Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Με τοννους σκουπιδιων στους δρομους,ανεξελεγτες χωματερες και δαση που ολοενα και μειωνονται εορταζεται σημερα στη χωρα μας η Παγκοσμια Ημερα Περιβαλλοντος,ενω στο τελος του μηνα θα γινει στη Νεα Υορκη η δευτερη συνοδος κορυφης για τη Γη.
  • Στο Μαλμοε, οπου θα γινει αυριο η Συνοδος του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος μετεβη απο τη Στοκχολμη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν των πρωθυπουργών που μετέχουν της συνόδου.
  • Ψηφιστηκε τελικα η διαταξη για τους αντιρρησιες συνειδησης με την οποια δινεται η δυνατοτητα αοπλης θητειας ή εναλλακτικης κοινωνικης υπηρεσιας.
  • Συνεδριαζει το απογευμα η Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη με αντικειμενο τις αυξησεις στα φαρμακα.


Περιβαλλον

Με τοννους σκουπιδιων στους δρομους,ανεξελεγτες χωματερες και δαση που ολοενα και μειωνονται εορταζεται σημερα στη χωρα μας η Παγκοσμια Ημερα Περιβαλλοντος,ενω στο τελος του μηνα θα γινει στη Νεα Υορκη η δευτερη συνοδος κορυφης για τη Γη.

Ο υπουργος Περιβαλλοντος Κωστας Λαλιωτης μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ τονισε οτι στην Ανατολικη Αττικη παραγονται καθημερινα 1000 τονοι σκουπιδιων και οι ανεξελεγκτες χωματερες που υπαρχουν δημιουργουν εστιες μολυνσης στα υπογεια υδατα,τις ακτες,τις θαλασσες και πολλες φορες ειναι η αιτια καταστροφικων πυρκαγιων.

Ο κ.Λαλιωτης χαρακτηρισε ανοιχτες πληγες τα λατομεια και επιβεβαιωσε την αντιθεση του στο νοπμοσχεδιο που εχει ετοιμασει το υπουργειο Γεωργιας,στο οποιο δεν χαρακτηριζονται αναδασωτεες οι εκτασεις που καηκαν πριν απο το 1975.

Δασοκτονο γιατι νομιμοποιηει τις καταπατησεις και οικοπεδοποιησεις δασικων εκτασεων χαρακτηριζουν το νομοσχεδιο οι Περιβαλλοντικες οργανωσεις.

ΣΗΜΙΤΗΣ -ΣΟΥΗΔΙΑ

Στο Μαλμοε, οπου θα γινει αυριο η Συνοδος του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος μετεβη απο τη Στοκχολμη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν των πρωθυπουργών που μετέχουν της συνόδου.

Σήμερα το πρωί, προτου αναχωρήσει από τη Στοκχόλμη, ο Κώστας Σημίτης έγινε δεκτός από το βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο -Γουσταύο ενω αργότερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ομογενειακών Σωματείων Σουηδίας και με τον ομογενή βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Νικο Παπαδόπουλο.

ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

- Ψηφιστηκε τελικα η διαταξη για τους αντιρρησιες συνειδησης με την οποια δινεται η δυνατοτητα αοπλης θητειας ή εναλλακτικης κοινωνικης υπηρεσιας.

Στην ψηφοφορια τρεις βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ταχθηκαν κατα της εναλλακτικης υπηρεσιας ενω τη διαταξη καταψηφησε και η ΝΔ.

Οι Στελιος Παπαθεμελης και Κυριακος Σπυριουνης ψηφισαν κατά, ενω ο Χρηστος Κηπουρος ψηφισε παρων. Ο Υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Δημητρης Αποστολακης δηλωσε οτι με το νομοσχεδιο παρεχονται ασφαλιστικες δικλειδες ωστε σε περιπτωση πολεμου οι αντιρρησιες συνειδησης να μην εχουν δικαιωμα αοπλης θητειας ή εναλλακτικης υπηρεσιας. Προεβλεψε μαλιστα οτι δεν θα υπαρξει αυξημενη εκδηλωση ενδιαφεροντος.

Τρομοκρατικο

Χτυπημενο απο σφαιρες βρηκε το πρωι το αυτοκινητο του ο Βασιλης Κυριακου που ηταν αυτοπτης μαρτυρας της δολοφονιας του εφοπλιστη Κωστα Περρατικου απο την 17 Νοεμβρη.

Το αυτοκινητο ειχε χτυπηθει με σφαιρες στο φτερο,το παμπριζ και τον μπροστινο δεξιο τροχο.

Ερευνες διεξαγει η αντιτρομοκρατικη υπηρεσια,ενω η ασφαλεια εξεταζει και το ενδεχομενο να προκειται για ξεκαθαρισμα λογαριασμων.

Ο Κυριακου εξεφρασε της εκπληξη του για το συμβαν και δηλωσε οτι δεν ειχε απειληθει απο κανεναν.

Εντωμεταξυ στη Βουλη ο Στελιος Παπαθεμελης καλεσε τον υπουργο Δημοσιας Ταξης Γιωργο Ρωμαιο να ανακαλεσει τις χθεσινες βαρυτατες και προσβλητικες, οπως τις χαρακτηρισε,δηλωσεις του.

Ο κυριος Ρωμαιος σχολιαζοντας δηλωσεις των προκατοχων του για την τρομοκρατικη οργανωση 17Ν ειχε αφησει υπαινιγμους εναντιον τους, λεγοντας οτι, χρειαζεται περισσοτερη υπευθυνοτητα και αυτος το μονο που ακουμπα ειναι η σοβαροτητα.

Φαρμακα

Συνεδριαζει το απογευμα η Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη με αντικειμενο τις αυξησεις στα φαρμακα.

Συμφωνα με πληροφοριες η αυξηση αναμενεται να ειναι 10% σε δυο δοσεις.

Η κυβερνηση σχεδιαζει και την επεκταση της λιστας φαρμακων σε ολα τα ταλεια, αντικατασταση των ακριβων φαρμακων με φθηνα και πλαφον στο κοστος νοσηλειας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν να εγγραφούν σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών ή ΙΕΚ που υπόσχεται πτυχίο από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως προκύπτει από την τέταρτη ημέρα της έρευνας του ραδιοφώνου του ΑΝΤΕΝΝΑ για την Παιδεία.

Η Διευθυντρια του ΔΙΚΑΤΣΑ κα.Γιούλη Ευσταθίου δήλωσε ότι, ήδη, Βρετανική Επιτροπή που πραγματοποίησε αυτοψία στη χώρα μας, απέρριψε ορισμένα ελληνικα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που υποστηριζουν οτι συνεργαζονται με βρετανικα πανεπιστημια.

Τα πτυχία που χορηγούνται από ξένα πανεπιστήμια μετά από προπτυχιακές σπουδές σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στη χώρα μας, δεν αναγνωρίζονται δηλώνει η κα.Ευσταθίου και αποκαλύπτει ότι από τις 8,5 με 9 χιλιάδες αιτήσεις για αναγνώριση τίτλων σπουδών που δέχεται το ΔΙΚΑΤΣΑ ετησίως, το 5% απορρίπτεται και σ'ένα ποσοστό 25% οι πτυχιούχοι καλούντε να καθίσουν και πάλι στα θρανία.

<Ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα ΚέντροΕλευθέρων Σπουδών, δεν υπάρχει κανένας απολύτωςέλεγχος από την πολιτεία>, καταγγέλει ο κ.Βασίλης Δασκαλάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης του κλάδου και υποστηρίζει ότι την ποιότητα σπουδών στα Κεντρα αυτά την κρίνει η ίδια η αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΑΝΤΕΝΝΑ, τα 78 δημόσια και 80 ιδιωτικά ΙΕΚ που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, έχουν δώσει διέξοδο σε περίπου 40.000 νέους και νέες. Απασχολούν δε, περισσότερους από 4 χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

ΓΙΑΤΡΟΣ

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικων Ιωαννινων οδηγηθηκε ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πολης Σωτηρης Τσεμεντζής ,ο οποιος συνεληφθη ενω επαιρνε φακελλάκι 300 χιλιάδων απο Αλβανό ασθενη για να τον χειρουργήσει.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Συναντησεις με τον Μεσουτ Γιλμαζ σημερα και τον προεδρο της Τουρκιας Σουλειμαν Ντεμιρελ αυριο θα εχει στην Αγκυρα ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Χθες,ο κυριος Μητσοτακης δηλωσε στην Κωνσταντινουπολη,οπου τιμηθηκε με το βραβειο Ιπεκτσι,οτι οι δυο χωρες πρεπει να λυσουν τις μεταξυ τους διαφορες με διαλογο και αρχη γι'αυτο θα μπορουσε να αποτελεσει η υπογραφη ενος συμφωνου φιλιας, συνεργασιας και μη επιθεσεως.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

*Στις Βρυξελλες βρισκεται ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης ,για την αυριανη συνοδο κορυφης του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

- Εντυπωσιακη η μειωση του πληθωρισμου το μηνα Μαϊο...

Εφτασε στο 5,4% εναντι 5,9% που ηταν τον Απρίλιο, οπως ανακοινωσε το Υπουργειο Οικονομικων.

Η εξελιξη αυτη αναμενεται να προκαλεσει νε αμειωση των επιτοκιων καταθεσεων και χορηγησεων.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

*Διπλασιες πιθανοτητες εχουν τώρα τα ατεκνα ζευγαρια να αποκτησουν παιδι , απο μια νεα μεθοδο εξωσωματικης του Ελληνικης καταγωγης καθηγητη της Ιατρικης στο πανεπιστημιο της Μελβουρνης Νικου Λωλατζή.

Η μεθοδος βασιζεται στην εξωσωματικη αλλα διαφοροποιειται στη χρονικη στιγμη που εφυτευεται το εμβρυο στη μητρα, αυξανοντας το ποσοστο επιτυχιας απο 18στο 40%.

Χολπρουκ

Ενδειξη του ενδιαφεροντος της κυβερνησης Κλιντον να δοθει συντομα λυση στο προβλημα θεωρειται ο ορισμος του Ριτσαρτ Χολπρουκ ως ειδικου απεσταλμενου των ΗΠΑ για το Κυπριακο.

Εκτιμαται οτι ο εμνευστης της λυσης Ντειτον στο Βοσνιακο θα ασκησει πιεσεις σε Ελλαδα και Τουρκια και για το Αιγαιο.

Τον ορισμο του Ριτσαρτ Χολπρουκ χαιρετησε απο την Ουασιγκτον ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου Γιαννακης Κασουλιδης.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κατω απο 1000 θα ειναι τελικα οι δημοι που θα προκυψουν μετα την εφαρμογη του σχεδιου Καποδιστριας.

Οπως δηλωσε ο υπουργος Εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος ειναι ετοιμες οι 55 προτασεις της περιφερειας χωρις αυτο να σημαινει ωστοδσο εχουν οριστικοποιηθει ολες οι αλλαγες.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ψεκασμους στα σκουπιδια αρχισαν απο το πρωι οι υγειονομικες υπηρεσιες της νομαρχιας Αττικης προκειμενου να προλαβουν τη δημιουργια εστιων μολυνσης.

Για την κυβερνηση το θεμα εχει κλεισει με την ψηφιση της τροπολογιας στη Βουλη δηλωσε ο υπουργος Εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος και προσθεσε οτι οι δημοι Αθηνας και Πειραια εχουν την ευθυνη και το νομικο οπλοστασιο να κινητοποιηθουν.

ΔΙΕΘΝΗ

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης του παρουσίασε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ ο σοσιαλιστης πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αριστεράς,το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο τέστ της πολιτικής "συγκατοίκησης" που εγκαινιάστηκε στη Γαλλία.

Κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η συγκατοίκηση στην εξουσία με την κυβέρνηση της Αριστεράς θα εξελιχθεί " με αξιοπρέπεια, αμοιβαίο σεβασμό και με άξονα τα συμφέροντα της Γαλλίας".

Σήμερα ο Φιλίπ Σεγκέν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του Νεογκωλικού Συναγερμού για τη Δημοκρατία σε αντικατάσταση του μέχρι σήμερα ηγέτη του και πρώην πρωθυπουργού Αλαίν Ζυπέ,που ηττήθηκε στις εκλογές.

Στην Τουρκία, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου τάχθηκε χθες το βράδυ υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εγκρίνοντας έτσι την απόφαση που είχε ήδη λάβει η ηγέτις του κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

Κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας άρχισαν το πρωί οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Αλγερία,με την ελπίδα να τερματιστεί το κύμα βίας και οι επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών,που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.Το 1992 ακυρώθηκε ο β'γύρος των εκλογών επειδή θεωρείτο βεβαία η νίκη των ισλαμιστών. Την ελπίδα οι σημερινές εκλογές στην Αλγερία θα συμβάλλουν στον τερματισμό της βίας εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας σημειώθηκε σήμερα εντός των νοτιοκορεατικών χωρικών υδάτων. Τρια περιπολικά σκάφη της Βορείας Κορέας άνοιξαν πύρ εναντίον πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας,το οποίο αναγκάστηκε να ανταποδώσει τα πυρά και να τρέψει σε φυγή τα βορειοκορεατικά σκάφη.

Το πάγωμα όλων των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων αποφάσισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Τέο Βάϊγκελ,σε μιά προσπάθεια να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείματα και να μπορέσει η Γερμανία να εκπληρώσει τα κριτήρια για την νομισματική ένωση.

Το πρωί άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε εκκλησία Ευαγγελιστών στο Αμβούργο,στη βόρεια Γερμανία, αφού γέμισαν τους εξωτερικούς τοίχους της με νεοναζιστικά και σατανιστικά σύμβολα. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

ΑΡΧΕΙΑ

Την υπαρξη σχεδιου καταστατικου για Ιδρυμα Ανδρεα Παπανδρεου που θα αξιοποιουσε το προσωπικο αρχειο του , συμφωνα με επιθυμια του ιδιου του Ανδρεα Παπανδρεου επιβεβαιωσε μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο κ.Αντωνης Βγοντζας.

Ο κ.Βγοντζας μαζι με τον Συνταγματολογο Δημητρη Τσατσο το Μαιο του 94 ειχε αναλαβει τη συνταξη σχεδιου Προεδρικου Διαταγματος , κατοπιν επιθυμιας του Ανδρεα Παπανδρεου και στο σχεδιο οριζονταν οτι ισοβιος προεδρος του Ιδρυματος θα ηταν ο Ανδρεας Παπανδρεου και ισοβιος αντιπροεδρος η συζυγος του Δημητρα.

Τα αρχεια του Ανδρεα Παπανδρεου ανηκουν στον φυσικο τους φορεα το ΠΑΣΟΚ απαντησε ο Κωστας Σκανδαλιδης.

Φακελλακι

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικων Ιωαννινων βρισκεται αυτη την ωρα ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πολης Σωτηρης Τσεμεντζής.

Συνεληφθη οταν επαιρνε φακελλάκι 300 χιλιάδων απο Αλβανό ασθενη για να τον χειρουργήσει.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Ιουνιου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........272,1    279,5    275,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,1    161,4    158,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........442,9    455,0    448,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......188,1    193,2    190,3
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....233,7    240,1    236,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......197,4    202,7    199,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,3    211,9    208,7
    E.C.U................306,8    315,2    310,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 5 June 1997 - 16:03:13 UTC