Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 19/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν αναχωρήσει από τη Χίο για το Φανάρι.

    Νέο αδιέξοδο στη δημιουργία των νέων χώρων υγειονομικής ταφης σκουπιδιών στην Αττική.

    Θερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος, στο χώρο της Παιδείας, καθώς οι καθηγητές που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας διορισμών, συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους.

    Συνεχής πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελέιο της κυβέρνησης,η "μαύρη τρύπα" του Προϋπολογισμού,καθώς διαπιστώνεται υστέρηση των εσόδων το πρώτο επτάμηνο του '97,που αυξήθηκαν με ρυθμό 11,5% έναντι του στοχου του 15 που είχε τεθεί.


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν αναχωρήσει από τη Χίο για το Φανάρι.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, σε δήλωσή του στα ΝΕΑ, αναφέρει ότι θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, όχι όμως την Αθήνα ενώ χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδας, καλές, αρμονικες και αδελφικές.

Ωστόσο σε τριβές μεταξύ Οικουμενικού πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος αποδίδει τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης του κύριου Βαρθολομαίου στην Αθήνα ο κληρικός και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Ζήσης.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Νέο αδιέξοδο στη δημιουργία των νέων χώρων υγειονομικής ταφης σκουπιδιών στην Αττική.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας,αναστέλλει οποιεσδήποτε εργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ στις περιοχές Αυλώνα, Γραμματικό και Κερατέα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε θα εκδοθεί η οριστική απόφαση για τις κύριες προσφυγές των Δήμων Αυλώνας και Κερατέας, καθώς και της κοινότητας Γραμματικού.

Για τον Δήμο Αυλώνας,το Ανωτατο Δικαστήριο,έκρινε ότι από τη δημιουργία χωματερής θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο δάσος, για το δήμο Κερατέας ότι θα επέλθει βλάβη σε οικισμό Ελληνιστικών χρόνων που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ για την κοινότητα Γραμματικού δέχθηκε ότι θα επέλθη βλάβη στο δάσος της περιοχής.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Θερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος, στο χώρο της Παιδείας, καθώς οι καθηγητές που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας διορισμών, συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα και τον Γιάννη Τσαούση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν διάλογο με τον υπουργό Παιδείας, και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν χωρίς διάλογο με τους βασικούς φορείς που είναι οι εκπαιδευτικοί.

Στο πλευρό των καθηγητών είναι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοι, οι οποίοι ήδη έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο για αυριο στο κέντρο της Αθήνας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Συνεχής πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελέιο της κυβέρνησης,η "μαύρη τρύπα" του Προϋπολογισμού,καθώς διαπιστώνεται υστέρηση των εσόδων το πρώτο επτάμηνο του '97,που αυξήθηκαν με ρυθμό 11,5% έναντι του στοχου του 15 που είχε τεθεί.

Η δυστοκία αυτή οδηγεί στην απομάκρυνση του ειδικού Γραμματέα του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρα Δρίτσα, με απόφαση που υπογραφει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο κύριος Παπαντωνίου,συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ενω ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος δρύς,ετοίμασε σειρά προτασεων, με στόχο την αυξηση των εσόδων.

Στο στόχαστρο,οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου,ο φόρος της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,τα ηλεκτρονικά παιχνίδια,αλλά και φορολογικά μέτρα.

Παράλληλα,επιταχύονται οι διαδικασίες,για την εκκαθάριση του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου,ενω μελετάται και η αλλαγή των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγισης,με στόχο της περιορισμένη αυξησή τους.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Εξαφάνιση μυστήριο αμερικανού αξιωματικού στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Οπως αποκάλυψε η τηλεόραση του ΑΝΤ-1, πρόκειται για τον αξιωματικό Λάρι Γκονζάλες, ειδικό στην ανάλυση δορυφορικών μηνυμάτων,ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής απο την περασμένη Τρίτη 12 Αυγουστου.

Σε συναγερμό τέθηκαν οι ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες,ενω εντός των ημερών,αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη και πράκτορες του FBI

ΛΑΛΙΩΤΗΣ

Τριάντα εκατομμύρια δραχμές, υποχρεώνεται να καταβάλει ο εκδότης της εφημερίδα το ΟΝΟΜΑ, Μακης Ψωμιάδης, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη, για δύο δημοσιεύματα, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τα οποία κατηγορούσε τον υπουργό για προμήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων δρχ. για τα μεγάλα έργα του ΜΕΤΡΟ και του αεροδρομίου των Σπάτων.

Το δικαστήριο όρισε επισης, καταβολή αποζημίωσης 15 εκατομυρίων δραχμών στον τότε υπευθυνο του περιοδικού "01", Σταθη Τσαγκαρουσιάνο, για δημοσίευμα του περιοδικού που αναφερόταν στην προσωπική ζωή του υπουργου.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Τη μεγαλύτερη σεισμικότητα τής Μεσογείου έχει η χώρα μας σύμφωνα με τους σεισμολόγους που λαμβάνουν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης,που γινεται στη Θεσαλονικη.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη Νότια Ελλάδα, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Σαφές προβάδισμμα έχει η Αθήνα στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Η ελληνική πρωτεύουσα συγκεντρώνει την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τηλεθεατών σε ποσοστό 62%. Ακολουθούν το Κέιπ Τάουν με 18%, Μπουένος Αϊρες με 8%, Στοκχόλμη με 6% και τελευταία η Ρώμη με 5%.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ

Η Ελλάδα θα πάρει μέρος τελικά στην 19η Πανεπιστημιάδα που αρχίζει το απόγευμα στη Σικελία, αφού η αίτηση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα απο ελληνικής πλευράς έγινε δεκτή απο τους Ιταλούς διοργανωτές.

Αξίζει να σημειωθεί οτι αρχικά η χώρα μας λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλα και μη ενδιαφέροντος συμμετοχής απο τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα πανεπιστήμια, είχε δηλώσει οτι δεν θα συμμετειχε στην διοργάνωση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται τελικά να φθάσει στο λιμάνι του Ντακάρ το ελληνικό αλιευτικό "Αγιος Γεώργιος", στο οποίο εκδηλώθηκε ανταρσία από 20 αλλοδαπούς ναυτικούς, ενώ έπλεε κοντά στη Σενεγάλη.

Οι τρεις έλληνες ναυτικοί που επιβαίνουν στο πλοίο, είναι καλά και έχουν συνεχή επαφή με τα σπίτια τους.

Ολα τα ενδεχόμενα ερευνώνται, για τον απαγχονισμό του 26χρονου Βρεττανού ηθοποιού Τόνι Γουίλερ που υποδυόταν τον Ιούδα σε θεατρική παράσταση ξενοδοχείου της Χαλκιδικής. P> Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για ενδείξεις θανάτου συνεπεία απαγχονισμού.

Στα τέλη Αυγούστου θα απολογηθει στην ανακρίτρια ο διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Ιωαννης Παπαδακης και οι τρείς ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας που κατηγορούνται ότι άφησαν ελεύθερα 15 άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί για παράνομο τζόγο.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 26χρονος πυροσβέστης Πάυλος Αγγέλου, ο οποίος συνελήφθη από την Αμεση Δράση για διάρρηξη και κλοπή διαμερίσματος στον Κολωνό,από όπου πήρε πορτοφόλι με 113 χιλιάδες δρχ.

Στον εισαγγελέα και ο 49χρονος Ελευθέριος Σαουλίδης που με την απειλή ψεύτικου πιστολιού λήστεψε το υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης στον Κορυδαλλό, αλλά συνελήφθη, αμέσως μετά.

Εικόνα καταστροφής, παρουσιάζει η λίμνη Αργυροπουλίου στη Λάρισα. Χιλιάδες νεκρά ψάρια, έχουν εκβραστεί γυρω από τη λίμνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούν αιτία της οικολογικής καταστροφής, την ανεξέλεγκτη άντληση νερού από τη λίμνη για άρδευση των χωριαφιών του Αμπελώνα.

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα, εναντίον του ισραηλινού εδάφους, πραγματοποίησαν σήμερα νωρίς το πρωί ισλαμιστές αντάρτες του Λιβάνου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε για μία ακόμη φορά χθες "τις εμπλεκόμενες πλευρές" στις εχθροπραξίες στο Λίβανο "να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση" και κυρίως να αποφεύγουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες, βεβαιώνει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης American Journal of Cardiology.

Βροχοπτώσεις αναμένονται στη Βόρεια Κορέα που τους τελευταίους μήνες πλήττεται από πρωτοφανή ξηρασία και οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να λάβουν μέτρα για να αποτραπούν οι καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει μία αιφνίδια νεροποντή.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα 19 Αυγούστου έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 282,1    288,4    285,4
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,3    158,8    157,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 453,6    463,7    458,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 187,5    191,6    189,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,1     46,6
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 239,7    245,1    242,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 203,5    208,0    205,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..208,9    213,6    211,4
    E.C.U............... 305,0    313,3    308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 19 August 1997 - 11:00:14 UTC