Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 03/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στο κλίμα αντιπαράθεσης των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης για την 17 Νοέμβρη εισήλθε σήμερα και ο Κώστας Γείτονας.
  • Τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα επισήμως , ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε μία προσπάθεια διαμεσολάβησης , για να ξεπερασθούν τα προβλήματα διεξαγωγής των εκλογών.
  • Ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν ανέλαβε επίσημα σήμερα τα καθήκοντα του και εγκαταστάθηκε πριν λίγο στο μέγαρο Ματινιόν. Μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας.
  • Νέα μορφή της νόσου Κρόϊτσφελντ Γιάκομπ,γνωστής ως ασθένεια των τρελλών αγελάδων, εμφανίστηκε πέρισυ, σύμφωνα με την μηνιαία επιθεώρηση του βρετανικού υπουργείου Υγείας.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

- Στο κλίμα αντιπαράθεσης των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης για την 17 Νοέμβρη εισήλθε σήμερα και ο Κώστας Γείτονας.

Παραδέχθηκε ότι είχε συνάντηση ως υπουργός Δημοσίας Τάξης με εκδότες και διευθυντές εφημερίδων για το θέμα της τρομοκρατίας και παρακάλεσε τους συναδέλφους του να μην μιλούν για αυτά τα θέματα περισσότερο από ότι χρειάζεται.

Οσον αφορά τα αρχεία της Στάζι είπε ότι βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Ο κύριος Παπαθεμελής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ υποστήριξε ότι υπήρχαν ονόματα που περιήλθαν στις Υπηρεσίες με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής και τα οποία είναι-κατά την άποψή του- αξιοποιήσιμα.

Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν παρέλαβα από τον προκάτοχό μου κανένα ξεχωριστό στοιχείο εκτός αυτών που υπήρχαν στις υπηρεσίες του υπουργείου δήλωσε ο πρώην υπουργός Σηφης Βαλυράκης.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

*Τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα επισήμως, ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης , για να ξεπερασθούν τα προβλήματα διεξαγωγής των εκλογών.

Ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Σαλί Μπερίσα, τον Μπασκίμ Φίνο , τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων, την ηγεσία της Ομόνοιας, με τους άνδρες της ελληνικής δύναμης στη χώρα και με το Διοικητή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία Ιταλό στρατηγό Φορλανι.

ΓΑΛΛΙΑ

- Ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν ανέλαβε επίσημα σήμερα τα καθήκοντα του και εγκαταστάθηκε πριν λίγο στο μέγαρο Ματινιόν. Μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, στη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ η κυβέρνηση των Γάλλων σοσιαλιστών θα θέσει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των κριτιρίων της Ευρωπαικής Σύγκλισης,που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΤΡΕΛΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Νέα μορφή της νόσου Κρόϊτσφελντ Γιάκομπ,γνωστής ως ασθένεια των τρελλών αγελάδων, εμφανίστηκε πέρισυ, σύμφωνα με την μηνιαία επιθεώρηση του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση,17 κρούσματα της νέας μορφής εντοπίστηκαν από τον Μάρτιο του `96 και εκτιμάται ότι οι ασθενείς μολύνθηκαν μετά από κατανάλωση κρέατος βοοειδών που έπασχαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Σωροί σκουπιδιών και πάλι στους δρόμους της Αθήνας ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα που ήταν άκαρπη.

Οι απεργοί ζητούν την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μην αλλάξει το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση τους.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με το ποιούς έκτακτους αφορά και υποσχέθηκε να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος.

Εντωμεταξύ οι κάτοικοι του Αυλώνα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στην πλατεία του Δήμου.

Αύριο είναι να διεξαχθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων η δίκη του δημάρχου και δημοτών για τις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού για τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ως μία δεύτερη ευκαιρία για σπουδές και εξειδίκευση φαντάζει στους 30αρηδες και τους 40άρηδες, ο νέος θεσμός των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών, όπως προκύπτει από τη δεύτερη μέρα της έρευνας του ΑΝΤ1 για την Παιδεία.

<Θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία καιθα οδηγήσουν σε φοιτητές ελευθέρας βοσκής...>, αντιτείνει ο Δημήτρης Κορέλλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, προτείνοντας τα ΕΛΚΥΣ να περιοριστούν στην επανακατάρτιση.

Με επιφυλάξεις υποδέχονται το νέο θεσμό οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ζητώντας να πάει στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή, τα κτίρια αλλά και το προσωπικό για να στελεχώσεις τους ΕΛΚΥΣ δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρος Γέμπτος.

Το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ξεχωριστή πολιτική στην επιλογή των σπουδαστών των ΕΛΚΥΣ, προτείνει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Πανούσης, που ζητά να ληφθεί υπόψη και το κριτήριο της εντοπιότητας.

Οι ΕΛΚΥΣ είναι μια απατηλή υπόσχεση της κυβέρνησης, δηλώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, εκτιμώντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Τονίζει δε, ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν ανεξέλεγκτα και καμουφλαρισμένα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αρνητικές συνέπειες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

- Περικόπτεται με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Από 1ης -1ου -97,το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία πενταετία και όχι με βάση τις αποδοχές του τελευταίου έτους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στον Αντεννα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, δήλωσε ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι πρόταση του ταμείου προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων και έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΕΔΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση αποκαλύπτει πως αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο.

ΜΗΤΟΣΤΑΚΗΣ

Σε κάπως καλύτερη φάση έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ,φθάνοντας το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για την απονομή των βραβείων Ιπεκτσι.

Πρόσθεσε όμως ότι βρισκόμαστε τελείως στην αρχή και ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος να διανύσουμε.

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα και διολισθαίνει σε ουσιαστικό διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πολυιατρεία

Φραγμό στην αναρχη λειτουργία των πολυιατρείων και των διαγνωστικών κεντρών που τώρα λειτουργούν χωρίς άδεια επιχειρεί να βάλει το νέο Π.Δ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι άδειες για την ίδρυση και λειτουργία των κέντρων αυτών θα χορηγούνται αυστήρα μόνο σε γιατρούς και οδοντίατρους και σε περιπτώσεις εταιρειών η πλειοψηφία των μετοχών θα πρέπει να ανήκει ονομαστικά σε γιατρούς.

Το Π.Δ προβλέπει επιβολή ποινών σε περιπτώσεις παράβασης των όρων λειτουργίας,ενώ για τα ήδη λειτουργόντα κέντρα θα δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής σε εύλογο χρόνο.

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

*Με αποκαλύψεις απειλεί ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης,ο οποίος οδηγείται αύριο στον ανακριτή κατηγορούμενος για ατασθαλίες στα οικονομικά του Δήμου και ζητά κυβερνητική παρέμβαση και πολιτική κάλυψη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

*Συνταγματικό έκρινε απο το Ανωτατο Ειδικό δικαστηριο ,κατά πλειοψηφία, το Νόμο βάσει του οποίου δημευθηκε η βασιλική περιουσία.

Ο νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από τον Αρειο Πάγο, ωστόστο το Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι παραμένει σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαλλοτριώθηκε η βασιλική περιουσία και συνδέθηκε με το πολιτειακό και με το δημοψήφισμα του 74.

Ε.Ρ.Σ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Τον καθηγητή Γιώργο Κασσιμάτη για πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τον Συνταγματολόγο Αντώνη Μανιτάκη για τη θέση του αντιπροέδρου προτείνε ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψη των προέδρων. Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προσώπων.

ΤΣΟΧ.ΣΗΜΙΤΗΣ

- *Την πορεία του προγράμματος εξοπλιστισμού των Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα συζητήθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ΕΦ-4 Φάντομ -ηδη οι προσφορές έχουν ανοιχτεί- και απομένει η απόφαση της Κυβέρνησης για το ποιά εταιρεία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό.

Δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, για να πάρει τελική απόφαση.

Νωρίτερα ο κ.Σημίτης είχε, συνάντηση με τον κ. Κώστα Λαλιώτη ενώ το απόγευμα μεταβαίνει στη Σουηδία.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

*Τα περισσότερα ακτινολογικά εργαστήρια των Νοσοκομείων της χώρας μας,δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές για το ποσοστό εκπομπής ακτινοβολίας, που ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή ατομικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ασθενείς και προσωπικό να δέχονται εως και 5 φορές μεγαλύτερη δέσμη ακτινοβολίας.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολογικών Εργαστηρίων.

ΔΙΕΘΝΗ

- Ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ακύρωσε την αυριανή επίσκεψή του στο Παρίσι επειδή αναμένεται να διαμεσολαβήσει στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Τεο Βάιγκελ και της Μπουντασμπάνκ.

Ο Βάιγκελ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού για να βελτιώσει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενόψει της κυκλοφορίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χθές βράδυ στα Τίρανα,σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείων,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά ανθρωποι,από τους οποίους οι τρείς πολύ σοβαρά.

Χθές το απόγευμα από άλλη ισχυρή έκρηξη σε καφενείο στη κεντρική πλατεία των Τιράνων,όπου συχνάζουν οπαδοί του σοσιαλιστικού κόμματος,τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι.

Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε το πρωί και στο προάστειο Μπνέϊ Μπράκ του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εικοσάχρονος νεαρός και να τραυματιστούν άλλοι τρείς άνθρωποι.Η βόμβα εξερράγη όταν ο οδηγός επιχείρησε να ανοίξει τη πόρτα του αυτοκινήτου.

Σήμερα ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Εχούντ Μπάρακ αναμένεται να εκλεγεί νέος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος,στη θέση του αποχωρούντος Σιμόν Πέρες,που συμπλήρωσε 50 χρόνια στη πολιτική σκηνή της χώρας του.

Ανδρες των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της Αλγερίας σκότωσαν 11 μέλη ενόπλων ομάδων στη διάρκεια επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα Αλγέρι, όπως γράφει σήμερα η ανεξάρτητη εφημερίδα Liberte.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας από τους ηγέτες μιας παράνομης ομάδας ισλαμιστών, που θεωρείται υπεύθυνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Νότια Κορέα,700 φοιτητές κατέφυγαν σε Πανεπιστήμιο της Σεούλ και ζήτησαν πολιτικό άσυλο καθώς προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις σήμερα. Κατά τα χθεσινά βίαια επεισόδια με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός ενώ ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ένα ένζυμο που θεωρείται απαραίτητο για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας C,και τώρα δημιουργούνται νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 27,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.652,99 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,08 τοις εκατό.

Από τις 240 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 102 παρουσίασαν άνοδο
* 25 παρέμειναν σταθερές και
* 113 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 3 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........271,3    278,7    274,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,7    162,0    159,5
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........444,4    456,5    449,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......190,3    195,5    192,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,6     47,9     47,2
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....233,1    239,5    235,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......196,8    202,2    199,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..205,9    211,6    208,3
    E.C.U................307,2    315,6    310,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 3 June 1997 - 16:03:12 UTC