Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Διεθνής Αμνηστεία
  • [02] Νέα Δημοκρατία
  • [03] Βίλλα Μινέικο-Δικαστική διαμάχη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
  • [05] Υγειονομικός Ελενχος
  • [06] Απεργίες
  • [07] Αστυνομικό δελτίο
  • [08] Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ιράκ-προειδοποιήσεις
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Το φεστιβάλ των Βίκινγκς
  • [12] Ο πιο διάσημος ποντικός του κόσμου
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Φορολογικές δηλώσεις
  • [14] Παρκοεταιρείες
  • [15] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 18:01:20
    Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς να αποκαταστήσει την αυτονομία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απήυθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εξωτερικών υποθέσεων Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ.

    "Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικό διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου και πρέπει να αποκαταστήσει την αυτονομία του. Εάν δεν λάβει κάποια μέτρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν το κάνουν κάποιοι άλλοι στη θέση του",δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

    Σύμφωνα με τον Βαν ντεν Μπρούκ "η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει την ανάφλεξη της περιοχής".

    Τεταμένη είναι η κατάσταση στα χωριά του Κοσυφοπεδίου όπου τελέστηκαν οι κηδείες 10 Αλβανοφώνων, ενώ στο Βελιγράδι τα επεισόδια συσπείρωσαν όλα τα κόμματα κατά των Αλβανοφώνων ενώ ο ραδιοσταθμός Β-92 της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας μετέδωσε οτι Αλβανοί τρομοκράτες εισέβαλαν χθες βράδυ σε σπίτια Σέρβων σε πολη του Κοσσυφοπεδίου και σκότωσαν έναν συνταξιούχο Σέρβο αστυνομικό.

    Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, Ρόμπιν Κούκ, μετά τις αιματηρές συγκρουσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο παρακολουθεί όπως δήλωσε με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσυφοπέδιο και την χρήση βίας κατά του Αλβανικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη του προς τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

    Εκκληση για διάλογο έκανε σήμερα και η Τουρκία, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Την Παρασκευή στο Βελιγράδι μεταβαίνει ο Θόδωρος Πάγκαλος για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Ελληνικής κυβέρνησης, μετά την έκκληση του Φάτος Νάνο. Ο κ. Πάγκαλος, θα προτείνει την αμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε απερίφραστα σήμερα την προσφυγή στη βία στο Κοσυφοπέδιο και εξέφρασε τη λύπη της γιά την επέμβαση της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες.

    Στο μεταξύ, η σερβική αστυνομία απαγόρευσε στον Τύπο την πρόσβαση στην περιοχή Ντρένιτσα του Κοσυφοπεδίου, οπου το απόγευμα θα γίνει η κηδεία των Αλβανών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, το Σαββατοκύριακο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:28:27

    [01] Διεθνής Αμνηστεία

    Στο προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όλοι οι Αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, υπέγραψαν το πρωϊ στο Ειδικο Βιβλίο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστείας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη διακήρυξη τους.

    Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, άφησε εμμέσως αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφερόμενος σε Δημοκρατίες που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό τους, αλλά στο εξωτερικό δραστηροποιούνται μόνον, όταν περνούν αγωγοί πετρελαίου.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ν.Δ, χαρακτήρισε σημαντικό το έργο της Διεθνούς Αμνηστείας.

    [02] Νέα Δημοκρατία

    Απάντηση στους επικριτές του ότι οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά, έδωσε σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι το κόμμα εκφράζει τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο.

    Εχουμε χαράξει μια πορεία που είναι ασυμβίβαστη και όλα τ' άλλα είναι εκ΄ του πονηρού και εξυπηρετούν την Κυβέρνηση πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

    Ο Σταύρος Δήμας σε συνεντευξή του σήμερα στον "Ελεύθερο Τύπο", χαρακτηρίζει "εκτός λογικής" την δημιουργία νέου κόμματος, αλλά διευκρινίζει ότι "στην πολιτική δεν επικρατεί πάντα η λογική".

    Ο Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος, σε συνεντευξή του στο Εθνος, δηλώνει ότι "ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν διαγράφεται από τη ΝΔ."

    [03] Βίλλα Μινέικο-Δικαστική διαμάχη

    Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το απόγευμα, η δικαστική διαμάχη για το σπίτι της Σοφίας Μινέϊκο στο Π. Ψυχικό.

    Τα τρία παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, Νίκος και Ανδρέας εξαιρουμένου του Γιώργου, με αγωγή τους στρέφονται κατά του σημερινού ιδιοκτήτη κύριου Βλαχούτσικου, υποστηρίζοντας ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι βάσει της διαθήκης Μινέϊκο.

    Ο κ. Βλαχούτσικος που είχε αγοράσει το σπίτι από τον Ανδρέα Παπανδρέου κάνει προσεπίκληση στη Δήμητρα Λιάνη. Η χήρα Παπανδρέου όμως με δική της αγωγή αρνείται να τον αποζημιώσει σε περίπτωση που χάσει την κυριότητα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:27:08

    [04] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, όπως ανέφερε το ιατρικό δελτίο το οποίο αναφέρει ότι εμφανίζει αργή αλλά σταθερή βελτίωση.

    Ο οργανισμός του Αρχιεπισκόπου ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στο Λαικό Νοσοκομείο μέχρι να συμπληρωθεί η θεραπεία και προς παρακολούθηση τυχόν επιπλοκών.

    Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος δήλωσε πως συζήτησαν τα παλιά και τόνισε πως είδε τον κ.Σεραφείμ αποφασισμένο να αντιμετωπίσει την ασθενειά του.

    [05] Υγειονομικός Ελενχος

    Τη δημιουργία τεσσάρων νέων διασυνοριακών κέντρων για τον υγειονομικό έλεγχο ανθρώπων, αλλά και για ζώα και προιόντα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας.

    Παράλληλα, ο κ.Γείτονας ανακοίνωσε την λειτουργία Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής παρακολούθησης και Παρέμβασης που έχει ώς στόχους την έγκαιρη ανίχνευση των επιδημιών σε όλη την επικράτεια και την αντιμετωπισή τους καθώς και την υγειονομική επιτήρηση των μετακινούμενων πληθυσμών.

    [06] Απεργίες

    Από το αποτέλεσμα της συνάντησης αύριο του Υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ θα κριθεί η απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Αναρμόδιος για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων δήλωσε το πρωί, προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας.

    [07] Αστυνομικό δελτίο

    Εμπαιναν σε σπίτια, με διαφημιστικά φυλλάδια, κατέγραφαν τα διαμερίσματα και μετά τα ξάφριζαν...

    Πρόκειται για σπείρα που είχαν συστήσει ένας Αλβανός, ένας Κροάτης, ένας Σλοβένος και ένας Γιουγκοσλάβος, στη δράση των οποίων έδωσε τέλος η Αστυνομία που τους συνέλαβε στην Ομόνοια, σε νοικιασμένο αυτοκίνητο, με διαρηκτικά εργαλεία και τιμαλφή.

    33 εκατομμύρια άρπαξαν το πρωί δύο ληστές από αυτοκίνητο των ΕΛΤΑ Τρίπολης, αφού το ακινητοποίησαν στις 06.30 το πρωί στην είσοδο της πόλης.Τα χρήματα προορίζονταν για συντάξεις του ΟΓΑ.

    Στον ανακριτή απολογείται σήμερα, ο 18χρονος, που χτύπησε και σκότωσε την προηγούμενη εβδομάδα με σφυρί τον πατέρα του, γιατί όπως υποστηρίζει δεν άντεχε άλλο να τον βλέπει να φέρεται βάναυσα στη μητέρα του.

    [08] Ατμοσφαιρική ρύπανση

    Σοβαρή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική κατά 8,1% για το μονοξείδιο του άνθρακα και μέχρι 40,5% για το διοξείδιο του θείου, σημειώθηκε το χρονικό διάστημα 1994 εώς 1997 σε σύγκριση με την περίοδο 90- 93.

    Ο κ.Λαλιώτης υπογράμμισε ότι αν συνδυαστούν ο νέος στόλος μαζικής μεταφοράς, η επέκατση των λεωφορειόδρομων, η ανανέωση της ηλικίας των Ι.Χ, τότε το πρόγραμμα του υπουργείου για την μείωση της ρύπανσης θα ξεπεράσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα με αποτέλεσμα ο στόχος της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 30% το 2004 να έχει ξεπεραστεί.

    Αναφερόμενος στους ελέγχους καυσαερίων στα αυτοκίνητα υπογράμμισε ότι το 10% των καταλυτικών βρέθηκαν να κινούνται με εκπομπή καυσαερίων εκτός των ορίων ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσίασε η κατηγορία των ταξί παλαιάς και νέας τεχνολογίας με αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλλει ενδεχομένως και πρόσθετα μέτρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί η δυνατότητα κίνητρων έγκαιρης αναναίωσης των ταξί προκειμένου να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:27:59

    [09] Κοσσυφοπέδιο

    Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απήυθυνε σήμερα ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε, Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, ζητώντας από το Σέρβο πρόεδρο να αρχίσει ειρηνευτικό διάλογο και να αποκαταστήσει την αυτονομία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Εάν δεν λάβει κάποια μέτρα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί άν το κάνουν κάποιοι άλλοι στη θέση του.

    Η Ευρωπαική Ενωση, καταδίκασε απερίφραστα σήμερα την προσφυγή στη βίας στο Κοσσυφοπέδιο ενώ στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε. Ε, Ρόμπιν Κουκ.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, δήλωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και την χρήση βίας κατά του Αλβανικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη του προς τους Αλβανούς Κοσοβάρους της περιοχής.

    Ο κ.Νάνο, που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Ιμπραήμ Ρούγκοβα, εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα λυθεί αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο και την ισχυρή υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας.

    Εκκληση για διάλογο έκανε σήμερα και η Τουρκία, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Σερβική αστυνομία εν΄τω μεταξύ απαγόρευσε στον Τύπο την πρόσβαση στην περιοχή Ντρένιτσα, όπου το απόγευμα γίνονται οι κηδείες των Αλβανόφωνων, που σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τις συγκρούσεις με την Αστυνομία.

    Στο Βελιγράδι πάντως τα επεισόδια συσπείρωσαν όλα τα κόμματα κατά των Αλβανόφωνων, ενώ ο ραδιοσταθμός Β-92 μετέδωσε ότι Αλβανοί τρομοκράτες εισέβαλαν χθες βράδυ σε σπίτια Σέρβων σε πόλη του Κοσσυφοπεδίου και σκότωσαν έναν συνταξιούχο Σέρβο αστυνομικό.

    Την Παρασκευή στο Βελιγράδι μεταβαίνει ο Θόδωρος Πάγκαλος για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Ελληνικής κυβέρνησης, μετά την έκκληση του Φάτος Νάνο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σήμερα λόγο για λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:28:38

    [10] Ιράκ-προειδοποιήσεις

    Στη Νέα Υόρκη τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισαν σήμερα νωρίς το πρωι την απόφαση που προειδοποιεί το Ιράκ με τις "πιο σοβαρές συνέπειες", αν παραβιάσει την συμφωνία για τον έλεγχο των οπλικών του συστημάτων.

    Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα καθιστά σαφές πως πριν από την οποιαδήποτε χρήση βίας κατά του Ιράκ απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου-μια θέση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν πάντως.

    Ταυτόχρονα δίνεται στην Βαγδάτη η ελπίδα πως αν εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από το 1991, οι διεθνείς κυρώσεις μπορεί να αρθούν.

    Πάντως, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν που έχει συνυπογράψει τη συμφωνία της Βαγδάτης προειδοποίησε το Ιράκ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν και προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε όλες τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις, ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της διπλωματίας.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι στέλνει "το σαφέστερο δυνατό μήνυμα" στην Βαγδάτη.

    Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης το βέβαιο είναι πάντως πως στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες θελήσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά του Ιράκ δεν πρόκειται να έχουν ευρεία διεθνή υποστήριξη μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ

    δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για την επιθεώρηση των λεγομένων "προεδρικών μεγάρων" από τους επιθεωρητές του Οργανισμού.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:27:31

    [11] Το φεστιβάλ των Βίκινγκς

    Χίλια χρόνια ζωής έκλεισε φέτος η πόλη Ροσκίλντε τής Δανίας πού χρημάτισε καί ώς πρώτη πρωτεύουσα τής χώρας.

    Οί κάτοικοι τού Ροσκίλντε αισθάνονται πολύ υπερήφανοι γιά τήν κληρονομιά τών ατρόμητων θαλασσοπόρων Βίκινγκς πού βαραίνει τούς ώμους τους.

    Καί φροντίζουν νά μήν ξεχασθεί αυτό.

    Κάθε χρόνο διοργανώνουν τό φεστιβάλ τών Βίκινγκς καί φέρνουν μέ τόν τρόπο τους στήν μνημη τών Ευρωπαίων τήν ιστορία τού θρυλικού αρχηγού τών θαρραλέων Σκανδιναβών, Χάραλντ τού Κυανοδόντη πού ίδρυσε τήν πόλη τους.

    Ως γνωστον οί Βικινγκς δέν ήταν καί οί καλύτεροι άνθρωποι τού κόσμου.

    Γιά τήν ακρίβεια ήταν λαός αιμοδιψής, κατακτητικός, βάρβαρος πού σκορπούσε τόν τρόμο σέ όποιον κακομοίρη είχε τήν ατυχία νά βρεθεί στόν δρόμο τους τήν εποχή τής παντοδυναμίας τους.

    Ομως ο αρχηγός τους ο Χάραλντ ο Κυανοδόντης ίδρυσε μιά πολιτιστική πρωτεύουσα στό Ροσκίλντε πού έμελλε νά γίνει καί η πρώτη πρωτεύουσα τής Δανίας.

    Σήμερα οί κάτοικοι γιά μία ημέρα μετατρέπονται σέ Βίκινγκς, ντύνονται όπως οί πρόγονοι τους καί διασκεδάζουν.

    Ενα από τά πιό δημοφιλή παιχνίδια τού φεστιβάλ είναι τό σπάσιμο τού βαρελιου τής γάτας.

    Τά παιδιά αναπαριστούν τό παλαιό παιχνιδι τών θαλασσοπόρων μέ τήν μόνη διαφορά ότι δέν υπάρχει γάτα μέσα στό βαρέλι.

    Το ζώο είναι ζωγραφισμένο απέξω καί τό περιεχόμενο τού βαρελιού είναι γλυκά γιά τά παιδιά πού θά καταφέρουν νά τό σπάσουν.

    Η Ροσκίλντε συνέχισε νά παίζει σημαντικό ρόλο γιά τήν Δανία γιά τετρακόσια χρόνια καί οί κάτοικοι της μέ τό φεστιβάλ πού διοργανώνουν, αναπολούν περασμένα μεγαλεία.

    [12] Ο πιο διάσημος ποντικός του κόσμου

    Εκλεισε τά εβδομήντα καί όμως δείχνει ακμαιοτατος σάν νά μήν τόν άγγιξε ο χρόνος.

    Ο λόγος γιά τόν Μίκι Μάους, τόν διασημο φίλο τών παιδιών τόν πιό συμπαθητικό ποντικό τού κόσμου.

    Από τότε πού ο δαιμόνιος Μίκι εμφανίσθηκε στήν πρώτη ταινία του τό 1928 έκλεψε τίς καρδιές τού κοινού.

    Ο έρωτας τού πανέξυπνου ποντικού γιά τήν επίσης ποντικίνα Μίνι συγκίνησε τόν κόσμο καί από τότε γιά εβδομήντα χρόνια αποτελούν ένα από τά πιό ξεχωριστά ζευγάρια.

    Βέβαια εξακολουθούν νά είναι αρραβωνιασμένοι γιά επτά δεκαετίες καί σίγουρα άν αποφασίσουν ποτέ οί υπεύθυνοι τής εταιρίας Γουόλτ Ντίσνει, νά παντρέψουν τά δύο ποντίκια θά χαλάσει ο κόσμος.

    Μέ τήν ευκαιρία τών γενεθλίων τού Μίκι Μάους διοργανώθηκαν δεκάδες δημοπρασίες καί τά αναμνηστικά τού καρτούν πουλήθηκαν σέ αστρονομικές τιμές.

    Ενα μικρό κουκλάκι πουλήθηκε πρίν από λίγους μήνες γιά ογδόντα χιλιάδες δολλάρια όμως η μανία τών συλλεκτών δέν σταματάει εκεί.

    Οί ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά αναμνηστικά τού Μίκι θά πουληθούν γιά τεράστια ποσά όπως αυτό τό κουκλάκι τού 1950.

    Καί φυσικά όσο πιό παλιό τό αναμνηστικό τόσο καλύτερα.

    Αυτά πού κατασκευάσθηκαν στίς δεκαετίες τού '40, τού '50 καί τού '60 αποτελούν μήλο τής έριδος γιά δεκάδες συλλέκτες.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:26:52

    [13] Φορολογικές δηλώσεις

    Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ενώ δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα έντυπα φόρου εισοδήματος από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, καθώς και τα έντυπα συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης.

    Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει στις 17 του μήνα.

    Σήμερα έληξε η προθεσμία για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που το επώνυμό τους άρχιζε από Α και αύριο όσων το επώνυμο αρχίζει από Β και Γ.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε το πρωί ότι είναι ανάγκη να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς υποβολής της δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας γιατί το νέο σύστημα είναι περίπλοκο με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται αλλά και να πληρώνουν 200-300.000 δραχμές στα φοροτεχνικά γραφεία στα οποία ειναι αναγκασμένοι να καταφύγουν.

    Μέχρι τις 23 Μαρτίου πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος ηλικίας και δεν έχουν εισοδήματα.

    [14] Παρκοεταιρείες

    Πράσινο φώς για την επιστροφή χρημάτων στους πολίτες που πλήρωσαν για κλήσεις παράνομης στάθμευσης στην Αθήνα και σε άλλους 42 Δήμους, ανάβει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτικές Εταιρείες.

    Η επιστροφή χρημάτων θα αρχίσει αφού καθαρογραφεί η απόφαση, ενώ για 10 ημέρες παγώνει η σημερινή διαδικασία με τις κλήσεις και στο διάστημα αυτό θα αποφασισθεί η μορφή του νέου συστήματος που θα εποπτεύεται από την Δημοτική Αστυνομία.

    Το πρωί η συντονιστική επιτροπή πολιτών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της

    Αθήνας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αυθαιρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

    Το πρωί η συντονιστική επιτροπή Πολιτών κατά των ιδιωτικών παρκοεταιρειών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Αθήνας.

    [15] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,86%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.445,65 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 16 δισεκατομμύρια 129 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:29:28
    Σχεδόν αίθριος σήμερα ο καιρός σε όλη την χώρα. Οι ανεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς εώς μέτριοι.

    Καλός καιρος σε Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 18 βαθμούς

    Καλός καιρός και στην Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην συμπρωτευουσα θα φτάσει τους 16 βαθμούς κελσίου

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 03-Mar-98 16:29:17
    Μακρυά ακόμη η Ανοιξη, αλλά ο καιρός τουλάχιστον για 4 - 5 μέρες ακόμα θα μοιάζει ανοιξιάτικος. Η πρόσκαιρη συννεφιά την Παρασκευή δεν φαίνεται να αλλάζει την εικόνα αφού οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφώρ ενώ η θερμοκρασία διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο διήμερο ο καιρός παραμένει παντού αίθριος, με τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι ασθενείς και μόνο στα νότια πελάγη τοπικά βόρειοι μέχρι μέτριοι, που ωστόσο την Πέμπτη γίνονται νότιοι όχι όμως περισσότερο από 4 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα κυμαίνεται στα βόρεια από 0 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 και στα νησιά από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    Την Παρασκευή στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει τοπική συννεφιά στην υπόλοιπη όμως χώρα ο καιρός παραμένει σχεδόν αίθριος.

    Οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι δηλαδή γύρω στα 4 με 5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι στα βόρεια στους 19 βαθμούς και στις άλλες περιοχές στους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 3 March 1998 - 17:10:45 UTC