Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Γνησια ειναι η προκηρυξη της 17 Νοεμβρη με την οποια ανελαβε την ευθυνη για τη δολοφονια του Κωστα Περατικου θεωρει η αστυνομια.
  • Κυβέρνηση μειοψηφίας ειναι απο σήμερα ο κυβερνητικος συνασπισμος της Τουρκιας μετα την παραιτηση του πρωην υπουργου Γιλντιριμ Αγκτουνά.
  • Πρωτη αιτια θανατου στο Δυτικο κοσμο , εξακολουθει να ειναι η Στεφανιαια νοσος, τονισαν καρδιολογοι απο ολοκληρη τη χωρα που παιρνουν μερος στο 30 σεμιναριο κλινικης καρδιολογιας ,στη Θεσσαλονικη.
  • 8 χιλιαδες ελληνες χανουν καθε χρονο τη ζωη τους απο καρκινο του πνευμονα η αλλες ασθενειες που συνδεονται με το καπνισμα.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

- Γνήσια είναι η προκήρυξη της 17 Νοέμβρη με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Κώστα Περατικού θεωρεί η αστυνομία.

Η προκήρυξη όπως και τα ευρύματα από το νέο κτύπημα εξετάζονται σε συνεχείς συσκέψεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εντωμεταξύ από την βαλιστική έρευνα προέκυψε ότι το 38αρι περίστροφο που επίσης είχαν μαζί τους οι εκτελεστές και πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού ήταν το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ Χρήστου Ματή τις επιθέσεις εναντίον των εισαγγελέων Ανδρουλιδάκη και Ταρασουλέα καθώς και στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Πετρούπολη.

Σύμφωνα τώρα με την προκήρυξη,σχεδιασμένη από το 1995 ήταν η δολοφονία του Κώστα Περατικού.

Η πρώτη απόπειρα είχε σχεδιαστεί για τον Ιούνιο του 95 όμως αναβλήθηκε λόγω του ότι έκλεισαν τα ναυπηγεία και η απόπειρα επαναλήφθηκε την άνοιξη του ιδίου χρόνου χώρις όμως επιτυχία.

Στην προκήρυξη υπάρχουν αναφορές για τις αποκρατικοποιήσεις,την οικονομική πολιτική αλλά και για τα γεγονότα στα Ιμια.

Εαν υπάρχει διακομματική κάλυψη μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τελειώνουμε με την τρομοκρατία δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ η κ.Μαίρη Μπόση διεθνολόγος πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης για θέματα τρομοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Σκουλαρίκης,δηλώνει στον "Ελέυθερο Τύπο",ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος πως ενα κομμάτι μέσα στην ΕΥΠ δρούσε και δρα αυτόνομα και ότι η ΕΥΠ βρισκόταν πίσω απο τις "ορφανές",όπως αποκαλούνται βόμβες.

17Ν

Εν το μεταξύ από τη βαλιστική εξέταση της βολίδας, που βρέθηκε σε κατάστημα μετά την ανταλλαγή πυρών αστυνομικού και τρομοκρατών, κατά τη διαφυγή τους από τον τόπο της δολοφονίας του Κωστή Περατικού, προέκυψε ότι τα μέλη τηγς 17Ν χρησιμοποίησαν και το 38άρη περιστροφο, επίσης όπλο σφραγίδα της οργάνωσης.

Το 38άρη αυτό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων στις επιθέσεις κατά του βουλευτή τη ΝΔ Λευτέρη Παππαδημητρίου και των εισαγγελέων Καρασουλέα και Ανδρουλιδάκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κυβέρνηση μειοψηφίας είναι από σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τουρκίας μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Γιλντιριμ Αγκτουνά.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά εξαιρετικά κρίσιμη την σημερινή νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Ερμπακάν με την υπουργό εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ καθώς θεωρείται βέβαιη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας αναμένεται να είναι η Τανσού Τσιλλέρ.

Στεφανιαία

Πρώτη αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο , εξακολουθεί να είναι η Στεφανιαία νόσος, τόνισαν καρδιολόγοι από ολόκληρη τη χώρα που παίρνουν μέρος στο 30 σεμινάριο κλινικής καρδιολογίας ,στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισαν ότι η αγγειο-πλαστική ως μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας κερδίζει έδαφος , καθώς έχει ποσοσοστό επιτυχίας 95%.

Παραδέχθηκαν πάντως ότι ,σε ένα ποσοστό 30 με 4Ο% από τους ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε η μέθοδος , παρατηρήθηκε επανα-στένωση.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

8 χιλιάδες έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα ή άλλες ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Υπουργικό

Μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού,με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επίμαχα θέματα που εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση είναι, η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας,τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και η ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης,ενώ είναι πιθανόν να τεθεί και θέμα συνταγματικής κατοχύρωσης εφαρμογής του εκλογικού συστήματος για να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΟΦΙΑ

*Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη Σόφια , συναντήθηκε με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής κ.Σόλοκωφ και παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός Ιβαν Κοστώφ.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

*48ωρη απεργία 2 και 3 Ιουνίου και κατάληψη του εργοστασίου της Χαλυβουργικής αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ,διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της επιχείρησης να θέσει σε τρίμηνη διαθεσιμότητα 180 εργαζομένους.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

Νέα ταλαιπωρία για τους οδηγούς που κινούνται γύρω από την γέφυρα Ροσινιόλ μέχρι να συνηθίσουν τις νέες κατεθύνσεις...

Από σήμερα η παράκαμψη από Λαμία προς Πειραιά κλείνει και μεταφέρεται στην πλευρά του Δήμου Περιστερίου.

Αύριο αναμένεται να κατεδαφιστεί η γέφυρα και να γίνουν και άλλες αλλαγές.

Απόσυρση

Δεν υπάρχει θέμα κινήτρων για απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς,διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο θα χορηγείτο μπόνους περίπου 300 χιλιάδων δραχμών για τη διάθεση των παλιών αυτοκινήτων σε αγορά τρίτης χώρας.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Τα σημεία της χώρας μας που μπορεί να δώσουν σεισμούς πάνω από τα 6 Ρίχτερ στα επόμενα δέκα χρόνια θα παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο Σεισμολογικό Συνέδριο που θα γίνει το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Δεν πρόκειται να ισχύσουν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων εως και 75% που επέβαλλαν δυο φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο υφυπουργός Εμπορίου Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος οι λιανικές τιμές των φαρμάκων είναι αυτές που προβλέπονται από την επίσημη κρατική διατίμηση, ζητά ωστόσο από το υπουργείο Εμπορίου να εκδώσει το συντομότερο δυνατόν το νέο δελτίο τιμών που θα εξομαλύνει την κατάσταση.

ΠΟΛ.ΑΝ

Με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ελληνικών και ξένων κομμάτων άρχισαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης.

Εκ μέρους του κόμματος,ο Ακης Γεροντόπουλος χαρακτήρισε το συνέδριο αφετηρία αγώνα για την αυτόνομη πορεία της ΠΟΛ.ΑΝ, ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΕΘΝΗ

- Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ να οργανώσει αποστολή στην Αλβανία, η οποία θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία μπορεί να βοηθήσει τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από πυρκαϊα που ξέσπασε τη νύκτα σε ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.Αλλοι 70 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με νευρικό κλονισμό ή αναπνευστικά προβλήματα.Τα αίτια της πυρκαϊας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ομάδα ένοπλων Αλβανών εμπόδισε χθες αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ να φθάσει στο Αργυρόκαστρο,προκειμένου σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τις επικείμενες εκλογές.Οι ομάδα των διεθνών παρατηρητών θα επιχειρήσει πάλι τη Δευτέρα να μεταβεί στο Αργυρόκαστρο.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύται σήμερα σε ελβετική εφημερίδα δείχνει ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν και τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, μεθαύριο Κυριακή.

Στην Κίνα,οκτώ μέλη της μουσουλμανικής αυτονομιστικής οργάνωσης των Ουϊγούρων εκτελέστηκαν,αφού κρίθηκαν ένοχοι για τρείς βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία στη περιοχή Ξινγιάνγκ, τον περασμένο Φεβρουάριο,λίγες μέρες ύστερα από το θάνατο του Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ.

Στο Αφγανιστάν,οι δυνάμεις των φανατικών Ταλιμπάν, που ελέγχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των εδαφών της χώρας,υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση από τις περιοχές που είχαν καταλάβει τις προηγούμενες μέρες στο βόρειο τμήμα.

Στη Σιέρρα Λεόνε οι πραξικοπηματίες έκλεισαν τα σύνορα της χώρας και απαγόρευσαν όλες τις αεροπορικές πτήσεις,ενώ στρατεύματα της Νιγηρίας συγκεντρώνονται κοντα στα σύνορα,γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι θα επιχειρηθεί ανατροπή των πραξικοπηματιών.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 30 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 269,7    277,1    272,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 158,3    162,6    160,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 441,8    453,9    447,0
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 190,3    195,5    192,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,8     48,1     47,4
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 231,8    238,1    234,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 195,4    200,8    197,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,7    212,3    209,1
    E.C.U............... 308,4    316,8    312,0

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 29,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.682,88 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,92 τοις εκατό.

Από τις 250 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 57 παρουσίασαν άνοδο
* 25 παρέμειναν σταθερές και
* 168 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 30 May 1997 - 16:03:15 UTC