Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 03/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την κατάληψη ολων των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις 10 Ιουνίου, και τρίωρες στάσεις εργασίας στις 12 του μηνός, αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος γενικών εξετάσεων.
  • Αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πρωην υπουργών Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και Σηφη βαλυράκη για την υποθεση της τρομοκρατίας.
  • Σκληρη κριτικη κατα της κυβερνησης ασκησε χθες ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης που προηδρευσε συσκεψης των νομαρχιακων επιτροπων του κομματος του.
  • Η Αγκυρα δεν προκειται να αλλάξει σταση,παρα την ενδεχομενη ανάληψη της πρωθυπουργιας απο την Τανσου Τσιλερ,εκτιμα ο Θεοδωρος Παγκαλος συμφωνα με δηλωσεις του στο περιθωριο του χθεσινου συμβουλιου γενικων υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης στο Λουξεμβουργο.


ΠΑΙΔΕΙΑ

Την κατάληψη ολων των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις 10 Ιουνίου, και τρίωρες στάσεις εργασίας στις 12 του μηνός, αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος γενικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Παιδείας πάντως δηλώνει οτι το σχετικό αιτημα βρισκεται προς εγκριση στα χερια του υφυπουργού Οικονομικών.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από τη μεγάλη έρευνα του ραδιοφώνου του Αντέννα, σύμφωνα με την οποία, 150 χιλιάδες καθηγητές, απασχολούνται στην παραπαιδεία, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα ή εργαζόμενοι σε φροντιστήρια.

Ενιαιο τυπο Λυκειου με ενσωματωση της επαγγελματικης εκπαιδευσης καί καταρτισης προτεινει η ΟΛΜΕ ενώ σύμφωνοι με την καταργηση των εξετασεων είναι στην πλειοψηφια τους, οι Πανεπιστημιακοι.

Σήμερα η έρευνα του ΑΝΤ1 θα ασχοληθεί με τον ελεύθερο κύκλο σπουδών και θα κλείσει με συνέντευξη του υπουργού Παιδείας την Παρασκευή.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Η Αγκυρα δεν προκειται να αλλάξει σταση,παρα την ενδεχομενη ανάληψη της πρωθυπουργιας απο την Τανσου Τσιλερ,εκτιμα ο Θεοδωρος Παγκαλος συμφωνα με δηλωσεις του στο περιθωριο του χθεσινου συμβουλιου γενικων υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης στο Λουξεμβουργο.

Απαισιοδοξος εμφανιστηκε και στο θεμα των εκθεσεων των επιτροπων εμπειρογνωμονων Ελλαδας και Τουρκιας, τονιζοντας οτι δεν αναμενεται να εχουν ουσιαστικη συνεχεια.

Αναφερομενος στο αλβανικο, ο Υπουργος Εξωτερικων δηλωσε οτι υπάρχει μια τάση ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας για να εξασφαλισθούν ελεύθερες και αδιαφιλονίκητες εκλογές στην γειτονικη χωρα και προσθεσε οτι η Ελλάδα ειναι διατεθειμένη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με παρατηρητές και ενδεχομένως με κάποια προσθετη στρατιωτική δυναμη.

Σημερα ο κ. Παγκαλος πραγματοποιει ημερησια επισκεψη στα Τιρανα.

17.Ν

Αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πρωην υπουργών Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και Σηφη βαλυράκη για την υποθεση της τρομοκρατίας.

Ο κύριος Παπαθεμελής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ υποστήριξε ότι υπήρχαν ονόματα που περιήλθαν στις Υπηρεσίες με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής και τα οποία είναι-κατά την άποψή του- αξιοποιήσιμα.

Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν παρέλαβα απο τον προκάτοχό μου κανένα ξεχωριστό στοιχείο εκτός αυτών που υπήρχαν στις υπηρεσίες του υπουργείου δηλωσε ο πρωην υπουργός Σηφης Βαλυράκης.

ΝΔ.

Σκληρη κριτικη κατα της κυβερνησης ασκησε χθες ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης που προηδρευσε συσκεψης των νομαρχιακων επιτροπων του κομματος του.

Για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις τονισε οτι η κυβερνηση διολισθαινει σε ουσιαστικο διαλογο με την Τουρκια χωρις ορους και προυποθεσεις, ενω για την οικονομική πολιτικη του ΠΑΣΟΚ ειπε δεν εχει καμια σχεση με το πργραμμα της Νεας Δημοκρατιας.

ΤΡΕΛΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Νεα μορφη της νοσου Κρόϊτσφελντ Γιάκομπ,γνωστης ως νοσου των τρελλων αγελαδων, εμφανιστηκε περισυ, συμφωνα με την μηνιαια επιθεωρηση του βρετανικου υπουργειου Υγειας.

Συμφωνα με την επιθεωρηση,17 κρουσματα της νεας μορφης εντοπιστηκαν απο τον Μαρτιο του `96 και εκτιμαται οτι οι ασθενεις μολυνθηκαν μετα απο καταναλωση κρεατος βοοειδων που επασχαν απο σπογγωδη εγκεφαλοπαθεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το εφάπαξ ποσό, από 1ης -1ου -97, θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία πενταετία και όχι με βάση τις αποδοχές του τελευταίου έτους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ, ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, δήλωσε ότι η περικοπή στο εφάπαξ είναι προταση του ίδιου του ταμείου προνοίας των δημοσίων υπαλληλων, και με σύμφωνη γνώμη της ΑΔΕΔΥ, καθώς σε δύο χρόνια το ταμείο επρόκειτο να χρεωκοπήσει.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει την αύξηση των αφορολογήτων ορίων και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Προωθεί επίσης, νομοσχέδιο με νέα κίνητρα για την εξοφληση οφειλών προς το Δημόσιο όπου θα προβλέπεται η μείωση των φορολογικών ποινών και προσαυξήσεων κατά 50%, ηπιότερη αντιμετωπιση για τις φορολογικές παραβάσεις που οφείλονται σε αμέλεια, αλλά και αυστηρότερη αντιμετώπιση για τους εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στους Οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα, προανήγγειλε χθες ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Οξυτατες αντιδράσεις προκαλεί και η απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει το οικογενειακό επίδομα, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες να υποστούν μείωση μισθού.

σκουπιδια

Σκουπιδια και σημερα στους δρομους της Αθηνας καθως εως τα μεσανυχτα συνεχιζεται η απεργια των εργαζομενων στην καθαριοτητα οι οποιοι μαλιστα απειλουν με νεες 48ωρες κινητοποιησεις διεκδικοντας την μονιμοποίηση των εκτάκτων οι οποιοι δεν συμπεριληφθηκαν,στην πρόσφατη ρύθμιση στη Βουλή.

Οι απεργοι εχουν προγραμματισει σε λιγο πορεια απο την ιερα οδο προς το υπουργειο εσωτερικων

ΜΗΤΣΟ.

Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκειμένου να τιμηθεί με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Ο κύριος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Σουλειμάν Ντεμιρέλ και τον Μεσούτ Γιλμάζ.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Την εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου στο υψος της Χαλυβουργικης,κατελαβαν συμβολικα το πρωι για μιση ωρα,οι εργαζομενοι στην επιχειρηση,που απεργουν σημερα για δευτερη ημερα.

Οι εργαζομενοι αντιδρουν στην αποφαση της επιχειρησης να κλεισει τρια τμηματα της παραγωγης και να θεσει σε τριμηνη διαθεσιμοτητα 180 συναδελφους τους.

(Οι εργαζομενοι εξηγγειλαν νεα 48ωρη για Πεμπτη και Παρασκευη.)

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Συνταγματικός κρίθηκε κατά πλειοψηφία, ο νόμος για τη δήμευση της βασιλικής περιουσίας από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από τον Αρειο Πάγο, ωστόστο το Ειδικό Δικαστήριο θεωρεί ότι παραμένει σε ισχυ το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο απαλλοτριώθηκε η βασιλική περιουσία και συνδέθηκε με το πολιτειακό και με το δημοψήφισμα του 74.

ΓΑΛΛΙΑ

Την επαναδιαπραγμάτευση των κριτιρίων της Ευρωπαικής Σύγκλισης,που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ,θα επιδιώξει η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Αμστερνταμ και θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει την αντίδραση ορισμένων εταίρων της , όπως επί παραδείγματι η Γερμανία.

Χαρακτηριστική ηταν η δηλωση χθές του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλαους Κίνκελ,ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γαλλία θα παραμείνει συνεπής στα οσα συμφωνήθηκαν.

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ.

Με αποκαλύψεις απειλεί ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, που οδηγείται αύριο στον ανακριτή για τα οικονομικά του Δήμου.

Ο κ. Λογοθέτης, ζητά κυβερνητική παρέμβαση και πολιτική κάλυψη.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Στην Σουηδια μεταβαίνει το απογευμα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.

Πριν αναχωρησει, ο πρωθυπουργος θα συναντηθει με τους κυρίους Τσοχατζοπουλο και Λαλιωτη,καθως και με συνεργατες του,ειδικα για την επισκεψη στην Σουηδια.

ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, προκάλεσε η πολύ χαμηλή θερμοκρασία την Κυριακή, αφού ο υδράργυρος έπεσε στους μείον τρεις βαθμούς κελσίου.

Ηδη έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων.

Κινηση

Εντονα κυκλοφοριακα προβληματα αυτη την ωρα λογω εργων στον Κιφησο στο υψος της Ροσινιολ, στην Λεωφορος Ποσειδωνος στη διασταυρωση με την Αυξεντιου και ιδιαιτερα στο Χαλανδρι οπου εχει κλεισει η Αγ Κωνσταντινου στο τμημα απο την πλατεια χαλανδριου εως την πλατεια Δουρου

Εντονα ειναι τα κυκλοφοριακα προβληματα απο το πρωι και στη λεωφρος κιφησιας.

ΔΙΕΘΝΗ

Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε πριν λίγο στο προάστειο Μπνέϊ Μπράκ του Τελ Αβίβ,με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα ατομο και να τραυματιστούν άλλα δύο.Η βόμβα εξερράγη όταν ο οδηγός επιχείρησε να ανοίξει τη πόρτα του αυτοκινήτου.

Στη Τουρκία,παρά το γεγονός ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερμπακάν συμφώνησε να παραδώσει στη Τανσού Τσιλλέρ την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος Ιουνίου, ασαφές παραμένει αν ο πρόεδρος Ντεμιρέλ αναθέσει στην κ Τσιλέρ την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Εχούντ Μπάρακ αναμένεται να εκλεγεί σήμερα ως ο νέος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος,στη θέση του αποχωρούντος Σιμόν Πέρες,που συμπλήρωσε 50 χρόνια στη πολιτική σκηνή της χώρας του.

Στη Νότια Κορέα,700 φοιτητές κατέφυγαν σε Πανεπιστήμιο της Σεούλ και ζήτησαν πολιτικό άσυλο καθώς προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις σήμερα. Κατά τα χθεσινά βίαια επεισόδια με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός ενώ ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ένα ένζυμο που θεωρείται απαραίτητο για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας C,και τώρα δημιουργούνται νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,64  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........202,12     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,52     #
    Μάρκο .....................161,96     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,92     #
    Ελβετικο  φράγκο...........195,46     #
    Στερλίνα...................456,32     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,39     #
    Εκατό γιεν.................239,4      #
    Εκιού .....................315,47     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 3 June 1997 - 10:03:42 UTC