Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 13/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Συσκεψη με τους συναρμοδιους υπουργους ειχε το μεσημερι ο πρωθυπουργος για την αντιμετωπιση των επιθεσεων που πραγματοποιουν στα παραλια της Κερκυρας οι αλβανοι μαφιοζοι.
  • Αρχιζει αποψε στη Θεσσαλονίκη το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, μετά τη λήξη του οποίου θα ξεκινήσει εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της συστηματικής γενοκτονίας 350 χιλιάδων ποντίων απο τους Τουρκους.
  • Ενας στους τρεις υποψηφιους των Γενικων Εξετασεων θα εισαχθει φετος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οπως προκυπτει απο τα στοιχεια που εδωσε στη δημοσιοτητα το Υπουργειο Παιδειας.
  • Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ότι οι συνομιλίες Κληρίδη Ντεντκτάς τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη είναι απίθανο να αποδώσουν σύντομα αποτέλεσμα.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Συσκεψη με τους συναρμοδιους υπουργους ειχε το μεσημερι ο πρωθυπουργος για την αντιμετωπιση των επιθεσεων που πραγματοποιουν στα παραλια της Κερκυρας οι αλβανοι μαφιοζοι.

Σε προεκλογικη συγκεντρωση αλβανων και βορειοπηρωτων που θα γινει στις 7 το απογευμα στην πλατεια Κανιγγος θα μιλησει ο αρχηγος του σοσιαλιστικου κομματος Αλβανιας Φατος Νανο.

Στον αλβανικο νοτο επικρατρει εντωμεταξυ κλιμα βιας και συμφωνα με στελεχη της μειονοτητας ευθυνεται το καθεστως Μπερισα.

Κυριος στοχος του αλβανου προεδρου ειναι να εκφοβισει τους αλβανους λαθρομεταναστες και τους βορειοηπειρωτες που εργαζονται στην Ελλαδα να μην επιστρεψουν στην Αλβανια για να ψηφισουν στις εκλογες της 29ης Ιουνιου.

Ποντιοι

Αρχιζει αποψε στη Θεσσαλονίκη το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, μετά τη λήξη του οποίου θα ξεκινήσει εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της συστηματικής γενοκτονίας 350 χιλιάδων ποντίων απο τους Τουρκους.

Στην Αγκυρα,το υπουργείο Εξωτερικων διαμαρτυρήθηκε στον ελληνα πρέσβη για την πρωτοβουλία αυτή.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ενας στους τρεις υποψηφιους των Γενικων Εξετασεων θα εισαχθει φετος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οπως προκυπτει απο τα στοιχεια που εδωσε στη δημοσιοτητα το Υπουργειο Παιδειας.

Απο τους 169.453 που θα καθησουν στα εξεταστικα κεντρα θα εισαχθουν 54.303 .Συμφωνα με το Γενικο Γραμματεα του Υπουργειου Αγγελο Ζησιμοπουλο, φετος το πλεονεκτημα το εχουν οι τελειοφοιτοι, που θα συμμετασχουν στις εξετασεις για πρωτη φορα.

Εγγυηθηκε την ομαλη διεξαγωγη των Γενικων εξετασεων και συνεστησε ψυχραιμια.

Και ο Υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος διαβεβαιωσε και παλι στη Βουλη οτι οι Γενικες Εξετασεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γινουν οπωσδηποτε, με απολυτη ομαλοτητα και στον προβλεπομενο χρονο.

Ο κ.Ανθοπουλος ειπε οτι ελπιζει να πρυτανευσει η λογικη και να συμμετασχουν στις εξετασεις οι υπαλληλοι. Στην περιπτωση που δεν το πραξουν, ο Υφυπουργος δηλωσε πως το Υπουργειο διαθετει το Μμχανισμο ωστε οι Γενικες Εξετασεις να γινουν με απολυτη ομαλοτητα.

Ο Υφυπουργος Παιδειας απαντωντας στη Βουλη σε ερωτησεις των βουλευτων της ΝΔ Βασιλη Μιχαλολιακου και του ΚΚΕ Ορεστη Κολοζωφ ειπε οτι εχουν ικανοποιηθει τα αιτηματα των υπαλληλων στην κεντρικη αλλα και στην τεως περιφερειακη υπηρεσια.

Οσα επιδοματα υπηρχαν ενσωματωθηκαν τονισε ο κ. Ανθοπουλος και πιστευει οτι οι υπαλληλοι θα εργαστουν στις εξετασεις.

Προσθεσε οτι εχει προβλεφθει οτι οσοι υπαλληλοι συμμετασχουν στη διεξαγωγη των γενικων εξετασεων , δηλαδη περιπου 4.000 θα λαβουν εφαπαξ αμοιβη.

Η συνεδριαση παντως της Ομοσπονδιας των Υπαλληλων στη Διοικηση της Εκπαιδευσης του Υπουργειου Παιδειας οπου αναμενεται να ξεκαθαριστει εαν θα προχωρησουν σε απεργια μεσα στις γενικες εξετασεις συνεχιζεται.

Να σημειωθει οτι ο προεδρος της Ομοσπονδιας του κλαδου Αντωνης Μάζαρης δηλωσε πως ολα τα ενδεχομενα απεργιας του κλαδου ειναι ανοιχτα.

Χθες η κυβερνηση δια του υφυπουργου Οικονομικων Νικου Χριστοδουλακη τους γνωστοποιησε οτι το επίδομα Γενικών Εξετάσεων θα καταβάλλεται, μόνον σε όσους συμμετέχουν στις εξετάσεις και θα κυμαινεται μεταξύ 180 και 210 χιλιάδων δραχμων και οχι 420 χιλιαδες οπως οι ιδιοι ζητουν.

ΚΥΠΡΟΣ

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ότι οι συνομιλίες Κληρίδη Ντεντκτάς τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη είναι απίθανο να αποδώσουν σύντομα αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας τύπου Ντέιτον μετά τον διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών,ο Χάνεϊ είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται κάτι παρόμοιο γιατι η Κυπρος αποτελεί πολύ διαφορετική περίπτωση.

ΕΞΟΔΟΣ

- Σε επιφυλακή η τροχαια για την εξοδο του τριημερου του Αγ Πνευματος ,που αναμενεται μεγαλη και λογω της υψηλης θερμοκρασιας...

Απο τις 2 το μεσημερι εως τις 10 το βραδυ θα παραχωρηθει μια επιπλεον λωριδα στην Εθνικη Αθηνων Κορινθου , στο ρευμα εξοδου απο το Δαφνι μεχρι τα διοδια της Ελευσινας.

*Στην εθνικη Αθηνων- Λαμιας τροχονομοι θα παρεμβαινουν στην κυκλοφορια στους κομβους της Νεας Κηφισιας και στις γεφυρες Βαρυμποπης και Κρυονεριου.

*Αυξημενη κινηση αναμενεται και σε λιμανια και αεροδρομια.

Πάντως στο διεθνες αεροδρομιο της Αθηνας αποκατασταθηκε η βλαβη στους ηλεκτρονικούς πίνακες αφιξεων που ταλαιπωρουσαν τους επιβατες τις τελευταίες ημέρες.

ΝΙΚΑΙΑ

* Αρνουνται απο χθες οι γιατροι του Γενικου Κρατικου Νικαιας τις εισαγωγες ασθενων απο τα εξωτερικα ιατρεια, απαιτώντας αλλαγή του συστήματος εφημερίας και την αμεση κατασκευή νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών.

ΑΙΓΙΟ

*Με συμβολικο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους,σημερα οι κάτοικοι του Αιγίου, διαμαρτυρονται για την αδιαφορία της Πολιτείας, μετά το μεγάλο καταστροφικό σεισμό που επληξε την πόλη πριν απο δυο χρόνια.

Για την Κυριακή, εχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις.

ΜΕΤΡΟ

*Διακοπή στην κινηση του ηλεκτρικου από Ομονοια μεχρι Ανω Πατησια και πάλι αποψε, απο τις 10 εως τη ληξη της βάρδιας , λόγω των εργων του ΜΕΤΡΟ.

Τα δρομολόγια Ομόνοια- Πειραιάς και Ανω Πατήσια- Κηφισιά θα εκτελουνται κανονικά.

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

- Σε τριετή φυλάκιση με ανασταλή, καταδικάστηκε ερήμην από το Δικαστήριο του Πειραιά, ο Δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, για οφειλές του Δήμου προς το ταμείο Υγείας των Δημοτικών Υπαλλήλων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων.

Ο Δήμαρχος του Πειραιά έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, την αποπληρωμή του χρέους σε δόσεις και ήδη έχει καταβάλει το ποσό των 700 εκατομμυρίου δραχμών.

Το δικαστήριο επέβαλε στον κύριο Λογοθέτη και χρηματικό πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δραχμών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

*Οξυτατη επιθεση του προεδρου του ΣΥΝ Νικου Κωνσταντοπουλου ,κατα του Θεοδωρου Παγκαλου για τις δηλωσεις του Υπουργού εναντίον του Φωτη Κουβελη για τη συνθηκη Σεγκεν...

Ο κ.Κωνσταντοπουλος ανεφερε οτι ο κ.Παγκαλος ειναι αυναγωνιστος στο πεδιο της λασπολογιας και των υβρεων ,οτι θελει την πολιτικη ζωη του τοπου να ειναι μια διαρκης επιθεωρηση και καλεσε τον πρωθυπουργο να παρει θεση.

Δεν θα σχολιασω την περίπτωσή του κατέληξε ο προεδρος του ΣΥΝ,αυτο ειναι δουλεια αλλων.

Ο κ.Παγκαλος σε τηλεοπτικη εκπομπη ειχε χαρακτηρισει φασιστες τυπου Λεπεν οσους δεν ψηφισαν την συνθηκη, αναφερθηκε δε και ονομαστικα στους κ. Κουβελη και Παναγιωτη Καμενο.

ΛΗΣΤΕΙΑ

*Η ληστεια της ημερας εγινε στη Θεσσαλονικη στο υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στην οδο Τριανδρίας ,απ οπου δυο ενοπλοι αρπαξαν εξι εκατομμύρια δραχμες και εξαφανιστηκαν.

Φαρμακα

Αποφασεις για την ανακοστολογηση 7500 φαρμακων κ.α ελαβε το υπουργικο συμβουλιο που συνεδριασε υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου.

Ανακοινωσεις εκανε στις 2.30 ο Γειτονας

Ο φαρμακευτικος συλλογος Αττικης ανακοινωσε σε συνεντευξη τυπου οτι απο τις 15 Ιουλιου τα μελη του θα σταματησουν την χορηγια φαρμακων με πιστωση στους ασφαλισμενους,αν η κυβερνηση δεν καλυψει τα χρεη προς τους φαρμακοποιους τα οποια στην Αττικη φθανουν τα 4 δις δραχμες και πανελλαδικα τα 20 δις.

ΜΟΝΣΕΛΑΣ

- Προτροπη στο δικαστηριο να εξαντλησει την επιεικια του για τον Ματθαιο Μονσελα γιατι ετσι θα το ηθελε και η ψυχη της Γιολας Βαγενα εκανε ο εισαγγελεας Αθανασιος Καφίρης κατα την αγορευση του στο Μεικτο Ορκωτο Εφετειο της Αθηνας.

Ο εισαγγελεας προτεινε να κηρυχθει ενοχος ο κατηγορουμενος για ανθρωποκτονια απο προθεση αλλα με αποδυναμωμενη την ενταση του δολου.

Αν η προταση γινει δεκτη εκτιμαται οτι η ποινη που θα επιβληθει στον Μονσελά θα ειναι μικροτερη απο τα 12 χρονια και τους 9 μηνες που ειχε καταδικασθει πρωτοδικως.

Μααστριχτ

Οχι μονο η Ελλαδα και η Ιταλια αλλα ουτε η Γερμανία και η Γαλλία θα καταφέρουν να εκπληρώσουν φέτος τον όρο της συνθηκης του Μααστριχτ για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, κάτω απο το 3%, εκτιμά ο ΟΟΣΑ τρεις μολις ημερες πριν απο τη συναντηση κορυφης του Αμστερνταμ.

Για την Ελλάδα,προβλέπει οτι το δημοσιονομικο ελλειμα θα ειναι στο τελος του χρονου 6%,ενω στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και ο πληθωρισμός.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις ..... μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,41 τοις εκατό.

Από τις 248 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 119 παρουσίασαν άνοδο
* 22 παρέμειναν σταθερές και
* 107 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 13 Ιουνιου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........270,5    277,9    273,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,9    161,2    158,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........441,7    453,8    446,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,4    192,5    189,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,4     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....237,2    240,0    243,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......194,8    200,2    197,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..203,1    208,7    205,4
    E.C.U................305,6    313,9    309,1

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 13 June 1997 - 16:03:14 UTC