Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Συγκεντρωση στην αιθουσα ηπειρωτών πισω απο το παλαιο δημαρχειο της Αθηνας, πραγματοποιουν αυτην την ωρα οι ταχυδρομοι της Αθηνας και του νομού Αττικης, που απεργουν για δευτερη ημερα,με οικονομικα και θεσμικα αιτηματα.
  • Εντείνεται η αντιπαράθεση Αρσένη και Διοικητικών Υπαλλήλων του Υπουργείου για το ζήτημα του επιδόματος εξετάσεων.
  • Εν μεσω συγκεντρωσεων διαμαρτυριας για την καταστροφη της φυσης,αλλά και λοφων σκουπιδιων στους δρομους της Αθηνας, γιορταζεται σημερα η παγκοσμια ημερα του περιβαλλοντος.
  • Βαρύτερο γίνεται το προεκλογικό κλίμα στην Αλβανία μετά και τη χθεσινή δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Σαλί Μπερίσα. Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε τις τελευταίες δύο μέρες Δυρράχιο, στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.


ΑΠΕΡΓΙΕΣ

*Συγκεντρωση στην αιθουσα ηπειρωτών πισω απο το παλαιο δημαρχειο της Αθηνας, πραγματοποιουν αυτην την ωρα οι ταχυδρομοι της Αθηνας και του νομού Αττικης, που απεργουν για δευτερη ημερα,με οικονομικα και θεσμικα αιτηματα.

Στην συνεχεια θα κανουν πορεια προς το υπουργειο Μεταφορων.

*Εξω απο τα κεντρικα γραφεια της Χαλυβουργικης στην πλατεια Κλαυθμωνος, εχουν συγκεντρωθει απο τις 9 και μιση το πρωι οι εργαζομενοι στην επιχειρηση,που πραγματοποιουν σημερα 24ωρη απεργια.

(Αυριο θα πραγματοποιησουν νεα 24ωρη απεργια και πορεια προς το υπουργειο Αναπτυξης.)

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εντείνεται η αντιπαράθεση Αρσένη και Διοικητικών Υπαλλήλων του Υπουργείου για το ζήτημα του επιδόματος εξετάσεων.

Ο υπουργός Παιδείας τους παραπέμπει για το ειδικό επίδομα στο Υπουργείο Οικονομικών ενό ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των υπαλληλων, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του είναι αποφασισμένοι να απεργήσουν.

Σύμφωνα με την μεγάλη έρευνα του ραδιοφώνου του Αντέννα για την Παιδεία, ιδιαίτερη ανταπόκριση βρίσκει η δημιουργια των Ανοιχτων Πανεπιστημιων στη χώρα μας.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί αύριο, με συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εν μεσω συγκεντρωσεων διαμαρτυριας για την καταστροφη της φυσης,αλλά και λοφων σκουπιδιων στους δρομους της Αθηνας, γιορταζεται σημερα η παγκοσμια ημερα του περιβαλλοντος.

Ανθρωπινη αλυσιδα σχηματισαν το πρωι,κατοικοι του δημου Αγιας Παρασκευης, εξω απο το κεντρο ερευνων "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" αντιδρωντας στην κατασκευη της περιφερειακης λεωφορου του Υμηττου και στην επεκταση των εγκαταστασεων του κεντρου.

Ο Υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης σε μια εκτενή συνομιλια του με τον Τερενς Κουικ στην Πρωινη Γραμμη,αναφερθηκε σε θεματα που αφορουν στο περιβαλλον και τονισε οτι χρειαζεται το ενδιαφερον και η φροντιδα ολων.

Ζητησε την κατανοηση των πολιτων για την κατασκευη της λεωφορου, λεγοντας οτι το εργο θα βοηθησει στην αναβαθμιση της Αττικης.

Για το θεμα των ακτων,ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ τονισε οτι η Ελλαδα ειναι η χωρα με τις καθαροτερες παραλιες και προσθεσε οτι το υπουργειο σε συνεργασια με την τοπικη αυτοδιοικηση,μαζεψαν απο 390 παραλιες,90 χιλιαδες τοννους σκουπιδιων.

Οσο για τα λατομεια τα χαρακτηρισε ανοιχτες πληγες στην Αττικη λεγοντας οτι πρεπει να κλεισουν.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν σε λιγο και οι οικολογοι Ελλαδος, εξω απο την Γενικη Γραμματεια Δασων.

Εν τω μεταξυ,ενω οι υπουργοι εθνικης οικονομιας και ΠΕΧΩΔΕ,αποφασισαν την εντατικοποιηση των ελεγχων για τα αυθαιρετα κτισματα και επίσπευση των διαδικασιων για την εισπραξη προστίμων, το υπουργειο Γεωργιας καταρτιζει νομοσχεδιο που κρινει μη αναδασωτέες εκτασεις που καηκαν πριν απο το 1975, προκαλωντας συμφωνα με πληροφοριες την αντιδραση του Υπουργειου Περιβαλλοντος.

Ο Κωστας λαλιωτης επιβεβαιωσε στην Πρωινη Γραμμη την διαφωνια ΠΕΧΩΔΕ και υπουργειου Γεωργιας για το θεμα των αναδασωτεων εκτασεων λεγοντας οτι μπορει ενα υπουργειο να εχει διαφορετικη προσεγγιση,υπαρχει ομως κοινη ευαισθησια για την προστασια του περιβαλλοντος.

Μεγαλο προβλημα και με τα σκουπιδια που παραμενουν για τεταρτη ημερα στους δρομους της Αθηνας, απειλωντας σοβαρα την δημοσια υγεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, χαρακτηρισε την απεργια παρανομη και καταχρηστικη, ενω απέκλεισε το ενδεχόμενο μονιμοποίησης άλλων εκτάκτων υπαλλήλων στους οργανισμους τοπικης αυτοδιοικησης.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Οι νέες ρυθμίσεις στις τιμές των φαρμακων θα συζητηθούν σήμερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση αναμένεται νά λάβει δραστικά μέτρα όπως, επέκταση τής λίστας σέ όλα τά ταμεία, αντικατάσταση τών ακριβών φαρμάκων μέ φθηνά καί πλαφόν στό κόστος νοσηλείας.

Ηδη, οι φαρμακοποιοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο μείωσης των περιθωρίων κέρδους.

Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ, φτάνει στο ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά ενοποίηση σε βάρος του Ιδρύματος, οποιοδήποτε κι άν είναι το κυβερνητικό ή προσωπικό κόστος και προανήγγειλε και πακέτο μέτρων για την οικονομική εξυγίανση του ταμείου.

Ορφανοτροφειο

Δυο αλβανοι ο ενας απο τους οποιους ανηλικους ληστεψαν τα ξημερωματα το ορφανοτροφειο της Αγιας Αννης στην περιοχη Αμπελακια της Σαλαμινας.

Οι δυο αλβανοι καταφεραν να ακινητοποιησουν τον διευθυντη του ορφανοτροφειου Κωνσταντινο Λογοθετη 46 χρονων και να αποσπασουν απο τα ταμεια του ιδρυματος 350 χιλ δρχ.

Μια ωρα αργοτερα συνεληφθησαν οταν προσπαθουσαν να διαφυγουν με φερυ μποουτ.

Να σημειωθει οτι ο ανηλικος δραστης ηταν τροφιμος τους ιδρυματος το 1992

ΑΛΒΑΝΙΑ

Βαρύτερο γίνεται το προεκλογικό κλίμα στην Αλβανία μετά και τη χθεσινή δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Σαλί Μπερίσα. Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε τις τελευταίες δύο μέρες Δυρράχιο, στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

ΗΠΑ

Μετά το Βοσνιακό το κυπριακό καλείται να επιλύσει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, που ορίστηκε απο τον Μπιλ Κλίντον, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Δικάζεται σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Κολλάτος που κατηγορείται για προσβολή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας και του Εθνους.

Εναντίον του, κατέθεσε μήνυση δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, επειδή θεωρησε υβριστικές φράσεις που άκουσε στο θεατρικό έργο του Κολλάτου, με τίτλο "Αντιπολεμικός Αριστοφάνης" το 1992.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι του Ευόσμου Θεσσαλονίκης έξω από το κτίριο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Διαμαρτύρονται επειδή δεν λειτουργεί το νοσοκομείο ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δυτικών συνοικιών της συμπρωτεύουσας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο 50χρονος Σωτήρης Τσεμεντζης διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωανίνων.

Κατηγορειται οτι πήρε φακελλάκι 300 χιλιάδων απο 27χρονο Αλβανό για να χειρουργήσει συγγενικό του πρόσωπο.

Πληθωρισμος

Στο 5,1% εφθασε ο πληθωρισμος για το μηνα Μαιο. Τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Στην εξελιξη αυτη που αναμενεται να ανακοινωσει επισημα σημερα η κυβερνηση και εκτιμαται ως πολυ σημαντικη, εχει συντελεσει το παγωμα των τιμολογιων και η υφεση που επικρατει στην αγορα.

ΤΡΟΜΟ

Τους εισαγγελείς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της Τρομοκρατίας θα καλέσει σε σύσκεψη τις επόμενες μέρες -σύμφωνα με πληροφορίες -ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος στον οποίο χθες έδωσε διευκρινίσεις και ο Στέλιος Παπαθεμελης.

Στη Βουλή ο υπουργός Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαίος αφησε αιχμές εναντίον των κυρίων Παπαθεμελή και Σκουλαρίκη για τις δηλώσεις τους λέγοντας ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα όταν κάποιος μιλά για θέματα τρομοκρατίας.

Βρεφος

Νεογεννητο αγορακι προσπαθησαν να πουλησουν τρεις τσιγγανοι που συνεληφθησαν χθες στη Νεα Ζωη Περιστεριου, την ωρα που οι δυο απο αυτους διαπραγματευονταν την τιμη πωλησης.

Προκειται για τον Δημητρη Λατιφη 36 χρονων απο το Χαιδαρι, την γυναικα του Ειρηνη επισης 36 ετων και την ξαδερφη του Παρασκευη Λατιφη 28 χρονων απο την Χαλκιδα που ειναι και μητερα του βρεφους.

Με προφορικη εντολη του εισαγγελεα ανηλικων το βρεφος παραδοθηκε στο νοσοκομειο "Αγλαια Κυριακου".

ΧΑΠΙΑ

Υποπτα για πολλές περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος, θεωρούνται τα αντισυλληπτικά χάπια παλαιάς γενιάς, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάσθηκαν σε ιατρικό συνέδριο.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την πεποίθησή του ότι έλληνες και τούρκοι επιθυμούν την ειρήνη, εξέφρασε χθες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την Κωνσταντινούπολη, όπου τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε οτι οι δυο χωρες πρεπει να λυσουν τις μεταξυ τους διαφορες, με διαλογο στο πλαισιο αρχων, χωρις τη μεσολαβηση τριτου.Αρχη γι'αυτο -ειπε-θα μπορουσε να αποτελεσει η υπογραφη ενος συμφωνου φιλιας συνεργασιας και μη επιθεσεως.

ΑΡΧΕΙΟ

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Αρχείου του Ανδρεα Παπανδρέου, αναμένεται να δημιουργήσει το σχέδιο καταστατικού το οποίο ο εκλιπών είχε αναθέσει στον Συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο, για τη δημιουργία Ιδρύματος με ισόβια αντιπρόεδρο της σύζυγό του Δήμητρα.

Βάσει του σχεδίου, Ισοβιος Προεδρος του Ιδρυματος οριζόταν ο Ανδρεας Παπανδρεου. Ισοβιος Αντιπροεδρος η συζυγος του Δημητρα και μελη ο Αντωνης Λιβανης, ο Αντωνης Βγοντζας, ο Καρολος Παπουλιας, ο Πετρος Λαμπρου και ο Ακης Τσοχατζοπουλος.

ΣΔΟΕ

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του γενικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιώργου Κανελλόπουλου, για Τράπεζες που ξεπλένουν μαυρο χρήμα από διακίνηση όπλων και ναρκωτικων, στη χώρα μας, χωρίς όμως να δώσει άλλα στοιχεία.

Παράλληλα, υπογραμμισε ότι η παραοικονομια ανθεί καλύπτοντας το 40 με 60% των συναλλαγών ενώ αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τη διακοπή ελέγχων στις εκλογικές τους περιφέρειες.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων προκάλεσε χθες, στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με εκατόν πενήντα μία ψήφους βουλευτών.

Ο κ. Πεπονής σε έντονο ύφος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά προαναγγέλει πρόωρες εκλογές ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι Γιάννης Ποττάκης, Λευτέρης Βερυβάκης, Παναγιώτης Κρητικός, Βασίλης Κεδίκογλου, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και Νίκος Σηφουνάκης.

ΔΙΕΘΝΗ

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης του παρουσιάζει σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ ο σοσιαλιστης πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αριστεράς,το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο τέστ της πολιτικής "συγκατοίκησης" που εγκαινιάστηκε στη Γαλλία.

Η νέα κυβέρνηση του Ζοσπέν αποτελείται από 14 υπουργούς,εκ των οποίων 5 είναι γυναίκες,με πρώτη την Μαρτίν Ομπρί, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ,που ανέλαβε το υπερυπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον πρόεδρο Σιράκ ο Ζοσπέν διόρισε στα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δύο πολύ έμπειρα και μετριοπαθή στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος, τον Υμπέρ Βεντρίν και τον Αλέν Ρισάρ, ενώ ο Πιέρ Σεβενεμάν αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας διεξάγωνται οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Αλγερία,με την ελπίδα να τερματιστεί το κύμα βίας και οι επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών,που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια,ύστερα από την ακύρωση των εκλογών,στις οποίες το Ισλαμικό κόμμα Σωτηρίας θα ήταν σίγουρα ο νικητής. Την ελπίδα ότι οι σημερινές εκλογές στην Αλγερία θα συμβάλλουν στον τερματισμό της βίας εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρια περιπολικά σκάφη της Βορείας Κορέας που είχαν παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας άνοιξαν πύρ εναντίον νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου,σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ.

Στη Τουρκία, ο αντιπρόεδρος του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν δήλωσε πως το Κόμμα του δεν έχει καμιά πρόθεση να εφαρμόσει ορισμένα από τα μέτρα που έχουν υπαγορεύσει οι στρατιωτικοί γιά να διαφυλαχθεί ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους.

Χθες το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Τουρκίας επέβαλε ποινές φυλάκισης άνω των έξι χρόνων σε τριάντα και πλέον μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος ΧΑΝΤΕΠ.

Το πάγωμα όλων των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων αποφάσισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Τέο Βάϊγκελ,σε μιά προσπάθεια να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείματα και να μπορέσει η Γερμανία να εκπληρώσει τα κριτήρια για την νομισματική ένωση.

Το πρωί άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε εκκλησία Ευαγγελιστών στο Αμβούργο,στη βόρεια Γερμανία, αφού γέμισαν τους εξωτερικούς τοίχους της με νεοναζιστικά και σατανιστικά σύμβολα. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............279,45  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........202,69     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,85     #
    Μάρκο .....................161,36     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,85     #
    Ελβετικο  φράγκο...........193,15     #
    Στερλίνα...................454,84     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,43     #
    Εκατό γιεν.................240,05     #
    Εκιού .....................315,1      #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 5 June 1997 - 13:05:45 UTC