Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 20/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    ΄Ετοιμοι για κινητοποιήσεις, είναι οι εκπαιδευτικοί, που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας αλλά και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

    Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος, την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος απέδωσε την επίθεση στη στάση του για την τρομοκρατία και στα εθνικά θέματα.

    Ρουσφετολογικές και παράνομες προσλήψεις,κυρίως απο διοικητές τραπεζών, κατήγγειλλαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της επέκτασης του νόμου Πεπονή,οι οποίοι ζήτησαν μάλιστα και επέμβαση του εισαγγελέα.

    Περιορίζεται κατά ένα και πλέον μήνα,το καθεστώς πώλησης με χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.


ΠΑΙΔΕΙΑ

΄Ετοιμοι για κινητοποιήσεις, είναι οι εκπαιδευτικοί, που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας αλλά και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σε μισή ώρα, η ΟΛΜΕ συνεχίζει την συνεδρίασή της που διεκόπη χθες γιά να αποφασίσει τή μορφή τών κινητοποιήσεων.

Επί ποδός καί οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί,οι οποίοι στις 12 τό μεσημέρι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Μιλώντας στον Αντέννα, ο εκπρόσωπος των αδιόριστων εκπαιδευτικών Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δήλωσε οτι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γεράσιμο Αρσένη, και επεσήμανε ότι η επετηρίδα θα γίνει λειτουργική με τον άμεσο διορισμό 40 χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Αύριο, θα γίνει ευρεία σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων με συμμετοχή της ΟΛΜΕ και των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος, την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος απέδωσε την επίθεση στη στάση του για την τρομοκρατία και στα εθνικά θέματα.

΄Αφησε, επίσης, αιχμές γιά τή μείωση τού αριθμού τών ανδρών της προσωπικής του φρουράς.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες".

ΒΟΥΛΗ.

Ρουσφετολογικές και παράνομες προσλήψεις,κυρίως απο διοικητές τραπεζών, κατήγγειλλαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της επέκτασης του νόμου Πεπονή,οι οποίοι ζήτησαν μάλιστα και επέμβαση του εισαγγελέα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τασος Μαντέλης, απάντησε, ότι 12 διαπιστωμένες περιπτώσεις παράνομων διορισμών εστάλλησαν στον εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα,πάντως,βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν υπογραφές για την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία προτείνεται η μονιμοποίηση 63 συνεργατών Περιφερειαρχών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ,Κανέλλος Λάλλος,που μίλησε πριν απο λίγο στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Γιάννη Τσαούση,χαρακτήρισε πράξη δικαιοσύνης το αίτημα των βουλετών,λέγοντας ότι πρόκειται για στελέχη που εργάζονται συνεχώς,απο τον Ιανουάριο του '94,με εξάμηνες συμβάσεις.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

Περιορίζεται κατά ένα και πλέον μήνα,το καθεστώς πώλησης με χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή,η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 μαρτίου,αντί της ισχύουσας μέχρι σήμερα περιόδου απο την Τρίτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου έως την τελεταία Κυριακή κάθε Απριλίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Οι αποκλίσεις απο τον προϋπολογισμό,και ιδιατέρως,η "μαύρη τρύπα" της υστέρησης εσόδων,θα τεθούν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη,υπο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας,ενω την Παρασκευή ο κ. Παπαντωνίου θα ενημνέρώσει για την πορεία της οικονομίας τον πρωθυπουργό,ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τη Λήμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,στο τραπέζι θα τεθεί σχέδιο για δραστική περικοπή δαπανών στο δημόσιο,καθώς και πακέτο φορολογικών μετρων,με στόιχο την αύξηση των εσόδων το επόμενο πεντάμηνο.

Ο κ.Δρύς,μιλώντας στη Βουλή, απέδωσε υστέρηση των εσόδων στην καθυστέρηση εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και στην είσπραξη του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, του φόρου από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από το 1994 στο ΚΕΠΥΟ.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, ενώ ο Συνασπισμός κάνει λόγο για αποτυχία της Οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και η Πολιτική Ανοιξη για θυσία χωρίς αντίκρυσμα.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

Πιο ακριβό πλέον το τσίπουρο και η τσικουδιά, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή,επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Για φέτος ο φόρος ανέρχεται στις 100 δρχ. ανά κιλό, το 98 στις 150 δρχ. και τις επόμενες φορολογικές περιόδους στις 200 δρχ.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Ποινική δίωξη ασκησε ο Εισαγγελέας Πύργου, κατά του πρώην διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Γρηγόρη Δημητρόπουλου, με αφορμή την αυτοκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Κανελλόπουλου από τον Πύργο, που είχε μπλέξει σε κυκλώματα τοκογλυφίας και σε σημείωμά του, κατονόμαζε ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος για εκβίαση, και σε βαθμό πλημμελήματος για δωροδοκία. Διωξη για τοκογλυφία, ασκήθηκε και κατά του εργολάβου κ. Μπότσα

ΥΠΕΧΩΔΕ

Στάση αναμονής μέχρι να ενημερωθεί επισήμως,τηρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ,μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της δημιουργίας χώρων υγιειονομικής ταφής των απορριμάτων σε Αυλώνα, Γραμματικό και Κερατέα,μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στελέχη του Υπουργείου δεν έκρυβαν,πάντως,την δυσφορίας τους,ενω ανέφεραν ότι το υπουργρείο θα επιμείνει στη δηξμιουργία χώρων υγειονομικής ταφής στην Ανατολική Αττική,όπου λειτουργούν σήμερα περίπου 20 ανεξέλεγκτες χωματερές.

ΚΥΝΗΓΙ

Αρχίζει σήμερα η κυνηγετική περίοδος που θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι Οικολογικές οργανώσεις ζητούν την λήψη μέτρων για την προστασία ορισμένων τουλάχιστον ειδών πουλιών, καθώς και την μείωση της κυνηγετικής περιόδου κατά 53 ημέρες.

ΟΓΑ.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν υποβάλει οι αγρότες, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο νέο ΟΓΑ ο οποίος θα χορηγεί συντάξεις ανάλογα με το ύψος των εισφορών που θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι.

Οσοι δεν ενταχθούν στο νέο ταμείο, θα χάσουν το δικαίωμα της παροχής υγείας.

ΝΤΑΙΑΝΑ

Συνεχίζεται το κρυφτούλι της πριγκίπισσας Νταϊάνα στα ελληνικά νησιά.

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι μετακινείται μεταξύ Σπετσών και των απέναντι ακτών της Πελοποννήσου, όπου ερασιτέχνες κινηματογραφιστες τράβηξαν σκηνές από τις στιγμές που απολαυμάνει τις ελληνικές θάλασσες.

ΡΟΥΣΕΛ

Στον ΄Αρειο Πάγο προσέφυγε το προεδρείο του Ιδρύματος Ωνάση ζητώντας να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών , που παραπέμπει τον Τιερί Ρουσέλ να δικαστεί για δυσφήμιση σε βάρος τους,ενω τον απαλλάσει από τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας

ΑΙΜΑ

΄Εκκληση για αίμα κάνουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελείψεις τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των πολλών τροχαίων ατυχημάτων αλλά και της απουσίας σε διακοπές, των εθελοντών αιμοδοτών.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 20 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 287,6    284,3    290,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,6    154,8    158,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 462,3    456,9    467,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 190,0    187,9    192,0
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     45,9     46,9
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 243,2    240,4    245,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 207,3    204,09   209,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..212,5    210,0    214,7
    E.C.U............... 308,2    304,7    313,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 20 August 1997 - 11:16:26 UTC