Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Παραμένει το χάσμα στη Νέα Δημοκρατία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης-Κληρίδης
  • [02] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Σωτηρόπουλος-Ερευνες
  • [04] Χρυσόστομος-Penthouse
  • [05] ΔΕΚΟ-Κινητοποιήσεις
  • [06] Τροχαία
  • [07] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Κόσοβο-Εξελίξεις
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Ιράκ-Ρίτερ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [10] Η κότα θαύμα
  • [11] Οι φυγάδες του σφαγείου
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Αποσύρσεις
  • [13] Συμφωνία ΟΣΕ-Siemens
  • [14] Καζίνο
  • [15] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Παραμένει το χάσμα στη Νέα Δημοκρατία

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 17:32:59
    Σε αποδοκιμασία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη δηλωσή του λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προχώρησε η Ν.Δ.

    Μετά από σύσκεψη κορυφαίων στελεχών του κόμματος υπό τον Κώστα Καραμανλή, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο, κ.Σταύρος Δήμας εξέφρασε τη λύπη του που ο κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει με δημόσιες δηλώσεις του μια συζήτηση που έκλεισε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Εφ΄εξής, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να τον παρακολουθήσουμε σ΄ αυτήν την πορεία, αφού μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει σαφώς οριοθετήσει το ρόλο του κύριου Μητσοτάκη. Ο κόσμος της Ν.Δ αλλά και το σύνολο του Ελληνικού λαού κρίνει ποιος με τα λόγια και τις πράξεις του βοηθάει την προοπτική της παράταξης.

    Νωρίτερα ο κύριος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν αντιδικεί με κανέναν αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που χωρίς λόγο και λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος δεν θα τους δώσει ούτε άλλοθι, ούτε ελαφρυντικά.

    Στη σύσκεψη υπό τον κύριο Καραμανλή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κύριοι Σιούφας, Λιάπης, Δήμας, Βαρβιτσιώτης και Κεφαλογιάννης.

    Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον Αntenna εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση εναντίον του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Μητσοτάκης φοβάται πως άν φύγει θα αποκληθεί αποστάτης, αλλά, είτε φύγει είτε τεθεί εκτός κόμματος θα έχει διαπράξει νέα αποστασία αφού έχει προδώσει το λαό της Ν.Δ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:30:42

    [01] Σημίτης-Κληρίδης

    Ο τρόπος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατιας, κ.Κληρίδη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα καί δεν θα υποθηκεύουν τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε θα συνιστούν αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Με δεδομένη την αρνητική στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, ο κ.Σημίτης κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που της αναλογούν.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης του Ελληνικού βέτο για κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε οτι απαιτείται κάποια θετική κίνηση από πλευράς Τουρκίας.

    [02] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας

    Καμμία σκανδαλολογία δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να υλοποιήση το έργο της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπου είχε κληθεί να καταθέσει μαζί με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ.

    Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει στην απραξία για ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να εμποδίσουν την κατασκευή του έργου. Η κυβέρνηση είναι διατεθημένη να συζητήσει το θέμα σε οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό όργανο, δεν πρόκειται όμως να υποκύψει σε καμμία πίεση και σε κανένα συμφέρον.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση φέρει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για ενα έργο που είναι αμφίβολης ανταγωνιστικότητας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:29:46

    [03] Σωτηρόπουλος-Ερευνες

    Στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχε προτείνει να κλείσουν, στρέφει τις έρευνες της η αστυνομία για τον εντοπισμό του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του Νίκου Σωτηρόπουλου.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί για την υπόθεση 30 άτομα.

    [04] Χρυσόστομος-Penthouse

    Υπό τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, άρχισε σήμερα τη εξέταση μαρτύρων για την συνέντευξη του Μητροπολίτη Ζακύνθου στο περιοδικό Penthhouse, στο πλαίσιο της έρευνας που διετάχθη από την Ιερά Σύνοδο.

    Αντιπροσωπία ιεραρχών μετέβη το πρωί στο Λαικό νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

    [05] ΔΕΚΟ-Κινητοποιήσεις

    Με κινητοποιήσεις απειλεί η ΑΔΕΔΥ σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε άρση της μονιμότητας και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, οι οποιες μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες.

    Σε ενδειξη διαμαρτυρίας οι εργαζομενοι στον ΟΛΠ εκαναν στάση εργασίας μεχρι τις τρεις.

    [06] Τροχαία

    Πενταπλή καραμπόλα σημειώθηκε το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος της διασταύρωσης για Ωρωπό.

    Νταλίκα που κατευθυνόταν πρός τη Λαμία δίπλωσε στο εικοστό έβδομο χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να περάσει το μπροστινό της μέρος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Στην νταλίκα έπεσαν τρία αυτοκίνητα που κατευθύνονταν πρός Αθήνα και δύο που κατευθύνονταν πρός Λαμία. Από την καραμπόλα τραυματίσθηκε ένα άτομο, ενώ έκλεισαν για περισσότερο από δύο ωρες δύο λωρίδες κυκλοφορίας και από τα δύο ρεύματα.

    Αλλά και στο Βόλο, μια νταλίκα ακολούθησε τρελλή πορεία στους δρόμους της πόλης.

    Ο οδηγός της έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να προσκρούει σε μαντρότοιχους και κολόνες και να εκτραπεί κλείνοντας την κυκλοφορία.

    Αγιο είχαν τα 11 παιδιά με ειδικές ανάγκες που μετέφερε σχολικό λεωφορείο το οποίο ανετράπη το πρωί στην οδό Ανατολής, στο Χολαργό, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Τα παιδιά δεν έπαθαν τίποτα, αλλά για προληπτικούς λόγους τέσσερα απ΄ αυτά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

    Λίγες ώρες νωρίτερα θύμα τροχαίου έπεσε στο Χολαργό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Χρήστος Βερελής και η σύζυγός του η οποία τραυματίσθηκε ελαφρά.

    Το αυτοκίνητό τους - το οποιο οδηγουσε ο υφυπουργος- συγκρούσθηκε με άλλο ΙΧ που παραβιασε το ΣΤΟΠ και το οποιο οδηγουσε ο Ζαχαριας Σιγανος

    Η συζυγος του υφυπουργου μεταφερθηκε στο Γενικο κρατικο νοσοκομειο Αθηνων για παροχη πρωτων βοηθειων απ οπου αποχωρησε λιγο αργοτερα.

    Στα Γιαννινα, πέντε άτομα τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και ο Αλβανός πρόξενος στα Ιωάννινα, όταν το διπλωματικό αυτοκίνητό του πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο ΙΧ.

    Η αστυνομία εξετάζει μετά από στοιχεία, που συνέλεξε το ενδεχόμενο ο οδηγός του προξένου να ήταν μεθυσμένος.

    [07] Αστυνομικό δελτίο

    Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Λουκάς Δημητρούλης, 40 χρόνων στο σπίτι του οποίου, στην οδό Φερρών 33, η αστυνομία βρήκε τρία χάλκινα αγαλματίδια των γεωμετρικών και υστερο-ρωμαικών χρόνων, φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, ένα πιστόλι, διαβατήριο και ταυτότητα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

    Στο πατρικό του αρχαιοκάπηλου στον Πρόδρομο Θηβών, βρέθηκαν 22 χάλκινα νομίσματα της κλασικής και Βυζαντινής περιόδου.

    Τέσσερα εκατομμύρια από τα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και εξακόσιες χιλιάδες απο πελάτισα άρπαξε το πρωϊ άγνωστος ληστής που κατάφερε να διαφύγει.

    Για πρώτη φορά Ελληνικό Δικαστήριο επέβαλε ποινή για σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο...

    Το τριμελές Πλημμελιοδικείο Πατρων καταδικασε σε φυλακιση 10 μηνων με αναστολή στον Δημητρη Αναγνωστόπουλο 40 χρονων, τομεαρχη σουπερ- μαρκετ, τον οποιο κατηγγειλε υπάλληλος.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:30:30

    [08] Κόσοβο-Εξελίξεις

    Σειρά μέτρων κατά της Γιουγκοσλαβίας αν δεν αναθεωρήσει την πολιτική της βίας και καταστολής στο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των 6 χωρών της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία χθές στο Λονδίνο και επιπλέον προτίθενται να ζητήσουν απο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να "εξετάσει" ένα διεθνές εμπάργκο στην πώληση όπλων πρός την Γιουγκοσλαβία, για να ενισχυθεί το ήδη ισχύον ευρωπαικό εμπάργκο.

    Ως άμεσα μέτρα, τα πέντε έθνη, χωρίς τη Ρωσσία, αποφάσισαν να υποστηρίξουν ακόμη την άρνηση έκδοσης βίζας σε ανώτερους Σέρβους αξιωματούχους που αναμίχθηκαν στα επεισόδια του Κόσσοβου και την αναστολή κρατικών εγγυήσεων και πιστώσεων προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Η Ομάδα Επαφής κάλεσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς να λάβει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η βία στο Κόσοβο και για την έναρξη διαλόγου για πολιτική λύση του προβλήματος.

    Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόν Ουέστον θα ενημερώσει σήμερα τους υπόλοιπους 14 εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο. Μετά την ενημέρωση θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι όμως απίθανο να ξεκινήσει αμέσως η σύνταξη ενός σχεδίου ψηφίσματος, η υιοθέτηση του οποίου είναι απαραίτητη για να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον μιας χώρας.

    Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε στο παρελθόν "πειστικό αποτέλεσμα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο με τα μέτρα που αποφάσισε χθες στο Λονδίνο η Ομάδα Επαφής σχετικά με την αιματηρή καταστολή των επεισοδίων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Πάντως ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέκλεισε σήμερα κατηγορηματικά την πιθανότητα αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης στην σερβική αυτή επαρχία.

    Σήμερα, στο κόσσοβο επικρατεί ησυχία. Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην περιοχή της Τρένιτσα σταμάτησαν και ο αποκλεισμός της Αστυνομίας έχει κάπως χαλαρώσει. Επαναλειτούργησαν οι συγκοινωνίες και πολλοί απο τους κατοίκους των χωριών Σίρμπιτσα και Λάουσα που είχαν εγκαταλείψει την περιοχή για λόγους ασφαλείας αρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Παραμένουν, όμως, κλειστά τα σχολεία και για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κηδεία 53 Αλβανών που έχασαν τη ζωή τους στα πρόσφατα επεισόδια.

    Τα πτώματα των Αλβανών βρίσκονται απο χθες στο χωριό Σίρμπιτσα και πρέπει να αναγνωριστούν απο συγγενικά τους πρόσωπα. Πολλοί όμως αρνούνται να παραλάβουν τα πτώματα και ζητούν να γίνει αυτοψία απο ξένους εμπειρογνώμονες. Η κηδεία θα γίνει στα χωριά Πρέκαζ και Λάουσα.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρομπερτ Κέλμπαρτ που έφθασε χθες στο Βελιγράδι συναντήθηκε με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς τον οποίο ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, επανέλαβε την πάγια θέση της Γιουγκοσλαβίας οτι το πρόβλημα αυτό είναι εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας και πως πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα.

    Στην Πρίστινα οι Αλβανοί ηγέτες είναι συγκρατημένοι οσον αφορά τις αντιδράσεις τους για τη χθεσινή απόφαση της Ομάδας Επαφής περιμένουν ομως απο το Βελιγράδι να υποχωρήσει διότι οπως ισχυριζονται ο Μιλόσεβιτς υποχωρεί μονον οταν δέχεται πιέσεις. Ο Ρομπερτ Κέλμπαρτ αναμένεται να φθάσει το μεσημέρι στην Πρίστινα οπου θα έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και εκπροσώπους άλλων αλβανικών κομμάτων.

    Σήμερα ο κ. Γκέλμπαρτ θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ο ηγέτης των Αλβανοφώνων, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, κύρηξε δύο ημέρες πένθους στη μνήμη των θυμάτων της σερβικής εκκαθαριστικής επιχείρησης στην περιοχή της Ντρένιτσα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:30:57

    [09] Ιράκ-Ρίτερ

    Ο αμερικανός επιθεωρητής του ΟΗΕ Σκοτ Ρίτερ αναχώρησε σήμερα απο την Βαγδάτη μετά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποίησε σε διάφορες προεδρικές τοποθεσίες και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΑ "δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα".

    "Ο Σκοτ Ρίτερ ενημέρωσε την ιρακινή πλευρά ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του χωρίς κανένα πρόβλημα και την ευχαρίστησε για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε απέναντι στην ομάδα του", ανέφερε το ΙΝΑ.

    Ωστόσο, η εφημερίδα "Αλ Ιράκ" στο σημερινό της φύλλο υποστηρίζει ότι ο Σκοτ Ρίτερ εστάλη στο Ιράκ απο τις ΗΠΑ για να βλάψει την συμφωνία σχετικά με τις επιθεωρήσεις όπλων.

    "Ο Ρίτερ, πρωτεργάτης των κατασκευασμένων κρίσεων, επέστρεψε για δημιουργία μιας νέας κρίσης, κατά την επιθυμία της Ουάσιγκτον, προκειμένου να επηρεαστεί αρνητικά η συμφωνία του περασμένου μήνα", τονίζει στο άρθρο της η εφημερίδα, στο πρώτο σχόλιο του ιρακινού τύπου απο την επιστροφή στην Βαγδάτη του αμερικανού αξιωματούχου, την περασμένη Πέμπτη.

    Η αποστολή του Ρίτερ είναι η πρώτη δοκιμασία της υπόσχεσης του Ιράκ να επιτραπεί ο έλεγχος των οπλικών συστημάτων του στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ΙΝΑ, ο Ρίτερ αναχώρησε για το Μπαχρέϊν, τρείς ημέρες νωρίτερα απ' ότι προβλεπόταν χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο.

    Ο Ρίτερ είχε κατηγορηθεί απο την Βαγδάτη για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ, ενώ είχαν διατυπωθεί παράπονα ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας του ήταν απο τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δύο χώρες τις οποίες το Ιράκ θεωρεί εχθρικά διακείμενες απέναντί του. Ο Ρίτερ αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι το πρόγραμμα της ομάδας του Ρίτερ "ικανοποίησε μέχρι στιγμής τα μέλη της".

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:30:00

    [10] Η κότα θαύμα

    Ολοι οί κάτοικοι τού χωριού Οιγκάρντεν στήν Νορβηγία προσπαθούν νά λύσουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, πού τούς απασχολεί τίς τελευταίες ημέρες.

    Πώς κατάφερε η Χόουν Πόουν νά γεννήσει αυτά τά τεράστια αυγά.

    Οπως ήδη καταλάβατε η Χόουν Πόουν είναι η κοτούλα θαύμα πού έφερε στόν κόσμο κάτι αυγά πού πιό πολύ μοιάζουν μέ στρουθοκαμήλου παρά με κότας.

    Η κυρία τής περίφημης κοτούλας η Ρίτα Σόλμπεργκ είπε ότι ένα βράδυ άκουσε μεγάλη φασαρία στό κοτέτσι της καί νόμισε ότι είχαν επιτεθεί λύκοι.

    Τό πρωί μέ έκπληξη ανακάλυψε τά πελώρια αυγά μέ τήν Χόουν Πόουν δίπλα τους νά καμαρώνει.

    Ετσι λοιπόν τό περίεργο περιστατικό έγινε τό θέμα συζήτησης τών κατοίκων τού χωριού πού έχουν βάλει σκοπό τής ζωής τους νά λύσουν τό μυστήριο.

    Καί όπως είναι φυσικό κοιτάνε πολύ ύποπτα πρός τήν μεριά τού κόκκορα πού ζεί στό κοτέτσι.

    [11] Οι φυγάδες του σφαγείου

    Η ιστορία διδάσκει ότι η ελευθερία κατακτάται μόνο μέ αγώνες.

    Τά δύο γουρουνάκια τής δικής μας ιστορίας προφανώς τό γνώριζαν αυτό, αφού αγωνίσθηκαν γιά τήν ελευθερία τους καί δέν θεώρησαν ότι ήταν καταδικασμένα όταν τά ανέβασαν στό φορτηγό γιά νά μεταφερθούν στό σφαγείο.

    Οταν τό όχημα έφθασε στόν τόπο τού μαρτυρίου οί εκδοροσφαγείς είδαν μέ μεγάλη έκπληξη ότι δύο από τά γουρουνάκια τήν κοπάνησαν.

    Οί δύο φυγάδες φώναξαν τό ο σώζον εαυτόν σωθήτω, άφησαν στήν μοίρα τους τούς φίλους τους καί πήδηξαν στό παγωμένο ποτάμι Ειβον στό Μάλμσμπερι τής Βρετανίας καί μήν τούς είδατε τούς Παναήδες.

    Παρά τήν πολύ χαμηλή θερμοκρασία τού νερού οί δύο φυγάδες πέρασαν απέναντι καί εξαφανίσθηκαν.

    Εγιναν πρώτο θέμα στίς εφημερίδες καί τίς τηλεοράσεις καί η αστυνομία τής περιοχής έστησε κανονικό... γουρουνοκυνηγητό.

    Οπως ήταν φυσικό οί δύο πανέξυπνοι δραπέτες πού έβαλαν τά γυαλιά στούς σφαγείς τους, κέρδισαν τήν συμπάθεια καί τήν εκτίμηση όλης τής γηραιάς Αλβιώνας.

    Μόλις έγινε γνωστή η δραπέτευση τους, αμέτρητοι άνθρωποι ζήτησαν τήν σωτηρία τους όπως συμβαίνει στίς περιπτώσεις πού ο μελλοθάνατος γιά οιονδήποτε λόγο γλυτώσει τήν εκτέλεση.

    Δέν ήταν λίγοι καί οί δημοσιογράφοι πού ακολούθησαν τά ίχνη τών δύο γουρουνιών όχι βέβαια γιά νά έχουν αποκλειστικές δηλώσεις αλλά γιά νά μάθουν από πρώτο χέρι άν οί δύο φυγάδες βρέθηκαν, άν είναι σώοι καί αβλαβείς καί κυρίως νά πουλήσουν φύλλα.

    Οκτώ μέρες μετά ο ένας δραπέτης βρέθηκε καί μετά από τίς φιλότιμες προσπάθειες τών αστυνομικών, συνελήφθη.

    Ομως οί δωρεές από ανώνυμους γιά τήν σωτηρία του ξεπερνούσαν κατά πολύ τήν αξία του στό εμπόριο πού είναι ογδόντα δολλάρια καί έτσι ο κρατούμενος γλύτωσε τό σφαγείο.

    Ολοι πλέον κυνηγούν τόν άλλον φυγάδα ο οποίος όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πιό έξυπνος από τούς διώκτες του αφού παραμένει ασύλληπτος.

    Καί η περιπέτεια τών δύο γουρουνιών έχει συγκινήσει καί εντυπωσιάσει όλον τόν κόσμο.

    Αλλωστε ποιός μπορεί νά κατηγορήσει δύο γουρουνάκια πού ενώ τά προόριζαν γιά χοιρομέρια προσπάθησαν νά σώσουν τό πολύτιμο μπέικον πού κουβαλούν μαζί τους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 19:29:04

    [12] Αποσύρσεις

    Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την απόσυρση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

    Με την απόσυρση συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά από το 1999 καθώς ο φετεινός προϋπολογισμός δεν προβλέπει σχετικά κονδύλια.

    Δέχεται ωστόσο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τον Σεπτέμβριο, μόνο σε Αθήνα και Πειραιά και η καταβολή του πρίμ που θα κυμανθεί από 400 μέχρι 600 χιλιάδες δραχμές, να αρχίσει απο 1ης Ιανουαρίου '99.

    [13] Συμφωνία ΟΣΕ-Siemens

    Εκπρόσωπος της εταιρίας Siemens, του τμήματος "Συγκοινωνιακής Τεχνολογίας" (VERKEHRSTECHNIK), που εδρεύει στην πόλη Ερλάνγκεν της Βαυαρίας, ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ μίας σύμπραξης εταιριών - στην οποία η Siemens συμμετέχει με 66 % - με τον ΟΣΕ για τον εξοπλισμό των ελληνικών σισηροδρόμων, ύψους 600 εκ. Μάρκων (περίπου 96 δισ. δραχμες).

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η συμφωνία αφορά την αγορά από τον ΟΣΕ 20 ηλεκτρομηχανών έλξης, 24 ντιζελομηχανών υψηλών ταχυτήτων και 106 βαγόνια επιβατών, που προορίζονται για τη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης και των οποίων η παράδοση προγραμματίζεται να αρχίσει το ετος 2.000.

    Την Κυριακή εξάλλου - σύμφωνα με πληροφορίες -

    αναμενεται στη Γερμανία αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [14] Καζίνο

    Ακόμη και με αφάιρεση της άδειας λειτουργίας τους απειλούνται τα καζίνο της Χαλικιδικής και της Σύρου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

    Οι οφειλές στο δημόσιο ξεπερνούν τα 2δις ενώ το καζίνο Σύρου δεν προχώρησε στο κλείσιμο 30 ημερών που είχε επιβάλει το Υπουργείο ανάπτυξης.

    [15] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,10 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.517,54 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 17 δισεκατομμύρια 83 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 16:30:40
    Βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες αναμένονται σήμερα σε όλη τη χώρα, με χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί εώς πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις έντασης εώς και 8 μποφώρ.

    Στην Αττική, νεφώσεις με βροχή και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα, και θερμοκρασία στην Αθήνα ώς 16 βαθμούς.

    Νεφώσεις, βροχή και χιόνια στα γύρω ορεινά στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 12 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 10-Mar-98 16:30:30
    Συνεχίζεται η κακοκαιρία και το επόμενο 24ωρο, με τις έντονες όμως βροχές να περιορίζονται σταδιακά στην ανατολική Ελλάδα, ενώ παράλληλα οι νότιοι άνεμοι γίνονται βόρειοι και πέφτει η θερμοκρασία. Πρόσκαιρη βελτιωση αναμένεται την Πέμπτη, αλλα απο την Παρασκευή το απόγευμα ο καιρός ξαναχαλάει.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο θα έχουμε συννεφιά σε όλη τη χωρα, με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές, ενω χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Ωστόσο στα βορειοδυτικά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ απο το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές της χωρας.

    Οι άνεμοι στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι 7 με 8 μποφώρ, στις νότιες όμως περιοχές

    αρχικά θα είναι νότιοι 5 με 6, αλλα και εκεί σταδιακά θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους 3 με 4 βαθμούς και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 0 μέχρι 8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 4 μέχρι 14 και στα νησιά απο 8 μέχρι 15 βαθμους Κελσίου.

    Την Πέμπτη αρχικά στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα βρέχει και πάλι κατά τόπους γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χωρα απο το πρωί θα είναι σχεδόν αίθριος.

    Οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται 5 με 6 μποφωρ στα δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 7, αλλα βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα φθάσει στους 10 με 11 βαθμούς στα βόρεια και στους 15 με 16 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Παρασκευή στη δυτική Ελλάδα θα βρέξει και πάλι μετά το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χωρα η αραιή συννεφιά σιγά σιγά θα πυκνωσει και ενδέχεται το βράδυ να βρέξει στα ηπειρωτικά. Το πρωί εξάλλου θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυόμενοι όμως προς το μεσημέρι στο Ιονιο σε πολύ ισχυρούς, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει κόμη λίγο και θα φθάσει στους 12 με 13 βαθμούς στα βόρεια και στους 16 με 17 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 10 March 1998 - 20:40:21 UTC