Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • "Σκληρη" απάντηση του Κωνσταντινου Καραμανλή στον τ. βασιλια.
  • Ολοκληρωθηκε πριν απο λιγο η συναντηση του προεδρου της ΝΔ Κωστα Καραμανλη με τον Αμερικανο πρεσβευτη στην Αθηνα Τομας Ναιλς.
  • Η Ελλαδα δεν θετει σε διαλογο και υπο καμια αιρεση τα κυριαρχικα της δικαιωματα και το Στατους Κβο στο Αιγαιο τονισε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στην ομιλια του στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος.
  • Σε κινητοποιησεις προσανατολιζονται οι αστυνομικοι, που ενδεχομενως να φθασουν σε απεργιες, στην περιοδο διεξαγωγης του Παγκοσμιου Πρωταθληματος Στιβου στην Αθηνα , οπως δηλωσε στον ΑΝΤ1, ο Προεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδιας αστυνομικων Υπαλληλων Δημητρης Κυριαζιδης.


Πραξικοπημα

"Σκληρη" απάντηση του Κωνσταντινου Καραμανλή στον τ. βασιλια.

Με μία λακωνική δηλώση, που εμπεριεχει μηνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες,ο πρωην προεδρος της Δημοκρατιας διέψευσε κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντας "ανάξια σχολιασμού" τα όσα ανέφερε χθες ο Κωνσταντίνος πως το 1966 του είχε εισηγηθεί πραξικοπημα προκειμένου να επιστρεψει από το Παρίσι στην Αθήνα.

Ο Κωνσταντινος Καραμανλής τονίζει χαρακτηριστικα ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις δηλώσεις του τ. βασιλέως "γιατι τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος τους είναι ανάξια σχολιασμού". "Θα αρκεσθω μόνον" - καταλήγει ο Κωνσταντινος Καραμανλής - "να συστήσω σε όσους διάκεινται ακόμη συμπαθώς προς τον θεσμό της μοναρχίας να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτεικαό για την Ελλάδα ελύθη οριστικώς".

Επίσης, σε ανακοινωση, που εξέδοσε το Γραφειο τυπου του πρωην προεδρου της Δημοκρατίας αφου χαρακτηριζεται "παντελώς αναληθής"ο ισχυρισμός του Κωνσταντινου για τα γεγονότα του 1966 παρουσιαζεται αποσπασμα απο το βιβλίο "Ορια των καιρων" του επι σειρα ετών συνεργατη του τ.Βασιλιά, Δημητρη Μπίτσιου συμφωνα με το οποίο ο Κωνσταντινος Καραμανλής σε διάλογο που είχε τότε με τον συγγραφεα απέκξλειε την επανοδό του στην πολιτική ,υπο τις παρουσες συνθήκες και δηλωνε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούσε την εκτροπή.

Στην χθεσινη του δηλωση ,ο τ.βασιλιας αφου ειχε κατηγροησει τον Καραμανλή ότι το1966 του είχε ζητησει παραξικόπημα αναφερε - ακομη οτι αναλογο αιτημα του ειχαν υποβαλλει το 67 οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος Παναγής Παπαληγούρας και Γεώργιος Ράλλης.

Ο πρωην πρωθυπουργος Γεωργιος Ραλλης σε χθεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο για πλαστογραφία και διευκρίνησε οτι κατά τη συνάντηση που είχαν μαζίτου το 1967,ο ίδιος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Παναγής Παπαληγούρας,του ειπαν ότι εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση και απειληθεί η ανατροπη του πολιτεύματος θα του εισηγούντο την επιβολή κατάστασης πολιορκίας,όπως προέβλεπε το Συνταγμα του 1952.

Πριν απολιγο στα γεγονότα της διετίας 1965 - 167 αναφερθηκε ο πρωην υπουργόςΜιχαλης Παπακωνσταντινου κατα την παρουσιάση του νεου βιβλιου του "1961 - 1967" η ταραγμενη εξαετία.

Ο κυριος Παπακωνσταντινου δηλωσε οτι υπαρχουν Φιλοβασιλικοι που με τις δηλωσεις τους ενθαρυνουν τον τεως Βασιλια να πιστευει οτι μπορει να παιξει ρολο στα πολιτικα πραγματα της χωρας.

Απαραδεκτα χαρακτηρισε οσα υποστηριζουν οι φιλοβασιλικοι ο Ευρωβουλευτης της ΝΔ Παναγιωτης Λαμπριας που παραυρεθηκε στην παρουσιαση του βιβλιου.

Ναιλς

Ολοκληρωθηκε πριν απο λιγο η συναντηση του προεδρου της ΝΔ Κωστα Καραμανλη με τον Αμερικανο πρεσβευτη στην Αθηνα Τομας Ναιλς.

Ο κυριος Ναιλς δηλωσε αμεσως μετα τη συναντηση οτι οι ΗΠΑ υποστηριζουν την προταση της Ολανδικης Προεδριας για τη συσταση της Επιτροπης Εμπειρογνωμονων,αλλα δεν προκειται να δωσουν συμβουλες στις δυο κυβερνησεις για το πως θα ενεργησουν.

Ο αμερικανος πρεσβετης θα εχει συναντηση στις 3 και μιση και με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων Γιωργο Παπανδρεου.

Στην Αθήνα αναμενεται το βραδυ ο αμερικανός αξιωματουχος Κέρυ Κάβανο, ο οποιος αυριο θα συναντηθει με τον Γιαννο Κρανιδιωτη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ

*Δεν με απασχολησε ,ουτε προκειται να με απασχολήσει,η εμπλοκη ιδιωτων στο προγραμμα εκσυγχρονισμου του Ενεργειακου εξοπλισμου του Δημοσιου δηλωσε ο υπουργος Δημοσιας Διοικησης Αλεκος Παπαδοπουλος, διαψευδοντας τον υφυπουργο Τασο Μαντελη που ειχε δηλωσει στον Αντεννα οτι θα εφαρμοσθει η μεθοδος της αυτοχρηματοδοτησης.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Η Ελλαδα δεν θετει σε διαλογο και υπο καμια αιρεση τα κυριαρχικα της δικαιωματα και το Στατους Κβο στο Αιγαιο τονισε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στην ομιλια του στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος.

Απαντωντας σε οσους εχουν επιφυλαξεις για τη συσταση επιτροπης εμπειρογνωμονων ανεφερε οτι η λειτουργια της δεν αποτελέι εναρξη του πολιτικου διαλογου ουτε διερευνηση διαδικασιας ενος πιθανου πολιτικου διαλογου στο μελλον.Στοχος ειναι προσθεσε ο πρωθυπουργος,η αποκαλυψη των βλεψεων της Τουρκιας κατα της Ελλαδας.

Απευθυνομενος στους 32 τονισε οτι με εσωστρεφεια και πατριωτικους λογους δεν κερδιζονται εθνικες μαχες και η επικληση γενικων αρχων επι της εξωτερικης πολιτικης δεν αποτελει προταση για λυσεις.

Ο κ.Σημιτης σχετικα με την επιστολη των 32 ειοπε οτι δεν επρεπε να ανακοινωθει δημοσιων πριν την παραλαβει ο παραληπτης για να του απαντησει ο κ.Παντελης Οικονομου οτι την επιστολη την ειχαν αποστειλει δυο ωρες προτου ο κ. Σημιτης αναχωρησει για Γερμανια.

Για τον κοινωνικο διαλογο τονισε πως οσοι εναντιωνονται με προσχημα οτι θα συνθλιβουν οι κατακτησεις των εργαζομενων,διαστρεφουν την πραγματικοτητα και οδηγουν την κοινωνια σε κριση.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στα επτά εκατομμύρια κατοίκους θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας σε 50 χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δημογραφικό πρόβλημα.

Συμφωνα με τα στοιχεια του ιδρύματος για την αντιμετωπιση του δημογραφικού προβλήματος την δεκαετια 1980-1990 σημειώθηκε μειωση των γεννησεων της ταξεως του 30%. Ετσι ενώ το 1980 οι γεννήσεις ήταν 60 000 περισσότερες από τους θανάτους το 1992 ήταν μόνον 6000.

Αποκαλυπτικά για τις επιπτώσεις του προβλήματος είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος γενικός γραμματέας του Ιδρύματος μίλησε για το κρίσιμο αυτό θέμα στη Φωτεινή Γεωργίου

ΟΤΑ ΑΔΕΔΥ

Συναντηση Αλεκου Παπαδοπουλου -ΑΔΕΔΥ, για το νεο νομοσχεδιο που αφορα την περιφερειακη ανασυγκροτηση και συζητειται απο χθες στη Βουλη. Ο Προεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιαννης Κουτσουκος εξεφρασε την ανησυχια του τοσο για τις αλλαγες του μοντελου διοικησης οσο και για τις εργασιακες σχεσεις ετσι οπως διαμορφωνονται με το νεο νομοσχεδιο.

Ζητησαμε ειπε ο κ.Κουτσουκος μεταβατικη διαταξη η αιτημα που δεν εγινε αποδεκτο.

Σημειο αιχμης οι υποχρεωτικες μεταταξεις λογω της μεταφορας των διευθυνσεων απο τα Υπουργεια στις περιφερειες.

Εξω απο το υπουργειο Εσωτερικων συγκεντρωθηκαν και εργαζομενοι απο διαφορους δημους που ζητουν την μονιμοποιση εκτακτων που καλυπτουν παγιες κσαι διαρκεις αναγκες.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

*Σε κινητοποιησεις προσανατολιζονται οι αστυνομικοι, που ενδεχομενως να φθασουν σε απεργιες, στην περιοδο διεξαγωγης του Παγκοσμιου Πρωταθληματος Στιβου στην Αθηνα , οπως δηλωσε στον ΑΝΤ1, ο Προεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδιας αστυνομικων Υπαλληλων Δημητρης Κυριαζιδης.

*Σε μία ωρα , αστυνομικοι της Αττικης θα συκεντρωθουν στο γήπεδο του Παναθηναικού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Για το Σαβατοκυριακο , εχουν προγραμματισει αποχη απο τα καθηκοντά τους.

*Αυριο θα συνεδριασει η Ομοσπονδία τους , για να καθορίσει περεταίρω κινητοποιήσεις.

*Οι αστυνομικοι διαμαρτυρονται, για τη μη καταβολη του επιδοματος φορολογικης εξομαλυνσης που τους εχει υποσχεθει η κυβερνηση και την επιλυση αλλων , χρονιων οικονομικων και θεσμικων αιτηματων τους.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

Χωρις πρασινα λεωφορεια και ηλεκτρικο σιδηροδρομο το βραδυ η Αθηνα λογω της στασης εργασιας των εργαζομενων απο τις 8 εως τη ληξη της βαρδιας.

ΑΠΑΤΕΣ ΕΟΚ

Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία *χρεώνονται τις περισσοτερες απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,συμφωνα με την έκθεση για την διαχείρηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Γερμανία κατηγορείται για 479 περιπτωσεις απάτης, η Ιταλία για 476 και η Βρετανία για 245.

Η χωρα μας ,παρα τα παμπολλα δημοσιευματα για οικονομικα σκανδαλα σε βαρος κοινοτικων κονδυλιων, ειναι πολύ χαμηλά στον κατάλογο,μονον με 23 περιπτώσεις απάτης ή ατασθαλιών.

Το κόστος για την Ευρωπαϊκη Ενωση απο τις ατασθαλίες έφθασε το '96, στα 1,3 δισ Εκιού.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

- Την επισπευση των διαδικασιων ιδιωτικοποιησης της ΣΟΦΤΕΞ και των Ναυπηγειων Ελευσινας αποφασισε η κυβερνηση σε συσκεψη του Οικονομικου Επιτελειου υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου.

Τα ναυπηγεια Ελευσινας θα αγορασθουν απο την κοινοπραξια που εχει τα ναυπηγεια Συρου και ενδεχεται η πωληση να οριστικοποιηθει εως το τελος της εβδομαδας.

Οι εργαζομενοι στη ΣΟΦΤΕΞ πραγματοποιησαν και σημερα συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Αναπτυξης οπως και εργαζομενοι στα ναυπηγεια Ελευσινας.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ

Αντιδρουν εντονα οι Νομάρχες που εξελεγησαν με την υποστηριξη του ΠΑΣΟΚ , στην αποφαση του κ.Σημιτη,οσοι απο αυτους επιθυμουν να πολιτευθουνστις επόμενες εκλογες, να υποβαλλουν παραιτηση εως 30 Ιουνιου.

Ο προεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος,Ευάγγελος Κουλουμπής, απέδωσε το ολο θέμα σε πιέσειςπου ασκουν στον Πρωθυποπυργό βουλευτες, και πρόσθεσε ότι ο κ. Σημίτης δεν έπρεπε να εκδώσει την απόφαση ως πρωθυπουργός αλλά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΓΙΝΕΙΑ

- *Η Επιστροφη των μαρμαρων του Παρθενωνα επιβαλλεται και για λογους στατικης επαρκειας του μνημειου δηλωσε ο υπουργος Πολιτισμου Ευαγγελος Βενιζελος, αναφερομενος στην προσφατη αρνηση του Βρετανου ομολογου του να επιστραφουν τα γλυπτα,που εκλεψε ο Ελγιν.

Ο κυριος Βενιζελος προσθεσε οτι θα συνεχιστουν οι προσπαθειες της κυβερνησης για την επιστροφη των γλυπτων.

Καθοριστικη για το θεμα αναμενεται να ειναι η συναντηση των δυο υπουργων στο τελος Ιουνιου.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

- *Συναντηση με τον πρωθυπουργο ζητα η Ιερα Συνοδος , να βρεθει λυση στο θεμα της φορολογησης των δωρεων με 20% και των εσοδων στα εκκλησιαστικα ακινητα με 10%,στην αντιθετη περιπτωση, χθες στη συνεδριαση , Ιεραρχες ζητησαν δυναμικεςκινητοποιησεις.

Καυσιμα

*Αυξανονται απο τα μεσανυκτα οι τιμες διυλιστηριου των υγρων καυσιμων.

Η αυξηση στο λιτρο ολων των τυπων βενζινης ειναι μιση δραχμη και του λιτρου του πετρελαιου θερμανσης και κινησης ογδόντα λεπτα.

ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Αναβληθηκε για τις 25 Σεπτεμβριου απο το Τριμελες Πλημελιοδικειο η δικη του εκδοτη της εφημεριδας το Ονομα Μακη Ψωμιαδη που κατηγορειται για συκοφαντικη δυσφημιση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη.

Ο κ.Λαλιωτης ειχε μηνυσει τον κ.Ψωμιαδη για δημοσιευματα της εφημεριδας του συμφωνα με τα οποια χρηματιστηκε για την προωθηση των μεγαλων εργων.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 7 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........271,4    278,8    274,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,0    161,2    158,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........442,1    454,2    447,3
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......184,4    189,4    186,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,5     47,8     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....215,7    221,6    217,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......197,0    202,4    199,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..210,8    216,5    213,2
    E.C.U................306,1    314,5    309,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 7 May 1997 - 16:04:04 UTC