Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εν΄ μέσω κινητοποιήσεων συζητείται στη Βουλή ο πρόυπολογισμός

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πάγκαλος
  • [02] Δαμανάκη
  • [03] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Απεργίες
  • [05] Μόρφωση
  • [06] Ενρίκο Μπιάνκο
  • [07] Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
  • [08] Αθηνά Ωνάση
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Αλβανία-Ρουγκόβα
  • [10] Γιουγκοσλαβία-Εκλογές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ιράκ-ΗΠΑ
  • [12] Γαλλία-EURO
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Διάστημα
  • [14] Κρίση στον Ειρηνικό
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Διεθνείς χρηματαγορές
  • [16] Παπαντωνίου
  • [17] Europe: Ελληνική οικονομία
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Ασθμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εν΄ μέσω κινητοποιήσεων συζητείται στη Βουλή ο πρόυπολογισμός

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 10:49:35
    Τροποποίηση του νέου συστήματος παρακράτησης φόρου μελετά η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις και εντός του κόμματος

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΞΟΥΣΙΑ, είναι ενδεχόμενο ο πρωθυπουργος να ανακοινώσει αλλαγές που θα αφορούν όσους έχουν πάνω από δύο παιδιά, απόψε κατά την ομιλία του, στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο.

    Χθές εξ΄ άλλου ο υπουργός οικονομικών που μίλησε σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να απαντήση σε ερωτήσεις που αφορούσαν το σύστημα της παρακράτησης φόρου.

    Εν μέσω κινητοποιήσεων με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα, συζητείται το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Προυπολογισμός.

    Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εξω απο τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στην οδό Φιλλελήνων.

    Τρίωρες στάσεις εργασίας εξήγγειλαν καθηγητές και δάσκαλοι τις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις πρώτες της απογευματινής.

    Αλλαγές και ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν σήμερα στην Ολυμπιακή, λόγω της τρίωρης στάσης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τις 12 το μεσημέρι.

    Οι πτήσεις για Λονδίνο, Μιλάνο, Ρώμη και Βουδαπέστη, θα αναχωρήσουν στις 11 και μισή, αντι στις 12.00.

    Στις 3 ακριβώς θα αναχωρήσουν οι πτήσεις με προορισμό τη Λάρνακα μέσω Θεσσαλονίκης, το Βουκουρέστι και την Αθήνα από Θεσσαλονίκη, καθώς και οι πτήσεις της Ολυμπιακής αεροπλοϊας για Χίο, Ιωάννινα και Μυτιλήνη.

    Ακυρώνονται, τρεις πτήσεις για Ρώμη, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν αύριο οι έμποροι και βιοτέχνες που έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις ενώ στους δρομους κατεβαίνουν την Πεμπτη και οι συνταξιουχοι του ΤΕΒΕ.

    Για φορολογική λαίλαπα κανει λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:03:40

    [01] Πάγκαλος

    Η Ελλάδα κατέθεσε σήμερα τις επιφυλάξεις της έναντι της προωθούμενης συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη καθώς και έναντι της ενίσχυσης της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο

    υπουργός Εξωτερικών Θ Πάγκαλος που από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Γ Παπανδρέου εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    Ο Θ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας στα ανωτέρω δύο θέματα παραμένουν αμετάβλητες στο βαθμό που η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανταποκριθεί στους όρους για τη βελτίωση των σχεσεων της με την Ελλάδα και την Κοινότητα - δηλαδή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών συμπριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - οι οποίες περιέχονται στην κοινή θέση των 15 κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

    Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα πρόβαλε το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας να αποδεχθεί η Τουρκία τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αφού γίνει μέλος της προωθούμενης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στη Διάσκεψη αν προηγουμένως δεν αποδεχθεί στοιχειώδεις κανόνες της διεθνούς νομιμότητας όπως είναι η αποδοχή της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την απαίτηση να σεβαστεί η Τουρκία- ως χώρα που επιδιώκει στενές σχέσεις με την Κοινότητα - την αρχή ότι δεν μπορεί να θέτει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας όπως είναι η Κύπρος. Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά τόνισε προς την προεδρία του Συμβουλίου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία (σ.σ. ενοψει της επικείμενης επισκεψής της στην Αγκυρα αυτή την εβδομάδα) τό ζήτημα της έναρξης διαπραγματεύσεων αναμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα έχει ως στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το κυπριακό καθώς και την ανάγκη "ενθάρρυνσης" του Ντεκτάς από τις τουρκικές αρχές να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον Προεδρο Κληρίδη επι του θέματος της αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών στην Κύπρο. Τέλος ο Θ Πάγκαλος τόνισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην πραγματοποιεί βήματα προόδου σε τομείς αναγκαίους για τη βελτίωση και την ενίσχυση των δεσμών μιας χώρας με την Ε.Ε. όπως είναι η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων κλπ γεγονός που δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο την ενίσχυση των δεσμών της με την Κοινότητα.

    Ανεξάρτητα πάντως από το το ζήτημα της συμμετοχής η μη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη η ελληνική αντιπροσωπεία επανέλαβε σήμερα τη θέση της ότι ούτως ή άλλως τασσεται κατά της θεσμοθετησής της και εξακολουθεί να υποστηρίζει την αρχική της θέση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με τις δέκα χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο. Πάντως η ελληνική πλευρά ανέφερε σήμερα ότι ορισμένα ζητήματα όπως η συμμετοχή κάποιων χωρών όπως πχ η Ουκρανία, η Μολδαβία ή ακόμα και η Ελβετία με τη Νορβηγία σε συζητήσεις με τους 15 για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση.

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης συνδέεται με το αν θα ξεκινήσουν ή όχι οι διαπραγματεύσεις και με τις έντεκα υποψήφιες χώρες όπως φάνηκε ότι ήταν η επικρατούσα άποψη των 15 ηγετών την Πέμπτη το βράδι στο Λουξεμβούργο, ή αν θα ξεκινήσουν με ορισμένες όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως φάνηκε ότι τελικά υποστηρίζουν οι περισσότερες εθνικές αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών.

    [02] Δαμανάκη

    Σε καλό κλιμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση της Μαρίας Δαμανάκη με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την απόφαση του Συνασπισμού να στηρίξει την υποψηφιότητά της στο Δήμο Αθηναίων και διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες απο το καταστατικό.

    Η κυρία Δαμανάκη τόνισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Τις οριστικές της αποφάσεις θα ανακοινώσει, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

    [03] Καραμανλής

    Οξύτατη επίθεση εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστας Καραμανλής κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβερνησης, σε Συνεντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό που έδωσε στο Ζάππειο.

    Η κυβερνητική πολιτική συνθλίβει τον εργαζόμενο είπε ο κ.Καραμανλής και παρουσίασε κατάλογο με οικονομικά μεγέθη που εμφανίζουν ότι υπάρχει κρυφό χρέος 5,2 τρις.

    Η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομική της πολιτική και ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 600 δισεκατομμυρίων. Κάθε ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 270 χιλιάδες δραχμές, αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της ΝΔ θα είναι μείωσδη φόρων ανάπτυξη ακι αποκρατικοποίηση.

    Η κυβέρνηση τόνισε ο κ. Καραμανλής δεν μειώνει το δημόσιο τομέα αλλά αντίθετα η καθημερινή της οικονομική πολιτική αποδεικνύει ότι ως κόμμα στηρίζεται σε μια νομενκλατούρα η οποία απομυζά από το δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Καραμανλής παρέδωσε κατάλογο με οικονομικά μεγέθη τα οποία εμφανίζουν ότι υπάρχει κρυφό χρέος 5 τρις και τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αποκρατικοποιηθούν οι τράπεζες, οι αστικες συγκοινωνίες και η Ολυμπιακή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σφικτή εισοδηματική πολιτική που συνθλίβει τον εργαζόμενο και πρόσθεσε ότι αν γινόταν οικονομίες θα μπορούσε ο Ελληνας να έχει πραγματικές αυξήσεις.

    Εχουν ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας είπε ο κ. Καρμανλής αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

    Η οικονομική πολιτική η οποία ασκείται είναι πολιτική εναντιον της κοινωνίας και από τα 181 μέλη της ΚΕ οι 147 είναι κρατικοδίατοι.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποτύχει στην οικονομική τους πολιτική και κατρέει ο μύθος του κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατατα σε μειώσεις κρατικών δαπανών, χαρακτήρισε φυσιολογικό το φαινόμενο των διαφωνιών αναφερόμενος στο Γιώργο Σουφλιά και πρόσθεσε ότι δεν μορεί να πέφτει όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής στις πλάτες των εργαζομένων.

    Στηρίζουμε το νόμισμα σημειώσε ο κ. Καρμανλής αλλά η πορεία του νομίσματος πρέπει να συνδυασθεί με διαρθρωτικές αλλαγές.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:02:38

    [04] Απεργίες

    Νεο κυκλο απεργιακων κινητοποιησεων προκαλει ο προυπολογισμος που αρχισε να συζητειται στην επιτροπη της Βουλης.

    Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιει σημερα 24ωρη απεργια με αιτηματα την αυξηση του βασικου μισθου και του αφορολογητου οριου.Οι εργαζομενοι εκαναν συγκεμντρωση εξω απο τα γραφεια της Ομοσπονδιας στη Φιλλεληνων και πορεια στη Βουλη.

    Στην Ολυμπιακη θα γινει τριωρη σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 3.

    Οι πτήσεις για Λονδίνο, Μιλάνο, Ρώμη και Βουδαπέστη, που επροκειτο να αναχωρησουν στις 12 αναχωρήσαν στις 11 και μισή, ενω μετα τη ληξη της στασης θα γινουν οι πτησεις για Χιο,Ιωαννινα,Μυτριληνη,Αστυπαλαια.

    Ακυρωνονται οι πτησεις για Ρωμη Θεσσαλονικη και Ηρακλειο.

    Αυριο εχουν προγραμματισει συγκεντρωσεις στις μεγαλες πολεις οι εμποροβιοτεχνες και την Πεμπτη θα γινει συγκεντρωση συνταξιουχων σε Αθηνα, Γιαννενα και Ηρακλειο.

    [05] Μόρφωση

    Δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή, αντιμετωπίζουν ένας στους τέσσερις πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

    Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το 30% των μαθητών σε πολλές περιοχές της Αττικής δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο ενώ το 12% των μαθητών που εγγράφονται στην πρώτη δημοτικού σε όλη τη χωρα, δεν ολοκληρώνουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιντούτο.

    Αλλη έρευνα της Γιουροστάτ για τη χώρα μας, αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι και οι επαγγελματικά καταρτισμένοι, είναι σε διπλάσσιο ποσοστό άνεργοι από αυτούς που διαθέτουν μόνο τη βασική εκπαίδευση.

    [06] Ενρίκο Μπιάνκο

    Για αδικήματα του κοινου ποινικού δικαίου, κατηγορείται απο την ιταλική δικαιοσύνη ο Ενρίκο Μπιάνκο και όχι για τρομοκρατία.

    Πάντως,χθες προφυλακίσθηκε στον Κορυδαλλό και άρχισαν οι διαδικασίες για την έκδοσή του στη χώρα του, όπου κατηγορείται για ληστεία και ναρκωτικά.

    [07] Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

    Ηρθη, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η απογόρευση των συγκεντρώσεων που επέβαλε η Αστυνομία στην Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη λειτουργία εργοστασίου χρυσου.

    Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Δημήτρης Ρέππας κάλυψε την απόφαση της αστυνομίας, λέγοντας οτι εχουν εκδοθεί και στο παρελθόν ανάλογες αποφάσεις. Απο την πλευρά τους οι κοινοτάρχες της περιοχής εκαναν λογο για στρατιωτικό νομο στην περιοχή.

    [08] Αθηνά Ωνάση

    Κλιμακώνεται η διαμάχη του Ιδρύματος Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ για την αμύθητη περιουσία της μικρής Αθηνάς.

    Το Ιδρυμα Ωνάση καταγγέλει "δικαστική συνωμοσία" εις βάρος του, αφού σύμφωνα με επιστολές που έδωσε στη δημοσιότητα το Ιδρυμα, οι δικηγόροι του Ρουσέλ προσπαθούν να περάσει η περιουσία της Αθηνάς στον πατέρα της, με προσφυγή στην ελβετική δικαιοσύνη.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:03:26

    [09] Αλβανία-Ρουγκόβα

    Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων της αλβανικής τηλεόρασης, ο Ρουγκόβα, ηγέτης της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι αποδέχεται την γαλλο- γερμανική πρόταση ώστε να τεθούν οι βάσεις για να δρομολογηθεί η λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, ο Ρουγκόβα ζήτησε την μόνιμη παρουσία γαλλικής αντιπροσωπείας στο Κοσσυφοπέδιο η οποία και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέγγιση των δύο πλευρών.

    Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Τύπο, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 18 Νοεμβρίου, εναντίον του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Κιαμίλ Γκασί.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα από το Δημοκρατικό Κόμμα με θέμα τις εκλογές στη Σερβία, ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι ο οποίος προ διημέρου είχε δηλώσει στον Τύπο ότι ``Σήμερα στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται αντιμέτωπες δύο εθνικιστικές ομάδες. Οσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, εμείς στηρίζουμε την ομάδα Μιλόσεβιτς όχι επειδή είναι καλύτερη για εμάς, αλλά απλώς προς στιγμήν είναι το μικρότερο κακό``.

    [10] Γιουγκοσλαβία-Εκλογές

    Χωρίς σοβαρά προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.Τα μοναδικά προβλήματα που εμφανίσθηκαν, ήταν τεχνικής φύσεως και αφορούσαν ατέλειες στους εκλογικούς καταλόγους και για το λόγο αυτό - όπως για παράδειγμα στο Μπίρτσκο - οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν σε ξεχωριστούς καταλόγους με αποτέλεσμα να παραταθεί η ψηφοφορία μέχρι τις 19.30.

    Ενα άλλο πρόβλημα, για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, είναι το μικρό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα που δεν ξεπέρασε μέχρι τις μεσημβρινές ώρες το 50% και έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο επανάληψης της ψηφοφορίας στα τμήματα αυτά.

    Στη Μπάνια Λούκα η πρόεδρος Μπίλιανα Πλάβτσιτς εκτίμησε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με επιτυχία και πως θα αναδείξουν μια πολυκομματική Βουλή η οποία θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπερασθεί η πολιτική κρίση.

    Στο Πάλε όμως οι σκληροπυρηνικοί εκτιμούν ότι οι εκλογές θα αναδείξουν νικητή και πάλι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, πρέσβης Ρόμπερτ Φρόουικ, δήλωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 10 Δεκεμβρίου.-

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:03:54

    [11] Ιράκ-ΗΠΑ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επανέλαβε χθες ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την διεξαγωγή ελέγχων στο οπλοστάσιο του Ιράκ πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις τους όπου κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένων και των - 78 συνολικά - παλατιών τα οποία έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς της Βαγδάτης.

    Ο Κλίντον τόνισε ότι σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ιράκ οι επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ "δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες έρευνες για επιχειρήσεις χημικών και βιολογικών όπλων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν στο Βανκούβερ, ο Κλίντον τόνισε ότι, σύμφωνα με τον επί κεφαλής της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ, η ιρακινή κυβέρνηση έχει εξαιρέσει από τις επιθεωρήσεις 78 παλάτια.

    "Υπάρχουν 78 από αυτά τα παλάτια στο Ιράκ. Πολλά από αυτά είναι τεράστιες εκτάσεις και ορισμένα έχουν μία έκταση μεγαλύτερη και από την Ουάσινγκτον", είπε και συνέχισε:

    "Αν σκεφτείτε πραγματικά περί τίνος πρόκειται, το να εξαιρέσεις 78 παλάτια, σύμφωνα με τον κ. Μπάτλερ και τους επιθεωρητές μας, σημαίνει ότι (οι επιθεωρητές) δεν έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν όπως πρέπει τα χημικά και βακτηριολογικά όπλα".

    [12] Γαλλία-EURO

    Η γαλλική κυβέρνηση θα χρειαστεί 7,6 δισεκατομμύρια κέρματα του ευρώ όταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φθάσει στην αρχή του έτους 2002 στα καταστήματα- -για την κατασκευή των 6,7 δισεκατομμυρίων κερμάτων θα χρειαστούν 26 χιλιάδες τόννοι μετάλλου που ισοδυναμούν με το βάρος...τριών Πύργων του Αϊφελ, ανακοινώθηκε σήμερα στο Παρίσι απο το υπουργείο Οικονομικών.

    Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να "κόψει" μετά την Πρωτοχρονιά του 2002 συνολικά 11 δισεκατομμύρια κέρματα του ευρώ και μάλιστα απο το μέσον του 1998 το νομισματοκοπείο του Μπεσάκ θα ξεκινήσει να παράγει 12 εκατομμύρια κέρματα ημερησίως προκειμένου να συμπληρωθεί αυτή η προβλεπόμενη ζήτηση κερμάτων ευρώ το 2002 και αργότερα.

    Σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο εκδόθηκε απο το υπουργείο των Οικονομικών με μέριμνα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ντομινίκ Στρός-Κάν.

    Ενώ η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) θα ξεκινήσει την Πρωτοχρονιά του 1999 δια μέσου μόνον διατραπεζικών συναλλαγών, ωστόσο στα μπλόκ των επιταγών, στις τσέπες του ευρωπαίου πολίτη και στα ταμεία των πολυκαταστημάτων, το ευρώ σε κέρματα και χαρτονομίσματα θα φθάσει στην αρχή του 2002. Τα χαρτονομίσματα του ευρώ θα εκδίδει η μέλλουσα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ECB ). Τα κέρματά του θα εκδίδονται με φροντίδα των νομισματοκοπείων των κρατών μελών και για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται οτι θα φθάνουν τα 70 δισεκατομμύρια.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:02:52

    [13] Διάστημα

    Την ιδια ώρα που ο Μπιλ Κλίντον και ο Ριουτάρου Χασιμότο προσπαθουσαν να διασώσουν τις χρηματαγορές της ΝΑ Ασίας ένας Ιάπωνας και ένας αμερικανός ξεκινούσαν μιαν άλλη απόπειρα διάσωσης μέσα στο απόλυτο κενό.

    Ο ιάπωνας αστροναύτης Τοκάο Ντόι και ο αμερικανός συνάδελφός του, Ουίνστον Σκότ, κατόρθωσαν σήμερα τις πρωϊνές ώρες να περισυλλέξουν τον δορυφόρο

    παρατήρησης του ήλιου, Σπάρταν και να τον μεταφέρουν στο εσωτερικό του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια για επισκευές.

    Το σκάφος τους είχε κατορθώσει να προσεγγίσει χθες τον δορυφόρο, βάρους ενός τόννου, όμως το λεπτεπίλεπτο σύστημα που πρέπει να ενεργοποιεί τους χειρισμούς πλοήγησης δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατόν να περαιωθεί χθες η αποστολή τους.

    Τελικά, μετά απο μια περίτεχνη μανούβρα σήμερα το πρωί, ο κυβερνήτης του Κολούμπια, Κέβιν Κρέγκελ, κατόρθωσε να πλησιάσει αργά το παρατηρητήριο, 'κρατώντας' τις μηχανές και μόλις ο Σπάρταν έφθασε στο ύψος των δύο αστροναυτών, εκείνοι τον έπιασαν και τον έσπρωξαν προς τον εσωτερικό θάλαμο επισκευών του διαστημικού λεωφορείου.

    Ο Σπαρτιάτης έχει τεθεί σε τροχιά για να παρατηρεί και να καταγράφει τις εκρήξεις και την πορεία των ανέμων στην ηλιακή επιφάνεια, φαινόμενα που επηρεάζουν τους δορυφόρους, τις μετεωρολογικές συνθήκες στη Γή και τις τηλεπικοινωνίες.

    [14] Κρίση στον Ειρηνικό

    Τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία οικονομική κρίση στις χρηματαγορές της ΝΑ Ασίας, κι ενα 24ωρο μετά την πτωχευση του μεγάλου χρηματιστηριακού οίκου Γιαμαίτσι, των Σάνυο σεκιούριτις και της Χοκαιντο Τακουσόκου το χρηματιστήριο του Τόκιο δέχθηκε πολύ μεγάλο πλήγμα σήμερα καθώς παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις μετοχών τραπεζικών και χρηματιστηριακών οργανισμών, γεγονός που αντανακλά τις έντονες ανησυχίες για τη νομισματική σταθερότητα της Ιαπωνίας.

    Ο δείκτης Νίκκεϊ του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έχασε 5,1%, ενω το αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε τα 127, 47 γεν στην αγορά του Τόκιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος από τον Αύγουστο του 1992.

    Η άνοδος του δολαρίου δείχνει την απαισιοδοξία που επικρατεί για το οικονομικό σύστημα της Ιαπωνίας, που υπέστη ένα σοβαρότατο πλήγμα μετά την κήρυξη σε αναγκαστική διαχείρηση του χρηματιστηριακού οίκου

    Γιαμαϊσι του οποίου τα "συγκαλυμένα" χρέη φθάνουν συνολικά στο ποσό των 2,6 δισεκατομμύριων δολαρίων.

    Τα συνολικά χρέη της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρειας Σοχέι Νοζάουα, με δακρια στα μάτια φτάνουν τα 24 δισ δολλάρια, ποσό που αντιστοιχεί με τα δύο τρίτα του ελληνικού προυπολογισμού.

    Πρόκειται για μία οικονομική καταστροφή που για τα ιαπωνικά μεταπολεμικά δεδομένα κρίνεται από αναλυτές ως η μεγαλύτερη.

    Η αναταραχή στο χρηματιστήριο του Τόκιο και οι απώλειες του γεν προκάλεσαν πτωτικές τάσεις και στις υπόλοιπες αγορές της ανατολικής Ασίας, καθώς η πτώση του γεν παρέσυρε και άλλα ασιατικά νομίσματα.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 215, 83 μονάδων και έκλεισε στις 10.370,53.

    Στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων οι τιμές των μετοχών σημείωσαν απώλειες της τάξης του 2%, καθώς ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 36,62 μονάδες για να κλείσει στις 1.795,35.

    Στην Αυστραλία ο δείκτης All Ordinaries έχασε 27 μονάδες ή περίπου 1%, κλείνοντας στις 2.454 μονάδες. Απώλειες 41 μονάδων είχε και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας NZSE Top 40 Index, που έκλεισε στις 2.282 μονάδες. Στη Σεούλ, το Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών χάνοντας σήμερα 17,91 μονάδες ή 4% για να κλείσει στις 432,73 μονάδες. Πάντως οι απώλειες του Χρηματιστηρίου της Σεούλ οφείλονται σύμφωνα με τους αναλυτές και στους φόβους των επενδυτών για την εφαρμογή προγράμματος αυστηρής λιτότητας από την κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εξασφαλίσει μία δανειοδότηση ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Εν τω μεταξύ, αρχισε σήμερα στο Βανκούβερ η ετήσια, διήμερη σύνοδος κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού ( ΑPEC), εν μέσω κλίματος ανησυχίας των επενδυτών λόγω της οικονομικής κρίσης στην ασιατική ήπειρο. Τους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ριουτάρο

    Χασιμότο, καλωσόρισε στη σύνοδο ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν.

    Λίγο νωρίτερα ο Μπιλ Κλίντον είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ασία να ξεπεράσει τα σημερινά οικονομικά της προβλήματα και ότι η κρίση που διέρχεται η περιοχή αυτή του κόσμου πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

    Στο Βανκούβερ ιάπωνες αξιωματούχοι με δηλώσεις τους επεχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες από τη χρεωκοπία του τέταρτου σε μέγεθος ιαπωνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λέγοντας ότι η Ιαπωνία διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να προλάβει μιά γενικώτερη αποσταθεροποίηση στις χρηματαγορές. Ανακοινώθηκε επίσης οτι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας με παρεμβάσεις θα στηρίξει την ισοτιμία του γιέν αλλά και τους επενδυτές της Γιαμαϊτσι.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η κρίση εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα και σημείωσε το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια ήδη αντέδρασαν αρνητικά σ' αυτήν. Στις ευρωπαικές χρηματαγορές και ιδιαίτερα την Ελλάδα οι επιπτώσεις απο την χρεωκοπία της Γιαμαίτσι αναμένεται να είναι δευτερογενείς, λόγω των μειωμένων ιαπωνικών επενδύσεων. Οικονομικοί πάντως αναλυτές εκφράζουν φόβους οτι σε περίπτωση μαζικών ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές της ΝΑ Ασίας θα κληδωνιστούν και οι δυτικές αγορές συναλλάγματος.

    Σημειωτέον, χθες μετά την αναγγελία της είδησης για την κατάρρευση της Γιαμαίτσι στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου σημειώθηκε μέτρια πτώση των γενικών δεικτών, που είχε την αιτία της σε ψυχολογικούς λόγους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:02:02

    [15] Διεθνείς χρηματαγορές

    Νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά τις καθησυχαστικές παρεμβάσεις ιαπώνων αξιωματούχων και της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη χρεωκοπία του μεγάλου ιαπωνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Γιαμαϊτσι,που αφηνει χρέος 24 δισ. δολλαρίων,ίσο με τα δύο τρίτα του ελληνικου προϋπολογισμού.

    Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Νίκεϊ σημείωσε σήμερα θεαματική πτώση 5,1 %,ενω το γέν εχασε εναντι του δολλαρίου κατά 1,62 μονάδες.

    Μεγάλη πτώση σημειώθηκε εξ'άλλου,σημερα όλα τα χρηματιστήρια της Ασίας.

    Την εντονη ανησυχία του εξέφρασε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και προειδοποιησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη νοτιανατολική Ασία εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ανησυχία επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,καθώς και στην Αθήνα,ενω σε μισή ώρα ανοίγει η Σοφοκλέους.

    [16] Παπαντωνίου

    Ονειρική παρουσίαση την οικονομική κατάσταση έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

    Τόνισε ότι θα πετύχουμε πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων φέτος, ενώ υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση είχε ευπρόσωπη παρουσία στους μισθωτούς, επειδή οι αυξήσεις του ΄97 ήταν της τάξης του 2,00 - 2,5%.

    Ο κ. Παπαντωνίου προκαλώντας αντιδράσεις και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτελούσαν το ακροατήριο, υποσχέθηκε ότι σε λίγα χρόνια ο Ελληνας θα ζει όπως ο Ευρωπαίος, ενώ απέδωσε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως της ανεργίας και της ύπαρξης πείνας σε μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες, στον έντονο ανταγωνισμό και όχι στη φορολογία.

    [17] Europe: Ελληνική οικονομία

    Μια ιδιαίτερη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής σκιαγραφεί το τεύχος Οκτωβρίου του μηνιαίου περιοδικού ``Europe`` που εκδίδει στην Ουάσιγκτον η Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του περιοδικού Robert Guttman, που επισκέφθηκε την Ελλάδα, και η εκεί ανταποκρίτρια του περιοδικού Kerin Hope επισημαίνουν ότι η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα ένα αίσθημα αισιοδοξίας, όπως εκδηλώθηκε και με την ανάθεση της Ολυμπιάδας του 2004, ενώ τονίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ανθεί, στηριζόμενο στους υγιείς μακροοικονομικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση.

    Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, τονίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί μια ρεαλιστική πολιτική συνεργασίας στα Βαλκάνια με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβληματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκκών σχέσεων, που σύμφωνα με το περιοδικό εισήλθαν σε μια περισσότερο ελπιδοφόρα φάση μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σήμερα είναι πιο δυναμική, η Ελλάδα παίζει ένα ενεργότερο ρόλο στην Ευρώπη, ενώ η χαμηλών τόνων πολιτική του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φέρνει αποτελέσματα στο εσωτερικο και το εξωτερικό, τονίζει το ``Europe``.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:03:09

    [18] Ασθμα

    Γονίδιο που η δυσλειτουργία του μπορεί να ευθύνεται για τις κρίσεις άσθματος, ανακάλυψε ο έλληνας γιατρός Νικόλαος Νικολαίδης και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής της φαρμακοβιομηχανίας "Μαγκέινιν" στο Πλίμουθ της Πενσιλβάνια.

    Σε μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι ερευνητές περιγράφουν πώς κατάφεραν να απομονώσουν, σε ένα ποντίκι, ένα γονίδιο που ευθύνεται για την υπερευαισθησία των βρόγχων, που θεωρείται ως μια από τις αιτίες του άσθματος.

    Η δυσλειτουργία του γονιδίου αυτού αλλάζει την ποσότητα μιας ουσίας, της ιντερλευκίνης-9, που καθορίζει επίσης την ευαίσθησία των βρόγχων στις αλλεργίες. Το γονίδιο αυτό, το οποίο υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με την ουσία είναι πολύ πιθανό

    να προκαλεί τις κρίσεις άσθματος.

    Βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την ασθένεια αυτή που πλήττει πολλά έκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στις πιό σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 09:47:08
    Σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει γιά σήμερα η ΕΜΥ.

    Αρχικά, θα επικρατεί συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα Νoτιοανατολικά.

    Στην Αττική παροδική συννεφιά, με πιθανότητα βροχής, νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία στην Αθήνα ως 17 βαθμούς.

    Λίγη συννεφιά και στη Θεσσαλονίκη με ανέμους βορειανατολικούς ασθενείς μέχρι μέτριους και θερμοκρασία ως 14 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 25-Nov-97 13:04:37
    Αυριο ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγα σύννεφα που θα είναι τοπικά περισσότερα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα Νότια.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά Ανατολικοί-νοτιοανατολικοί μέτριοι, στα Ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση, δηλαδή γύρω στα 4 με 5 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει στα Βόρεια στους 14 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη πρός το μεσημερι τα λίγα σύννεφα θα αυξηθούν στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλαδα και αργά το απόγευμα θα βρέξει στα Δυτικά.

    Οι ανεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 και αργότερα στο Ιόνιο 7 μποφώρ και στα Ανατολικά ανατολικοί- βορειοανατολικοί όχι όμως περισσότερο από 4 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα πλησιάσει στους 15 βαθμούς στα Βόρεια και στις άλλες περιοχές στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 1997 - 12:08:27 UTC