Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την παραιτηση του υποβαλλλει σε λιγο στον Προεδρο Ζακ Σιρακ,ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ μετα την ηττα του μετώπου της κεντροδεξιάς και τη μεγαλη νικη των σοσιαλιστων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
  • Σοβαρές καταγγελίες για τη 17Νοέμβρη, κάνει σήμερα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής.
  • Την δημιουργία ανώνυμης εταιρίας Χόλντινγκ προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με στόχο τη διαχείριση των εθνικών πόρων που προορίζονται για αγορές εξοπλιστικών συστημάτων, το συντονισμό των αγορών του υπουργείου και των τριών επιτελείων και τον προγραμματισμό παραγωγής των πολεμικών βιομηχανιών της χώρας.
  • Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο στην Τουρκία, αποφάσισαν ο Νετζμεντίν Ερμπακάν και η Τανσού Τσιλέρ η οποια αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας πριν από το τέλος του μήνα.


Γαλλια

Την παραιτηση του υποβαλλλει σε λιγο στον Προεδρο Ζακ Σιρακ,ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ μετα την ηττα του μετώπου της κεντροδεξιάς και τη μεγαλη νικη των σοσιαλιστων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στη συνεχεια εντολη σχηματισμου κυβερνησης αναμενεται να λαβει ο ηγετης των σοσιαλιστων Λιονελ Ζοσπεν. Οι σοσιαλιστες ωστοσο χρειαζονται την υποστηριξη των Κομμουνιστών για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο κομμουνιστής ηγέτης Ρομπερτ Υ δήλωσε μάλιστα χθες το βράδυ ότι πρέπει να συγκροτηθεί "μια κυβέρνηση όλης της Αριστεράς, που θα ασκήσει μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες όλων των γάλλων".

Με καταμετρημένες τις ψήφους στις 567 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες οι Σοσιαλιστές και οι μη κομμουνιστές σύμμαχοί τους υπολείπονται 14 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας.

Το συνολικό αποτέλεσμα του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών δίνει 240 έδρες στους Σοσιαλιστές, 28 στα συμμαχα του διαφορα κομμτα της Αριστερας και 7 τους Οικολόγους

Οι κομμουνιστές εξασφάλισαν 38 έδρες ενω ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς 253 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μία έδρα.

Την ελπίδα ότι θα διατηρήσουν στενές σχέσεις με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο Τόνι Μπλέρ, συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Λιονέλ Ζοσπέν.

Εν τω μεταξυ το γαλλικό φράγκο σημείωσε ελαφρά πτώση σε σχέση με το γερμανικό μάρκο, μετά τις προβλέψεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι οι Σοσιαλιστές θα χρειασθούν την υποστήριξη των κομμουνιστών για να σχηματίσουν κυβέρνηση

Την ίδια ώρα ο δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Παρισιού φαίνεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν από την κανονική έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

17Ν

Σοβαρές καταγγελίες για τη 17Νοέμβρη, κάνει σήμερα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής.

Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, δηλώνει ότι λίγο πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο πριν από δύο χρόνια, ήταν γνωστά στις υπηρεσίες ακόμη και ονόματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Παπαθεμελής κάνει λόγο για "αποδεικτικό υλικό με ρητές αναφορές σε πρόσωπα" και καταλογίζει έλλειψη τόλμης στους αρμόδιους. Αφήνει επίσης να εννοηθεί, ότι κάποιες ξένες μυστικές υπηρεσίες, ενδεχεται να χρηματοδοτούν την τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα, ο πρωην διοικητης της ΕΥΠ Λεωνιδας Βασιλικοπουλος δεν απέκλεισε η 17Ν να έχει υποστήριξη από το εξωτερικό, χαρακτήρισε ωστόσο αυθαίρετους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Γιάννη Σκουλαρίκη, ότι τοποθετούντο βόμβες και από κλιμάκια της ΚΥΠ.

ΑΜΥΝΑ

Την δημιουργία ανώνυμης εταιρίας Χόλντινγκ προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με στόχο τη διαχείριση των εθνικών πόρων που προορίζονται για αγορές εξοπλιστικών συστημάτων, το συντονισμό των αγορών του υπουργείου και των τριών επιτελείων και τον προγραμματισμό παραγωγής των πολεμικών βιομηχανιών της χώρας.

Επαγγελματική κατάρτιση θα μπορουν να έχουν τους τελευταίους έξι μήνες της θητείας τους όσοι στρατευμένοι το επιθυμούν, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, επανέρχεται παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις.

Σε σημερινό δημοσίευμα του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επιμένει πως ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, έκανε σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία αφορούσε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η θωράκιση του Προυπολογισμού ώστε να μην ανατρέπεται από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν μισθούς και επιδόματα.

Μέσα στην εβδομάδα, θα συνεδριάσει η μεικτή επιτροπή κυβέρνησης - εργαζομένων -εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Τουρκια

- Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο στην Τουρκία, αποφάσισαν ο Νετζμεντίν Ερμπακάν και η Τανσού Τσιλέρ η οποια αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας πριν από το τέλος του μήνα.

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών αποφασίσθηκε προκειμενου να επιλυθεί η κυβερνητική κρίση. Ανοικτη, παραμενει, ωστοσο, η ακριβης ημερομηνία διεξαγωγης των εκλογων.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Απεβίωσε χτες σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών ο Γιώργος Π. Λιβανός δημιουργός και ιδιοκτήτης της γνωστής ναυτιλιακής εταιριας Σέρες, και ιδρυτής της ελληνικής ένωσης προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 3 και μισή μετά το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τα σκουπιδια και παλι στους δρομους της πρωτευουσας.

Αρχισε από τα μεσάνυχτα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, που ζητούν τη μονιμοποίηση όσων εκτάκτων συναδέλφων τους δεν μονιμοποιήθηκαν με την πρόσφατη ρύθμιση στη Βουλή. Στην απεργία δεν συμμετέχει η ΠΟΕ -ΟΤΑ.

Συγκεντρωση στο εργατοϋπαλληλικό κεντρο Θεσσαλονικης,πραγματοποιουν αυτην την ωρα,οι εκτακτοι υπαλληλοι του δημου.

ΚΤΕΟ

Στις 8.000 δραχμές αυξανει από σήμερα το παράβολο για τα ΚΤΕΟ ενώ στις 2.000 δραχμές ανεβαίνει η τιμή της κάρτας ελέγχου καυσαερίων.

Επίσης, στις 16χιλιάδες διαμορφώνεται το πρόστιμο για όσους έχουν καθυστερήσει να περάσουν το αυτοκίνητό τους από τα ΚΤΕΟ, περισσότερες από 15 μέρες.

ΦΩΤΗΛΑΣ

Κηδευεται στις 5 το απογευμα στην Πατρα, ο Ασημάκης Φωτήλας που πεθανε χθες σε ηλικια 65 ετων.

Ο Ασημακης Φωτηλας είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και Προεδρίας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΙΣΡΑΗΛ

Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επανεξετάσει το διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν Παλαιστίνιους αξιωματούχους με τη δολοφονία Αράβων κτηματομεσιτών.

ΚΙΝΗΣΗ

Ομαλοποιείται σταδιακά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην άνοδο της Κηφισσίας στα σίδερα Χαλανδρίου, όπου από το πρωί συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος επισκευάζουν τις προστατευτικές μπάρες, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα.

Προβλήματα από το πρωί και στη γέφυρα της Ροσινιόλ στον Κηφισσό, λόγω κατεδάφισης τμήματος της γέφυρας από Πειραιά προς Λαμία. Κλειστός είνι και ο δρόμος κάτω από τη γέφυρα, στον κόμβο Κηφισσού και Δυρραχίου.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Με κινητοποιήσεις και συγκεντρωσεις διαμαρτυριας από τις 25 Ιουνίου, απειλουν οι δικαστες και εισαγγελεις εαν δεν προωθηθει για ψηφιση στη Βουλη το νομοσχεδιο για το ειδικο μισθολογιο του κλαδου.

Ο υφυπουργος Οικονομικων Νικος Χριστοδουλακης διαβεβαιωσε παντως οτι το νομοσχεδιο εχει υπογραφεί απο τους αρμοδιους υπουργους και θα καταθετει συντομα στη Βουλη.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ

Σε ισχυ από σήμερα και εως τις 30 Σεπτεμβριου,το κλιμακωτό ωράριο στην Αθήνα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστηματα τροφίμων θα ανοίγουν στις 7, οι Τράπεζες στις 8 παρα τέταρτο, τα πολυκαταστήματα και τα υπόλοιπα εμπορικά, στις 9, ενω προστιμα που θα φθανουν και το ενα εκατομμυριο θα πληρωνουν οσοι παραβιαζουν το νεο ωραριο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εκτιμησει την πραγματικη απόδοση του κλιμακωτου ωραριου για να εισηγηθει στους φορεις την εφαρμογη του και κατα τους χειμερινους μηνες.

Απο το μέτρο εξαιρουνται η περιοχη του Πειραια, και ορισμενες υπηρεσιες ιδιαίτερης σημασιας.

ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Παιχνίδια δημοσίων σχέσεων με την πτώση των επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες, καταγγέλει με δήλωσή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς.

Ο κ. Καρατζάς, αναφέρει ότι η Εθνική τράπεζα δεν θα μπει σε νοοτροπία ανταγωνισμού με τις άλλες Τράπεζες για εντυπωσιασμό, δεν θα μείνει όμως και απαθής.

Ο διοικητής της Εθνικής, προβλέπει ότι η πτωτική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική εκτίμηση των δεδομένων.

Ρωσια

Στη Ρωσια Είκοσι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και 12 νοσηλεύονται σε μονάδες ενταντικής παρακολούθησης στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, μετά την κατανάλωση μεθυλικής αλκοόλης που πουλήθηκε για βότκα. Οι αρχές φοβούνται ότι ο τραγικος απολογισμός θ'αυξηθεί, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγόρασαν εν αγνοία τους για το Σαββατοκύριακο νοθευμένη βότκα για να πιούν στην εξοχή.

Σύμφωνα με τις αρχές, ολόκληρο δίκτυο μικροπωλητών μεθυλικής αλκοόλης αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην πολη.

ΕΣΥ

Συμφωνεί με πολλές από τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης.

Οπως δήλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ ο κ. Σκουλάκης, ο φαύλος κύκλος και η κακή νοοτροπία στον χώρο της υγείας, θα σπάσει, με την κατάθεση σήμερα, του νομοσχεδίου για την ανασύσταση του ΕΣΥ, στη Βουλή με το οποίο μεταξύ άλλων, προωθείται και ο φραγμός στην ανεξέλεγκτη ίδρυση διαγνωστικών κέντρων.

Στη Θεσσαλονίκη, απεργούν από το πρωί και για πέντε μέρες, 200 γιατροί του Δεύτερου υποκαταστήματος ΙΚΑ της πόλης, που διεκδικούν την καταβολή των εφημεριών τους από την αρχή του χρόνου.

ΠΟΛΟ

Μεγαλη διάκριση για το ελληνικο Πολο,στο παγκόσμιο κύπελλο του αθλήματος που διεξήχθη στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι.

Η εθνικη μας ομαδα κατεκτησε το ασημενιο μετάλλιο.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

48ωρη απεργια σήμερα και αύριο των εργαζομενων στη Χαλυβουργικη που αντιδρουν στην αποφαση της επιχειρησης να κλεισει άλλα τρια τμηματα παραγωγης και να θεσει 180 εργαζομενους σε τριμηνη διαθεσιμοτητα.

ΑΤΥΧΗΜΑ

Τραγικό εργατικό ατύχημα στην Ημαθία, με θύμα τον αλβανό Στάρλα Μπουζάρ 32 ετών.

Ο Μπουζάρ έχασε τη ζωή του όταν από λάθος χειρισμό του τυλίχθηκε στον άξονα ποτιστικού μηχανήματος, ενώ πότιζε χωράφι στο χωριό Πλάτανος.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............275,31  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,59     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........209,88     #
    Μάρκο .....................162,33     #
    Γαλλικο φράγκο .............48        #
    Ελβετικο  φράγκο...........195,64     #
    Στερλίνα...................452,26     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,33     #
    Εκατό γιεν.................237,26     #
    Εκιού .....................315,66     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 2 June 1997 - 10:03:19 UTC