από διάφορες διευθύνσεις και θερμοκρασία να κυμαίνεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας από 2 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Οι οψιμες Αλκυονίδες φαίνεται πώς θα συνεχιστούν και το επόμενο διήμερο αλλα στη συνεχεια απο την Πέμπτη το βράδυ και κυρίως την Παρασκευή, ο καιρος μας τα χαλάει και πάλι με βροχές και ενισχυμένους νότιους ανεμους στα πελάγη.

    Και την Πέμπτη μέχρι το μεσημερι ο καιρός παραμένει καλός, αργότερα όμως θα συννεφιάσει στα δυτικά και νότια και δεν αποκλείεται το βράδυ να βρέξει για λίγο τοπικά.

    Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, ενισχυόμενοι προς το μεσημέρι στο Ιονιο σε 6 μποφωρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει στους 17 με 18 βαθμούς στα βόρεια και στους 19 με 20 στην υπόλοιπη χώρα.

    Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά περιμένουμε την Παρασκευή. Πάντως μετά το μεσημέρι θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτίωση, κυρίως στα νότια.

    Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφωρ, με τάση όμως απο το απόγευμα στα δυτικά να γινουν νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 15 με 16 βαθμούς στα βορεια και στους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Tuesday, 2 March 1999 - 18:33:03 UTC