Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 04/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αιματηρή εισβολή αλβανών κουκουλοφόρων στο σπίτι της οικογένειας Γεώργιου Καμίλη στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λάρισας-Τυρνάβου.
  • Συγχυση και αναστατωση απο προτασεις του ΣΕΒ για την ανεργια που συμφωνα με σημερινο δημοσιευμα της Ελευθεροτυπιας υποβληθηκαν στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου.
  • Η κυβερνηση της Αιγυπτου απερριψε το αιτημα της Ελλδας για την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς των 18 θυμάτων της τρομοκρατικής επιθεσης έξω από το ξενοδοχείο "Εουρόπα" του Καϊρου οπως αναφερει σημερινο δημοσιευμα εφημεριδας της Αιγυπτου.
  • Με το ερωτημα της αποταξης παραπεμφθηκε στο Πειθαρχικο Συμβουλιο της Αστυνομιας ο αστυνομικος υποδιευθυντης Ανδρεας Σουλτάτος που υπηρετει στη Βουλη.


ΤΟΥΡΚΙΑ

Πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να εξετάσει τις δημόσιες ανακοινώσεις της Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες ελιγμού της Αγκυρας για Μορατόριουμ στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της η Αγκυρα εξέφρασε τη λύπη και την ανησυχία γιατί η Ελλάδα απέριψε τις προτάσεις της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη οι χωριστές συναντήσεις του Ρίτζαρντ Χόμπρουκ με Κληρίδη και Ντενκτάς.

Κοινωνικός διαλογος

- Τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ,προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για την ανεργία στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και ειδικότερα αυτές που προτείνουν περικοπή μισθών κατά 10% και μοίρασμα των θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται για οριστικές προτάσεις.

Εν τω μεταξύ σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση Παπαντωνίου-ΑΔΕΔΥ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον μήνα Ιούνιου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στο 5,4 ή 5,5 %.

Σημίτης

Για τη συγκρότηση νέων μπλοκ εξουσίας που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που μίλησε χθες για την πορεία της Αριστεράς, παρουσία και στελεχών του Συνασπισμού, στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μελετών Ανδρέα Παπανδρέου.

Η επιθεσή του κατά της κομμουνιστικής αριστεράς, την οποία κατηγόρησε για επιστροφή στο παρελθόν, εθνική περιχαράκωση και απομονωτισμό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αναβίωση της αντικομμουνιστικής θεωρίας του κόκκινου και μαύρου φασισμού.

ΑΡΗΣ

Στις οκτώ το βράδυ, θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αρη.

Μετά από ταξίδι 10 μηνών, το διαστημόπλοιο Πάθ-φάιντερ, θα προσεδαφιστεί στον κόκκινο πλανήτη και με ένα τζιπάκι μήκους εξήντα τριών εκατοστών, θα αρχίσει την εξερεύνησή του. Με ειδικά όργανα, θα καταγράψει εικόνες του περιβάλλοντος, τις συνθήκες βαρύτητας καθώς και αν υπάρχει ζωή ή ίχνη ζωής.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Αντιπαραθέσεις και μηνύσεις για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Υπουργείο Περιβάλλοντος και του ομίλου Εμφιετζόγλου.

Αφορμή, η απόφαση του Κώστα Λαλιώτη, να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρώτο μειοδότη, "Μακεδονικό Μετρό", με επικεφαλής την "Μηχανική", που ανήκει στον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την γαλλική "Μπουϊκ".

Χθες ο κ.Εμφιετζόγλου κατηγόρησε τον ΥΠΕΧΩΔΕ για απόκρυψη εγγράφου της Επιτροπης εισήγησης, που ήταν ευνοϊκότερο για την εταιρεία του, ενώ κατάθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για απάτη επί δικαστηρίω, υπεξαγωγή εγγράφου και ψευδή βεβαίωση.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ κατηγορεί τον επιχειρηματία ότι επιχειρεί να συσκοτήσει την αλήθεια. Ωστόσο παραδέχεται ότι υπήρχαν δύο έγγραφα- αποφάσεις της επιτροπής εισήγησης, αλλά αυτό που επικαλείται ο κ. Εμφιετσόγλου, ήταν κείμενο εργασίας και πρωτοκολλήθηκε κατά λάθος.

Η ΝΔ κάνει λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

ΚΑΥΣΩΝ

Ανοδο της θερμοκρασίας από σήμερα και μίνι καύσωνα για το Σαββατοκύριακο προβλέπει η Μετεωρολογική υπηρεσία που με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί ότι ο υδράργυρος θα φθάσει τους 40 βαθμούς.

ΦΩΤΙΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Αμφιλοχία, στην περιοχή Φυτείες. Ηδη, έχει κάψει έκταση χιλιων στρεμμάτων.

Υπο έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Ιστιαία Ευβαίας και στην περιοχή Σεριζα μεταξύ Καλυβίων και Αναβύσσου.

Εν τω μεταξύ, πενθήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι δασολόγοι, ενώ σε πανελλαδική τους συνέλευση σήμερα θα πάρουν τελικές αποφάσεις, αφού εξετάσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν χθες με τον υπουργό Γεωργίας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μεγάλες δυνατότητες δίνει σε εργαζόμενους και συνταξιούχους το διατραπεζικό ηλεκτρονικό σύστημα.

Στο άμεσο μέλλον η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και η διανομή των συντάξεων, η ανάληψη χρημάτων, ακόμα και οι πληρωμές των λογαριασμών στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας θα γίνονται αυτόματα, μέσω των τραπεζών.

ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παρέμβαση της τακτικής δικαιοσύνης ζητεί ο πατέρας του Σπύρου Ρωμιόπουλου, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν χθες στον Αρειο Πάγο οι δικηγόροι του.

Ο Τρύφωνας Ρωμιόπουλος αποδίδει τον θάνατο του γιού του σε κυκλώματα ναρκωτικών.

Εξ άλλου ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Ρωμιοπούλου, Πάνος Γιαμαρέλος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την εξαφάνιση των σπλάχνων του στρατιώτη μετά την πρώτη νεκροψία στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΙΚΑ-ΔΕΗ

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομοθεσία που διέπει το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων του ΙΚΑ και της ΔΕΗ.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και της ΔΕΗ, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το '89, υφίστανται διακρίσεις εις βάρος τους σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους όσον αφορά τη μέθοδο υπολογισμού των συντάξεών τους, αφού μέχρι τότε δεν έπαιρναν επίδομα γάμου.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, αφου οι νοσοκομεικοί γιατροί συνεχίζουν την νέα πενθήμερη τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η τετραήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών.

Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη αναστέλει τη λειτουργία του ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, με απόφαση των γιατρών του νοσοκομείου. Αφορμή η άδικη, ανυπόστατη και συκοφαντική -όπως υποστηρίζουν- επίθεση που υπέστησαν καταξιωμένοι επιστήμονες του νοσοκομείου.

Η υπόθεση αφορά καταγγελίες της κόρης 70χρονου καρκινοπαθούς ασθενούς, ότι του αφαιρέθηκε υγιής νεφρός χωρίς να ενημερωθεί η οικογένειά του.

ΣΤΟΠ- Νησιά

Στοπ στην επέκταση οικισμών στα νησιά βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφευχθεί "η ραγδαία αλλοίωση του φυσικού κεφαλαίου-όπως τονίζεται στην απόφαση- υπό την πίεση των τυφλών δυνάμεων της αγοράς".

Με την απόφαση κρίνεται παράνομο το σχέδιο διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιχειρούσε να επεκτείνει στο διπλάσιο τον οικισμό Νάουσα της Πάρου για τουριστικούς, κυρίως λόγους.

Το ανώτατο διαστήριο,υπό τον αντιπρόεδρο κ. Δεγκλερή, ζήτα πριν από οποιαδήποτε οικιστική επέκταση στα νησιά, πλην της Εύβοιας και της Κρήτης, να γίνεται πλήρης χωροταξικός σχεδιασμός ολόκληρου του νησιού.

Φορολόγηση τόκων

Οι τόκοι των καταθέσεων σε συνάλλαγμα των μη μονίμων κατοίκων της Ελλάδας και των ξένων ναυτιλιακών και εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που διατηρούν γραφεία ή υποκαταστήματα στη χώρα δεν θα φορολογούνται με το 15%.

Σχετική διευκρίνηση έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών με επείγουσα εγκύκλιο του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Απογειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων της Ολυμπιακής. Για τα δρομολόγια εσωτερικού οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7 εως 20%.

Η εταιρία αποφάσισε επίσης εκπτώσεις εως 20% στους παιδικούς και τους νεανικούς ναύλους αλλά και για ηλικίες από 60 ετών και άνω.

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Σήμερα το πρωί θα γίνει η νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της 27χρονης φοιτήτριας Μαρίας Ζωκλοπήτου, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες το απόγευμα σε διαμέρισμα, όπου διέμενε στην οδό Νηλέως 4 στο Θησείο.

Εξωτερικές Ειδήσεις

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο διόρισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον Αλί Καζάζι,

Ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών Μπελούλ Τσέλο υπέβαλε χθες την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας Σαλί Μπερίσα "για προσωπικούς λόγους", μετά από διήμερη επίσκεψη στην οικογένειά του, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Πηγές όμως αναφέρουν ότι η παραίτησή του οφείλεται στην χειροτέρευση των σχέσεων του με τον πρόεδρο Μπερίσα.

Στην Βρετανία,έκθεση κοινοβουλευτικού επιτρόπου της Βουλής των Κοινοτήτων καυτηριάζει τους δυο πρωην υπουργούς της συντηρητικής κυβέρνησης Τιμ Σμίθ και Νιλ Χάμιλτον για χρηματισμό από επιχειρηματία, σε αντάλλαγμα για την κατάθεση ερωτήσεων στο Σώμα, που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά του.

Ο ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος χρόνος της δεύτερης προεδρικής θητείας του ήταν ο πιο σκληρός στη ζωή του, αλλά επισήμανε ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και έχει σταματήσει η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

Μειώθηκε κατά 50% η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Ντάιαμοντ Γκρέης, στα αβαθή του κόλπου του Τόκιο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τον Ισημερινό ο πρόεδρος της χώρας Φαμπιάν Αλαρκόν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο "Ελ Νίνο", που μαστίζει περιοδικώς τη χώρα και προκαλεί πλημμύρες και χειμάρρους που σαρώνουν οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην Καλιφόρνια και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν πυρκαγιές στο νότιο τμημα της Πολιτείας και ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.

Στο Ισραηλ,αντιμέτωπος με τις αιματηρές συγκρούσεις στη Χεβρώνα και την εσωτερική κρίση που έχει παραλύσει τη διπλωματική και οικονομική λειτουργία της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός του Βενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............280,52  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........203,58     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,15     #
    Μάρκο .....................160        #
    Γαλλικο φράγκο .............47,49     #
    Ελβετικο  φράγκο...........190,87     #
    Στερλίνα...................469,27     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,44     #
    Εκατό γιεν.................245,35     #
    Εκιού .....................314,6      #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 4 July 1997 - 9:03:17 UTC