Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 13/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Διάλογος για την κεντροαριστερά χθες στη Νίκαια μεταξύ των κυρίων Πάγκαλου και Κύρκου ενώπιον του πρωθυπουργού, καθώς και πολλών στελεχών ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμου.
  • Πανικος και τρομος, εξακολουθεί να βασιλευει στον αλβανικο νοτο 15 ημερες πριν από τις εκλογές. και στελεχη της ελληνικης μειονοτητας καταγγελουν σχεδιο τρομοκρατιας του Μπερισα με στοχο να αποτρεψει αλβανους που βρισκονται στην Ελλαδα και Βορειοηπειρωτες να πανε να ψηφισουν.
  • Αιχμες κατά του Θεόδωρου Κατσανέβα,αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΤΕΜΠΟ Νιούσγουϊκ.
  • Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΟΟΣΑ,για το εάν η Ελλάδα,η Γερμανία,η Γαλλία και η Ιταλία,θα καταφέρουν να ανταποκριθούν φέτος το κριτήριο της σταθερότητας που προβλεπει η συνθήκη του Μάαστριχτ,για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω απο το 3%.


ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Διάλογος για την κεντροαριστερά χθες στη Νίκαια μεταξύ των κυρίων Πάγκαλου και Κύρκου ενώπιον του πρωθυπουργού, καθώς και πολλών στελεχών ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού.

Και οι δύο ομιλιτές άσκησαν κριτική και αυτοκριτική για το παρελθόν, ενω ο κ.Πάγκαλος είπε μεταξύ άλλων,ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε αλλαζονικό και ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πολλά λάθη.

Ο Λεωνίδας Κύρκος παραδέχτηκε, ότι και στον Συνασπισμό υπάρχουν αγκυλώσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχτεί την πρόταση του Νικου Κωνσταντοπουλου για διάλογο.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά συναδέλφων του βουλευτών της αντιπολίτευσης, που δεν ψήφισαν τη συνθήκη του Σέγκεν.

Ο κ. Πάγκαλος, τους χαρακτήρισε "φασίστες όμοιους με τον Λεπέν", κατονομάζοντας τον Παναγιώτη Καμμένο της ΝΔ και τον Φώτη Κουβέλη του ΣΥΝ.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι δεν θα παρακολουθήσει τις φαιδρότητες και τις ύβρεις που συστηματικά χρησιμοποιεί ο κ. Πάγκαλος.

Ο Φώτης Κουβελης, δήλωσε επίσης ότι αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών ξεπέρασε τον εαυτό του.

Aλβανία

Πανικός και τρόμος, εξακολουθεί να βασιλεύει στον αλβανικό νότο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές και στελέχη της ελληνικής μειονότητας καταγγέλουν σχέδιο τρομοκρατίας του Μπερίσα με στόχο να αποτρέψει αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και Βορειοηπειρώτες να πάνε να ψηφίσουν.

Στο έλεος των αλβανών μαφιόζων είναι και η Κέρκυρα. και μετά την χθεσινή επιθεση απο δύο μασκοφόρους σε παραθαλάσιο ξενοδοχείο στην ακτή Συδαρίου, ο δήμαρχος της Κέρκυρας κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει γιατι απειλείται η τουριστική κίνηση.

Σε προεκλογική συγκέντρωση αλβανών στην πλατεία Κάνιγγος θα μιλήσει το απόγευμα ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος Αλβανίας Φάτος Νάνο που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ενώ χθες στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ζήτησε την συνδρομή της Ελλάδας για τη μετάβαση αλβανών και βορειοηπειρωτών στην Αλβανία για τις εκλογές.

Παπανδρέου

Αιχμές κατά του Θεόδωρου Κατσανέβα,αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΤΕΜΠΟ Νιούσγουϊκ.

Σχετικά με τα όσα είπε,ο κ.Κατσανέβας για το μνημείο και τα αρχεία του Ανδρέα Παπανδρέου,ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Κατσανέβας, δεν εκφράζει τα αδέλφια του και την οικογένειά του,ενω προσθέτει ότι τα αδέλφια και η Δήμητρα συμφωνούν απόλυτα.

Διευκρινίζει επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο πολιτικό μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΟΟΣΑ

Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΟΟΣΑ,για το εάν η Ελλάδα,η Γερμανία,η Γαλλία και η Ιταλία,θα καταφέρουν να ανταποκριθούν φέτος το κριτήριο της σταθερότητας που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ,για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω απο το 3%.

Για την Ελλάδα,προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα είναι στο τέλος του χρόνου 6%, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και ο πληθωρισμός.

Από την πλευρά του,ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα το 1997.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβένρησης έχει υποπέσει στην παγίδα των μεγάλων λόγων και των ανύπαρκτων έργων,σχολιάσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Οικονομικό

Διορία μερικών εβδομάδων δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους μεγάλους οφειλέτες να ξοφλίσουν τα χρέη τους,απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε κατασχέσεις,μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και προσωποκρατήσεις.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εφορία αρχίζει νέα επιχείρηση προκειμένου να εισπραξει οφειλές ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Πάντως, ο πρόεδρος των εφοριακών Ανδρέας Μακρυπιδης δήλωσε στον ΑΝΤ1 οτι "δεν υπάρχει σταθερή πολιτική στην είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο" και σημειώνει ότι το 40% των οφειλετών είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Κρίση στις σχέσεις των Πατριαρχείων με το Βατικανό.

Ηδη, αναβλήθηκαν τα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου στην Αυστρία, ενώ η Παπική Εκκλησία κατηγορείται για προσυλητισμό των Ορθοδόξων.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, θα συναντηθεί σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του με την πολιτική ηγεσία στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο πρωην πρωθυπουργός συνιστά την προσοχή,καθώς- οπως αναφέρει- με τον διορισμό του Ριτσαρντ Χόλμπρουκ για το κυπριακό τα πράγματα είναι σοβαρα, και ο αμερικανός απεσταλμένος δεν θα "παίξει με το γόητρό του".

Σημειώνει,πάντως,πως εάν δεν λυθεί το κυπριακό,η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας θα εντείνεται.

ΓΚΑΛΟΠ

Αρνητική εικόνα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, έχουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Εμ Αρ Μπι, που δημοσιεύει σήμερα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, οι θετικές κρίσεις περιορίζονται στο 23,1%. Με το διάλογο συμφωνεί ένα ποσοστό 46,7% ενώ διαφωνεί απόλυτα το 47,2% των ερωτηθέντων.

Στο θέμα του διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας, οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ τον θεωρούν θετικό σε ποσοστό 46% ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ αντιδρούν αρνητικά στον διάλογο σε ποσοστό 72,3%, του ΚΚΕ 63,1% και του ΣΥΝ 28,4%.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Δεν δέχονται από χθες οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας τις εισαγωγές ασθενών από τα εξωτερικά ιατρεία και από τις 23 του μηνός απειλουν με λουκέτο ζητώντας την αλλαγή του συστήματος εφημερίας και την άμεση κατασκευή νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών.

* Δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας των ταχυδρόμων της Αθήνας και του Νομού Αττικής. Τα αιτήματά τους θα τεθούν επί τάπητος σε τριμερή συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ και την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

*Ανέστειλαν οι λιμενεργάτες τις στάσεις εργασίας που είχαν προγραμματίσει για σήμερα.

*Στάση εργασίας στις 19 του μηνός,από τις 8 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι, εξήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά,αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

* Σε κινητοποιήσεις απο τις 23 εως τις 30 Ιουνίου προχωρούν οι δασικοί υπάλληλοι , που διαμαρτύρονται για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στους ηλεκτρονικούς πίνακες αφίξεων και αναχωρήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, που είχε παρουσιασθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι ηλεκτρονικοί ωστόσο παραμένουν σε επαγρύπνιση για το ενδεχόμενο νέων προβλημάτων ενόψει μάλιστα και του εορστατικού τριημέρου.

ΣΤΑΙΦΕΛ

Σε φυλάκιση τριων ετων καταδικάστηκε η 80χρονη Νίκη Στάιφελ αδελφή τού Αλέξανδρου Ιόλα για την εξαφάνιση αρχαίων αντικειμένων από τη συλλογή του συλλέκτη.

Η ποινή της είναι εξαγοράσιμη.

ΠΟΝΤΙΟΙ

Αρχιζει σημερα στη Θεσσαλονίκη το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, μετά τη λήξη του οποίου θα ξεκινήσει εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της συστηματικής γενοκτονίας απο τους τουρκους 350 χιλιάδων ποντίων.

Στην Αγκυρα,το υπουργείο Εξωτερικων διαμαρτυρήθηκε στον ελληνα πρέσβη για την πρωτοβουλία αυτή.

ΡΩΜΑΙΟΣ

Το δρόμο της Δικαιοσύνης, πήρε η υπόθεση για φακέλλωμα αξιωματικών της ΕΛΑΣ απο αξιωματικούς μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Μιλώντας στο συνέδριο της πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αποδοκίμασε τους εμπνευστές αυτής της περίεργης Ιστορίας, κάνοντας λόγο για "βεντέτες μεταξύ αξιωματικών".

Την ίδια ώρα, από τα γραφεία της Σήμανσης, εκλάπησαν ταινίες γραφομηχανής στην οποία φέρονται να γράφτηκαν οι λίστες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί νέα διοικητική εξέταση.

"Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις λίστες και να επικρατήσουν διαφάνεια, αξιοκρατία και Δικαιοσύνη", δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο πρόεδρος της Πανελληνιας Ενωσης Αξιωματικών της Αστυνομιας Ηλίας Βλαχογιάννης.

ΑΙΓΙΟ

Σε συμβολικο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους, προχώρησαν σήμερα οι κάτοικοι του Αιγίου, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της Πολιτείας, δύο χρόνια μετά το μεγάλο καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη.

Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν και σχετικές εκδηλώσεις.

Γενικές εξετάσεις

Κορυφώνεται η αγωνία υποψηφίων και γονέων,καθώς σήμερα αποφασίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας, εαν θα προχωρήσουν ή όχι σε απεργία κατά την διάρκεια των Γενικών Εξετάσεων.

Χθες υπήρξε αδιέξοδο στη συναντηση τους με τους υφυπουργούς Παιδείας και Οικονομικων.

Ο υφυπουργος Οικονομικων Νικος Χριστοδουλακης ξεκαθάρισε ότι το επίδομα Γενικών Εξετάσεων θα καταβάλλεται,μόνον σε όσους συμμετέχουν στις εξετάσεις και θα κυμαινεται μεταξύ 180 και 210 χιλιάδων δραχμων,απορρίπτοντας το αίτημα για 420 χιλιάδες.

ΜΟΝΣΕΛΑΣ

Σημερα θα συνεχίσει την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθηνας ο Ματθαίος Μονσελάς, που πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 12 ετών, επειδή σκότωσε την οδοντίατρο Γιόλα Βαγενά μετά από παραγγελια της.

Στην αρχή της απολογίας του χθες,ο Μονσελάς υποστήριξε ότι την σκότωσε από οίκτο, επειδή συνέπασχε μαζί της, όταν ανακάλυψε της απιστίες του συζύγου της.

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργάτης της Τανσού Τσιλλέρ ανακοίνωσε νωρίς το πρωϊ ότι συμφώνησε με τον ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν για τη μεταβίβαση της πρωθυπουργίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ερμπακάν θα υποβάλει τη παραίτηση του την ερχόμενη Τρίτη στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στελέχη των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Η ένταση στις σχέσεις της Τσιλέρ με τον Ερμπακάν κορυφώθηκε ύστερα και από την προειδοποίηση ανώτατου αξιωματικού ότι ο στρατός είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει την ισχύ του για να προστατεύσει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων μέσα στο ιρακινό έδαφος, με το σκεπτικό ότι "υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει."

Οταν η δουλειά τελειώσει, είμαι βέβαιος ότι ο τουρκικός στρατός θα επιστρέψει στη νοτιοανατολική Τουρκία",είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπερνς.

Το Ιράκ δεν επέτρεψε αυτή την εβδομάδα σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τρεις στρατιωτικές περιοχές έξω από τη Βαγδάτη, για να διαπιστώσουν αν προχωρεί η διαδικασία απενεργοποίησης των Ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής.

Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα στη διάρκεια εξέγερσης σε δύο φυλακές της Κολομβίας,με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της Κολομβίας.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία χαιρέτησε τον διορισμό της Προέδρου της Ιρλανδίας Μαίρι Ρόμπινσον στην θέση της αρμόδειας Αρμοστείας του ΟΗΕ και την παροτρύνει να αναλάβει άμεσως δράση σε μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν στον πλανήτη.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,76  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,11     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........208,6      #
    Μάρκο .....................161,13     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,71     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,49     #
    Στερλίνα...................453,62     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,36     #
    Εκατό γιεν.................243,6      #
    Εκιού .....................313,79     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 13 June 1997 - 10:06:57 UTC