Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στο Καρντίφ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Φανάρι:Συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο εκκλησιών
  • [02] Ντ.Μπακογιάννη-Επιστροφή των διαγραφέντων
  • [03] Βουλή των εφήβων
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
  • [05] Τραγωδία στον Εβρο
  • [06] Φωτιά-"μυστήριο" στο ΜΙΝΙΟΝ
  • [07] Αστυνομικό δελτίο
  • [08] Εισαγγελική έρευνα για τα "διαπλεκόμενα"
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] ΝΑΤΟ:Πρόβα πολέμου πάνω απο Σκόπια-Αλβανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ινδία:Διάλογος με το Πακιστάν
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Ιερά Συνδόνη
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Χρηματιστήριο 15/06
  • [13] Γενική Συνέλευση εργαζόμενων στην Ιονική
  • [14] Πτώση στα Ασιατικά χρηματιστήρια
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [15] Αγχος-Σχιζοφρένεια
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στο Καρντίφ

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:18:07
    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους ηγέτες, ότι στο Καρντίφ θα εξεταστεί το μέλλον της Ευρώπης.

    "Στόχος, τόνισε, της Ευρωπαϊκης οικονομικής μεταρύθμισης είναι να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης, των μικρομεσαίων και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς."

    Στη Συνοδο Κορυφής, θα ασκηθούν νέες πιέσεις στον Κώστα Σημίτη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Εν΄τω μεταξύ, νηοψία στο υπό σημαία Μάλτας, εμπορικό πλοίο Νατάσα-1, πραγματοποίησαν στα Δαρδανέλια οι τουρκικές αρχές, καθώς υποψιάζονταν ότι το πλοίο μετέφερε τμήματα των S-300 στην Κύπρο.

    Για αναβολή ή ακύρωση της παραγγελίας των S-300 θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης με συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

    Η Κύπρος προέβη σε διπλωματικές ενέργειες σχετικά με τη δήλωση της εκπροσώπου της Γαλλικής Προεδρίας ότι στο Καρντίφ θα πρέπει να εξετασθεί και θέμα συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο.

    Διαβήματα έκανε η Λευκωσία και για την επίσκεψη 23 Ιταλών βουλευτών στα Κατεχόμενα.

    Στο Καρντίφ βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Ν.Δ . Ο Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, είχε ιδιαίτερη συνάντηση μισής ώρας με τον Χέλμουτ Κόλ.

    Στη συνάντηση, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής, συζητήθηκε η επικείμενη διεύρυνση της Κοινότητας και προς την Κύπρο, όπως και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε αλλά και την Ελλάδα.

    Για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε πως αποκόμισε την εντύπωση ότι η Γερμανική πλευρά εμμένει στις γνωστές της θέσεις.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:22:38

    [01] Φανάρι:Συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο εκκλησιών

    Επίσημες συνομιλίες για θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών άρχισαν στο Φανάρι, μεταξύ των αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στις συνομιλίες -που θα ολοκληρωθούν σε λίγες ώρες αναμένεται να τεθούν τα θέματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τις δυο Εκκλησιες και που έμεναν εκκρεμή για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως η ανάγκη οργανωσης αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο συντονισμός της εκπροσωπησης των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, και άλλα τέτοια θέματα.

    Στο μεταξύ, στις αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έγινε χθες , παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου η εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Οικολογικού Σεμιναρίου γιά το Περιβάλλον.

    Το σεμινάριο που έχει εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό - συγκεντρώνει στην Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων θεολόγους,περιβαλλοντολόγους, φυσικούς και ειδικούς νομικούς από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία.

    Το σεμινάριο, που θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, θα ασχοληθεί κυρίως με την προώθηση του περιβαλλοντικού προβληματισμού και της κοινωνικής ευθύνης των νέων ηγετών.

    [02] Ντ.Μπακογιάννη-Επιστροφή των διαγραφέντων

    Την επιστροφή των διαγραφέντων στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, στη σκιά της τυπικής χειραψίας που αντάλλαξε το Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής με τους Στέφανο Μάνο και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.

    Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας απαντά, ότι όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά τους.

    [03] Βουλή των εφήβων

    Για δεύτερη μέρα συνεδριάζουν σήμερα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της 3ης συνόδου της Βουλής των εφήβων. Οι 16χρονοι και 17χρονοι έφηβοι βουλευτές, διατυπώνουν τις προτάσεις τους για την παιδεία, τα εξωτερικά θέματα, το περιβάλλον, την οικονομία και τον πολιτισμό.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:21:47

    [04] Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

    Με μικροεπεισόδια στην επαρχία με συνθήματα και αποδοκιμασίες στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε ο τετραήμερος πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο.

    Σύμφωνα με δήλωση του ΑΣΕΠ, η συμμετοχή έφθασε σήμερα σε ποσοστό 59,5%, ενώ για μία ακόμη φορά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επανάληψης του διαγωνισμού.

    Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι περιπτώσεις υποψηφίων που δεν κατάφεραν να φθάσουν στα εξεταστικά κέντρα, λόγω επεισοδίων, θα εξεταστούν μεμονωμένα.

    Σε μία ώρα η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κάνιγγος, ενώ ανεβλήθη για τις 26 του μηνός η δίκη των έξι συλληφθέντων στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης. Οσοι συνελήφθησαν χθες, πήραν προθεσμία να απολογηθούν αύριο.

    [05] Τραγωδία στον Εβρο

    Τραγωδία στον Εβρο από έκρηξη νάρκης.

    Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης σε ναρκοπέδιο, στο χωριό Γεμιστή, κοντά στους Κήπους Εβρου κατά τη διάρκεια εργασιών απενεργοποίησης του ναρκοπεδίου.

    Νεκροί είναι: ο Στέφανος Πιτικάκης, λοχίας και Χρήστος Παλιβίδας, στρατιώτης. Σοβαρά τραυματίας είναι ο στρατιώτης Ιωάννης Λυγερός.

    [06] Φωτιά-"μυστήριο" στο ΜΙΝΙΟΝ

    Τρόμος και αγωνία το πρωί στο κέντρο της Αθήνας απο πυρκαγιά-μυστήριο στις υπόγειες αποθήκες του καταστήματος Μινιόν.

    Η κινητοποίηση μεγάλης δύναμης πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο κατάστημα ζητεί να ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

    Στις φλόγες, όμως, τυλίχθηκε τα ξημερώματα και εργοστάσιο πλαστικών στου Ρέντη.

    Η Πυροσβεστική επενέβη άμεσα και δεν επέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς στους τρείς ορόφους του εργοστασίου.

    [07] Αστυνομικό δελτίο

    Ενας νεαρός αθίγγανος επεσε νεκρος σε συμπλοκή αγνωστων με αστυνομικους και ανταλλαγή πυροβολισμών τα ξημερωματα στα Μεγαρα.

    Επέβαινε με άλλους τρείς σε αυτοκινητο κλεμμενο απο το Καματερο, οι οποίοι αρνηθηκαν να σταματησουν σε ελεγχο της Αστυνομιας.

    Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, ο νεαρός έπεσε νεκρός, ενώ οι συνένοχοί του διέφυγαν.

    Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας 300 χιλιάδων δραχμών έγινε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Ευξείνου Πόντου 151 στην Ανω Νέα Σμύρνη.

    Ενας από τους τρεις δράστες χτύπησε με τη λαβή του όπλου τον υπάλληλο Ευστάθιο Γκάγκαρη 54 χρόνων και τον τραυμάτισε ελαφρά.

    Οι ληστές διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

    [08] Εισαγγελική έρευνα για τα "διαπλεκόμενα"

    Εισαγγελική έρευνα μετά την πληθώρα δημοσιευμάτων περί διαπλεκομένων.

    Ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης ανέλαβε κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση μετά από εντολή του προϊσταμένου του Γιώργου Κολιοκώστα και προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα ή όχι δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία "διαφαίνεται οργανωμένη εγκληματική δράση ανεξέλεγκτων διαστάσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού από συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγγελική εντολή.

    Η εντολή είναι να εξετασθούν ως μάρτυρες εκδότες και δημοσιογράφοι, αλλά και υπεύθυνοι δημοσίων οργανισμών και οικονομικών συγκροτημάτων που φέρονται να διαπλέκονται με όργανα της εξουσίας για κρατικές προμήθειες, κονδύλια δημοσίων έργων και λοιπά.

    Επίσης δίδεται η εντολή να γίνουν από εισαγγελείς κατ'οίκον έρευνες, να κατασχεθούν έγγραφα και πειστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και να διενεργηθούν πραγματογνωμοσύνες από ειδικούς του Σώματος Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος, στις περιπτώσεις που προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:22:27

    [09] ΝΑΤΟ:Πρόβα πολέμου πάνω απο Σκόπια-Αλβανία

    Πρόβα πολέμου εκαναν οι δυναμεις του ΝΑΤΟ, πάνω απο την Αλβανία και τα Σκόπια, με σκοπό να ασκήσουν πιέσεις στο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στην επιχείρηση με την επωνυμία "Αποφασισμένο Γεράκι" πήραν μερος 84 πολεμικά αεροσκάφη απο 13 χωρες μέλη του ΝΑΤΟ. Τα συμμαχικά αεροσκάφη απογειώθηκαν απο 15 διαφορετικές βασεις σε πέντε χώρες,την Ιταλία, την Γαλλία,την Γερμανία την Βρετανία και την Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του στη Ρωμη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,λίγο πριν την συναντηση του με τον Γενικό Γραμματεα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως επιτυχείς.

    Ο Κόφι Αναν επικρότησε νωρίτερα την ενέργεια του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι η απειλή της βίας σε συνδυασμό με τη διπλωματία πρέπει να πείσουν τον Μιλόσεβιτς.

    Η αεροπορική ασκηση που πραγματοποιήθηκε την ιδια ακριβώς μέρα που ο Σερβός Πρόεδρος Σλομπονταν Μιλοσεβιτς επισκεπτέται την Μόσχα για να έχει συνομιλίες με τον Ρωσο Προεδρο Μπορις Γιέλτσιν, προκάλεσε την αντιδράση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας που ανακαλεσε τον εκπροσωπο της απο την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Αμυνας μάλιστα της Ρωσίας κατηγορησε το ΝΑΤΟ ότι δεν τον ενημερωσε για την εναρξη των αεροπορικών ασκήσεων , λέγοντας οτι την πληροφορήθηκε αφότου εφθασε στη Μόσχα.

    Πάντως διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξεφρασαν την εκπληξη τους για την στάση της Μόσχας και υποστηρίζουν οτι η Ρωσία ενημερώθηκε το Σαββατοκύριακο γιά τις ασκήσεις.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:22:48

    [10] Ινδία:Διάλογος με το Πακιστάν

    Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για ένα σε "ευρεία βάση" διάλογο με το Πακιστάν, αλλά δέν πρότεινε νέα ημερομηνία για επανάληψη των συνομιλιών ύστερα απο τις προτάσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Νέο Δελχί είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με το Πακιστάν. "Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω ενός σε ευρεία βάση διαλόγου, ο οποίος θα συνοδευθεί απο μια σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, πέρα απο την επίλυση σημαντικών θεμάτων. Πρός το σκοπό αυτό, η Ινδία έκανε μια ειλικρινή πρόταση στο Πακιστάν να επαναλάβει τον διάλογο. Οι προσπάθειές μας πρός την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν", είπε ο εκρόσωπος.

    Την Παρασκευή, η Ινδία ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν για συνομιλίες στο Νέο Δελχί, στις 22 Ιουνίου, και το Ισλαμαμπάντ αντιπρότεινε συνομιλίες στην πακιστανική πρωτεύουσα για τις 2Ο Ιουνίου.

    Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα μετά τις πυρηνικές δοκιμές τις οποίες πραγματοποίησαν οι δύο χώρες.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:45:43

    [11] Ιερά Συνδόνη

    Νέες έρευνες που έγιναν με τη συνεργασία του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Τορίνο και του Ινστιτούτου της Σινδονολογίας, έδειξαν οτι ο Χριστός πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από τους έντονους πόνους που υπέστη στο διάστημα των 19 ωρών που παρέμεινε σταυρωμένος.

    Την ανακοίνωση έκανε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Τορίνο, ο καθηγητής Πιερλουϊτζι Μπαϊμα Μπολόνε. Το συνέδριο είχε ως θέμα τη Σινδόνη, με αφορμή την εκθεσή της στο κοινό για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια.

    Ο καθηγητής Μολόνε, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία αλλά και τις περιγραφές των Ευαγγελιστών υποστήριξε ότι τα σημάδια της Σινδόνης δείχνουν την κούραση, τον πόνο που προκάλεσαν 19 ώρες βασανιστηρίων πάνω στο Σταυρό , το ψυχολογικό σόκ, την αφυδάτωση και τη μηχανική ασφυξία από τη σταύρωση. Συνέπεια όλων αυτών, το θύμα τελικά πέθανε από καρδιακή προσβολή βγάζοντας μια δυνατή κραυγή πόνου.

    Πριν από 10 χρόνια αναλύσεις που έγιναν στην Οξφόρδη, τη Ζυρίχη, την Τουσόν και την Αριζόνα με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14, είχαν δείξει πως η Σινδόνη ανήκει στον 14ο αιώνα. Οι επιστήμονες αμφισβητούν το αποτέλεσμα πιστεύοντας πως οι αναλύσεις στα μικρά κομματάκια των άκρων της Σινδόνης είχαν μολυνθεί από τα βακτήρια και τους μήκυτες του υφάσματος. Η πλειοψηφία του επιστημονικού κόσμου πάντως τείνει να δεχθεί την αυθεντικοτητά της αφού και οι πιό πρόσφατες αναλύσεις τοποθετούν τη Σινδόνη γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:21:30

    [12] Χρηματιστήριο 15/06

    Δραματική πτώση του γενικού δείκτη σήμερα στη Σοφοκλέους.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,84%.

    Εφθασε τις 2.286,49 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 53 δισεκατομμύρια 581 εκατομμύρια δραχμές.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτωτική τάση οφείλεται στην διαιώνιση της υπόθεσης της Ιονικής τράπεζας και δευτερευόντως στην κρίση των ασιατικών αγορών.

    Με πτώση 197 μονάδων έκλεισε ο δείκτης Nikei του χρηματιστηρίου του

    [13] Γενική Συνέλευση εργαζόμενων στην Ιονική

    Σε εξέλιξη είναι απο το μεσημέρι η Γενική Συνέλευση των Εργαζόμενων της Ιονικής Τράπεζας, όπου θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

    Προηγήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Διοικητή της Εμπορικής.

    [14] Πτώση στα Ασιατικά χρηματιστήρια

    Μεγάλη πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμες των μετοχών στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Τόκιο ενώ το ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε να έχει απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Χρηματιστές αποδίδουν τη συνεχιζόμενη πτώση της αξίας του ιαπωνικού νομίσματος στην απαισιοδοξία που κυριαρχεί για την πορεία της οικονομίας της Ιαπωνίας. Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας στη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους υποχώρησε για πρώτη φορά στα τελευταία 23 χρόνια.

    Ομως απώλειες είχαν οι τιμές των μετοχών και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας. Σε Ταυλάνδη, Φιλιππίνες, Σινγκαπούρη και Νότια Κορέα συνεχίστηκαν οι πτωτικές τάσεις. Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται πως η συνεχιζόμενη κρίση μπορεί να οδηγήσει σε υποτιμήσεις των ασιατικών νομισμάτων και σε παγκόσμια ύφεση.

    Ανησυχητικά νέα όμως ήρθαν και για την αμερικανική οικονομία.Ο πρώην σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Λευκού Οίκου κ. Φρεντ Μπέργκστεν, σε δηλώσεις του απο την Ιταλία όπου βρίσκεται τόνισε ότι αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήδη απο του χρόνου, επειδή όπως επισήμανε οι επιπτώσεις της ασιατικής κρίσης για τη διεθνή οικονομία θα αποδειχθούν μεγάλες.

    Στο περιθώριο διεθνούς οικονομικού συμπόσιου που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, ο διεθνούς φήμης αμερικανός οικονομολόγος υπογράμμισε οτι διαβλέπει πιθανότητα μείωσης των βασικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη διάρκεια του επόμενου έτους, ακριβώς σε συνάρτηση με την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Πρόσθεσε ότι προσωπικά τάσσεται υπερ της μείωσης των βασικών επιτοκίων ίσως και νωρίτερα, αποσαφήνισε όμως ότι πρόκειται τελικά για μία λεπτή απόφαση που πρέπει να ληφθεί ύστερα απο προσεκτική παρακολούθηση της πορείας των δεικτών της αμερικανικής οικονομίας.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:22:13

    [15] Αγχος-Σχιζοφρένεια

    Το ότι το άγχος δεν έχει καλά αποτελέσματα είναι γνωστό. Αυτή τη φορά όμως η μελέτη Ολλανδών επιστημόνων φωτίζει μια άγνωστη πλευρά της υγείας των ατόμων που εχουν πολύ άγχος.

    Οι μελετητές του Πανεπιστημίιου του Μάαστριχτ εξέτασαν το ιστορικό 133.000 Ολλανδών που γεννήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες μετά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στην χώρα και διαπίστωσαν ότι στην ομάδα αυτή τα άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα σχιζοφρένειας ήταν κατά 28% περισσότερα από τον μέσο όρο.

    Επρόκειτο για άτομα που γεννήθηκαν μετά από κυήσεις σε ιδιαίτερα αρνητικό και πιεστικό περιβάλλον, όπως είναι ένας πόλεμος. Το άγχος λοιπόν που είχαν αυτές οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί ορμονικές αντιδράσεις που επηρέασαν τα έμβρυα και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του εγκεφάλου, που είναι ευαίσθητη στους τρείς πρώτους μήνες της κύησης. Κι αυτό οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων σχιζοφρένειας στην εφηβεία αυτών των παιδιών.

    "Είναι ήδη γνωστό ότι η κύηση μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές αν η μέλλουσα μητέρα καταναλώσει αλκοόλ, ή προσβληθεί απο ιογενείς λοιμώξεις", δήλωσε ο Δόκτορ Βαν-Ος, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που έκαναν τη μελέτη αυτή, προσθέτοντας ότι η άποψη πως η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται σε λάθος ανατροφή του παιδιού ή σε άλλες μόνο φυσικές αιτίες έχει πλέον ξεπεραστεί.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 15-Jun-98 19:23:46
    Aίθριος ο καιρός την Τρίτη σε ολόκληρη την χώρα και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά.

    Στην Αττική, ο καιρός θα είναι καλός με θερμοκρασία που θα φθάσει τους 32 βαθμούς κελσίου

    Ιδιος καιρός και στην Θεσσαλονικη, με θερμοκρασια μέχρι και τους 31 βαθμούς κελσίου

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Monday, 15-Jun-98 19:23:33
    Ηλιόλουστος και ευχάριστος θα είναι ο καιρός, με βόρειους ανέμους και κανονικές θερμοκρασίες. Από την Πέμπτη, πάντως, αλλάζει λίγο με κάποιες πρόσκαιρες βροχές κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά της Βόρειας Ελλάδας.

    Πιο αναλυτικά, μέχρι και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος και μονο το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους, κυρίως στα ηπειρωτικά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και ίσως βρέξει για λίγο την Τετάρτη στην Ηπειρο και τη Μακεδονία.

    Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι μέτριοι 4 με 5 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο 6 μποφώρ και η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα κυμαίνεται στα ηπειρωτικά από 15 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αρχικά θα υπάρχουν λίγα σύννεφα σταδιακά όμως θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχες και τοπικές καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία. Στη Νότια Ελλάδα ο καιρός παραμένει αίθριος.

    Οι ανεμοι θα είναι Δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 32 με 33 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 30 με 31 στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 0:38:21 UTC