Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συμπλοκές εκπαιδευτικών-ΜΑΤ πριν τον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στην επιτροπή δεοντολογίας ο Καραμηνάς
  • [02] Διχάζουν το ΠΑΣΟΚ οι ετεροδημότες
  • [03] Διεγράφει ο Δ.Μπέης
  • [04] Επίθεση Βενιζέλου κατά Ελευθεροτυπίας
  • [05] Δύο υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία
  • [07] Ν.Δ-Εξεταστική για τη ΔΕΗ Φλώρινας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Δίκη Βαγιωνή
  • [09] Μαζεύονται τα σκουπίδια στον Πειραιά
  • [10] Νέα εκδοχή του εγκλήματος στο Σχοινιά
  • [11] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] ΝΑΤΟ-Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Βρετανία-Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [14] Ερυθραία-Αιθιοπία
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Κυκλώνας φονιάς χτύπησε την Ινδία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Αισιοδοξία για την οικονομία
  • [17] Ιονική:Σημείο αιχμής το ασφαλιστικό
  • [18] Χρημαστιστήριο 11/06
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συμπλοκές εκπαιδευτικών-ΜΑΤ πριν τον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:32:13
    Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα εξεταστικά κέντρα, με άγριες συμπλοκές μεταξύ εκπαιδευτικών και ΜΑΤ, καταλήψεις, δρακρυγόνα και συλλήψεις, λίγες μολις ώρες πριν τον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το 18ο Λυκειο στα Πατήσια, που προσπάθησαν να καταλάβουν με έφοδο αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας τους απώθησαν, ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ έπεσαν και δακρυγόνα. Τέσσερις εκπαιδευτικοί τραυματίστηκαν και τρείς συνελήφθησαν.

    Η κατάσταση έδειχνε ότι θα πάρει αυτή τη τροπή από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε εκδηλώθηκαν απόπειρες κατάληψης του 1ου Λυκείου Πεύκης.

    Οι εκπαιδευτικοί βγηκαν απο το σχολείο στις 07.00 το πρωί, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις.

    Μάχες σώμα με σώμα έγιναν στο πρώτο Λύκειο Αλίμου, όταν οι καθηγητές επιχείρησαν να μπουν στο εξεταστικό κέντρο.

    Aπόψε οι καθηγητές θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τό εξεταστικό κεντρο του 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής.

    Επεισόδια με συμπλοκές και συλλήψεις έγιναν και στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Εκρηκτικό το κλίμα και στην Κοζάνη, τη Ρόδο, το Αγρίνιο, το Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και τον Πύργο, όπου αδιόριστοι έχουν καταλάβει τα εξεταστικά κέντρα, ενώ συλλαλητηρια έχουν προγραμματιστεί για απόψε στην Πάτρα και τα Ιωάννινα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:37:35

    [01] Στην επιτροπή δεοντολογίας ο Καραμηνάς

    Στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δηνοκρατίας έχει κληθεί ο βουλευτής Κώστας Καραμηνάς, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η 26χρονη δασκάλα Νέλλη Πυλίδου.

    Πρόεδρος της επταμελούς επιτροπής ορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του βουλευτή.

    [02] Διχάζουν το ΠΑΣΟΚ οι ετεροδημότες

    Δίχασε το ΠΑΣΟΚ, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.

    Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν κατά της σχετικής διάταξης, στην ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε στη Βουλή και άλλοι δύο δήλωσαν παρών. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ, πλην ενός που ψήφισε αρνητικά και δύο που δήλωσαν παρών.

    Συνασπισμός και ΚΚΕ, ψήφισαν επίσης υπέρ της ρύθμισης ενώ οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ δήλωσαν παρόντες.

    Εσωτερικό πρόβλημα όμως-σύμφωνα με πληροφορίες- δημιουργήθηκε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το αίτημα που υπέβαλαν Τετάρτη βράδυ στη Βουλή, βουλευτές της για ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η Ν.Δ είχε τεθεί υπέρ της ρύθμισης.

    [03] Διεγράφει ο Δ.Μπέης

    Τη διαγραφή του Δημήτρη Μπέη, μετά απο τυπική συνάντηση 15 λεπτών, που είχαν στη Χαριλάου Τρικούπη, ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε να πείσει τον κ.Μπέη να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθηναίων, πράγμα που αυτός αρνήθηκε με αποτέλεσμα να ισχύσει και γι αυτόν η απόφαση τής κεντρικής επιτροπής για διαγραφή των ανταρτών.

    "Ο Τιτανικός βουλιάζει και ο καπετάνιος δίνει δεξίωση στο κατάστρωμα", σχολίασε ο Δημήτρης Μπέης.

    "Ο κ.Μπέης πήδησε μόνος του στη θάλασσα", απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Επίθεση Βενιζέλου κατά Ελευθεροτυπίας

    Δρυμίτατη επίθεση κατά της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, για τα ανυπόγραφα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο προκαθορισμένο στοίχημα του ΟΠΑΠ και την εταιρεία ΙΝΤΡΕΛΟΤ, εξαπέλυσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας το πρωϊ για το θέμα την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    "Δεν μπορώ να αντιδράσω παρά μόνον με την απογνωσή μου," τόνισε ο κύριος Βενιζέλος, θέτοντας ζήτημα ήθους και δεοντολογίας για την μή προσέλευση στην επιτροπή του εκδότη και του διευθυντή της Ελευθεροτυπίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ και ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την υπογραφή η σύμβαση θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο , ενώ όλα τα σχετικά έγγραφα αποστέλονται στην υπουργό Ανάπτυξης, ώστε το Δημόσιο άν διαπιστωθεί ότι συντρέχει λόγος να προσφύγει στην Επιτροπή ανταγωνισμού.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο ΟΠΑΠ στο προκαθορισμένο στοίχημα θα αναλάβει την οργάνωση και τη διαχείριση των χρημάτων, ενώ η ανάδοχος εταιρεία τη χρηματο- οικονομική εγγύηση και τη διαφήμιση, με καθαρό κέρδος 1,8 επί του τζίρου

    [05] Δύο υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

    Δύο θα είναι τελικά οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρώην βουλευτής, Λευτέρης Κωνσταντινίδης με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ την απόφασή του να κατέβει στις εκλογές κόντρα στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη που είναι επιλογή του κινήματος.

    [06] Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία

    Αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσινγκτον στην Τουρκία για τους S-300.

    Eνδεχόμενη επίθεση κατά της Κύπρου με σκοπό την καταστροφή των πυραύλων θα έχει "πολύ σοβαρές συνέπειες" στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, τόνισε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελλληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στο Κογκρέσο, με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική στο θέμα της Κύπρου.

    [07] Ν.Δ-Εξεταστική για τη ΔΕΗ Φλώρινας

    Την προτασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το υπό κατασκευή εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, κατέθεσε στη Βουλή η Ν.Δ, με πρώτες υπογραφές του Κώστα Καραμανλή και του Μιλτιάδη Εβερτ.

    Η πρόταση θα συζητηθεί στις 22 Ιουνίου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:36:30

    [08] Δίκη Βαγιωνή

    Απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, από τον Ιωσήφ Βαγιωνή, ζήτησε σήμερα ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαντώνης, λίγες μέρες πριν την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

    Ο κ.Κατσαντώνης, ζήτησε απο τον κατηγορούμενο να αποκαλύψει ποιόν συνάντησε αμέσως μετά τον φόνο της Ελένης Πίσχου και λίγο πρίν παραδοθεί στην αστυνομία.

    Ο Ιωσήφ Βαγιωνής, είπε πώς όλα τα έχει πεί στην απολογία του.

    Ο εκ' των συνηγόρων του κ.Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δέχθηκε, ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για ανθρωποκτονία, όχι όμως από πρόθεση, ούτε και δόλο.

    [09] Μαζεύονται τα σκουπίδια στον Πειραιά

    Από το πρωϊ γίνεται στον Πειραιά, η αποκομιδή των σκουπιδιών από υπαλλήλους του Δήμου της πόλης, που είναι είτε εποχικοί, είτε μόνιμοι του τομέα καθαριότητας.

    [10] Νέα εκδοχή του εγκλήματος στο Σχοινιά

    Στη θέση άλλων, από λάθος, εκτελέστηκαν από πληρωμένους δολοφόνους, την περασμένη βδομάδα, μέσα σε φουσκωτό, στο Σχοινιά, τα δυό ξαδέλφια, Γιώργος Κάραλης και Γιώργος Λοϊζος, όπως υποστηρίζουν συγγενείς τους από τη Μελβούρνη.

    [11] Αστυνομικό δελτίο

    Απαχγωνισμένος βρέθηκε στο σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά ο 49χρονος, Μάριος Κουφάλης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια ενώ στα χέρια του εντοπίσθηκαν ίχνη που κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ο 49χρονος ήταν χρήστης ναρκωτικών .

    Αστυνομικός στη Δράμα συνελήφθη γιατί είχε μετατρέψει το σπίτι του σε μίνι οπλοστάσιο .

    Στο σπίτι του Γιώργου Κεραμίδα που υπηρετεί στην αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, βρέθηκαν 17 περίστροφα , 7 κηνυγετικά όπλα, 5 χειροβομβίδες χημικών ουσιών και 9 κιλά δυναμίτιδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι όλα είναι νόμιμα και τα είχε λόγω της ειδικοτητάς του.

    Ολα τα ενδεχόμενα ερευνά η Αστυνομία για την υπόθεση της κλοπής εκρηκτικών από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Πάντως, τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δεν δημιουργούν υπόνοιες ότι η κλοπή μπορεί να έγινε από τρομοκράτες, ενω ερευναται και το ενδεχομενο η κλοπη να σκηνοθετηθηκε για να καλυφθει διαχειριστικο ελλειμμα.

    Στο Εισαγγελέα Τρικάλων οδηγήθηκε ο Σωτήρης Κάψαλης, 47 ετων, που χθες στο χωριό Σαρακίνα, χτύπησε μέχρι θανάτου τον πατέρα του Βασίλη, 73 ετών.

    Μισό κιλό καθαρής κοκαϊνης, είχαν κρυμμένη στα εξώφυλλα φωτογραφικών άλμπουμς, δύο Νιγηριανοί που συνελήφθησαν στο τελωνείο του αερορδομίου από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    Το κύκλωμα έκανε παρόμοιες αποστολές ναρκωτικών μέσω ταχυδρομείου.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:59:05

    [12] ΝΑΤΟ-Κοσσυφοπέδιο

    Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς ανώτατοι αξιωματικοί της Συμμαχίας θεωρούν ότι μόνο έτσι θα σταματησουν οι επιθέσεις των Σέρβων εναντίον των Αλβανόφωνων.

    Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, στρατηγός Κλάους Νάουμαν προειδοποιησε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ "μπορεί να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές μέσα σε μερικές ημέρες".

    Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντηθηκαν σήμερα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και αναμενεται να ανακοινωσουν την πργματοποιηση αεροπορικών ασκήσεων στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζόρτζ Ρόμπερτσον προειδοποίησε το Βελιγράδι ότι κινδυνεύει να αντιμετωπίσει συμμαχική στρατιωτική δράση εντός των επομένων ημερών, αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Σλομπόντοιαν Μισλοσεβιτς αντιδρά πάντως έντονα στις πιέσεις αυτές και προειδοποιησε σημερα ότι "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια που να αφορά την Γιουγκοσλαβία χωρίς να συμφωνεί" το Βελιγράδι.

    Ο Μιλόσεβιτς θα επισκεφθεί μάλιστα τη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσει με τον πρόεδρο Γέλτσιν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέφιο.

    Η Μόσχα, όπως και το Πεκίνο υποστηρίζουν ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να εγκρίνει στρατωτικά μέτρα κατά του Βελιγραδίου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:37:47

    [13] Βρετανία-Μάρμαρα Παρθενώνα

    Η Βρετανία απέρριψε την πρόταση για σύσταση διεθνούς επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, απορρίπτοντας το νέο αίτημα της Ελλάδας.

    "Δεν υπάρχει θέμα σύστασης διεθνούς επιτροπής. Τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο. Η αλλαγή της κατάστασης θα απαιτούσε μια νομική πράξη η οποία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο βρετανός εκπρόσωπος.

    [14] Ερυθραία-Αιθιοπία

    Ο πρεσβευτής της Ερυθραίας και ο Επιτετραμένος της Αιθιοπίας στο Κάϊρο, αντήλλαξαν κατηγορίες για το τίνος η χώρα ξεκίνησε τις εχθροπραξίες σχετικά με την διαφιλονικούμενη περιοχή στα κοινά τους σύνορα, στο Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν σήμερα γνωστές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

    Ο πρεσβευτής της Ερυθραίας Μοχάμεντ Ομάρ Μαχμούντ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυβερνητική εφημερίδα "Αλ-Τζουμχουρία", αναφέρει ότι η χώρα του δέν έχει βλέψεις σε αιθιοπικά εδάφη, αλλά δέν θα εγκαταλείψει αυτό που χαρακτήρισε έδαφος της Ερυθραίας.

    "Η χώρα μας αγωνίστηκε για 30 χρόνια να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και είναι ετοιμη να αγωνιστεί για ακόμη 30 χρόνια για την προάσπιση της ακεραιότητας των εδαφών της", υποστηρίζει ο Μαχμούντ και επισημαίνει ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας βρίσκονται εντός του εδάφους της Ερυθραίας, σύμφωνα με τα "χαραγμένα και σαφή" σύνορα που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών απο την εποχή του αποικιακού καθεστώτος, όταν οι Ιταλοί κατείχαν την Ερυθραία, μεταξύ των ετών 1882 και 1952.

    "Το πρόβλημα άρχισε όταν το σημερινό καθεστώς της Αντίς Αμπέμπα εκπόνησε ένα νέο σχέδιο για την επαρχία του Τιγκράι και η Ερυθραία δέν θα επιτρέψει την αλλαγή οποιουδήποτε τμήματος του γνωστού χάρτη της Ερυθραίας", αναφέρει στην συνέντευξή του ο Μαχμούντ, ο οποίος χαρακτήρισε "υπερβολές" των αραβικών μέσων ενημέρωσης της στρατιωτικές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

    Απο την πλευρά του, ο Επιτετραμένος της Αιθιοπίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Φισίχα Αφεβέρκι, δήλωσε ότι εάν η Ερυθραία αρνηθεί να αποσύρει τα στρατεύματά της απο την διαφιλονικούμενη περιοχή, η χώρα του θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας της Αιθιοπίας".

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα, ο Αφεβέρκι κατηγόρησε την Ερυθραία για επιθετικό πόλεμο εναντίον της Αιθιοπίας με σκοπό την κατάληψη περισσότερων εδαφών.

    Ανέφερε ότι πολλές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρουάντας και του Τζιμπουτί, "αλλά η Ερυθραία απέρριψε τη διεθνή διαμεσολάβηση και άρχισε να επεκτείνει την κατάληψη εδαφών".

    Στο μεταξύ, κλιμακώθηκαν σήμερα οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Αιθιοπία και κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αντίς Αμπέμπα κατηγόρησε την Ερυθραία ότι άρχισε πρώτη τις επιθέσεις στις 5 το πρωί, στο μέτωπο Ασαμπ, στην Ερυθρά Θάλασσα .

    Το μεθοριακό χωριό Μπουριέ, 785 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα εκκενώθηκε απο τους κατοίκους τους ύστερα απο εντολή του αιθιοπικού στρατού. Τρία μέτωπα είναι ήδη ανοικτά κατά μήκος των κοινών συνόρων που εκτείνονται σε μήκος περίπου χιλίων χιλιομέτρων. Σ αυτά οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ύστερα απο μια σχετική ηρεμία που επικράτησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αντίς Αμπέμπα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας που επιτέθηκαν εναντίον

    θέσεων αιθιοπικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ασάμπ αποδεκατίστηκαν.

    Εκπρόσωπος οργάνωσης αρωγής δήλωσε ότι σε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας της Ερυθραίας, χθές, εναντίον της πόλης Μέκελε, πρωτεύουσας της επαρχίας Τιγκράι, σκοτώθηκαν 49 και τραυματίστηκαν περίπου 180 άτομα. Η εβδομαδιαία αιθιοπική εφημερίδα "Τhe Monitor", έγραψε ότι απο τους βομβαρδισμούς απο την πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας του αεροδρομίου της Ασμάρα, την Παρασκευή και το Σάββατο, ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.

    Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαϊας Αφεβέρκι έκανε έκκληση για "απευθείας διαπραγματεύσεις" για την επίλυση της κρίσης και δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον αιθίοπα ομόλογό του , σύμφωνα με συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα της Βηρυτού "Ασάρκ αλ-Αουσατ", που δημοσιεύεται σήμερα.

    "Πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες, να αποστρατιωτικοποιηθεί η μεθοριακή ζώνη και να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την παρουσία τρίτης πλευράς", υπογραμμίζει στη συνέντευξή του, δηλώντας παράλληλα ότι "δέν έχει κανένα πρόβλημα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιθιοπίας".

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:37:03

    [15] Κυκλώνας φονιάς χτύπησε την Ινδία

    Χαρακτηρίσθηκε ο χειρότερος κυκλώνας τών τελευταίων εικοσι πέντε χρόνων.

    Η δύναμη του τρομακτική αφού η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τά 150 χιλιόμετρα τήν ώρα.

    Οί καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν τά πάντα, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, οδικές αρτηρίες αποκόπηκαν ενώ οί τηλεπικοινωνίες υπέστησαν τρομακτικές ζημιές καί σέ πολλά σημεία διακόπηκαν.

    Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και τα συνεργεία βοήθειας προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να καταφέρουν νά πλησιάσουν τις πληγείσες περιοχές για να βοηθησουν τους κατοίκους.

    Τά θύματα τού κυκλώνα φονιά έχουν ξεπεράσει τά 550 ενώ ο αριθμός αναμένεται νά αυξηθεί καθώς τά μέλη τών σωστικών συνεργείων συνεχίζουν νά ανασύρουν νεκρούς κάτω από τά ερείπια.

    Ινδοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι είναι πιθανόν οί νεκροί νά ξεπεράσουν τούς χίλιους.

    Ιδιαιτέρως τό παράκτιο κρατίδιο Γκουγιαράτ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

    Η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει αμέτρητα καταφύγια γιά τήν ανακουφιση τών πληγέντων.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:36:08

    [16] Αισιοδοξία για την οικονομία

    Ελάχιστες αυξήσεις έως και πάγωμα των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

    Πιο συγκεκριμένα, καρπούς από την ασκηση της οικονομικής πολιτικής το '98 διαπίστωσε το πρωί ο πρωθυπουργος στην ευρεία σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ανέφερε ότι διαπιστώνει πως η αντίδραση της αγοράς από την υποτίμηση της δραχμής ήταν ιδιαίτερα θετική, ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική πορεία, ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εξελίσσονται ικανοποιητικά.

    Σύμφωνα με τον κύριο Παπαντωνίου, η ανάπτυξη για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι της τάξεως του 3% αποδεικνύοντας ότι τα τέσσερα χρόνια σφιχτής οικονομικής πολιτικής δεν πήγαν χαμένα

    Τόνισε ότι οι εξελίξεις το '98, διαμορφώνουν τις συνθήκες για άσκηση μιάς πιό θετικής πολιτικής το '99. και για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές

    Την ίδια ώρα τα κρατικά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 13,31%, έναντι στόχου 10, 85%.

    [17] Ιονική:Σημείο αιχμής το ασφαλιστικό

    Στην Ιονική σημείο αιχμής είναι το ασφαλιστικό.

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΤΟΕ και του σωματείου της Ιονικής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο συμβόλαιο πώλησης όρος για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έγινε και με τις θέσεις εργασίας.

    Η διοίκηση της Ιονικής προσέφυγε εκ' νέου στη Δικαιοσύνη για τις νέες απεργίες, ενώ η ΓΣΕΕ στις19.00μ.μ θα κάνει συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ιονικής στη Πανεπιστημίου.

    [18] Χρημαστιστήριο 11/06

    Με πτώση 2,19%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.485,74 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 45 δισεκατομμύρια 193 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 11-Jun-98 18:38:33
    Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει τη Παρασκευή, η θερμοκρασία σε ολόκληρη την χώρα μόνο που αργά την νύχτα πιθανόν να βρέξει στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός με λίγα σύννεφα προς το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε συννεφιά με πιθανότητα βροχής αλλά και καταιγίδας προς το βράδυ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 11-Jun-98 18:38:22
    Το Σάββατο, στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικου και Βόρειου Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγιδες, που δεν αποκλείεται κατά τοπους στα Βορεια να είναι ισχυρές.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ στα Ανατολικά αρχικά θα είναι νότιοι 5 με μποφώρ, αλλά βαθμιαία και εκεί θα στραφούν σε βορειοδυτικους με την ιδια ένταση.

    Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βορεια στους 29 με 30 βαθμους και στην υπόλοιπη χώρα στους 30 με 32 βαθμους Κελσίου.

    Την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά καλός και μόνο στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικου και Βορειου Αιγαίου θα βρέξει για λιγο το πρωί, αλλά στη συνεχεια και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι θα ειναι παντού βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία πεφτει ακόμη λιγο και θα φθάσει το μεσημέρι στα Βορεια στους 28 βαθμους και στους 29 με 31 στις άλλες περιοχές τής χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 11 June 1998 - 16:08:23 UTC