Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνέρχεται αύριο στο Λονδίνο η Ευρωπαική Διάσκεψη για τις υπό ένταξη χώρες

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέα Δημοκρατία
  • [02] Καραμανλής-ΕΛΑΣ
  • [03] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Λαθρομετανάστευση
  • [05] Χίος-Μηνιγγίτιδα
  • [06] Κακοκαιρία
  • [07] Αλλεργίες
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Κόσοβο-Εξελίξεις
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Κλίντον-Ροζ σκάνδαλα
  • [11] Χιλή-Πινοσέτ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Βόλτα στον κόσμο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Ελληνική οικονομία
  • [14] Φορολογικές δηλώσεις
  • [15] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [16] Προφυλακτικά
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνέρχεται αύριο στο Λονδίνο η Ευρωπαική Διάσκεψη για τις υπό ένταξη

    χώρες

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:50:48
    Συνέρχεται αύριο στο Λονδίνο η Ευρωπαική Διάσκεψη για τις υπό ένταξη χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος.

    Στη Διάσκεψη ο Γλαύκος Κληρίδης θα καλέσει τους τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις άν και οι ίδιοι αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.

    Στη Βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται από σήμερα και ο Κώστας Σημίτης.

    Aπ΄την άλλη μεριά η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Τουρκία "θα συμμετάσχει το συντομότερο στην ευρωπαϊκή διάσκεψη και ότι "η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα είναι σαφής όσον αφορά το θέμα αυτό".

    "Η Γαλλία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της στο μέλλον και ότι θα συμμετάσχει το συντομότερο στην ευρωπαϊκή διάσκεψη", δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά, παραμονή της πρώτης συνόδου, αύριο στο Λονδίνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    "Η Τουρκία, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται σήμερα στην πρόσκληση που της έγινε γιά τις 12 Μαρτίου, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει τελικά στις εργασίες της ευρωπαϊκής διάσκεψης και η Γαλλία εύχεται ότι το τελικό ανακοινωθέν του Λονδίνου θα είναι σαφές όσον αφορά το θέμα αυτό", πρόσθεσε η Κολονά.

    "Η πρόσκληση αυτή παραμένει ανοικτή", τόνισε η Κολονά, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της χώρας της να γίνει σαφές, στο Λονδίνο, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτη σε μελλοντικές συναντήσεις.

    Η γαλλίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η απουσία αντιπροσωπείας από την Κύπρο στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, θέτει σε αμφισβήτηση τα σχέδια να ασκηθούν πιέσεις γιά άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου τον Δεκέμβριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία γιά να προωθηθεί η συμφιλίωση στην Κύπρο.

    Στη σύνοδο αυτή, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων της Κύπρου και καλούσαν την κυπριακή κυβέρνηση να περιλάβει στην αντιπροσωπεία της και τουρκοκύπριους εκπροσώπους.

    "Εάν οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου δεν γίνουν σεβαστές, θα πρέπει να αναλογισθούμε τις συνέπειες. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο χρήσιμες θα ήταν αυτές", τόνισε η Κολονά.

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτητως της μη-συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία, τάσσεται ο πρωθυπουργός του Λουξεμβουργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται της εβδομαδιαίας εφημερίδας DIE WOCHE, επικρίνοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη Γερμανίας και διαψεύδοντας τους "εκ των υστέρων" εμφανιζόμενους ως υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    "Οταν ετέθη το θέμα της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου (τον περασμένο Δεκέμβριο) - λέει ο Γιούνκερ - έθεσα το ερωτημα σε όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών, αν βρίσκεται κανείς στο τραπέζι που επιθυμεί να αντιμετωπίστει η Τουρκία,χωρίς ναι μεν αλλά, κατά τον ίδιο τρόπο με την Πολωνία ή την Ουγγαρία.

    Κανείς όμως δεν είπε Ναί!" "Και το τονίζω αυτό - υπογραμμίζει ο Γιούνκερ, με "παραλήπτες" τη Γαλλία και την Ιταλία - γιατί εκ των υστέρων ορισμένοι ηγέτες εμφανίστηκαν σαν να είχαν υποστηρίξει το να συμπελιφθεί η Τουρκία στις υποψήφιες προς ένταξη χωρες..."

    Απαντωντας στο ερωτημα αν τελικά η ΕΕ θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Κυπρου "μόνον με τους ελληνοκύπριους" ο Γιουνκερ τονίζει ότι "αν η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις".

    Στο ερωτημα για το αν τελικά η ΕΕ θα δεχτεί στους κόλπους της μια διαιρεμένη Κύπρο, ο Γιούνκερ απαντά: "Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να διαθέτει η Τουρκία, μέσω της επιρροής της στην κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου, ένα "κανονικότατο" βέτο. Αν η Τουρκία επιθυμεί να μπεί στην Ε.Ε πρέπει να σέβεται κατ' αρχήν τους κανονες που ισχύουν για όλους.

    Και από τις υποψήφιες χωρες καμία δεν επιτρέπει στον εαυτό της να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις μιας άλλης.Αυτή είναι μία συμπεριφορά που δεν έιναι συμβατή με το ευρωπαϊκό τοπίο..."

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου χαρακτηρίζει στη συνέντευξη του "αφόρητες" τις επιθέσεις του τούρκου πρωθυπουργού κατά της Γερμανίας - με τη θεωρία του "ζωτικού χώρου" - και αποδίδει την οξύτητα που υπάρχει σε λόγους εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Απαντώντας δε στο ερωτημα για το μέλλον των σχεσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο Γιούνκερ προβλέπει την "επάνοδο στην ομαλότητα" σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών χρόνων...

    Στο φάσμα των προβλημάτων που καθιστούν την Τουρκία "ανωριμη" προς ένταξη, ο Γιούνκερ πέρα από το Κυπριακό στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπο το πρίσμα "της τουρκικής αρνησης να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης". "Ολες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες - τονίζει ο Γιούνκερ - έχουν επιλύσει συνοριακά προβηματα που τις επιβάρυναν στο παρελθόν, συχνά επί αιώνες... Η Τουρκία όμως όχι!"

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:27:23

    [01] Νέα Δημοκρατία

    Στην απομόνωση θέτει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μετά και τις νέες δηλώσεις του περί νίκης του κ.Σημίτη στις επόμενες εκλογές.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι εφ΄ εξής δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τον κ.Μητσοτάκη σε αυτήν την πορεία ενώ στη σύσκεψη που προηγήθηκε τέθηκε ακόμη και θέμα διαγραφής.

    Απο χθές πάντως ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για ενα δεκαήμερο.

    Νωρίτερα ο κ.Εβερτ που συναντήθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη ρωτήθηκε για τα εσωκομματικά αλλά απάντησε ότι συζήτησαν για τα εθνικά θέματα και συνεπώς συζήτησαν για ομοψυχία.

    [02] Καραμανλής-ΕΛΑΣ

    Με κομματικά κριτήρια έγιναν οι κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με την Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και υποσχέθηκε αποκατάσταση των στελεχών που αδικήθηκαν.

    [03] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας

    Με διευκρινήσεις στελεχών και συνδικαλιστών της ΔΕΗ συνεχίζεται στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση για την λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

    Κυρίαρχο στοιχείο ωστόσο είναι οι διαφοροποιήσεις βουλευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.

    Ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ, Χαράλαμπος Παπαθανασίου δήλωσε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα στηρίξει την κατασκευή του έργου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς, έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης εναντίον του και ζήτησε να μάθει ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί σύμφωνα με τον πόλεμο που του γίνεται και τους φακέλλους που όπως είπε, κυκλοφορούν. Επίσης, αμφισβήτησε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για το κόστος του έργου.

    Απόλυτα σύμφωνος δήλωσε ο Αναστάσιος Πεπονής, μετά τις διευκρινήσεις που ζήτησε και είχε από την υπουργό Ανάπτυξης.

    Η Βάσω Παπανδρέου επέμεινε ότι το κόστος κατασκευής της μονάδας ανέρχεται σε 179,5 δισεκατομύρια και υποστήριξε ότι οι προβλέψεις για τα 214 δισεκατομμύρια περιλαμβάνουν όλα τα συμπληρωματικά έργα της μονάδας.

    Εντονες αντιδράσεις για το τίμημα εκδηλώθηκαν εκ΄μέρους των βουλευτών της Ν.Δ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:26:17

    [04] Λαθρομετανάστευση

    Πρωτόκολλο Ελληνο-Αλβανικής συνεργασίας, με στόχο την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, υπέγραψε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στάυρος Σουμάκης με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Προέδρου της Αλβανίας κυρίου Μειντάνι.

    Το πρωτόκολλο προβλέπει κοινές περιπολίες από 2 σκάφη που θαδιαθέση το Λιμενικό Σώμα, με αφετηρία το λιμάνι της Κέρκυραςμέχρι το ακρωτήριο του Αυλώνα.

    Παράλληλα, δημιουργείται κοινό συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από ελληνες Λιμενικούς, αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Αλβανικής Αστυνομίας συνόρων.

    [05] Χίος-Μηνιγγίτιδα

    Θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας σημειώθηκε σήμερα στη Χίο.

    Θύμα τρίχρονο αγοράκι που χτες το βράδυ διακομίστηκε με συμπτώματα μηνιγγίτιδας στο νοσοκομείο της Χίου, όπου δεν η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή.

    Το αγοράκι εξέπνευσε σήεμρα στις 9 το πρωί μεσα στο ελικόπτερο που το μετέφερε σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

    [06] Κακοκαιρία

    Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, παγωνιά σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα για την κυκλοφορία στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, στα ορεινά των Γρεβενών και του Κιλκίς, στην εθνική Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στο Δερβένι και Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, όπως και από Θεσσαλονίκη προς Φίλυρο, Χορτιάτη, Πανόραμα και Εξοχή.

    [07] Αλλεργίες

    Καθημερινό δελτίο ενημέρωσης αλλεργικών, καθιερώνει για πρώτη φορά η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας, ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για την πυκνότητα των αλλεργιογόνων ουσιών που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

    Ειδικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν, μέσα στον Μάρτιο σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για να μετρούν την πυκνότητα των γύρεων και οι μετρήσεις θα ανακοινώνονται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Πολυμελής σπείρα Αλβανών που είχε ρημάξει εργοστάσια, βιοτεχνίες και σπίτια στη Δυτική Αττική εξαθρώθηκε από την Ασφάλεια.

    Συνελήφθησαν 27 άτομα, που είχαν σαν ορμητήρια εγκαταλελλειμένο εργοστάσιο στην θέση Φούσα, και αγροικία στη Νέα Ζωή.

    Τα κλοπιμαία υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια αλλά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μόνον εμπορεύματα αξίας 15 εκατομμυρίων δραχμών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:27:09

    [09] Κόσοβο-Εξελίξεις

    Η πρώτη απόπειρα της Σερβίας να προχωρήσει σε διάλογο με την αλβανόφωνη κοινότητα του κοσσυφοπεδίου, μολονότι βρήκε προσφορο έδαφος στους κύκλους των πολιτικών παραγόντων των αλβανόφωνων στην Πρίστινα, προσέκρουσε σήμερα στην αντίδραση του Απελευθερωτικού Στρατου που ζήτησε απο τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κοσσυφοπέδιο ως κράτος.

    Εντω μεταξύ στο Πρεκάζ, οι κάτοικοι, εξοργισμένοι με τις σερβικές αρχές που έθαψαν χθες σε ομαδικό τάφο τους νεκρούς συγγενείς τους, άνοιξαν τον τάφο και αφού ανέσυραν τα πτώματα τα έθαψαν σε ατομικούς τάφους με τις κατάλληλες τιμές.

    Ο Οργανισμός γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα, κατα τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασής του στη Βιέννη, ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ γιά να αποτρέψει τυχόν επέκταση της κρίσης.

    Το συμβούλιο καταδίκασε την υπερβολική και χωρίς διάκριση χρήση βίας στο Κοσυφοπέδιο από τη σερβική αστυνομία και κάλεσε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να δεχθεί αποστολή του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον ισπανό πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες.

    Στο Στρασβούργο ο προεδρεύων του ευρωπαικού Συμβουλίου Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Χέντερσον σε δήλωσή του αναφέρει πως η ΕΕ πρέπει να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αν η απάντηση που θα δώσει πάνω στις υποδείξεις της "Ομάδας Επαφής" για την εκτόνωση της κρίσης μέχρι τις 25 Μαρτίου, δεν κριθεί ικανοποιητική.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις επιτρόπου Χαν Βαν ντεν Μπρούκ, ο οποίος υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία του Βελιγραδίου με τις προτάσεις της "Ομάδας Επαφής", τότε η ΕΕ θα πρέπει να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία, οπως επίσης και τις χρηματοδοτήσεις που δίδονται μέσω του προγράμματος PHARE.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:27:35

    [10] Κλίντον-Ροζ σκάνδαλα

    Τραγική φιγούρα στην υπόθεση ροζ σκανδάλων που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες μία πρώην άμισθη υπάλληλος στο Λευκό Οίκο, η Κάθλιν Γουίλι.

    Συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της η Γουίλι παρουσιάστηκε ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση Λεβίνσκι. Αρχικά ήταν απρόθυμη τόσο να παρευρεθεί όσο και να καταθέσει εναντίον του προέδρου Κλίντον όμως στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Κένεθ Σταρ.

    Είναι η μοναδική γυναίκα που φοβάται περισσότερο ο Λευκός Οίκος. Ολοι γνωρίζουν πως η Γουίλι επισκέφθηκε τον Κλίντον στο οβάλ γραφείο και ότι ο άνδρας της υπήρξε χρηματοδότης της καμπάνιας του δημοκρατικού κόμματος.

    Τον Στάρ τον ενδιαφέρει εάν της ζητήθηκε να αλλάξει την καταθεσή της σχετικά με τη συνάντηση της το Νοέμβριο του 1993 με τον πρόεδρο Κλίντον.

    Η Γουίλι δήλωσε στην ένορκη καταθεσή της στην υπόθεση Πώλα Τζόουνς πως ο πρόεδρος Κλίντον την αγκάλιασε, τη φίλησε και της έκανε ανήθικες προτάσεις. Αυτή έφυγε τρέχοντας και πήγε στο γραφείο της υπαλλήλου του Λευκού Οίκου, Λίντα Τρίπ

    Η ιστορία της βρίσκεται στο επίκεντρο δύο ερευνών.

    Κατ΄ αρχάς οι κατήγοροι πιστεύουν πως η Μόνικα εμπλέκεται στην υπόθεση ενθαρρύνοντας τη Λίντα Τρίπ να πει ψέμματα για την Γουίλι ενώ η ίδια η Γουίλι αναφέρει πως πείστηκε να αλλάξει την καταθεσή της από τον Νέιθαν Λάντλοου, χρηματοδότη του δημοκρατικού κόμματος.

    Η Γουίλι εξαιτίας των τρομερών οπικοινομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Κλίντον ζητώντας του μία δουλειά όπου να πληρώνεται. Την ίδια εκείνη ημέρα όπου λέγεται πως ο Κλίντον της έκανε διάφορες προτάσεις, ο σύζυγος της αυτοκτόνησε. Ο Κλίντον τα αρνείται όλα και τονίζει πως εάν την είχε αγκαλιάσει τον έκανε ακριβώς όπως θα παρηγορούσε μία καλή φίλη.

    [11] Χιλή-Πινοσέτ

    Λίγη ώρα πριν ο πρώην δικτάτορας της Χιλής αουγκούστο πινοσέτ φτάσει στο μέγαρο του κογκρέσσου στο βαλπαραίζο για να ορκιστεί ισόβιος γερουσιαστής, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω απο το κτήριο κραυγάζοντας συνθήματα εναντίον του.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν "δολοφόνε Πινοσέτ" και "να εκτελέστεί ο Πινοσέτ", υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ήταν που το 1973 κατέλυσε τη δημοκρατία στο όνομα του κομμουνιστικού κινδύνου.

    Οι οδηγοί που τα οχήματά τους βρέθηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο όπου επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος, αντί να δυσφορούν, πατούσαν ρυθμικά τις κόρνες των αυτοκινήτων συμπαραστεκόμενοι στους διαδηλωτές.

    Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με αντλίες και δακρυγόνα. ο ηλικίας 82 ετών Πινοτσέτ, ο οποίος αποστρατεύθηκε χθες στη διάρκεια επίσημης τελετής εγκαταλείπωντας το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων μετά απο 24 χρόνια, θα καταλάβει την έδρα του ισόβιου γερουσιαστή χάρη στο σύνταγμα του 1980 που υπαγόρευσε ο ίδιος προσωπικά και προβλέπει παρόμοια προνόμια σε προέδρους που παρέμειναν στο ύπατο αξίωμα τουλάχιστον επι μία εξαετία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:26:29

    [12] Βόλτα στον κόσμο

    Χτίσθηκε μέσα σέ τρία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε από τούς κατοίκους τού Μισούρι γιά εβδομήντα πέντε χρόνια... καί γκρεμίσθηκε μέσα σέ ένα δευτερόλεπτο.

    Ηταν η μεγαλύτερη γέφυρα τού ποταμού Μισούρι καί ένωνε τίς κομητείες Χάουαρντ καί Κούπερ.

    Παρουσία πολλών θεατών οί μηχανικοί σκόρπισαν τά κομμάτια της μέσα στήν κοίτη τού ποταμού μέ τήν υπόσχεση ότι στήν θέση της θά κτίσουν μιά άλλη καλύτερη.

    Εσείς τί κάνετε μέ τά καλαμάκια;

    Ρουφάτε τό ποτό σας;

    Εμ, έχετε μείνει πολύ πίσω.

    Ο Τόρου Καμίγια χρησιμοποιεί τά καλαμάκια αποκλειστικά καί μόνο γιά νά φυσάει καί όχι νά ρουφάει.

    Ο πολυμήχανος Ιάπωνας κατασκευάζει περίεργα μουσικά όργανα μόνο μέ τά καλαμάκια καί μάλιστα μέ πολλές παραλλαγές.

    Η γνωριμία του μέ τά ταπεινά καλαμάκια ήταν απολύτως συμπτωματική καί από τότε, πρίν από δεκαέξι χρόνια, εκπαιδεύεται στίς δυνατότητες πού τού παρέχουν.

    Ο Τόρου κατασκευάζει μουσικά όργανα όχι μόνο διαφορετικού σχήματος αλλά καί μέ διαφορετικά ακούσματα.

    Φυσικά όπως καταλαβαίνετε ο Τόρου χρησιμοποιεί γιά τήν μαγική μουσική του εκτός από χιλιάδες καλαμάκια καί κοφτερά ξυράφια.

    Εχει κατασκευάσει περίπου πενήντα διαφορετικά όργανα, τό καθένα μέ μοναδικό ήχο καί σχήμα.

    Καί δέν χάνει τήν ευκαιρία νά δίνει ρεσιτάλ μπροστά σέ κοινό.

    Καί εσείς, καυμένοι, ακόμη χρησιμοποιείτε τά καλαμάκια γιά νά ρουφάτε.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 16:29:56

    [13] Ελληνική οικονομία

    Μια θετική έκθεση μετά απο καιρό για τις προοπτικές της Ελληνική οικονομίας και την τύχη της δραχμής έρχεται από Ελβετικό τραπεζικό κολοσό.

    Στο οικονομικό της δελτίο η SBC Βάρμπουργκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τους όρους του Μάαστριχτ μέσα στην επόμενη διετία ενώ συνιστά και τοποθετήσεις σε δραχμή έναντι του ΕCU.

    Η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά διαρθρωτικών μέτρων για να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας εν΄ όψει σειράς άλλων εκθέσεων περιλαμβανομένης και της περίφημης Μούντις.

    Εν΄ τω μεταξύ απο τα μεσάνυχτα μειώνονται οι τιμές στη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

    Κατά 2 δραχμες και 10 λεπτα μειώνεται η τιμή της βενζίνης κατά 20 λεπτα του πετρέλαιου κινησης και κατά 70 λεπτα του πετρέλαιου θέρμανσης.

    [14] Φορολογικές δηλώσεις

    Ουρές και σήμερα στις εφορίες απο πολίτες που προσέρχονται να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις.

    Από την Παρασκευή οι εφορίες θα είναι ανοιχτά εώς τις 8 το βράδυ ενώ θα ανοίξουν και το Σάββατο από τις 8 εώς τις 2 το μεσημέρι.

    Οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων και δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 20 του μήνα.

    Πρόβλημα υπάρχει με τις βεβαιώσεις εισοδήματος των συνταξιούχων καθώς πολλοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ αλλά και του δημοσίου ακόμη δεν τις έχουν παραλάβει.

    [15] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 0,90%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.531,26 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 23 δισεκατομμύρια 240 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 18:26:45

    [16] Προφυλακτικά

    Επειδή δεν πληρούσαν ορισμένες προδιαγραφές και όχι λόγω κινδύνου διαπεραττότητας αποσύρθηκαν από την αγορά μετά τους ελέγχους του Ε.Ο.Φ ορισμένες παρτίδες προφυλακτικών, δήλωσε στον Αntenna, ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, όσοι χρησιμοποίησαν αυτά τα προφυλακτικά, δεν διέτρεξαν κανένα κίνδυνο μεταδοσης ιων ή μικροβιων.

    Συγκεκριμένα, αποσύρονται ορισμένοι τύποι των προφυλακτικών - Duo, Again, Prime, Pozetex, Wet, Tsik, Extra, Love-time, και New trik.

    Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησε ο ΕΟΦ, τα προφυλακτικά αυτά βρέθηκε ότι δεν ειναι ανθεκτικά και η συσκευασία τους δεν είναι στεγανή.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 16:36:16
    Κακοκαιρία και σήμερα σε όλη την χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια ενώ στα βορειοδυτικά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Από το απόγευμα, αναμένεται βελτίωση του καιρού και στις υπόλοιπες περιοχές.

    Στην Αττική, συννεφιά με βροχές και πιθανότατα καταιγίδα το πρωί. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 12 βαθμούς.

    Στή Θεσσαλονίκη, παροδική βροχή ή χιονόνερο, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καί θερμοκρασία στην πόλη εώς 7 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 11-Mar-98 16:35:21
    Βελτιώνεται σταδιακά το επόμενο διήμερο ο καιρός, οι βροχές σταματούν και οι βόρειοι άνεμοι εξασθενούν, ενώ την Παρασκευή ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Το Σαββατοκύριακο όμως περιμένουμε νέα επιδείνωση, με βροχές, χιόνια στα ορεινά και ενισχυμένους βόρειους ανέμους.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο, στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, αρχικά θα υπάρχει συννεφιά με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στη Θράκη, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χωρα θα έχουμε μόνο λίγα συννεφα.

    Οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται, με ένταση γύρω στα 6 με 7 μποφωρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα κυμαίνεται στα βόρεια απο -7 έως 9 βαθμούς, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο -1 έως 15 και στο Αιγαίο απο 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Πάντως προσοχή στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί γιατί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός.

    Την Παρασκευή, σε όλη τη χωρα θα υπάρχουν λίγα συννεφα, που προς το μεσημέρι στα δυτικά και νότια θα αυξηθούν, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Οι ασθενείς άνεμοι σταδιακα θα γίνουν νοτιοανατολικοί μέτριοι και αργότερα στα νότια πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία σε άνοδο θα φθάσει στους 12 με 13 βαθμούς στα βόρεια και στους 16 με 17 στην υπόλοιπη χωρα.

    Τό Σαββατο, θα υπάρχει συννεφιά με τοπικές βροχές στα νότια, κυρίως μετά το μεσημέρι, ενώ αργά το απόγευμα θα βρέξει τοπικά και στην υπόλοιπη χωρα.

    Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς και στα νότια νοτιοανατολικοί μέτριοι, βαθμιαία όμως θα γίνουν ανατολικοί βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα πλησιάσει στους 13 βαθμούς στα βόρεια και στις άλλες περιοχές στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 11 March 1998 - 17:16:38 UTC