Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συνάντηση Ακη-Σημίτη
  • [02] Γεύμα Καραμανλή με βουλευτές της Β'Αθηνών
  • [03] Αντιρρήσεις Γαλλίας στην ένταξη της Κύπρου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Αναζωπηρώθηκε η φωτιά στη Κορινθία
  • [05] Τρελός πύραυλος σε παραλία
  • [06] Κερδοσκόποι με χαλασμένα τρόφιμα
  • [07] Συμμορίες Ανηλίκων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Μάχες στο Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Ρωσία-Οικονομική κρίση
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [10] Παγκόσμιο Κύπελλο-Διαφημιστικές καμπάνιες
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Ιδιωτικοποιήσεις-Εργασιακές σχέσεις
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [13] Αυξηση στις τιμές των καυσίμων
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [14] Επικίνδυνα τα παιχνίδια από PVC
  • [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 18:43:22
    Φλεγόμενη πόλη από σήμερα και για τις 4 επόμενες μέρες η πρωτεύουσα, αφού ο υδράργυρος θα φθάσει τους 42 βαθμούς κελσίου.

    Σήμερα η θερμοκρασία έφθασε τους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά, αύριο στους 40, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα φτάσει στα όρια καύσωνα και τους 42 βαθμους.

    Το νέφος, από το πρωϊ ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής και στο ΕΚΑΒ αυξήθηκαν κατά 20% από χθες οι κλήσεις για καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

    Λίγη δροσιά αναμένεται από τη Δευτέρα οπότε θα υποχωρήσει ο καύσωνας και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Ολες οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας εάν χρειαστεί θα εφαρμοσθεί το σχέδιο Ξενοκράτης.

    Το πρωϊ, η Greenpeace έκανε χάπενινγκ με συμβολική κηδεία ενός νεφόπληκτου Αθηναίου έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:13:49

    [01] Συνάντηση Ακη-Σημίτη

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο οι οποίοι συζήτησαν το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για το ΚΥΣΕΑ, που θα γίνει στις 24 Ιουλίου.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ.Τσοχατζόπουλος δηλωσε:

    "Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα κάνουν κάποιο παραλογισμό"

    [02] Γεύμα Καραμανλή με βουλευτές της Β'Αθηνών

    Γκρίνιες από βουλευτές της δεύτερης περιφέρειας Αθηνών άκουσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για πολιτικά όσο και για προσωπικά...προβλήματα.

    Σε γεύμα εργασίας που είχαν, τού ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθηνων οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, κύριοι Μητσοτάκης και Τζαννετάκης.

    [03] Αντιρρήσεις Γαλλίας στην ένταξη της Κύπρου

    Η Γαλλία πρόβαλε νέες αντιρρήσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας οτι πρέπει να εξαρτηθεί απο την πολιτική κατάσταση.

    O υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, που απο σήμερα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε στο Λουξεμβουργο οτι υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα στην εναρξη των διαπραγματεύσεων ενταξης της Κύπρου, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συναίνεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή τους.

    Ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ ειναι αποφασισμένος, παντως, οπως δηλωσε ο ιδιος, να επιτύχει πρόοδο στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, εφόσον οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν καταρρεύσει.

    Και εισηγηθηκε να αναζητηθει προοδος και μεσα απο ιδιωτικες διακοινοτικες επαφες. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Ραούφ Ντενκτάς προβάλλει προσκόμματα και στις συναντήσεις αυτές, απαγορεύοντας τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:10:42

    [04] Αναζωπηρώθηκε η φωτιά στη Κορινθία

    Μάχη με τις φλόγες έδωασαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στο Σοφικό Κορινθιας. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε από μικρές εστίες που χθες τη Τρίτη το βράδυ δεν είχαν σβήσει εντελώς.

    Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η φωτιά έχει αποτεφρώσει πάνω απο 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ ο Νομάρχης Κορινθίας, κ.Μανωλάκης κάνει λογο για ευθυνες και ολιγωρία στο έργο της κατάσβεσης και θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξεταση προκειμένου να βρεθουν οι υπευθυνοι.

    [05] Τρελός πύραυλος σε παραλία

    Εκατοντάδες κάτοικοι και λουόμενοι στο Μαράθι της Κρήτης κινδύνευσαν απο "τρελλό" πύραυλο που εκτοξεύτηκε απο το πεδίο βολής και δεν υπάκουσε στις εντολές του υπολογιστή. Απο θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς ο πύραυλος πέρασε πανω απο παραλία γεμάτη κόσμο και εξερράγη κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο χωριό Χορδάκι,προκαλώντας φωτιά χωρίς να κινδυνεύσουν κάτοικοι και σπίτια.

    [06] Κερδοσκόποι με χαλασμένα τρόφιμα

    Δεκάδες τόννους σάπια κρέατα και χαλασμένα λαχανικά ακατάλληλα για τη δημοσια υγεία ήταν ετοιμοι να ρίξουν στην αγορά επιτήδειοι κερδοσκόποι. Συνεληφθησαν στου Ρέντη σε έφοδο που έκαναν οι ράμπο του ΣΔΟΕ.

    [07] Συμμορίες Ανηλίκων

    Στον ανακριτή Πειραιά θα οδηγηθεί το πρωί ο 18χρονος Κωνσταντίνος Κριεμπάρδης, που σύμφωνα με τις καταθέσεις των φίλων του, ήταν αυτός που έριξε τη βόμβα μολότωφ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Νίκαια.

    Απο τη μολότωφ υπέστη σοβαρά εγκάυματα και νοσηλεύεται στην εντατική, ο 17χρονος Μιχάλης Δερβετζής.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:07:33

    [08] Μάχες στο Κοσσυφοπέδιο

    Οι σερβικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο στο ορυχείο του Μπελάτσεβατς όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη με τον οποίο λειτουργεί το θερμοηλεκτρικό εργαστάσιο στο γειτονικό Ομπιλιτς. Από το εργοστάσιο αυτό ηλεκτροδοτείται σχεδόν ολόκληρη η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και γι`αυτό το λιγνιτορυχείο τις τελευταιες ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Μετά την επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων οι αντάρτες κινήθηκαν προς τη Ντρένιτσα και τη νύχτα επιτέθηκαν στο χωριό Ντορ Ντρσνίκ.

    Την ώρα που ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προειδοποιούσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώνεται επικίνδυνα, κερδίζει έδαφος η αμερικανική πρόταση για συμμετοχή των ανταρτών στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Αυτή την εξέλιξη προσπαθούν να προλάβουν οι πολιτικοί ηγέτες των Κοσοβάρων, που λαμβάνοντας το μήνυμα από την Ουάσιγκτον συναντήθηκαν στην Πρίστινα αναζητώντας τρόπο για την συμμετοχή των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού σ`ένα ενιαίο μέτωπο της αλβανικής πλευράς. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση, αλλά συμφωνήθηκε πως οι αντάρτες αποτελούν πλέον έναν σημαντικό παράγοντα στο πολιτικό σκηνικό του Κοσσυφοπεδίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:07:58

    [09] Ρωσία-Οικονομική κρίση

    Εκκληση στην κάτω Βουλή να εγκρίνει γρήγορα τα μέτρα λιτότητας απηύθηνε ο ρώσος πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριγένκο, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.

    "Ας συνεργασθούμε", προέτρεψε τους βουλευτές ο Κιριγένκο, λαμβάνοντας το λόγο στη Δούμα, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπει ριζικές αλλαγές στο σύστημα φορολογίας, δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών και αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την έγκριση της Δούμα για το πακέτο μέτρων, παρόλο που ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν χρειασθεί να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας εκδίδοντας προεδρικό διάταγμα.

    Την ώρα που στη Βουλή ο Κιριγένκο ζητούσε το πράσινο φως για τα μέτρα λιτότητας, η κυβέρνηση απειλούσε τις εταιρίες εξαγωγής πετρελαίου ότι αν δεν καταβάλουν τους φόρους που πρέπει, θα αντιμετωπίσου προβλήματα με την πρόσβασή τους στους πετρελαιαγωγούς.

    Ομως οι πανίσχυρες πετρελαιοβιομηχανίες προειδοποίησαν με τη σειρά τους την κυβέρνηση ότι εάν επιχειρήσει με τη βία να συλλέξει φόρους, θα χάσει απωλέσει μία σταθερή πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:06:57

    [10] Παγκόσμιο Κύπελλο-Διαφημιστικές καμπάνιες

    Είναι γνωστό ότι οί αγώνες τού Παγκοσμίου Κυπέλλου πού διεξάγεται στήν Γαλλία βρίσκονται στήν κορυφή τής προτίμησης τής πλειοψηφίας τού πληθυσμού τού πλανήτη.

    Οί ομάδες πού μετέχουν στά τελικά του Μουντιάλ αποτελούν πηγή ενθουσιασμού γιά τούς οπαδούς τους ενώ η ίδια η διοργάνωση αποτελεί έναν αστείρευτο πακτωλό χρημάτων γιά τούς χορηγούς καί γιά τήν οργανώτρια ποδοσφαιρική αρχή.

    Ο πυρετός πού προκαλεί τό Μουντιάλ στούς χορηγούς η σπόνσορες όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, έγκειται στό γεγονός ότι έχει ήδη εκτιμηθεί ότι τούς αγώνες τού Παγκοσμίου κυπέλλου θά παρακολουθήσουν περισσότεροι από 35 δισεκατομμύρια κάτοικοι τού πλανήτη.

    Ολες οί πολυεθνικές εταιρίες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά γιά νά διαφημιστούν κατά τήν διάρκεια τών αγώνων.

    Η ταρίφα γιά τίς μεγάλες εταιρίες ξεκινάει από τά 25 εκατομμύρια δολλάρια καί μπορεί νά ξεπεράσει καί τά 250 εκατομμύρια δολλάρια.

    Τό μεγάλο παζάρι αρχίζει έναν χρόνο πρίν από τό πρώτο σφύριγμα τού διαιτητή.

    Η παρουσία τών εταιριών είναι εμφανής σέ όλα τά κεντρικά σημεία τών πόλεων πού φιλοξενούν τούς αγώνες.

    Η σόου μπίζνες τού ποδοσφαίρου μεγαλώνει.

    Αλλωστε δέν είναι τυχαίο τό γεγονός ότι όλοι οί συμμετέχοντες μέ χορηγεία στό Μουντιάλ παρουσιάζουν αύξηση τών πωλήσεων τών προιόντων τους τουλάχιστον κατά 25%.

    Οί εκτιμήσεις λένε ότι τό Μουντιάλ τής Γαλλίας είναι τό τελευταίο φτωχό παγκόσμιο κύπελλο πού διεξάγεται.

    Από τό επόμενο πού θά γίνει σέ τέσσερα χρόνια μέ συνδιοργανώτριες χώρες τήν Ιαπωνία καί τήν Νότιο Κορέα τά έσοδα ίσως καί νά δεκαπλασιασθούν.

    Μάλιστα τό πρώτο μήνυμα έρχεται από τόν χώρο τών τηλεοπτικών δικαιωμάτων καθώς έγινε γνωστό ότι σέ 4 χρόνια οί αγώνες θά μεταδίδονται μόνο από συνδρομητικά κανάλια.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:03:11

    [11] Ιδιωτικοποιήσεις-Εργασιακές σχέσεις

    Μετά την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, σειρά έχουν ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και Συγκοινωνίες. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αποφασιστηκε σε σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

    24ωρη απεργία για τις 23 Ιουλίου αποαφασισε η ΓΣΕΕ για το νομοσχεδιο που αφορά τις εργασιακές σχεσεις.ΟΙ συνδικαλιστικές παραταξεις της Αριστερας και η εσωκομματική αντιπολιτευση της ΠΑΣΚΕ ζητησαν ητν αποσυρση οτυ νομοσχεδιου.

    [12] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,81%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.408,36 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 61 δισεκατομμύρια 379 εκατομμύρια δραχμές.

    [13] Αυξηση στις τιμές των καυσίμων

    Κατά 70 λεπτά της δραχμής αυξάνεται από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

    Κατά μία δραχμή και 20 λεπτά αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 01-Jul-98 23:07:18

    [14] Επικίνδυνα τα παιχνίδια από PVC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσέξουν ιδιαίτερα ορισμένα παιγνίδια και βρεφικά είδη φτιαγμένα από PVC, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να λάβει προς το παρόν απαγορευτικά μέτρα, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής.

    "Η Επιτροπή θεωρεί ότι η έλλειψη μιας τυποποιημένης μεθόδου υπολογισμού του κινδύνου" σημαίνει ότι δεν υπάρχει "νομική βάση" για την άμεση απαγόρευση των παιγνιδιών από PVC σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ωστόσο η σύσταση που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει "την ύπαρξη κινδύνου" και προτρέπει τις χώρες μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την υγεία των παιδιών "με μεθόδους που θα υιοθετήσουν σε εθνικό επίπεδο".

    Σε μερικά πλαστικά παιγνίδια και βρεφικά είδη περιέχονται χημικά παράγωγα που ονομάζονται φθάλατα, τα οποία καθιστούν ευλύγιστο το πλαστικό, αλλά μπορεί να προκαλούν καρκίνο ακόμη και στειρότητα, τονίζουν εμπειρογνώμονες.

    Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως στο ελαστικό στόμιο των μπιμπερό και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο κυρίως για τα παιδιά που είναι κάτω των τριών ετών.

    Εργαστηριακά πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τη χρήση πλαστικών που περιέχουν τις χημικές αυτές ουσίες. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε παιδιά.

    "Οι χώρες μέλη καλούνται να επαληθεύσουν τα επίπεδα των φθαλάτων που μεταφέρονται (από τα βρεφικά είδη και παιγνίδια στο στόμα των μωρών)" και, αν αυτά ξεπερνούν τα όρια που έχουν οριστεί από την ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή για την τοξικότητα, η Επιτροπή τους συστήνει να "ενεργήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα αυτό τους ερχόμενους μήνες προκειμένου να προτείνει μια νομοθεσία όσον αφορά μερικά παιγνίδια από PVC.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 01-Jul-98 19:05:22
    Μικρή αλλά σταθερή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία και σταδιακά την Παρασκευή και το Σάββατο θα πλησιάσει στους 41 με 42 βαθμούς. Προς το παρόν πάντως, καθως η υγρασία είναι χαμηλή το αίσθημα τής ζέστης δεν είναι τόσο έντονο. Κατά τ'άλλα υποχώρηση του καύσωνα περιμένουμε απο την Κυριακή, καθως με την επικράτηση βορέιων ανέμων η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και τη Δευτέρα θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Την Παρασκευή και το Σάββατο το αίσθημα δυσφορίας απο τον καύσωνα θα ειναι έντονο. Και αυτό δικαιολογείται απο την περαιτέρω εξασθενηση των ανέμων, τη θέρμανση του περιβάλλοντος τις προηγούμενες δυο ημέρες και κυρίως την περαιτέρω άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς της θερμοκρασίας που θα φθάσει το μεσημέρι στο Ιόνιο στους 38 με 39 βαθμους, στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 41 με 42 και στα νησιά του Αιγαίου στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 1 July 1998 - 21:10:32 UTC