Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 16/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Χωρίς την παρουσία και πάλι της αντιπολίτευσης,το αλβανικό κοινοβούλίο ενέκρινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες νέο εκλογικό νόμο,τον δεύτερο εντός τριών ημερών,μετά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
  • Νέος κύκλος αντιδράσεων στη Νέα Δημοκρατία, από τις δηλώσεις του Γεωργίου Ράλλη στην παρουσίαση των αρχείων Καραμανλή, ότι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολουθούσε την πολιτική του Κώστα Σημίτη, η χώρα θα ευημερούσε.
  • Εντονες πιέσεις Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ προς την Αθήνα, για την αποδοχή των μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.
  • Στο Μουσείο Χαρακτικής που θα λειτουργήσει στην Πλάκα, ή στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα, θα εκτεθεί ο αμύθητης αξίας θησαυρός από παλιά νομίσματα που ανακαλύφθηκε σε θυρίδα της Ιονικής τράπεζας.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

- Χωρίς την παρουσία και πάλι της αντιπολίτευσης,το αλβανικό κοινοβούλίο ενέκρινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες νέο εκλογικό νόμο,τον δεύτερο εντός τριών ημερών,μετά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Πιέτερ Αρμπνόρι ο νέος νόμος ευνοεί τα μικρά κόμματα και στη διαμόρφωσή του ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Νακίμ Ντόκλε τόνισε ότι και στον νέο εκλογικό νόμο "δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις τους ούτε οι εισηγήσεις της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης."

Η έγκριση του νέου εκλογικού νόμου επιτεύχθηκε μετά την επείγουσα επίσκεψη στα Τίρανα του ευρωπαίου απεσταλμένου, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έπεισε τους πολιτικούς αρχηγούς να επανεξετάσουν την νομοθεσία που ίσχυε, καθώς τα περισσότερα πολιτικά κόμματα απειλούσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Χθες, ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυρίους Μπερίσα, Βρανίτσκι και Σολάνα, ενώ ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο που βρίσκεται στην Αμερική, είχε συνάντηση με τον έλληνα πρέσβη Λουκά Τσίλα.

ΑΡΧΕΙΑ

Νέος κύκλος αντιδράσεων στη Νέα Δημοκρατία, από τις δηλώσεις του Γεωργίου Ράλλη στην παρουσίαση των αρχείων Καραμανλή, ότι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολουθούσε την πολιτική του Κώστα Σημίτη, η χώρα θα ευημερούσε.

Οι δηλώσεις Ράλλη έχουν αξία μόνο για τον εαυτό του, δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης που πρόσκειται στον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε ότι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης δεν είναι απαραίτητο να έχουν πάντα δίκιο.

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, με δήλωσή της για το θέμα χθες, κάλεσε όσους πίστεψαν στον Ανδρέα Παπανδρέου να τον προστατεύσουν από απόπειρες πλαστογράφησης της Ιστορίας και κυρίως από την υποκρισία.

Ελληνοτουρκικά

Εντονες πιέσεις Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ προς την Αθήνα, για την αποδοχή των μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανού Πενταγώνου Κέν Μπεϊκον παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τα Μέτρα,ενω ανακοινωσε τις προτάσεις του ΝΑΤΟ,που - οπως είπε- συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Κρήτη.

Εκανε,επίσης γνωστό,ότι Αγκυρα απαντησε θετικά.

Τα μέτρα που προτείνουν Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ,είναι μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου, να μην φέρουν οπλισμό τα αεροσκάφη που μετέχουν σεεκπαιδευτικές ασκήσεις και να χρησιμοποιούν το σύστημα "Αϊ Εφ Εφ- αναγνωρισης φιλικού απο εχθρικού αεροσκάφους- για να αποφευχθεί ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Τέλος,προτείνεται κόκκινη γραμμή μεταξύ των Αγκυρας και Αθήνας και δημιουργία κέντρου στη νότια έδρα αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση της κίνησης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ

- Στο Μουσείο Χαρακτικής που θα λειτουργήσει στην Πλάκα, ή στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα, θα εκτεθεί ο αμύθητης αξίας θησαυρός από παλιά νομίσματα που ανακαλύφθηκε σε θυρίδα της Ιονικής τράπεζας.

Πάντως από χθες, αρκετοί πολίτες έχουν εμφανιστεί στην Ιονική Τράπεζα, διεκδικώντας με διάφορες αιτιάσεις, μερίδιο του θησαυρού ώς κληρονόμοι του ιδιοκτήτη. Η τράπεζα με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι σε περιπτώσεις αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο ενώ η κατοχή παραμένει στις Τράπεζες.

ΣΠΕΙΡΑ

- Στο Αυτόφωρο Αθηνών θα οδηγηθούν σήμερα τα 15 μέλη κυκλώματος παράνομων στοιχημάτων σε κυνοδρομίες και ιπποδρομίες που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αθηνών.

Ως εγκέφαλος της σπείρας, φέρεται ό κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Γεωργίου. Ελεύθερος αφέθηκε ο εκ των συλληφθέντων, δικηγόρος κ. Αλεξίου για τον οποίο θα συνεχιστεί η προανάκριση και στη συνέχεια θα δικαστεί από Τριμελές Εφετείο.

ΡΟΥΒΑΣ

- Αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει προκαλέσει η συναυλία που θα δώσει τη Δευτέρα ο Σάκης Ρουβάς με τον τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κούτ, στην πράσινη γραμμή.

Κύπριοι εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της κοινής συναυλίας, και απειλούν με αντισυναυλία ενώ ο Διονύσης Σαββόπουλος, με επιστολη του προς τον έλληνα καλλιτέχνη, του συνέστησε να μην παει γιατί θα βλάψει κάθε έννοια δικαίου.

Πάντως οι δύο καλλιτέχνες, σε συνέντευξη τύπου χθες, δήλωσαν ότι προκειται για συναυλία ειρήνης και αγάπης και πως το δικό τους όπλο είναι η μουσική.

Σκουπίδια

Σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία , αποτελούν οι λόφοι των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας,ενω στις 12 το μεσημέρι,οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ,αποφασίζουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ενιαιο Συνδεσμο Δημων και Κοινοτήτων, Γιώρδος Χάρδας,που μιλησε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ, είπε ότι υπάρχει πρόταση να μαζευτούνν τα σκουπίδια,αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει κάποια δέσμευση απο την πλευρά της κυβέρνησης.

Αισιόδοξος ότι θα λήξει το πρόβλημα των σκουπιδιών, εμφανίστηκε ο Δημαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος,που μίλησε στις ΠΡΩΙΝΕΣ ΧΕΙΡΗΛΑΣΙΕΣ και τον Γιάννη Καλαμίτση.

Πάντως,οι αποφάσεις των εργαζομένων θα ληφθούν,υπο την σκιά των χθεσινών εξελίξεων στη Βουλή,όπου κυβερνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για την μονιμοποίηση των εκτάκτων στους Δήμους και Κοινότητες,μετά το βέτο τουλάχιστον 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι δήλωσαν ότι θα την καταψηφήσουν,κάνοντας λόγο για επιχείρηση νομιμοποίηση ρουσφετιών των δημάρχων.

Για πρώτη φορά,μάλιστα στα μεταπολιτευτικά χρόνια, κυβερνητικοί βουλευτές ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην ειδική διακομματική επιτροπή που θα συνεδριασει την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τον κίνδυνο των σκουπιδιών αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη,καθώς οι εργαζόμενοι απειλούν να θα κλείσουν την χωματερή Ταγαράδων.

Χθές, εν τω μεταξύ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε τήν προέγκριση γιά τήν εγκατάσταση χώρων υγειονομικής ταφής σέ Γραμματικό, Κερατέα ή Αυλώνα.

Ταλαιπωρία και σήμερα στις μετακινήσεις....

Σε μισή ώρα,σταματούν ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία έως τίς 5 τό απόγευμα,λόγω της στάσης εργασίας τών εργαζομένων.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνεδριάζει σημερα η Κυβερνητική Επιτροπή ενώ τή Δευτέρα θά γίνει στή βουλή πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση σέ επίπεδο αρχηγών κομμάτων γιά τήν οικονομία,με πρωτοβουλια του προεδρου της ΝΔ.

Μεταχειρισμενα

Ονειρο η αγορα φθηνου μεταχειρισμενου αυτοκινητου απο το εξωτερικο.

Η κυβερνηση ετοιμαζει τωρα νεο φορολογικό χαράτσι προκειμένου να ισοφαρίσει την μειωση του φόρου για τα εισαγομενα μεταχειρισμενα , που αναμένεται να επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικών Γιώργος Δρύς θα ληφθουν μετρα για την διασφαλιση των εσοδων του δημοσιου καθως και για την ελαχιστοποιηση των περιβαλλοντικων επιπτωσεων απο την αθροα εισαγωγη μεταχειρισμενων αυτοκινητων

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται μεταξυ αλλων η επιβολή φόρου μεταβίβασης , ή ακομη ειδικου φορου περιβαλλοντος.

ΧΡΗΜΑ

- Τις καλύτερες της τελευταίας 25ετίας, χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Πρόεδρος των Μικροεπενδυτών Δημήτρης Καραγκούνης στο πλαίσιο της έρευνας του ραδιοφώνου του Αντέννα, Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ο κ. Καραγκούνης προέβλεψε σταδιακή αλλά σταθερή μεταστροφή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο και ριζική αλλαγή της ελληνικής Οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο.

ΖΑΚΟΛΙΝ

Ανοιχτο το ενδεχομενο να ασκησει βετο η Γαλλια, στην εναρξη των ενταξιακων συνομιλιων της Κυπρου, που τοποθετειται στους πρωτους μηνες του `98, αφησε ο γαλλος πρεσβυς στην Κυπρο,Ανρι Ζακολέν μιλωντας στην εφημεριδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,σε περιπτωση που δεν θα εκπροσωπουνται οι Τουρκοκύπριοι.

ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα, ο Γιώργος Μαστορόπουλος 38 ετών που συνελλήφθη χθες στην Κυψέλη, τη στιγμή που έπαιρνε χρήματα από τη Μαρία Γαλανοπούλου υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός της τραυματίστηκε σε Τροχαίο και θα εγχειριστεί στο ΚΑΤ.

Παρόμοιες καταγγελίες για εκβιαστικά τηλεφωνήματα είχαν γίνει και στο παρελθόν, από πολίτες που αποκάλυπταν ότι άγνωστος τους πλησίαζε και τους ζητούσε επειγόντως χρήματα για την εισαγωγή συγγενών τους σε δημόσια νοσοκομεία.

Ο Μαστορόπουλος συνελλήφθη από αστυνομικους του τμήματος δίωξης εκβιαστών της Ασφάλειας, και πάνω του είχε 685.000 δραχμές, που προέρχονται από παρόμοια αδικήματα.

ΧΑΣΙΣ

15 κιλα και 350 γραμμαρια χασις σε φουντα,αφησαν πισω τους αλβανοι λαθρομεταναστες στην Κρυσταλοπηγη κοντα στα ελληνοαλβανικα συνορα,που τραπηκαν σε φυγη τα ξημερωματα οταν αντιληφθηκαν τους αστυνομικους που τους ειχαν εντοπισει.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Παραταση μεχρι και την ερχομενη Τριτη εδωσε το Υπουργειο Οικονομικων,στην προθεσμια για την υποβολή των δηλωσεων του φορου μεγαλης ακινητης περιουσιας για τα νομικα προσωπα,που εληγε χθες.

ΟΡΦΕΑΣ

Σε λίγη ώρα, αρχίζει η επιχείρηση μεταφοράς της θαλάσσιας χελώνας Ορφέας, στο λιμεναρχείο Γλυφάδας, από όπου η χελώνα θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η θαλάσσια χελώνα, είχε βρεθεί τραυματισμένη πριν από τεσσερις μήνες και φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Γλυφάδας.

ΔΙΕΘΝΗ

Νεα προταση μομφης κατα της κυβερνησης Ερμπακαν στην Τουρκια,αναμενεται να καταθεσουν σημερα βουλευτες της αντιπολιτευσης,συμφωνα με δηλωσεις του ηγετη του κομματος της Μητερας Πατριδας,Μεσουτ Γιλμαζ.

Χθες παρεπεμφθη στο πειθαρχικο συμβουλιο του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ,ο βουλευτης Γιαλίμ Ερέζ,που προσχωρησε στο αντιισλαμικο μετωπο.

Εν τω μεταξυ,τουλαχιστον 30 μαχητες του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ εχουν χασει την ζωη τους απο την Τεταρτη,που αρχισε η επιχειρηση των τουρκικων δυναμεων ασφαλειας εναντιον βασεων του εργατικου κομματος τους Κουρδισταν στο Βορειο Ιρακ.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το πρωί βάσεις των ανταρτών της φιλο- ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κοντά στην υπό συριακό έλεγχο κοιλάδα Μπεκάα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Χθες,τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με αντάρτες της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αγνοείται η τύχη άλλων έξι όταν ένα μηχανοκίνητο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν οπαδοι ενός πολιτικού, ναυάγησε ανοικτά των ακτών της επαρχίας Σουλαουέσι.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............274,11  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........197,62     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........212,74     #
    Μάρκο .....................162,13     #
    Γαλλικο φράγκο .............48,15     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,1      #
    Στερλίνα...................449,42     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,48     #
    Εκατό γιεν.................237,28     #
    Εκιού .....................316,07     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 16 May 1997 - 10:03:11 UTC