Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εκθεση του Δ.Ν.Τ για την Ελληνική οικονομία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ψηφιακή τηλεόραση
  • [02] Αναβλήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης, ΕΕ-Τουρκίας
  • [03] Εκλογές Δικαστικών
  • [04] Στην Αθήνα ο σερ Χάνεϋ
  • [05] Κ.Καραμανλής-Περιοδεία στη Πιερία
  • [06] Συνέδριο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών
  • [08] Νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας
  • [09] Επίθεση στην Barkleys
  • [10] Αστυνομικό δελτίο
  • [11] 35 χρόνια απ' τη δολοφονία Λαμπράκη
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Κοσσυφοπέδιο-Συγκρούσεις
  • [13] Τουρκία-Συμβούλιο Σύνδεσης
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Ινδονησία-Σουχάρτο
  • [15] Πρόντι κατά Μπερλουσκόνι
  • [16] ΝΑΤΟ-Ανησυχία για Αιγαίο-Κύπρο
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] ΗΠΑ-Ανήλικοι δολοφόνοι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Συνεχίζονται οι απεργίες στις τράπεζες
  • [19] Επιστροφή των παρκοπροστίμων
  • [20] Χρηματιστήριο
  • [21] Ολυμπιακή-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Χάπι Βιάγκρα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εκθεση του Δ.Ν.Τ για την Ελληνική οικονομία

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:55:20
    Εντονες οι αντιδράσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την έκθεση του ΔΝΤ(Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση προβλέπει μεταξύ άλλων ελεύθερες απολύσεις, αυξήσεις μισθών 2,5% και αμοιβή χαμηλότερη από τη νόμιμη για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.

    Επίσης ζητά να σταματήσουν οι πολλαπλές επιχορηγήσεις μισθών μέσω επιδομάτων να τηρηθούν αυστηρά τα όρια των προσλήψεων, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι και να περιοριστεί ο εξωτερικός δανεισμός.

    Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ανοιχτές πληγές τις ΔΕΚΟ και ζητεί να φθάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι ποσοστό 51%.

    "Τα συνδικάτα δεν κάνουν πολιτική με βάση προτάσεις τέτοιων οργανισμών", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΔΝΤ ο Γιάννης Βούτος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:57:17

    [01] Ψηφιακή τηλεόραση

    Στον καθορισμό ενός σαφούς νομικού και τεχνικού πλαισίου για την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον χώρο της ψηφιακής-δορυφορικής- συνδρομητικής τηλεόρασης υποσχέθηκε σήμερα η κυβέρνηση διά του υπουργού τύπου προσδιορίζοντας ότι εντός του Ιουνίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή.

    Ο υπουργός Τύπου είπε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στις νέες αυτές δραστηριότητες χωρίς να είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να συνεργασθούν με ΕΡΤ ή ΟΤΕ.

    Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα κριθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις οι οποίες θα αφορούν: * Την αποφυγή συγκέντρωσης στον χώρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην ψηφιακή τηλεόραση (το σχετικό πλαφόν θα ορισθεί στο σχέδιο νόμου) * Τον έλεγχο προέλευσης οικονομικών μέσων * Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας * Διασφάλιση προγραμματικής(ποιοτικής) πληρότητας των εκπομπών.

    Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων επιχειρηματιών θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τον υπουργο τύπου εκ' μέρους του δημοσίου, την αξιολόγηση των φακέλων θα κάνει το Ε.Ρ.Σ το ο οποίο διατυπώνει γνώμη για την απόφαση την οποία εκδίδει ο υπουργός τύπου.

    Ο νόμος πλαίσιο της κυβέρνησης, θα προβλέπει έναν αποκωδικοποιητή για όλα τα συστήματα και επί πλέον θα προβλέπει το ασυμβίβαστο ανάληψης τέτοιας δραστηριότητας από μετόχους σε επιχειρήσεις ανάληψης δημοσίων έργων ή Κρατικών προμηθειών.

    [02] Αναβλήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης, ΕΕ-Τουρκίας

    Αναβάλλεται το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα. Η Αγκυρα αρνείται να προσέλθει στο Συμβούλιο και ζητεί εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα άρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και ότι δεν θα τεθούν πολιτικοί όροι στη συζήτησή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] Εκλογές Δικαστικών

    Εξαιρετικά έντονη, αν και διεξάγεται...σιωπηρώς, είναι η μάχη που δίδεται, σε δύο Κυριακές, για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

    Αυτη την Κυριακή διεξάγεται η δεύτερη και αποφασιστική φάση των εκλογών, στις οποίες αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 1.200 δικαστές τους υποψηφιους των δύο ψηφοδελτίων.

    Του πρώτου ψηφοδελτίου (Ενιαίος Ενωτικός Συνδυασμός) ηγείται ο Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, προεδρος της Ενωσης την τελευταία τριετία.

    Το ψηφοδέλτιο αυτό ενισχύεται με τον Εφέτη Χαράλαμπο Αθανασίου, που διετελεσε επι διετία προιστάμενος του πρωτοδικείου Αθηνών και άσκησε με ιδιαίτερη επιτυχία τα καθηκοντά του.

    [04] Στην Αθήνα ο σερ Χάνεϋ

    Το Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αποτελούν το αντικείμενο των συναντήσεων του εκπροσώπου του Φόρειν Οφφις, σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϋ, με αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, στην Αθήνα.

    [05] Κ.Καραμανλής-Περιοδεία στη Πιερία

    Για αποτυχία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεστίαση στην Πιερία.

    Τόνισε μάλιστα ότι το σύνθημα του ταχύτατου εκσυγχρονισμού δεν είχε ποτε περιεχόμενο και ουσία και υπογράμμισε ότι είναι ανέντιμο να σπρώχνεις τους επενδυτές σε δανεισμό με συνάλλαγμα.

    [06] Συνέδριο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

    Στην θέσπιση αυτοτελών πόρων για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχωρεί η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 3ο τακτικό συνέδριο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος που κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι οι Νομάρχες πρέπει να βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση στις Νομαρχίες τους, ώστε αυτή να είναι περισσότερο φιλική προς τον πολίτη.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:56:13

    [07] Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών

    Εισβολή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, επεχείρησαν οι αδιόριστοι καθηγητές που συγκεντρώθηκαν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για τις προσλήψεις μέσω εξετάσεων.

    Οι αδιόριστοι προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, οι υπάλληλοι έκλεισαν τις πόρτες και οι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές στα τζάμια, χωρίς τελικά να μπορέσουν να μπουν. Εκπρόσωπός τους συναντήθηκε με το Γραμμετέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Σμυρλή, ενώ οι συγκεντρωθέντες πεταξαν αυγά και άναψαν βεγγαλικά.

    Η διαμαρτυρία τους συνεχίσθηκε με πορεία προς τη Βουλή και καθιστική διαμαρτυρία στο τρίγωνο Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας και Πανεπιστημίου, προκαλώντας χάος και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Η κινητοποίησή τους κατέληξε με καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας

    [08] Νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας

    Νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας, με δύο δεκάχρονα ξαδελφάκια στην Αττική.

    Το ένα από τα Μέγαρα, νοσηλεύεται στην εντατική του Αγλαϊα Κυριακού και το δεύτερο από τη Νέα Ερυθραία εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλη.

    Προληπτικά και για απολύμανση, κλειστά είναι τα δημοτικά σχολεία των δύο παιδιών.

    [09] Επίθεση στην Barkleys

    Η αναρχική ομάδα "Αυτόνομοι Πυρήνες Εξεγερτικής Δράσης," ανέλαβαν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση εναντίον του υποκαταστήματος της τράπεζας Barkleys, στην Πλατεία Παπαδιαμάντη, στην Κηφισιά.

    [10] Αστυνομικό δελτίο

    Δέκα κιλά χασίς επιχείρησαν να πουλήσουν δύο νεαροί Αλβανοί στην Μεσσοποταμιά Καστοριάς. Επεσαν όμως σε μπλόκο αστυνομικών και μετά απο συμπλοκή κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν απο αυτους τον Αντριάν Φραχόλι.

    Αλβανοι τα ξημερωματα ,εκλεψαν τρια αυτοκινητα απο τις περιοχες Καλαμπάκας και Ιωαννινων. Οι αρχες ομως τους προλαβαν πριν περασουν τα αυτοκινητα απο αφυλακτο μονοπατι της μεθοριου και συνελαβαν εναν απο τους δραστες.

    [11] 35 χρόνια απ' τη δολοφονία Λαμπράκη

    Εκδηλώσεις με αφορμή τα 35 χρόνια απο τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Αποψε θα καταθεσουν στεφανια στο χωρο οπου ο Γρηγορης Λαμπρακης δολοφονηθηκε , και αυριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί πορεία ειρήνης απο το Στρατόπεδο Νταλίπη προς την πλατεία Αριστοτέλους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:57:04

    [12] Κοσσυφοπέδιο-Συγκρούσεις

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια συγκρούσεων το τελευταίο 24ωρο,λίγες ώρες πριν την έναρξη των προγραμματισμένων συνομιλιών μεταξυ Σέρβων και Αλβανών.

    Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου Β-92 , τρείς σέρβοι και τρείς αλβανοί βρέθηκαν νεκροί σε περιοχές κοντά στα χωριά Ντετσάνι και Καμενίτσα.

    Χθες το βράδυ ένοπλοι αλβανοί αυτονομιστές επιτέθηκαν σε δύο σερβικά χωριά και ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην Σέρμπιτσα.

    Σήμερα , αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Βελιγραδίου συναντήθηκε στην Πρίστινα, με εκπροσώπους των Αλβανών σε μια συνέχεια των προσπαθειών να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της κρίσης.

    [13] Τουρκία-Συμβούλιο Σύνδεσης

    O Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κορκμάζ Χάκτανιρ απέρριψε πρόταση να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης στις 8-9 Ιουνίου. "Εφ'όσον δεν υπάρχει απαγκίστρωση από την νοοτροπία του Λουξεμβούργου, γίνεται αναφορά σε πολιτικά ζητήματα και τίθενται στην Τουρκία πολιτικοί όροι, το Συμβούλιο δεν μπορεί να συγκληθεί, φέρεται απο τον τουρκικό Τύπο να είπεο να είπε ο Τούρκος υφυπουργός στον Πρέσβη της Βρετανίας στη Αγκυρα, κ. Michael Logan.

    Ο κ. Χάκτανιρ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές όταν ανακοίνωσε επισήμως στον Βρετανό πρέσβη την απόφαση της Τουρκίας να μη συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που είχε προγραμματισθεί για τις 25 Μαίου. Η τουρκική απόφαση στηρίχθηκε στο ότι η Στρατηγική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κυπριακό και το ζήτημα του Αιγαίου. Ο Τούρκος υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Αγκυρα θα ήταν ικανοποιημένη με μια συμφωνία των 14 μόνο μελών της ΕΕ για το θέμα των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 22-May-98 19:00:25

    [14] Ινδονησία-Σουχάρτο

    Υποστηρικτές του νέου προέδρου της Ινδονησίας Γιουσούφ Χαμπίμπι συνεπλάκησαν με φοιτητές έξω από το κοινοβούλιο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της χώρας, εμμένοντας στο αίτημα για προσαγωγή του Σουχάρτο σε δίκη.

    Οι υποστηρικτές του νέου προέδρου - οι περισσότεροι μέλη ισλαμικών ομάδων - πετούσαν πέτρες εναντίον των φοιτητών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του διαδόχου του Σουχάρτο.

    Η ένταση εκτονώθηκε μόνον όταν οι ισλαμιστές υποστηρικτές του Χαμπίμπι έφυγαν από την κεντρική πλατεία της Τζακάρτα για να προσευχηθούν στα γύρω τεμένη. Τη θέση τους πήραν πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες την ώρα που ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βιράντο - ο οποίος διατήρησε και το αξίωμα του υπουργού άμυνας που κατείχε επί Σουχάρτο - προειδοποιούσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι η υπομονή των ενόπλων δυνάμεων εξαντλείται.

    Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι το πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του Συντάγματος και η προσαγωγή σε δίκη του Σουχάρτο, ο οποίος όμως προφανώς αποχώρησε από την προεδρία έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση του στρατού ότι θα τον προστατεύσει.

    Ετσι συντηρείται η κοινωνική αναταραχή παρόλο που η Παγκόσμια Τράπεζα έσπευσε σήμερα να εκφράσει το θαυμασμό της για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Γιουσουφ Χαμπίμπι, η οποία πάντως μόνο νέα δεν είναι αφού διατήρησαν τα αξιώματά τους 13 υπουργοί του καθεστώτος Σουχάρτο.

    [15] Πρόντι κατά Μπερλουσκόνι

    Ρομάνο Πρόντι κατά Σίλβιο Μπερλουσκόνι.``Ευρωπαϊκό'' μέτωπο αποφάσισε να ανοίξει ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης.Με επιστολή του, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους χριστιανοδημοκράτες του Λαϊκού Κόμματος, Κολ, Αθνάρ, και Μαρτένς, να κλείσουν την πόρτα του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη ``Φόρτσα Ιτάλια``. Και ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Πρόντι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών του ΕΛΚ που εχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, απειλώντας μάλιστα οτι η απουσία του μπορεί να ισχύσει και για τις επόμενες συναντήσεις

    Η απόφαση για τη μάχη αυτή του Πρόντι κατά του Σίβλιο Μπερλουσκόνι ελήφθη χθές, σε γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν μέλη της κυβέρνησης και η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.Το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση Πρόντι, δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ``εισβάλει`` στο ``ευρωπαϊκό σπίτι'' του και ενα απο τα βασικά του επιχειρήματα, είναι οτι μία τέτοια πράξη θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ακόμα πολιτική ισορροπία στην Ιταλία.

    Οπως θα εξηγήσει στην επιστολή του ο Ρομάνο Πρόντι, δεν θα ηταν σωστό να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι των συνεδριάσεων του ΕΛΚ με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της χώρας του, τον υπ' αριθμόν ενα πολιτικό του αντίπαλο.Αλλά πέρα απο την επιστολή και την απουσία του απο τη συνάντηση του ΕΛΚ, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα εχει την ευκαιρία να προωθήσει το στόχο του και στη διμερή ιταλογερμανική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Μπολώνια στις 3 και 4 Ιουνίου, οπότε θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ, με τον οποίο εχει άριστες προσωπικές σχέσεις.-

    [16] ΝΑΤΟ-Ανησυχία για Αιγαίο-Κύπρο

    Την ανησυχία του για ``την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην Κύπρο`` μετά την αναμενόμενη έλευση των ρωσικών πυραύλων S-300 εξέφρασε, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ στη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο Πεντάγωνο γύρω από την κατάσταση στη Βοσνία.

    ``Φυσικά ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση με τους S-300 όπως μπορεί αυτή να εξελιχθεί στην Κύπρο. Ενδιαφερόμαστε επίσης όπως Ελλάδα και Τουρκία παραμείνουν εν ειρήνει και ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στο Αιγαίο``, τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος μίλησε για ``σημάδια προόδου`` στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στο Αιγαίο, επισημαίνοντας συγκεκριμένα την ανάπτυξη του συστήματος

    ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αποστολής εικόνας (Recognized Air Picture - RAP) στο στρατηγείο της Νάπολης. ``Μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε και να επιβεβαιώσουμε γρήγορα περιστατικά όπου εμπλέκονται οι αεροπορίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, με πληροφορίες που μοιράζονται και αναλύονται με ευκολία από τις δύο πλευρές. Το λεγόμενο RAP λειτουργεί από τη νοτιανατολική πτέρυγα στη Νάπολη και νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη μερικής προόδου που έχει σημειωθεί``.

    Ο στρατηγός Κλαρκ χαρακτήρισε την Κύπρο ως ``πιθανή εστία έντασης`` τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των ανησυχιών είναι η μείωση της έντασης που υπάρχει εκεί. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση ο στρατηγός Κλαρκ δήλωσε πως δεν βλέπει κάποιο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην Κύπρο.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:56:27

    [17] ΗΠΑ-Ανήλικοι δολοφόνοι

    Η καφετέρια τού γυμνασίου Θόρτον στό Σπριγκφιλντ τού Ορεγκον ήταν κατάμεστη.

    Ηταν οκτώ τό πρωί καί περίπου 400 μαθητές περνούσαν τά τελευταία λεπτά πρίν χτυπήσει τό κουδούνι, πού θά τούς ειδοποιούσε γιά τήν έναρξη σχολικής εκδήλωσης γιά τήν λήξη τής φετινής χρονιάς. Από τήν δεξιά είσοδο τής καφετέριας μπήκε ο Κίπλαντ Κίνκελ φορώντας καμπαρντίνα.

    Αμίλητος ανέβηκε πάνω σε ένα τραπέζι, τράβηξε ένα ημιαυτόματο όπλο, που είχε κάτω από την καμπαρντίνα του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των συμμαθητών του .

    Πυροβόλησε τρείς μέ τέσσερις φορές.

    Οί συμμαθητές του πού βρίσκονταν πιό κοντά έπεσαν αιμόφυρτοι στό πάτωμα.

    Ακολούθησε πανικός, οί μαθητές προσπάθησαν νά καλυφθούν κάτω από τά τραπέζια, οί πληγωμένοι ουρλιαζαν, άλλοι έκλαιγαν, κάποιοι κατάφεραν νά πεταχθούν έξω.

    Ο νεαρός δολοφόνος έκανε μία μικρή παύση.

    Δέν είχε άλλες σφαίρες καί σταμάτησε νά πυροβολεί.

    Γιά λίγο όμως.

    Τράβηξε τό ένα από τά πιστόλια πού είχε στήν ζώνη του καί συνέχισε τό μακάβριο έργο του.

    Γιά λίγο ακόμη θέριζε κορμιά μέχρι τήν στιγμή πού ένας συμμαθητής του, πληγωμένος καί αυτός τόν έριξε στό έδαφος.

    Λίγη ώρα αργότερα έσπευσε η αστυνομία και τον συνέλαβε.

    Ενας 17χρονος σκοτώθηκε καί τουλάχιστον 23 μαθητές τραυματίσθηκαν από τις σφαίρες του Κίνκελ και τον πανικό που δημιουργήθηκε όταν τα παιδιά προσπάθησαν να φύγουν από την καφετέρια.

    Τό θρίλερ όμως είχε καί συνέχεια.

    Οταν συνελήφθη ο Κίνκελ από την αστυνομία, έγινε έρευνα στο σπίτι του, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    Εκεί οί αστυνομικοί βρήκαν άλλα δύο πτώματα - ενός άνδρα και μίας γυναίκας - που εικάζεται ότι είναι οι γονείς του 15χρονου, που ήταν και οι δύο δάσκαλοι.

    Ο καλύτερος φίλος τού Κίνκελ αποκάλυψε τί τού είχε εκμυστηρευθεί ο ανήλικος δράστης μια ημέρα πρίν από τό μακελειό.

    Ο Κίπ όπως αποκαλούσαν τόν δράστη οί φίλοι του, είχε αποβληθεί από τό σχολείο του τήν περασμένη Τετάρτη για ποιον λόγο νομίζετε.

    Επειδή προσπάθησε νά εισέλθει στό σχολικό κτίριο οπλοφορώντας.

    Καί ο διευθυντής τού σχολείου απλώς τόν απέβαλε.

    Πολλοί συμμαθητές του μάλιστα αποδίδουν τό φονικό στήν εκδίκηση πού ήθελε νά πάρει ο Κίνκελ.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο δεκαπεντάχρονος δολοφόνος είχε καί στο παρεθλόν προβληματική συμπεριφορά και γοητευόταν από τα όπλα και τα εκρηκτικά.

    Βάσει τής πολιτειακής νομοθεσίας ο Κίνκελ θα δικαστεί ως ενήλικος, χωρίς ωστόσο νά αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών λόγω της ηλικίας του.

    Πάντως τα κρούσματα ανεξέλεγκτης βίας στα αμερικανικά σχολεία, πού τούς τελευταίους μήνες είναι πολλά, έχουν αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να συστήσει ομάδα ειδικών για τη μελέτη του φαινομένου.

    Τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας στα αμερικανικά σχολεία αποτελούν πλέον ένα απο τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Χθες, ένας τελοιόφοιτος μαθητής λυκείου σκοτώθηκε και περισσότεροι από 25 μαθητές τραυματίστηκαν στην πολιτεία του Ορεγκον, όταν 15χρονος μαθητής γυμνασίου άνοιξε πυρ αδιακρίτως με ημιαυτόματο όπλο κατά συμμαθητών του σε καφετέρια σχολείου.

    Ο δράστης, ο 15χρονος Κίπλαντ Κίνκελ, την Τετάρτη είχε αποβληθεί από το γυμνάσιο επειδή επιχείρησε να εισέλθει στο σχολείο οπλισμένος. Χθες, εκτός απο το ημιαυτόματο είχε άλλα δύο πιστόλια πάνω του.

    Το επεισόδιο συνέβη στις 8.05 το πρωί,τοπική ώρα, στην πόλη του Σπρίνγκφιλντ και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο Θέρστον, όπου φοιτούν 1.700 παιδιά.

    Τέσσερα άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης, ενώ άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σπρίνγκφιλντ δήλωσε ότι στο σπίτι του Κίνκελ ανακαλύφθηκαν άλλα δύο πτώματα, μάλλον των γονιών του Κίνκελ.

    Στο Τέξας πάλι, μια δεκαπεντάχρονη μαθήτρια, η Τζαίμυ Αντερσον παρολίγον να χάσει το πόδι της όταν όπλο που βρισκόταν στην σχολική τσάντα συμμαθητή της εκπυρσοκρότησε και την τραυματισε.

    Το 38άρι περίστροφο, έφερε στο γυμνάσιο Τζερσευ Βίλατζ ο δεκαεπτάχρονος Μάρκο Αντόνιο Γκερέρο, ο οποίος δεχόταν απειλές κατα της ζωής του απο την 1η Μαιου, δήλωσε η αστυνομικός του Χάρρις Κάουντυ Κάρεν Μούρ.

    Στην Ουάσιγκτον, ένας 15χρονος ανάγκασε τη φιλενάδα του με την απειλή του όπλου να κατέβει απο το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε, την οδήγησε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε εμπρός της την ώρα που ο πατέρας της κοπέλλας προσπαθούσε να σπάσει την πόρτα για να την σώσει. Το 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε ελαφρά.

    Κι αν δεν έφταναν τα τρία επεισόδια, τρία εννιάχρονα αγόρια, μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού, στο Μιζούρι, είχαν φτιάξει μια λίστα θανάτου και σκόπευαν να σκοτώσουν συμμαθητές τους απο την ταράτσα του σχολείου με όπλο ελεύθερης σκόπευσης.

    Οι μαθητές θα ενεργοποιούσαν το σύστημα πυρασφάλειας που θα είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν οι μαθητές στο προαύλιο του σχολείου απόπου τα αγόρια θα πυροβολούσαν συγκεκριμένους συμμαθητές τους που βρίσκονταν στη λίστα.

    Τα σχέδια των επίδοξων δολοφόνων έγιναν γνωστά όταν περιπολικό εκλήθη να διαλύσει έναν καυγά στο προαύλιο του σχολείου στο Σαίντ Τσάρλς και ένας μαθητής ομολόγησε τα πάντα στους αστυνομικούς.

    Η ιδέα τους δεν ήταν καινούργια. Στις 24 μαρτιου στο Τζόνσμπορο το ίδιο σχέδιο είχε γίνει αιτία για να σκοτώθούν τεσσερεις μαθητές και μια καθηγήτρια και να τραυματισθούν άλλα δέκα άτομα.

    Η νέα επίθεση είχε προγραμματισθεί για τις 6 Ιουνίου την τελευταία ημέρα των μαθημάτων. Τα παιδιά συνελήφθησαν , όμως αργότερα αφέθησαν ελεύθερα, ενώ ουδείς γνωρίζει τι είδους κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον τους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:55:54

    [18] Συνεχίζονται οι απεργίες στις τράπεζες

    Τη Δευτέρα θα εκδικασθεί η προσφυγή της Διοίκησης της Ιονικής με την οποία ζητεί να κηρυχθεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία διαρκείας των εργαζομενων.

    Η ΟΤΟΕ, προκειμένου να καλύψει νομικά τους εργαζόμενους εξήγγειλε τριήμερη απεργία στην Ιονική από την ερχόμενη Δευτέρα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

    [19] Επιστροφή των παρκοπροστίμων

    Επιστροφή των παρκοπροστίμων αποφάσισε ομοφώνως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

    Η πρώτη φάση επιστροφής των χρημάτων από τις κλήσεις θ'αρχίσει στις 5 Ιουνίου σε 2.000 πολίτες.

    Το συνολικό ποσόν τον 50 χιλιάδων κλήσεων που αναμένεται να επιστραφεί ανέρχεται σε 480 εκατομμύρια και αφορά 180 χιλιάδες άτομα.

    [20] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,26%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.606,48 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 73 δισεκατομμύρια 112 εκατομμύρια δραχμές.

    [21] Ολυμπιακή-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ολυμπιακής κατά 35 δισεκατομμύρια δραχμές εκτιμούν οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές , σύμφωνα με δηλώσεις τους μετα τη συνάντησή τους με υπευθύνους τηγς ευρωπαικής Ενωσης.

    Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών ζήτησαν αμεσα μέτρα στήριξης της εταιρίας στην ελληνικήκαι ευρωπαική αγορά, την τοποθετηση αναπληρωτή υπουργού μεταφορών με αρμοδιότητα τη διάσωση της εταιρίας, καθώς και ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:56:43

    [22] Χάπι Βιάγκρα

    Το Βιάγκρα φθάνει και στην Ελλάδα και από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν οι κλινικές έρευνες στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Θράκης, για να δοθεί εγκριση στην κυκλοφορία των χαπιών που αντιμετωπίζουν την ανικανότητα.

    Στη Βενεζουέλα εν τω μεταξύ δεν πρόλαβε να φτάσει στο λιμάνι της Λα Γκουάιρα ένα φορτίο του περίφημου φαρμάκου και κάποιοι επιτήδειοι το άρπαξαν.

    Το φορτίο είχε προορισμό το πανεπιστημιο του Καράκας, οπου το φάρμακο κατα της ανικανότητας θα πέρναγε απο κλινικές έρευνες πριν δοθεί στην κυκλοφορία.

    Τώρα οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως στην κλοπή μπορεί να έχουν αναμιχθεί τελωνειακοί υπάλληλοι. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Τα χάπια θα βρούν τον δρόμο τους προς κάποια μαύρη αγορά της Λατινικής Αμερικής.

    Στην μαύρη αγορά του καράκας ένα χάπι Βιαγκρα κοστίζει 9,500 μπολιβαρς (17 δολλάρια), ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστίζει 10 δολ. το χάπι.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 22-May-98 18:58:19
    Μας τα χαλάει ο καιρός το Σαββάτο αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται κυρίως το απόγευμα σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός αλλά προς το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 εώς 27 βαθμούς κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη θα είναι συννεφιασμένος και το απόγευμα πιθανόν να βρέξει ή να εκδηλωθεί καταιγίδα κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εώς 22 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 22-May-98 18:58:03

    Ιδιο το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο. Ηλιοφάνεια μέχρι το μεσημέρι, τοπική συννεφιά το απόγευμα με σποραδικές βροχές, μικρής διάρκειας, τοπικού χαρακτήρα και κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά. Αλλαγή με πιο πολλές βροχές και ενισχυμενους νοτιάδες προβλέπεται απο τη Δευτέρα.

    Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πιο καλός, με πρόσκαιρη συννεφιά τις απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βορεια ηπειρωτικά και ίσως λίγες βροχες, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς σε όλα τα πελαγη και η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 με 2 βαθμους και θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 24 με 25 και στους 26 με 28 στην υπολοιπη χώρα.

    Τη Δευτέρα αρχικά θα υπάρχει αραιή συννεφιά η οποία σταδιακά στα Δυτικά θα πυκνώσει και θα σημειωθούν τοπικες βροχές και καταιγίδες, που μέχρι αργά τη νύχτα θα επεκταθούν σιγά-σιγά στην Κεντρικη και Βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί μετριοι 4 με 5 μποφώρ ενισχυόμενοι σταδιακά στα Δυτικά σε 6 με 7 και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φθάσει στους 23 με 24 βαθμους στα Βορεια και στους 26 με 27 στις άλλες περιοχές τής χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 22 May 1998 - 16:51:14 UTC